U pravu si, zaboravio sam da se radi o geometrijskom problemu, pošto sam ga sveo na algbearski. Mislim da je tvoje rešenje ok.
Zaboravio sam šta je bio problem pa sam uradio integral

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U pravu si, zaboravio sam da se radi o geometrijskom problemu, pošto sam ga sveo na algbearski. Mislim da je tvoje rešenje ok.
Zaboravio sam šta je bio problem pa sam uradio integral![]()
Joco, jesi li siguran da si dobro prepisao zadatak? Pošto ja ovako kako je zapisano nikako ne mogu da dobijem tačno rešenje... Evo kako sam ja radio:
Primetiš sledeće veze:
a+b=1, odnosno a=1-b i b=1-a
ab=-1, odnosno a=-1/b i b=-1/a
a[sup]n[/sup]+a[sup]n-1[/sup]-b[sup]n[/sup]-b[sup]n-1[/sup]=a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n[/sup]
a[sup]n[/sup](1+1/a)-b[sup]n[/sup](1+1/b)=a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n[/sup]
a[sup]n[/sup](1-b)-b[sup]n[/sup](1-a)=a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n[/sup]
a[sup]n[/sup]a-b[sup]n[/sup]b=a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n[/sup]
a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n+1[/sup]=a[sup]n+1[/sup]-b[sup]n[/sup]
Vidiš gde je možda greška u postavci zadatka?
Dali neko zna ovo? |3-4x|+|5+x|=3??? Resi?
Za zadnji: (x^2+1)*(x^2-2x+2)
Jbm li gaIma 4 rešenja.... Fali ti još -i
A u onom sa dokazivanjem uopšte ne razumem postavku tako da taj zadatak prepuštam drugima![]()
Imam utisak da si prepisao sa table ili tako nešto pa je ispalo ovako.
Ovakav tip zadataka sa nizom istih cifara je standardan u teoriji brojeva. Ovo ispod tih brojeva govori koliko cifara ima taj broj. Sudeći po tome ovaj sa jedinicama ima z puta više cifara nego drugi sa dvojkama. Hajde da kažemo da je to ok, ali šta se želi reći sa tim n na nula? Mislim, to je jedan. Standardno je da se stvalja ovakva oznaka ispod, ali na n na nula nisam naišao do sada.
Princip rada je mahom isti i svodi se na činjenicu da su ovakvi brojevi u stvari samo proizvod nekog broja od 1 do 9 i 111...1111, što je suma geometrijskog niza koju nije teško sračunati.
Za slučaj da vam promakne, rešenje sam ubacio u svoj post na prethodnoj strani... Tj rešio sam onako kako sam ja zadatak shvatio...
Ako je broj jedinica isti kao i broj dvojki zadatak je pogrešan jer se pod korenom pojavljuje negativna vrednost. Sa druge strane, primećujem da recimo ako je broj jedinica duplo veći od broja dvojki zadatak ima smisla, jer će onda koren stvarno biti niz trojki. Dakle, definiši koliko cifara ovde ima, za razne kombinacije ova jednakost je ispunjena. Nešto mi govori da si nešto izostavio.
Ma to sam i ja uočio.
Ali čemu onda ono n na nula? A kucao je zn, a ne 2n do sada tri puta, ne verujem da je slučajno.
Kakogod, zadatak u obliku kakav je on dao mi ne izgleda sasvim smisleno.