Materinski instinkt part..... endless.....

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne bih to nazvala baš instinktom ili nagonom kao kod životinja, ali pretpostavljam da kod većine žena želja da se jednog dana ima dete postoji. Sad ko je koliko zreo za roditeljstvo nisam sigurna:lol: Kad sam videla sestrine klince u Meku kako slave rođendan pod budnim okom hostesa za decu, a ona pijucka kaficu - odmah sam poželela da i ja sledećih godina dovedem klinče na proslavu:D. Kad je bio kućni rođendan, nekoliko njih vrište, torta i posluženje na stolu, a jedna od mama mora da donese i odnese nošu na sred dnevne sobe "još smo u procesu navikavanja" - pa možda pričekam još koju godinu:zcepanje:

Pa dobro, s ovim se slažem, ali da li misliš da u žena postoji taj neki mistični nagon koji ih ispreseca u jednom momentu poput klimaksa i one naglo shvate da moraju da rode dete ili će ostati tako..... nekompletne? Tj. da li misliš da je to stvar prirode, nešto najnormalnije što nam je takođe došlo od onih prapredaka, ili je to nešto što se utripuje kao poželjno jer je i društvo, baš kao priroda, mnogostruko :rumenko: zabrinuto za opstanak jednog velikog organizma zvanog - čovečanstvo?

ja tipujem da su to samo hormoni... kad te spici, sednes u cose i sacekas da napad prodje :ceka: btw videla sam i najneverovatnije slucajeve zarazene tim majcinskim gripom, pardon instiktom.... cuvaj se lexa :zper:

Pa ne muči me, muči me što mi idu na živce :((((((((
a sto ti ide na zivce :dontunderstand:

Pa sam došla ovde da me ubedite da grešim (ne zajebavam se, što je najgore :lol: ) i kako to nešto mistično postoji, samo ga tako ne osećaju baš svi.....
Evo ja mislim da postoji, ali mislim da takvu neodoljivu ceznju osecaju zene koje imaju problema sa ostajanjem u drugom stanju i mozda jos po neko, ali vrlo retko.

Ne muči me ništa bre samo mi zanimljiva priča :)
Ma muci te, cim se stalno vracas na to, a stvarno je nebitno ;)

Poslednja izmena:
Lexo...pojma nea'm. Kod mene ti je fazon - bilo bi lepo da imam dete. I toliko, kraj price. Dete kad vidim, sta znam, neka su mi super slatka, neka mi bas idu na zivce, imam potrebu da ih izdevetam. Rizikujem da me majke razapnu, ali breeee, kad vidim dete kako histerise, urla, lupa nogama i rukama otprilike ovako :histericna: meni dodje da ga osamarim. Valjda bih za svoje imala vise razumevanja i strpljenja, za tudju nemam bas previse. E, da, a najvise me zivcira ono u busu, udje neko s detetom, i onda se babe okupe oko njega i pocnu da ga stipaju i da mu gugucu. Momentalno prevrnem ocima i gledam da se negde premestim da ne gledam. Evo necu vise da ti spamujem temu, ionako nista pametno nisam imala da kazem :rumenka:

Elem, meni su rekli da će mi materinski instinkt proraditi onog trenutka kad mi polože tek rođenu i krvavu bebu na grudi.Definitivno - kad je uzmem u ruke i ponesem kući.
Lažu.
Materinski instinkt se razvija i raste kako se razvija i raste beba....Sigurno tačno.
Ja sam gomilu puta do sada (a verujem i mnogi ovde) bila u situaciji da slušam teoriju o prvih 5 minuta života bebe kao najvažnijim u celokupnom životu, a svakako ključnim u uspostavljanju odnosa sa majkom, što nadalje ima nemerljiv uticaj na detetov razvoj, itd, itd. Naravno, sve to se uvek izlaže smrtno ozbiljno, uz neizbežno "Ma, znaš li ti....." Vrhunac je kad se to navede kao argument za kategorično i neopozivo protivljenje carskom rezu :D
Naravno, svaka napomena da je to budalaština se po pravilu saseca sa "ti to ne razumeš, nemaš decu, nije ti proradio materinski instikt, a videćeš kad proradi" ili rečitim pogledom "jadna deca pored takve majke", već u zavisnosti od sagovornika.

Cenim da takve stvari muče Lexu.

Nekoliko puta sam osetila baš jaku želju da imam dete.

Jednom mi se to desilo nakon sna - sanjala sam da imam sina, imao je oko godinu dana, ja sam se igrala sa njim, šta li već. Ujutru nisam znala da li je to bio san ili stvarnost, toliko je bilo realno. Čudno sam se osećala nekoliko dana nakon toga.

Ne raspekmezim se svaki put kad vidim dete/bebu, ali su mi pojedini klinci toliko slatki da moram da im se nasmešim ili da im priđem, nešto kažem :)

Klinci me vole. Ne znam zašto, ali je tako :)

Ma vis da ne razumem srpski ....:)

Ja pomalo razumem srpski, a jos mi se onako dosta pricinjava spamovanje Lexine teme "Materinski instinkt - stvarnost ili mit? Od strane nas mis'im :D

voli da je nadrkana

Nije, no nasu Lexu jos nije spicio taj legendarni materinski instinkt u glavu...:D Da vis' kako ima da se raspekmezi kad joj dodje da rodi bebu :D:heart:

U meni se roditeljski nagon (pretpostavljam da je to ekvivalent ''materinskom instinktu'' koji je valjda svojstven samo određenoj grupaciji određene vrste humanoida) probudio negde polovinom dvadesetih godina.
Ne, nije to bila puka želja da imam dete, da nekoga volim, da... sve to što je navedeno. To je bila zaista promena koja je i mene iznenadila. Promena u osećanjima i razmišljanju.
I naravno, kao manifestacija toga, promena u odnosu prema deci.

Siguran sam da se u trenutku rođenja deteta i u prvom periodu nakon njega, dogodio i hormonski disbalans u mom organizmu. Osećao sam fizičke refleksije delovanja hormona i emocija.
A ona osećanja, želje i odnos koji su nastali u trenutku kad sam bio spreman da imam decu, do dana današnjeg su ostali isti.

Apsolutno razumem žene koje govore o ''materinskom instinktu''. Smatram to normalnim i uobičajenim.
Ne smatram nenormalnim ako kod nekoga izostane, ili se pojavi u kasnom periodu. Možda bih taj izostanak mogao da smatram neuobičajenim, ali ne više od toga.

OK

Ima ovde lekara, biologa...bolje ce oni to objasniti od mene

O zivotinjama ne bih na ovom mestu

Vecina zena dobija menstruaciju jednom mesecno
Nakon pucanja neoplodjene jajne celije koja se takodje kod vecine stvara...jednom mesecno
Postoje naucna misljenja po kojima je sexualni nagon kod zena dosta veci u tzv. plodnim danima, sto bi se, bar sudeci po meni, moglo uzeti kao tacno
I sad ovo nek razrade oni koji se vise razumeju u hormone, sazrevanja jajnih celija, i sl
Odatle krece taj...nagon/instinkt

To sta cemo osecati kad uzmemo u ruke svoje ili tudje dete nema mnogo veze sa nagonima - eto i mene neka deca do besvesti nerviraju i moje me ponekad nervira, posle svog onog bola i hormona posle porodjaja ne mogu da kazem da me je bas odmah sunce ozarilo

sad bih se tu nadovezala na Marinu - ta briga i povezanost i ako hocete i ljubav prema sopstvenom detetu raste vremenom, ali nesto nisam sigurna da je taj instinkt bas tu i da je to instinkt - neko oseca potrebu da radja decu a onda im bude los roditelj ceo zivot - to opet neme veze sa samim instinktom

Neko je vec rekao da ce nas prakticne strane ljudskog roda razvijene u medjuvremenu dovesto do svega i svacega, budimo iskreni malo je ko imun - donosimo odluke kad, sa kim, kad cemo i da li cemo ponovo, razmatramo sve moguce faktore pre nego sto krenemo u pohod roditeljstva
Ima i onih koji to rade malo vise...stihijski

Bez obzira, zasto ignorisati prirodne instinkte i nazivati ih socijalnom potrebom?

Nisi nenormalan ako ne zelis sad ili ne zelis uopste - ti donosis odluke i upravljas se prema svojim osecanjima i usaglasavas ih sa ambicijama i planovima - te odluke se mogu menjati vremenom, mogu i ostati takve

Nekoliko puta sam osetila baš jaku želju da imam dete.

Jednom mi se to desilo nakon sna - sanjala sam da imam sina, imao je oko godinu dana, ja sam se igrala sa njim, šta li već. Ujutru nisam znala da li je to bio san ili stvarnost, toliko je bilo realno. Čudno sam se osećala nekoliko dana nakon toga.

Ne raspekmezim se svaki put kad vidim dete/bebu, ali su mi pojedini klinci toliko slatki da moram da im se nasmešim ili da im priđem, nešto kažem :)

Klinci me vole. Ne znam zašto, ali je tako :)

ej joj
tako sam i ja pre par meseci sanjala devojčicu, al nije bila sasvim mala nego onako.. ne znam 4-5 godina
i bila je tiha i pametna i moja, al ne znam čija još i mnogo sam je volela u tom snu i mnogo mi je nedostajala kad sam se probudila. i i meni je isto bilo čudno par dana iza toga =/ al ne znam dal to potpada pod taj nagon, ne znam =)

Back