Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Zapravo, dobijaš nekoliko sistema sa po dve jednačine i dve nepoznate.

Limit postoji, a određen je isključivo vremenom koje ti treba da ispišeš te zadatke i strpljenjem koje je potrebno za to:lol:.

Ako se traze samo celobrojna resenja, onda su ovo resenja tih sistema, a u suprotnom ih ima beskonacno...

Pazi, hajde da kažemo da imaš neku kombinaciju koja zadovoljava uslov zadatka da se topovi ne tuku. Sad zamisli da zameniš mesta za dva topa. Kombinacija koju tako dobijaš je potpuno ista pošto ti među topovima ne praviš razliku. E sad, među kombinacijama koje si sračunao imaš gomilu tih ponavljanja. Za svaku kombinaciju imaš po 3!=6 ponavljanja, i zato sa tom vrednošću deliš prethodno dobijen broj.

Neka je jednačina prave
Ax+By+C=0
Njen koeficijent pravca dobija se iz:
y=(-C-Ax)/B =-A/B *x - C/B

Dakle, koeficijent pravca je -C/B.

Prava normalna na nju, ima koeficijent pravca B/C.

Ako ta prava prolazi kroz tačku (x[SUB]0[/SUB],y[SUB]0[/SUB]) onda je:
y[SUB]0[/SUB]=(B/C)x[SUB]0[/SUB]+n

Dakle, n=y[SUB]0[/SUB]-(B/C)x[SUB]0[/SUB], a jednačina prave normalne na datu je:
y=(B/C)x+y[SUB]0[/SUB]-(B/C)x[SUB]0
[/SUB]
Rešiš sistem po x, y.
y=(B/C)x+y[SUB]0[/SUB]-(B/C)x[SUB]0
[/SUB]Ax+By+C=0

Vrednosti koje ćeš dobiti su koordinate tačke preseka te polazne prave i one normalne na nju.

Preostaje ti onda da nađeš rastojanje tačke (x[SUB]0[/SUB],y[SUB]0[/SUB]) od tačke (x[SUB]1[/SUB],y[SUB]1[/SUB]) koju je dobijena iz onog sistema, za to imaš onu formulu za računanje rastojanja između dve tačke.

Pretpostavljam da samo treba da uprostis izraz...

Untitled.jpg

Imam resenje, al' sta mi vredi kad ne znam da dodjem do njega xD
za koje vrednosti realnog parametra m tacno jedan koren jednacine pripada intervalu(0,2)?
x^2-2(m+1)x+m^2=0

resenje je 0<m<4

Lep zadatak. Traži jednu dosetku, inače je lak. Ako jedan koren leži u tom intervalu, to praktično znači da grafik funkcije seče x-osu jednom u nekoj od tačaka koje odgovaraju tom intervalu. To dalje navodi na uslov da na krajevima intervala funkcija ima različit znak. Ovo je ključno, pošto to dalje omogućava da postavimo uslov da je:
f(0)*f(2)<0
f(0)=m[SUP]2[/SUP]>=0

Znači da je f(2)<0
f(2)=4-4(m+1)+m[SUP]2[/SUP]=m[SUP]2[/SUP]-4m<0
m(m-4)<0
0<m<4

Ovako, imam determinantu 3x3, treba da imaginarni i realni dio te determinante izjednacim sa nulom da bih nasao nes sto mi nije poznato... kako to da izvedem? :D I da li je moguce da ako imam jednu ovakvu determinantu, u kojoj imam jedan nepoznat element, dobijem vise resenja za njega, koji zadovoljavaju uslov da je determinanta jednaka nuli... Eto nabacao sam nesto, pa ako me je neko razumio valjalo bi da mi pomogne... :D

Mislim da sam razumeo, ali bi mogao još da pojasniš, primerom recimo, šta tačno hoćeš...

Ako sam te dobro razumeo, odgovor na tvoje drugo pitanje je potvrdan.

Isto tako, ako sam te dobro razumeo, onda determinantu razvijaš najnormalnije (možeš i Sarusovo pravilo primeniti, ako ti je lakše) pa onda sve što je uz imaginaran član izjednačiš sa nulom i tako isto za realan deo.

No, bolje ti to pojasni:).

Evo ovako, prva stvar je da ja ustvari ne znam sta mi je realni, a sta imaginarni dio, kad razvijem determinantu Sarusovim pravilom, mozda je glupo pitanje, ali eto... :D Dalje, drago mi je da je odgovor na drugo potvrdan! :) Nego, sta ako imam determinantu 4x4, kako onda da je razvijem, znam da nekako treba da dobijem neke po 3x3, ali ne znam kako, mozes samo link da mi das ako imas, da ne moras da kucas, posto vise nema ''matematiranja''...

Back