Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Ako je x veće od y za 20 onda je:

x = y + 20

Ako je petina jednog jednaka petini drugog onda je:

x/5 = y/5

Onda rešiš sistem jednačina i dobiješ x i y.

E sad pošto su ti uslovi kotradiktorni, takvi brojevi ne postoje. Jer je iz druge jednačine x = y, što je kotradiktorno sa x = y +20.
Dakle, ili zadatak nema rešenje ili je pogrešno postavljen/prepisan.

Uh, pogrešno sam pročitao jedan od znakova. Ne, drugačije se radi...

Za svako x treba da bude 2m[SUP]2[/SUP]-4(m-1)x+2m-3>0, to sam ti već objasnio zašto. Sad treba da nađeš m tako da je to ispunjeno za svako x. Lako je pokazati da je:
-4(m-1)x>3-2m-2m[SUP]2[/SUP]
4(m-1)x<2m[SUP]2[/SUP]+2m-3

Za m>1 to važi za
x<(2m[SUP]2[/SUP]+2m-3)/(m-1)

Za m<1
to važi za x>(2m[SUP]2[/SUP]+2m-3)/(m-1)

Dakle, ako je broj m>1 onda nejednakost važi određene vrednosti x, a ne sve, i isto tako i kada je reč o slučaju m<1.

Ostaje slučaj kada je m=1.
Za svako x dobijamo:
2+2-3=1, što je pozitivno, dakle to je jedino rešenje.

A može i mnogo jednostavnije:). Prosto za m=/=1 2m[SUP]2[/SUP]-4(m-1)x+2m-3 je linearna funkcija oblika kx+n (k=-4(m-1), n=2m[SUP]2[/SUP]+2m-3). To znači da je grafik prava, a nju kako god da okreneš u nekom delu mora zadirati i u oblast ispod x ose, osim ako joj je paralelna. To je ipak nemoguće za slučaj k=/=0, a jeste moguće, mada ne mora da važi ako je k=0. Od n zavisi da li je onda ta prava koja je paralela x osi ispod ili iznad nje. Ovde je k=0 samo za m=1, a n je tada jednak 1, što znači da je grafik prava paralelna x osi i nalazi se iznad nje. Iz ovog razmatranja zaključujemo da je m=1 jedino rešenje.

Dokazati da vazi dogadjaj(u pitanju je verovatnoca i statitika):
newbitmapimageal.jpg
. Ako moze neko da mi pomogne...

Molim vas ukoliko ste u mogucnosti da mi pomognete pri resavanju nekoliko sledecih zadataka... Pokusala sam
da ih resim,ali tesko :dash:

1) u ostrouglom trouglu ABC (BC>AC) data je visina CE. Simetrala spoljasnjeg ugla kod temena C sece pravu AB u tacki D,tako da je CD=2CE. Izracunati razliku <A-<B (Ja sam tu nekako dobila 60,ali molim vas da pokusate i vi :) )

2)u jednakokrakom trouglu simetrala ugla na osnovici i visina konstruisana iz istog temena obrazuju ugao od 30 stepeni. Izracunati uglove tog trougla.

Hvala vam :)

Prvi ti je tacan, i ja sam dobio 60.

Drugi zadatak. . .
Nacrtaj sliku i obelezi ugao na kraku i osnovici sa alpha. Sta sada imas, trougao koji obrazuju visina i secica ugla je pravougli i jedan od uglova je 30, dakle ugao na kateti je 60, OK? Sada Posmatraj trougao koji prave secica ugla, baza i deo kraka. Tu ti je jedan ugao 60, drugi alpha a treci je pola alpha, kako je zbir uglova u trouglu 180 imas da je 60 + alpha + alpha/2 = 180 odakle dobijas da je alpha 80, tako da je preostali ugao u trouglu 20. . .

Prvi ti je tacan, i ja sam dobio 60.

Drugi zadatak. . .
Nacrtaj sliku i obelezi ugao na kraku i osnovici sa alpha. Sta sada imas, trougao koji obrazuju visina i secica ugla je pravougli i jedan od uglova je 30, dakle ugao na kateti je 60, OK? Sada Posmatraj trougao koji prave secica ugla, baza i deo kraka. Tu ti je jedan ugao 60, drugi alpha a treci je pola alpha, kako je zbir uglova u trouglu 180 imas da je 60 + alpha + alpha/2 = 180 odakle dobijas da je alpha 80, tako da je preostali ugao u trouglu 20. . .

Kako je jednostavno.. :D Hvala mnogo :)

posto meni geometrija slabije ide,trebace mi vasa pomoc malo cesce.. Naravno,ja uvek probam da uradim zadatak pa tek onda pitam (:

Koliki je ugao koj gradi simetrala ugla BAC u trouglu ABC sa simetralom spoljasnjeg ugla kod temena C,aako je ugao ABC=30 stepeni... Hvala :D
Inace,nacrtala sam sliku...i jedno pitanje jos...kada kazu simetrala spoljasnjeg ugla,znaci spoljasnji ugao je podeljen na pola,ali,da li ista ta simetrala
deli i unutrasnji ugao na dva jednaka ugla...ako razumete? :d Hvala

posto meni geometrija slabije ide,trebace mi vasa pomoc malo cesce.. Naravno,ja uvek probam da uradim zadatak pa tek onda pitam (:

Koliki je ugao koj gradi simetrala ugla BAC u trouglu ABC sa simetralom spoljasnjeg ugla kod temena C,aako je ugao ABC=30 stepeni... Hvala :D
Inace,nacrtala sam sliku...i jedno pitanje jos...kada kazu simetrala spoljasnjeg ugla,znaci spoljasnji ugao je podeljen na pola,ali,da li ista ta simetrala
deli i unutrasnji ugao na dva jednaka ugla...ako razumete? :d Hvala

Neka su uglovi u trouglu ABC α, β i γ (tim redosledom odgovaraju temenima). Pri tom je β=30 stepeni. Nacrtajmo simetrale spoljašnjeg ugla kod temena C i unutrašnjeg kod temena A. Neka je presečna tačka D. Posmatrajmo trougao ACD. Zbir uglova u njemu je 180 (kao i u svakom drugom trouglu). Ugao DAC je α/2. Ugao ACD je jednak zbiru γ i polovini spoljašnjeg ugla. Spoljašnji ugao ima vrednost α+β, a njegova polovina (α + β)/2. Preostali ugao je upravo traženi. Dakle γ+(α + β)/2+α/2+x=180. x+α+γ+β/2=180. Znamo da je β=30 stepeni pa je x+α+γ=165. Zbir α+β+γ=180 (zbir unutrašnjih uglova u ABC), pa je zbog β=30, α+γ=150. Vraćanjem u x+α+γ=165, x=15 stepeni. To je traženi ugao.

Back