Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Kaže ovako: Naći sve parove prostih brojeva p i q, takvih da zadovoljavaju jednakost:
p[SUP]2[/SUP] - 2q[SUP]2[/SUP] = 1

p[SUP]2[/SUP] = 1 + 2q[SUP]2[/SUP]

S obzirom da je sa desne strane zbir parnog i neparnog broja sledi da se tu dobija neparan broj, pa pošto je 1 + 2q[SUP]2[/SUP] neparno, mora biti i p[SUP]2[/SUP] , pa i samo p.

Dalje:
q[SUP]2[/SUP] = (p[SUP]2[/SUP] - 1)/2= (p-1)*(p+1)/2
Pošto je p neparno, onda je i p-1 i p+1 parno, pa je proizvod (p-1)*(p+1) deljiv sa 4, a (p-1)*(p+1)/2 paran broj. Otuda sledi da je q takođe paran broj.

Prema tome, q je paran i prost broj. To može biti samo 2.

Lako nalazimo da onda:
p[SUP]2[/SUP] = 1 + 2q[SUP]2[/SUP]=9
p=3.

Dakle, traženi brojevi su p=3 i q=2.

S obzirom da je sa desne strane zbir parnog i neparnog broja sledi da se tu dobija neparan broj, pa pošto je 1 + 2q[SUP]2[/SUP] neparno, mora biti i p[SUP]2[/SUP] , pa i samo p.

Dalje:
Pošto je p neparno, onda je i p-1 i p+1 parno, pa je proizvod (p-1)*(p+1) deljiv sa 4, a (p-1)*(p+1)/2 paran broj. Otuda sledi da je q takođe paran broj.

Lako nalazimo da onda:
p=3.

Dobro je, i ja sam dobio isto rešenje, samo sam radio na drugačiji način. :) Hvala.

Evo da ti rešim zadatak na drugi način, a ti onda pokušaj na prvi.

Skup Y sadrži samo celobrojne elementa, a pošto su svi elementi tog skupa oblika (2k+5)/(k+2), sledi da je (2k+5)/(k+2) ceo broj. Uslov da je k=/=-2 je ispunjen po uslovu zadatka (u imeniocu ne sme biti nula). Dalje, pošto je (2k+5)/(k+2)=(2k+4+1)/(k+2)=(2(k+2)+1)/(k+2)=2+1/(k+2). Dakle, da bi ovaj broj bio ceo, mora biti 1/(k+2) biti ceo. To je moguće akko je k+2 delilac jedinice. Jedini celobrojni delioci jedinice su 1 i -1, pa je onda za k=-3 i za k=-1 ispunjen uslov da je 1/(k+2) ceo broj. Tačnije, on može biti 1 ili -1. Prema tome elementi skupa Y su brojevi 3 i 1. Pošto se traži presek tog skupa sa presekom drugog skupa, dovoljno je ispitati, bez traženja svih elemenata skupa X, da li elementi skupa Y pripadaju skupu X. Drugim rečima, treba ispitati da li su 1 i 3 elementi skupa X. Ako je 1 element skupa X onda bi rešenje jednačine (2k-3)/(k+1)=1 po k bilo celobrojno. 2k-3=k+1, k=4. Prema tome, 1 je element skupa X. Slično za 3 ispitujemo (2k-3)/(k+1)=3, 2k-3=3k+3, k=-6. Prema tome i 3 je element skupa X. Pošto su svi elementi skupa Y ujedno i elementi skupa X, sledi da je presek ta dva skupa jednak skupu Y. Dakle, traženi presek je {1,3}.

Dalje:

Lako nalazimo da onda:
p=3.

meni ovo nije jasno :(

Ako je p neparno, onda je i p+1 i p-1 parno. Proizvod dva parna broja mora biti broj deljiv sa 4. Kada broj deljiv sa 4 podeliš sa 2 dobijaš paran broj.

Evo, da ilustrujem. Pošto je p+1 parno možemo pisati da je to 2*k, gde je k neki prirodan broj. Silčno je p-1 oblika 2*m, gde je m neki prirodan broj. Proizvod ta dva broja je onda 4*k*m. Ovo je deljivo sa 4 bez obzira kakva je vrednost brojeva k,m. A ako to podeliš sa 2 dobijaš broj 2*k*m, koji je deljiv sa 2, odnosno paran, bez obzira na vrednost k,m.

Poslednja izmena:
Ej ljudi treba mi pomoc oko jednog zadatka, zapeo sam kod integrala, ne znam koje pravilo da primjenim.:dash: Pomozite:hvala:

∫(20x+21)[SUP]1/21[/SUP]*dx

Ajde bre pa to je lako:

20x+21 = t - diferenciramo obe strane:

20dx = dt

dx = (1/20)*dt

sada integral postaje:

∫(t)[SUP]1/21[/SUP] *(1/20)dt =

(1/20)∫(t)[SUP]1/21[/SUP] dt

A ovaj je tablični. Samo se ispetljaš sa razlomcima i vratiš smenu. I to je sve.

Imam zadatak tipa 40 ljudi, i na koliko nacina mogu biti izabranani jedan ovaj, jedan onaj i trojica nekih tamo :think:

Zbog cega se za ovu prvu dvojicu radi kao 40 nad 2 :confused: Zar ne bi trebalo 40 nad 1 puta 39 nad 1 :think:
Da li znaš konkretan zadatak? Jeste da sam 8. razred, ali lagano rešavam većinu zadataka iz kombinatorike.
Meni treba pomoć oko ovog: Dokazati da jednačina x[SUP]2[/SUP] + y[SUP]2[/SUP] + z[SUP]2[/SUP]= 879 nema rešenja u skupu celih brojeva.
Takođe, kako se dobija formula za izračunavanje zbira kvadrata prvih n prirodnih brojeva? To je ona forumula: n(n+1)(2n+1)/6

Poslednja izmena:
Da li znaš konkretan zadatak? Jeste da sam 8. razred, ali lagano rešavam većinu zadataka iz kombinatorike.
Meni treba pomoć oko ovog: Dokazati da jednačina x[SUP]2[/SUP] + y[SUP]2[/SUP] + z[SUP]2[/SUP]= 879 nema rešenja u skupu celih brojeva.
Takođe, kako se dobija formula za izračunavanje zbira kvadrata prvih n prirodnih brojeva? To je ona forumula: n(n+1)(2n+1)/6

Znam tacno ali radi se o malo ozbiljnijoj teoriji iz kombinatorike , bez uvrede naravno, mislim da nisi upoznat sa binomnim obrascem si slicno ;)

Ovaj tvoj prvi me uzasno podseca na diofantske jednacine , mora bih malo bolje da je pogledam , ali evo neka uputstva ako ga veceras ne resim , ovde je fora naci neku kontadiktornost izmedju leve i desne strane kako bi mogao da kazes "aham ovo nikad nije moguce jer je levo ovo a desno ono" , najcesce je to deljivost i slicno . A sto se tice ovog drugog njega su verujem dobili preko binomnog obrasca koji je za tebe kao osmaka mozda nerazuman i nepojmljiv jos uvek . Ako ti je volja da znas nesto vise kucaj u google i pitaj sta ti nije jasno . ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice jednacine . Dakle, sta treba uvideti ovde . Treba uvideti dve stvari , prva je da je kvadrat parnog broja uvek deljiv sa 4 (matematicki 4| (2n)[SUP]2[/SUP]=4n[SUP]2[/SUP]) a druga stvar je da je kvadrat neparnog broja uvek deljenjem sa 4 daje ostatak 1 (matematicki (2n+1)[SUP]2[/SUP] =4n[SUP]2[/SUP]+4n+1=4(n[SUP]2[/SUP]+n) + 1 {nadam se da ti je ovo uocljivo})
E sad, ti imas zbir tacno tri kvadrata . Zelim da vidim kakvi su ti brojevi ?! Sa desne strane je 879, ako njega podelimo sa 4, vidimo da nije deljivo, odnosno da daje broj 219 i ostatak 3 . Kako imam ostatak 3 (i tacno tri zbira kvadrata) to znaci da su mi brojevi x,y, i z neparni. Odnosno njih mogu da zapisem kao:

x=2m+1
y=2n+1
z=2k+1

odnosno pocetna jednacina:

(2m+1)[SUP]2[/SUP] + (2n+1)[SUP]2[/SUP] + (2k+1)[SUP]2[/SUP]=879
4m[SUP]2[/SUP]+4m+1+4n[SUP]2[/SUP]+4n+1+4k[SUP]2[/SUP]+4k+1=879
4(m[SUP]2[/SUP]+m+n[SUP]2[/SUP]+n+k[SUP]2[/SUP]+k)=876
Jasno je da je onda

4[m(m+1)+n(n+1)+k(k+1)]=876 odnosno

m(m+1)+n(n+1)+k(k+1)=219

broj oblika m(m+1) je uvek paran jer bez obzira na to da li je m paran ili neparan ovaj drugi mora da bude suprotan, a prozivod parnog i neparnog broja je uvek paran broj . Pa je onda i n(n+1) i k(k+1) parno, odnosno
m(m+1)+n(n+1)+k(k+1) je paran broj , a mi sa desne strane imamo 219 .

I eto je kontradikcija . :D

Laku noc, idem da dzmijem :lol:

Znam tacno ali radi se o malo ozbiljnijoj teoriji iz kombinatorike , bez uvrede naravno, mislim da nisi upoznat sa binomnim obrascem si slicno ;)

Ovaj tvoj prvi me uzasno podseca na diofantske jednacine , mora bih malo bolje da je pogledam , ali evo neka uputstva ako ga veceras ne resim , ovde je fora naci neku kontadiktornost izmedju leve i desne strane kako bi mogao da kazes "aham ovo nikad nije moguce jer je levo ovo a desno ono" , najcesce je to deljivost i slicno . A sto se tice ovog drugog njega su verujem dobili preko binomnog obrasca koji je za tebe kao osmaka mozda nerazuman i nepojmljiv jos uvek . Ako ti je volja da znas nesto vise kucaj u google i pitaj sta ti nije jasno . ;)

Bah, binomna formula, pa to je lako :D

Hehe, ja se uvek trudim da saznam matematiku srednje, nekako mi zanimljiva. Kvadratne jednačine su lake, malo sam pogledao trigonometriju, nizove, čak sam neke izvode sam radio :D

Alal vera . Preporucujem ti ako zelis da se bavis tom matematikom iz srednje krugovu zbirku . Pocni ispocetka od zbirke za prvu godinu, njih mozes naci u svakoj srednjosklskoj biblioteci ali i u gradskoj ako si u nekom vecem gradu . Inace verujem da ce oblasti neke da ti budu dosadne jer ih vec znas, ali imas puno toga nepoznatog za tebe verujem . Od nizova koje si pomenuo, preko trigonometrije, funkcija i tako dalje . Kvadratne j-ne jesu doista lake ali su jako korisne za neke vise probleme u matematici .

Pozdrav

1.Nemogu tacno da se setim kako ide jednacina , ovako nesto :sin[SUP]2[/SUP]x+ cosx+(-)… = 1 , slicno tome, dobije se resenje cos x = -1, zanaci x = π + 2kπ, da je samo pitanje: Resiti jednacinu, ali pita se koliko jednacina ima resenja nad intervalom (0,2 π), pa ponudjeno : 0, 1, 2, 3, beskonacno, ako nije bilo jos nesto, sta je tacno?

2.Da li su neki od sledecih iskaza tacani i koji ako jesu:
Pisano je samo log, valjda se podrazumeva za osnovu 10
Log(-2/-3) = log2 – log3
Log(-2)[SUP]4[/SUP]=2log(-2)[SUP]2[/SUP]
Log((-2)*(-3)) = log 2 + log 3

1.Nemogu tacno da se setim kako ide jednacina , ovako nesto :sin[SUP]2[/SUP]x+ cosx+(-)… = 1 , slicno tome, dobije se resenje cos x = -1, zanaci x = π + 2kπ, da je samo pitanje: Resiti jednacinu, ali pita se koliko jednacina ima resenja nad intervalom (0,2 π), pa ponudjeno : 0, 1, 2, 3, beskonacno, ako nije bilo jos nesto, sta je tacno?

2.Da li su neki od sledecih iskaza tacani i koji ako jesu:
Pisano je samo log, valjda se podrazumeva za osnovu 10
Log(-2/-3) = log2 – log3
Log(-2)[SUP]4[/SUP]=2log(-2)[SUP]2[/SUP]
Log((-2)*(-3)) = log 2 + log 3

1. Pa nad ponuđnim intervalom ima jedno rešenje, to koje si napisaο: π

.... nad intervalom (0,4 π) ima 2 rešenja... nad (0,3 π) ima jedno rešenje, a nad (0,3 π] ima 2 rešenja. I tako dalje. Šta je problem? Prebrojiš koliko rešenja ima u okviru jednog intervala....

2. Poenta je logaritam definisan samo za vrednosti veće od nule. E, ja ne vidim kvaku 22 ovde. Sve to kad lepo sračunaš dobiješ da je ok. -2/-3 = 2/3 pa se to fino može rastaviti na razliku.... da je -2/3 onda ne bi moglo. (-2)sup]4[/sup] opet može tako da se rastavi jer ostavljaš pozitivan broj unutar logaritma. 4log(-2) ne bi moglo. I u trećem primeru opet izmnožiš minusepa onda možeš da rastaviš na zbir.

E ljudi, treba mi pomoc oko izvoda. Treba da dokazem pravilo stepena tj.:
f'(x[SUP]n[/SUP])=nx[SUP]n-1[/SUP]
Krenem od definicije izvoda i binomnog obrazca, negdje sam vidio da tako moze ali mi je taj primjer prilicno nejasan.:roll:
Ti imaš muke sa ovim zadatkom? E moj ti, ja ga rešio iz prve, a 8. sam razred.ccc
Pa da, kreneš od definicije izvoda, razviješ binom u brojiocu, skratiš x[SUP]n[/SUP], pa izvučeš delta x i skratiš sa onim u imeniocu. Ako središ izraz, ostaće ti nx[SUP]n-1[/SUP] zbog limesa.
EDIT: Evo u Wordu. Biće neki errori, a ti samo klikni ok, meni radi lepo.
Pogledajte prilog Izvod.doc
EDIT 2:
Upravo malo gledam logaritme (do sada nisam obraćao pažnju na njih osim kad sam se bavio izvodima), i naučio sam par stvari, evo sad radim neku jednačinu:
(x[SUP]2[/SUP]-x-2)/(log[SUB]0.5[/SUB](x-2))>=0
E sad, ja sam mislio to preko pravila A/B>0 ako je A>0 ∧ B>0 ∨ A<0 ∧ B<0.
Počeo sam da radim, ali nisam siguran da je dobro. Hvala unapred.
Sad, ja mislim da ne može biti A<0 i B<0 u ovom slučaju, jer je logaritam definisan za pozitivne vrednosti.
EDIT 3:
Ja dobio x>2

Poslednja izmena:
Ti imaš muke sa ovim zadatkom? E moj ti, ja ga rešio iz prve, a 8. sam razred.ccc
Pa da, kreneš od definicije izvoda, razviješ binom u brojiocu, skratiš x[SUP]n[/SUP], pa izvučeš delta x i skratiš sa onim u imeniocu. Ako središ izraz, ostaće ti nx[SUP]n-1[/SUP] zbog limesa.
EDIT: Evo u Wordu. Biće neki errori, a ti samo klikni ok, meni radi lepo.
Pogledajte prilog 186042
EDIT 2:
Upravo malo gledam logaritme (do sada nisam obraćao pažnju na njih osim kad sam se bavio izvodima), i naučio sam par stvari, evo sad radim neku jednačinu:
(x[SUP]2[/SUP]-x-2)/(log[SUB]0.5[/SUB](x-2))>=0
E sad, ja sam mislio to preko pravila A/B>0 ako je A>0 ∧ B>0 ∨ A<0 ∧ B<0.
Počeo sam da radim, ali nisam siguran da je dobro. Hvala unapred.
Sad, ja mislim da ne može biti A<0 i B<0 u ovom slučaju, jer je logaritam definisan za pozitivne vrednosti.
EDIT 3:
Ja dobio x>2
Cini mi se da je dobro . Dakle ovo se radi preko tzv "tablice" u koju unosis brojeve gde funkcije A i B menjaju znak . Treba jos obratiti paznju na definisanost i treba obratiti paznju da je osnova logartima razlomak odnosno da je log M >0 <=> M<1 gde je M ova funkcija u logaritmu , za M>1 je logicno log M < 0 ,

Cini mi se da je dobro . Dakle ovo se radi preko tzv "tablice" u koju unosis brojeve gde funkcije A i B menjaju znak . Treba jos obratiti paznju na definisanost i treba obratiti paznju da je osnova logartima razlomak odnosno da je log M >0 <=> M<1 gde je M ova funkcija u logaritmu , za M>1 je logicno log M < 0 ,

Da, nisam imao to u vidu...mislim da rešenje nije tačno. Onda ću ga uraditi ponovo.
EDIT: Dobio sam interval (2,3) kao rezultat.

Poslednja izmena:

Back