Matija Gubec. Da li je postojao i ko je istorijski Matija Gubec?

Ovo me podseti na jedan detalj iz Mihizove autobiografije kako su nakon '' oslobodjenja '' deca u skoli u Irigu ucila i po ulicama pevala neke pesmice o Matiji Gubcu ( mislim da je pesmica isla nesto kao '' Mi smo deca Matije Gubca ...'' ) dok se on cudio ko je taj Gubac i ako vec pevaju o nekim seljacima ustanicima sto ne pevaju o Ticanu koji je bunu dizao nekih 20 kilometara odatle u Vognju nego o nekom levom zagorcu, al sta ces...

Užasi ideologizivane istoriografije. :)

Slično tome je i Vuk Karadžić od komunista - ni kriv ni dužan - protumačen i ideologizovan kao čovek proletarijata, valjda zato što je njegovo rodoljublje bilo oportuno protumačiti "klasoljubljem", pa je onda, inspirisan esejom Meše Selimovića, četnički apologeta Miloslav Samardžić u svom pamfletu "Tajna Vukove reforme" potpuno nasevši na komunističku ideologizaciju Vuka osuo paljbu po "Vuku komunisti i antičetniku". Žalosno je što je ta knjiga došla u periodu ideološkog vakuma 1990-tih pa je svojim otrovom i lažima zadojila generacije srpčadi.

Užasi ideologizivane istoriografije. :)

Ovo me podseti na jedan detalj iz Mihizove autobiografije kako su nakon '' oslobodjenja '' deca u skoli u Irigu ucila i po ulicama pevala neke pesmice o Matiji Gubcu ( mislim da je pesmica isla nesto kao '' Mi smo deca Matije Gubca ...'' ) dok se on cudio ko je taj Gubac i ako vec pevaju o nekim seljacima ustanicima sto ne pevaju o Ticanu koji je bunu dizao nekih 20 kilometara odatle u Vognju nego o nekom levom zagorcu, al sta ces...

Сећам се мајчине књиге из историје за пети и шести: пола књиге заузимају Карантанија, Хрватска Трпимировића(са преоптимистичним картама) и цар Самуило а нигде Вишеслава/Воислава и рашких жупана. Тада је свака република имала своју средњевековну државу или династију, али су Срби почињали од Немањића.

~ ~ ~

Пази, ограђујем се од деретићеваца и осталих "Срби-па-амебе" митомана. Али код нас се не учи да је Вукашин убио Уроша и да је Вук Бранковић издајник, иако је то остало у свести народа. Срби немају митске краљеве и још митскије државе.

Poslednja izmena:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Matija_Gubec

хрватска википедија и извори:
Izvori

Bilješka
"U historiografiji je osim dvojbe je li riječ o križarskoj vojni (N. Klaić) ili početcima razredne borbe (R. Bićanić, J. Adamček) također upitno je li Gubec za kaznu proglašen »kraljem«, okrunjen užarenom željeznom krunom i, kao što se općenito drži, smaknut uz mučenje 15. II. u Zagrebu ili nije. Činjenica je da se u popisu podložnika obitelji Hennyngh 1574. u selu Hižakovec spominje inkvilin, Jambrek Gwbez."[1]

[SUP]

[/SUP]

Jedan forumski diskutant kaže ovako:
Što se tiče povijesničara koji su mi rekli za Matiju Gubca da nije postojao radi se o eminentnim povijesničarima... Lipo sam ti rekao da nađeš bilo koju crkvenu matičnu knjigu umrlih u Zagorju i nećeš naći nigdje Matiju Gubca da u knjizi piše ubijen, nego ćeš naći Ambroza Gubca koji je umro prirodnom smrću od starosti.
???

Tačnije, forumski diskutant koji je ustaša, srbofob, antikomunista, antijugosloven, neko ko realne hrvatske istoričare naziva "Soroševim plaćenicima" i ko je to napisao kao neko kome ne odgovara da se priča o surovosti feudalnog sistema jer hrvatsko plemstvo želi da predstavi kao anđele i kao žrtve "Srboslavije" i komunizma.

Poslednja izmena od moderatora:
Tačnije, forumski diskutant sa Foruma.hr, koji je ustaša, srbofob, antikomunista, antijugosloven, neko ko realne hrvatske istoričare naziva "Soroševim plaćenicima" i ko je to napisao kao neko kome ne odgovara da se priča o surovosti feudalnog sistema jer hrvatsko plemstvo želi da predstavi kao anđele i kao žrtve "Srboslavije" i komunizma.
]

Verujem da je sve rečeno tačno.

Ali, pošto zaista ništa pouzdano ne znam o Gupcu ili Gopcu, ne mogu ni njegove konstrukcije objektivno vrednovati, a nisam uložio truda da analiziram kontekst njegove priče. Zahvalan sam na tvom trudu i uloženom vremenu - Radoslave, veliko hvala. Izvor nije naveden jer na Krstarici ne dopuštaju linkovanje na taj forum, a i samo pominjanje smatraju reklamiranjem.

1. Kakva logika može stajati iza osuđivanja hrvatskog i bošnjačkog "miniranja" srpskih mitova o Kosovu, Obiliću, Marku, Karađorđu itd., a činiti isto prema njihovim?

Logika se svodi na to što u Hrvatskoj ne postoji ni jedna jedina ulica sa imenom kneza Lazara, Miloša Obilića, Marka i Karađorđa, a u Srbiji postoji sijaset ulica Matije Gupca.

Implikacije teme:

Ako Hrvati žele da žive svoj mit, niko im ne brani i ja zato ovu temu nisam ni postavljao na hrvatskom forumu. Ali Srbi - a uzeću slobodu da ovo kažem ispred većine - svakako ne žele da žive taj hrvatski mit.

Dakle, srpski istoričari su dužni da urade posao koji nisu uradili a trebalo je odavno da urade: demitologizacija Matije Gupca (ili Ambroza Gopca). Budui da "istinu" o Kosovskom boju već četvrt veka slušamo od Hrvata, Bošnjaka, Dukljana i Albanaca, neće im teško pasti da koju reč oni čuju i od nas, kao kolateralnu štetu naše sopstvene de-Gubec-izacije.

Zahvalan sam na tvom trudu i uloženom vremenu - Radoslave, veliko hvala. Izvor nije naveden jer na Krstarici ne dopuštaju linkovanje na taj forum, a i samo pominjanje smatraju reklamiranjem.

Linkovanje smatraju reklamiranjem? Ja sam mislio da ti kriješ izvor.

- - - - - - - - - -

Logika se svodi na to što u Hrvatskoj ne postoji ni jedna jedina ulica sa imenom kneza Lazara, Miloša Obilića, Marka i Karađorđa, a u Srbiji postoji sijaset ulica Matije Gupca.

Zato što je Matija Gubac pozitivna ličnost, kao Viljem Tel ili Robin Hud, za koje je takođe pitanje da li su postojali.

Linkovanje smatraju reklamiranjem? Ja sam mislio da ti kriješ izvor.

Da, smatraju. Ja sam zbog linkovanja dobio kaznu za reklamiranje foruma "Istorija Balkana". Da sam hteo da krijem izvor prepričao bih svojim rečima.

Nisam mislio na vreme uloženo u lociranje citata, to sam očekivao od svakog zainteresovanog, mada sam ti i na njemu zahvalan, nego na vreme za izradu ideološkog profila i motivacije diskutanta kojeg sam ctirao:

Tačnije, forumski diskutant , koji je ustaša, srbofob, antikomunista, antijugosloven, neko ko realne hrvatske istoričare naziva "Soroševim plaćenicima" i ko je to napisao kao neko kome ne odgovara da se priča o surovosti feudalnog sistema jer hrvatsko plemstvo želi da predstavi kao anđele i kao žrtve "Srboslavije" i komunizma.

Dakle, hvala ti za svaki sekund preko utvrđenih 15, ma koliko ih bilo.

Zato što je Matija Gubac pozitivna ličnost, kao Viljem Tel ili Robin Hud, za koje je takođe pitanje da li su postojali.
I Gospa iz Međugorja je pozitivan lik, pa nemamo njenu ulicu u Beogradu. S druge strane ostavljam otvorenim pitanje da li je mit o Matiji Gupcu zaslužio da nadraste hrvatske/slovenčke nacionalne okvire i ako jeste, da li ulice sa njegovim imenom treba da postoje u npr. Češkoj, jer izgleda da ne postoji ni jedna jedina:

https://www.google.rs/search?num=10...56.2j5j1.8.0...0.0...1c.1.12.serp.gaWlEMh1ZmA

Пази, ограђујем се од деретићеваца и осталих "Срби-па-амебе" митомана. Али код нас се не учи да је Вукашин убио Уроша и да је Вук Бранковић издајник, иако је то остало у свести народа. Срби немају митске краљеве и још митскије државе.

Nisam čuo da itko ima mitske kraljeve i države.

A to što se uči u školi, to je kriterijum za istinitost i činjeničnost, je l' da?

Drugo, ne bi trebalo da širiš dezinformacije da je Gubec bio Srbin, uostalom, već sam ti odgovorio:

dveri kazu covek se nije spustio na Mesec to je kriterijum za istinu, a ne da se spustio kako se uci u skoli.
Ono sto se uci u skoli je kriterijum, ovo sta pisu tj. kazu.....
Matija Gubec je Hrvat, ti lansiras pricu da on nije ni postojao, istorijski revizionizam

Implikacije teme:

Ako Hrvati žele da žive svoj mit, niko im ne brani i ja zato ovu temu nisam ni postavljao na hrvatskom forumu. Ali Srbi - a uzeću slobodu da ovo kažem ispred većine - svakako ne žele da žive taj hrvatski mit.

Dakle, srpski istoričari su dužni da urade posao koji nisu uradili a trebalo je odavno da urade: demitologizacija Matije Gupca (ili Ambroza Gopca). Budui da "istinu" o Kosovskom boju već četvrt veka slušamo od Hrvata, Bošnjaka, Dukljana i Albanaca, neće im teško pasti da koju reč oni čuju i od nas, kao kolateralnu štetu naše sopstvene de-Gubec-izacije.

Није битно то што постоје или не постоје улице (џаба им било), него што се за Обилића, Марка Краљевића, цара Лазара (који није био цар) итд. тачно зна да су били мит односно у којој мери су везани за мит и сваки бољи наставник у школи већ деценијама учи децу о томе. А за Матију Гупца ево ја први пут чујем да у стварности није постојао и да није био вођа никакве буне.

Poslednja izmena:
Није битно то што постоје или не постоје улице (џаба им било), него што се за Обилића, Марка Краљевића, цара Лазара (који није био цар) итд. тачно зна да су били мит односно у којој мери су везани за мит и сваки бољи наставник у школи већ деценијама учи децу о томе. А за Матију Гупца ево ја први пут чујем да у стварности није постојао и да није био вођа никакве буне.

Upravo tako. :hvala:

Džaba uče decu o tome kad među onima koji su završili školu većinu čine oni koji ne znaju tačno ni ko je bio Lazar i kad je otprilike živeo. To što si nabrojao zna jedan deo obrazovanih. Možda je u Hrvatskoj slična situacija i sa Gupcem? I kod njih vladaju predrasude da mi mislimo da je Kraljević Marko bio istorijski kralj Marko, pa osećaju stalnu potrebu da naglašavaju kako je bio turski vazal.

Gubec je doista jedna intrigantna licnost. Dodusr mora se odvojiti mit od realnosti. Istina je da nije bio seljak vec profesionalni vojnik po zanimanju. Namjeravao je osnovati seljacku vladu sa sjedistem u Zagrebu te su mu daljni planovi bili da se prosiri na Bosnu, Srbiju, Makedoniju da oslobodi tamosnje seljake i prikljuci svojoj drzavi.

Čitao si Gupčev predizborni program? Baš si načitan, kapa dole.

Back