Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Rizikujem da sad dobijem „packe“ kako je ovo što ću napisati prekomplikovano za taj uzrast, :) ali drugačije zaista ne može. Jednostavno, takav je zadatak.

Treba pravilno postaviti jednačine:

„Podeli broj 9090 na dva dela...“
Znači, 9090=x+y

„...tako da prvi deo bude veci 17 puta od drugog dela“
Znači, x=17y

Sada ovo x=17y uvrstimo u prvu jednačinu umesto x i dobijemo
9090=17y+y
9090=18y
y=9090/18
y=505

x=17y=17⋅505
x=8585

Provera:
x+y=8585+505=9090

Hvala mnogo.Ja yzaista ne znam ko smislja takve zadatke.To je iz radne sveske za 4. razred.Jos jednom hvala.

Zadatak se resava kako je gore napisano. Poenta zadatka je da prvo prebrode ono "podeli", da nije nuzno da i jeste deljenje, potom da razluce "vece za x" i "veci x puta"...

S tim sto je redosled pisanja (mislim na resenje) uvodjenja komponenti resenja bitan u tom uzrastu, ali to mora da "sprovede" uciteljica, uzivo.

1) Funkcija je definisana za svako x
2) U imeniocu ne sme biti nula, pa je x na kvadrat različito od nule. Samim tim x=/=0, odnosno domen je R/{0}. To za slučaj da je +4 van razlomka. (iz postavke je nejasno)
3) 4X2+4X-3 mora biti različito od nule. Reši kvadratnu jednačinu 4X2+4X-3=0, i te dve vrednosti koje dobiješ su u stvari vrednosti za koje funkcija nije definisana. Domen će činiti svi realni brojevi, izuzev te dve vrednosti.

Da li moze pomoc oko ova dva zadatka:1.y=koren iz (1-x2)/x (znaci koren iz zagrade podeljen sa x i treba odrediti domen) , 2. y=(x+4)*5 na (x-2) - ovdje je samo pet na zagradu i potrebno je odrediti nulu fun.

1. Imas imenilac - on mora biti razliit od nule i potkorena velicina mora biti veca do jednaka od nule. Dva uslova, sa 'i' izmedju, u govornom jeziku, znaci presek ta dva uslova.
2. Imas proizvod linearne i eksponencijalne funkcije. Eksponencijalna funkcija je uve strogo veca od nule, tako da ti promena znaka i nula zavise od linearne (nadji njenu nulu).

može pomoć oko zadatka? ne ispada mi nešto dobro :D "Ako je z=(1-i)^2013 + (2/1-i)^2013 koliko je |z|=?" Hvala unapred na pomoći :D

Pretpostavljam da je u zadatku greška, da u drugom sabirku umesto (2/1-i)[SUP]2013[/SUP] treba da piše (2/(1-i))[SUP]2013[/SUP].

Ako nađeš drugi, treći, četvrti... stepen od (1-i), uočićeš pravilnost koja se u opštem slučaju može napisati kao (1-i)[SUP]4n[/SUP]=(-1)[SUP]n[/SUP]⋅2[SUP]2n[/SUP]. Odatle lako nađeš koliko iznosi (1-i)[SUP]2013[/SUP]. Dalje je sve lako.
Treba da dobiješ da je |z|=2[SUP]1007[/SUP].

Poslednja izmena:
Da li moze pomoc oko ovih zadataka: 1.log( x/x-1)=0 (nule funkc.),2. 2^sqrt(x) + 3^sqrt(x-2)=0, 3.sqrt(x^2-x+1)=-sqrt(x^2-x+1).Hvala unapred

1. Argument logaritma bi trebalo da je 1, a pošto on ne može biti 1, ta jednačina nema rešenja.

2. Pošto su i 2[SUP]a[/SUP] i 2[SUP]b[/SUP] (gde su a i b nenegativni realni brojevi) uvek ≥1, njihov zbir ne može biti nula, pa ni ova jednačina nema rešenja.

3. Pošto korenovi ne mogu biti negativni, jedino rešenje ove jednačine bi bilo da su oba korena jednaka nuli, tj. kada je potkorena veličina, x[SUP]2[/SUP]-x+1, jednaka nuli. Ali, pošto ni za jedno realno x ta potkorena veličina neće biti jednaka nuli, ni ova jednačina nema rešenja.

Pretpostavljam da je u zadatku greška, da u drugom sabirku umesto (2/1-i)[SUP]2013[/SUP] treba da piše (2/(1-i))[SUP]2013[/SUP].

Ako nađeš drugi, treći, četvrti... stepen od (1-i), uočićeš pravilnost koja se u opštem slučaju može napisati kao (1-i)[SUP]4n[/SUP]=(-1)[SUP]n[/SUP]⋅2[SUP]2n[/SUP]. Odatle lako nađeš koliko iznosi (1-i)[SUP]2013[/SUP]. Dalje je sve lako.
Treba da dobiješ da je |z|=2[SUP]1007[/SUP].

Hvala puno na pomoći :D

@smoki_

1.
75 napiši kao 3⋅5[SUP]2[/SUP]; 45 napiši kao 5⋅3[SUP]2[/SUP]; primeni pravila:
log[SUB]c[/SUB](ab)=log[SUB]c[/SUB]a+log[SUB]c[/SUB]b,
log[SUB]b[/SUB](a[SUP]c[/SUP])=c⋅log[SUB]b[/SUB]a,
1/log[SUB]b[/SUB]a=log[SUB]a[/SUB]b,
log[SUB]a[/SUB]a=1.

Treba da dobiješ rešenje (2a+1)/(a+2).

2.
6 napiši kao 3⋅2; 5 napiši kao 10/2; primeni pravila:
log[SUB]c[/SUB](ab)=log[SUB]c[/SUB]a+log[SUB]c[/SUB]b,
log[SUB]c[/SUB](a/b)=log[SUB]c[/SUB]a-log[SUB]c[/SUB]b,
1/log[SUB]b[/SUB]a=log[SUB]a[/SUB]b,
log[SUB]a[/SUB]a=1,
log[SUB]c[/SUB]a/log[SUB]c[/SUB]b=log[SUB]b[/SUB]a.

Treba da dobiješ rešenje (a+b)/(1-a).

Pozdrav svima.
Imam jednu stvar za koju nikako ne mogu biti siguran, inace vjerovatno jedna glupost, ali eto ja imam neke nejasnoce pa ako moze neko da mi to objasni. A stavr je u tome, npr. da navedem jednu funkciju f: IN x IN --> IN koja je bijektivna. Ali sta mene ovdje buni je to IN x IN. Kako iz ovog skupa izgleda jedan interval ako mogu tako da kazem ? :think:

Pozdrav svima.
Imam jednu stvar za koju nikako ne mogu biti siguran, inace vjerovatno jedna glupost, ali eto ja imam neke nejasnoce pa ako moze neko da mi to objasni. A stavr je u tome, npr. da navedem jednu funkciju f: IN x IN --> IN koja je bijektivna. Ali sta mene ovdje buni je to IN x IN. Kako iz ovog skupa izgleda jedan interval ako mogu tako da kazem ? :think:

Ni sa IN ne mozes da imas interval, vec skup. Tako da ovde kao domen imas skup uredjenih parova. Ako nista drugo - zamisli ga kao sahovsku tablu ili tako nekako...

Back