Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Kako uraditi ovaj zadatak,uz pomoc tabele?Nije mi jasno zasto su dali bas 12 kad se ono ne nalazi izmedju 70 i 37?
Koliko litara vode temperature 12 stepeni treba pomesati sa 5 litara vode temperature 70 stepeni da bi se dobila mesavina temperature 37 stepeni?
To je inace racun mesanja,treba mi samo ta tabela,odnosno postavka proporcije

Cena jednog proizvoda snizena je za 50 posto.Za koliko procenata treba podici novu cenu da bi se dobila probitna?
Inace,resenje ovog zadatka je 100 posto,ali,ne znam kako da postavim kad imam samo jednu poznatu cinjenicu?

Kako uraditi ovaj zadatak,uz pomoc tabele?Nije mi jasno zasto su dali bas 12 kad se ono ne nalazi izmedju 70 i 37?
Koliko litara vode temperature 12 stepeni treba pomesati sa 5 litara vode temperature 70 stepeni da bi se dobila mesavina temperature 37 stepeni?
To je inace racun mesanja,treba mi samo ta tabela,odnosno postavka proporcije

Cena jednog proizvoda snizena je za 50 posto.Za koliko procenata treba podici novu cenu da bi se dobila probitna?
Inace,resenje ovog zadatka je 100 posto,ali,ne znam kako da postavim kad imam samo jednu poznatu cinjenicu?

Ovaj prvi je račun mešanja. Samo primeni formulu.

A drugi je još prostiji.. Imaš cenu x i smanjiš je za 50% nova cena y je 0.5x. Da bi dobila prvobitnu, y moraš da dupliraš, dakle da je poskupiš za 100%...

Nije mi jasno zasto su dali bas 12 kad se ono ne nalazi izmedju 70 i 37?

Pa ti mešaš vodu temeperature 12 i 70 stepeni da dobiješ vodu temperature 37. To znači da konačno voda mora imati temperaturu u intervalu od 12 do 70, pa se broj 37 ukapa u to. Ti si samo izmešala te vrednosti, čini mi se.

Jao,poludecu,pomagajteee :confused:Danas imam kontrolni i bice ovaj tezak zadatak...
Cena jedne knjige je najpre povecana za 50 posto a zatim snizena za 50 posto.Cena druge knjige je najpre cnizena za 50 posto a zatim povecana za 50 posto.Na kraju je razlika njihovih cena bila 6 dinara.Kolika je bila prvobitna razlika u ceni???
Molim vas,hitno mi treba za danas,to je jos jedini zadatak koji nisam uradila :confused:Znam da sam dosadna,ali sta da radim,glupa sam za matematiku...

Jao,poludecu,pomagajteee :confused:Danas imam kontrolni i bice ovaj tezak zadatak...
Cena jedne knjige je najpre povecana za 50 posto a zatim snizena za 50 posto.Cena druge knjige je najpre cnizena za 50 posto a zatim povecana za 50 posto.Na kraju je razlika njihovih cena bila 6 dinara.Kolika je bila prvobitna razlika u ceni???
Molim vas,hitno mi treba za danas,to je jos jedini zadatak koji nisam uradila :confused:Znam da sam dosadna,ali sta da radim,glupa sam za matematiku...

Bolje biti glup za matematiku nego ispasti iz voza :mrgreen:

nisi sigurno, samo treba vežbati... i imati dobrog profesora.

Matematicari, u pomoc! Trebalo bi mi postupno resenje ovih zadataka.
1.Ivice paralelopipeda su a,b,c. Ivice a i b su izajamno normalne, a ivica c obrazuje sa svakom od njih ugao od 60 stepeni. Odrediti zapreminu paralelopipeda. ( resenje: a*b*c*sqrt(2)/2 )
2. Od kocke ivica a odseceno je osam rogljeva, tako da je od svake strane kocke nastao pravilan osmougao. Izracunati zapremin preostalog dela kocke. (V= 7* a^3 * ( sqrt(2) - 1) / 6
3.Svake dve bocne strane trostrane piramide medjusobno su normalne i njihove povrsine iznoce 3,4,6 cm^2. Irzacunati zapreminu piramide.( V= 4 cm^3)
Unapred hvala :)

A šta je tu pa teško?

(√2-√3+√2+√3)[SUP]2[/SUP]=(2√2)[SUP]2[/SUP] = 8

Iskomplikovao si to bre... :lol:

Neka je polazan izraz x.

x=(√2-√3+√2+√3)[SUP]2[/SUP]=(√2-√3)[SUP]2[/SUP]+2(√2-√3)(√2+√3)+(√2+√3)[SUP]2[/SUP] =5-2√6 - 2 + 5 +2√6 =8+ 2√6 - 2√6 = √6 (2-2+√(64/6))

Pošto je:
log x = log √6 + log ((2-2+√(64/6))
log x = log √6 + log √(64/6)

Sređivanjem:
log x = log √6 + 1/2 * (log 64- log 6)
log x = 1/2 log 6 +1/2 *(log 64- log 6)
log x = 1/2 (log 6 + log 64 -log 6)
log x =1/2 log 64

Otuda:
log x = log 8

x=8

Iskomplikovao si to bre... :lol:

Neka je polazan izraz x.

x=(√2-√3+√2+√3)[SUP]2[/SUP]=(√2-√3)[SUP]2[/SUP]+2(√2-√3)(√2+√3)+(√2+√3)[SUP]2[/SUP] =5-2√6 - 2 + 5 +2√6 =8+ 2√6 - 2√6 = √6 (2-2+√(64/6))

Pošto je:
log x = log √6 + log ((2-2+√(64/6))
log x = log √6 + log √(64/6)

Sređivanjem:
log x = log √6 + 1/2 * (log 64- log 6)
log x = 1/2 log 6 +1/2 *(log 64- log 6)
log x = 1/2 (log 6 + log 64 -log 6)
log x =1/2 log 64

Otuda:
log x = log 8

x=8

:zcepanje:
Kako te nije mrzelo da sve ovo otukcas? :D

Ako moze pomoc oko ova dva zadatka.
1.
lim x3-3x+2
_________
(x-1)2
x--->1

Ako sam dobro rastumačio.....

lim x[SUP]3[/SUP]-3x+2/(x-1)[SUP]2[/SUP]
x--->1

Ovo je neodređeni oblik 0/0. Da bi se rešio limes, treba i gornji i donji podeliti sa x-1. Gornji polinom može da se podeli na uobičajan način (nadam se da se sećaš kako se to radi) ali mene mrzi da to radim pa ću namestiti sebi kako mi odgovara:

x[SUP]3[/SUP]-3x+2 hoću da namestim da imam x[SUP]3[/SUP]-3x[SUP]2[/SUP]+3x-1 = (x-1)[SUP]3[/SUP]... Dakle, transformišem dodavanjem i oduzimanjem:

x[SUP]3[/SUP]+3x-6x-3x[SUP]2[/SUP]+3x[SUP]2[/SUP]-1+3=(x-1)[SUP]3[/SUP]+3x[SUP]2[/SUP]-6x+3 = (x-1)[SUP]3[/SUP]+3(x-1)[SUP]2[/SUP]=(x-1)[SUP]2[/SUP](x-1+3) =(x-1)[SUP]2[/SUP](x+2)

Sad je lako. Skratimo članove (x-1)[SUP]2[/SUP] gore i dole i ostane:

lim x+2 = 3
x--->1
2. lim x3-4x

Ovaj isto tako kao i prethodni. Ako ti bude komplikovano da praviš sebi čalnove (a komplikovano je) podeli jednostavno onaj većeg stepena sa onim manjeg stepena pa vidi šta ostane. Baša ako ne budeš znala, uradiću ti naveče...

Број ненегативних цјелобројних рјешења једначине облика
x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB]+...+x[SUB]k[/SUB]=n, гдје су n и k природни бројеви и важи n>=k,
је (n+k-1)!/(n!(k-1)!), тј. 'n+k-1 над n'.

Питaњe глaси: кoликo тa jeднaчинa имa рjeшeњa, aкo сe свe пeрмутaциje jeднoг скупa {x[SUB]1[/SUB], x[SUB]2[/SUB], ..., x[SUB]k[/SUB]}, сматрају за једно рјешење?
Другим ријечима, на колико начина се може природан број n изразити као збир k ненегативних цијелих бројева, при чему редослијед сабирака није важан?

Back