Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Molim sve koji znaju matematiku da pomažu, radimo geometriju a ja ništa ne razumijem (bar za sad)
evo 2 zadatka ako može da mi neko uradi i OBJASNI

1.Koliko različitih pravih odredjuju nekomplanarne tačke A,B,C,D?
2. U ravni p date su četiri prave a,b,c,d razl. pravaca. Koliko najviše presječnih tačaka odredjuju ove prave?
3.Od 5 datih ravni svake dvije se sijeku, Koliko najviše presječenih pravih odredjuju date ravni?

Svima koji znaju geometriju ovo je mačiji kašalj, tako da nemojte da vam je mrsko da objasnite :)
prvo pitanje je koliko tetraedar ima ivica .

drugo pitanje je imas jednu pravu i dodas drugu znaci jedan presek . Kad dodas trecu dobijes jos 2 tacke preseka kad dodas 4 dobijes jos 3 tacke preseka pa je 1+2+3 rezultat

3. Trece pitanje je nevidjeno tesko ne mogu iz glave . Jos se nisam otreznio od juce

Treba mi pomoc oko resavanje jednacine:

(x[SUP]2[/SUP]+5ax+4a[SUP]2[/SUP])(x[SUP]2[/SUP]+5ax+6a[SUP]2[/SUP])=b[SUP]4[/SUP]

a i b su realni brojevi i prepostavljam da preko njih izrazavam resenje.

Sada ako izvrsimo smenu t=x[SUP]2[/SUP]+5ax+5a[SUP]2[/SUP] jednacina se svede na (t-a[SUP]2[/SUP])(t+a[SUP]2[/SUP])=b[SUP]4[/SUP] odnosno na t[SUP]2[/SUP]=a[SUP]4[/SUP]+b[SUP]4[/SUP]

I to je otprilike to sta znam.Izlaz dalje ne vidim.:dash:

Ako bi neko mogao da me potera u pravom smeru bio bi veoma zahvalan.

Unapred hvala.

Pa, dobro si krenuo.
Sada samo vratiš smenu i dobićeš kvadratnu jednačinu x[SUP]2[/SUP]+5ax+5a[SUP]2[/SUP]=±sqrt(a[SUP]4[/SUP]+b[SUP]4[/SUP])
Rešenje jeste rogobatno, ali tako je kako je.
x[sub]1,2[/sub]=(1/2)*(-5a±sqrt(5a[sup]2[/sup]±4sqrt(a[sup]4[/sup]+b[sup]4[/sup]))

* EDIT * Zapravo, umesto x[sub]1,2[/sub] bi trebalo napisati x[sub]1,2,3,4[/sub], budući da ukupno ima četiri rešenja.

Poslednja izmena:
Za D=0

Ne trebaju ti izvodi...

Hm... ali ovde je peti stepen.

A preko izvoda... koristi se tvrđenje:

Ako je t nula k-tog reda polinoma P (PR[x]), tada je ona nula polinoma P', P'', ..., P[SUP](k - 1)[/SUP].

Neka je P(x) = x[SUP]5[/SUP] - 5x + a. Tada je P'(x) = 5x[SUP]4[/SUP] - 5 = 5(x[SUP]4[/SUP] - 1). Dakle, ako je neko t dvostruka nula P, tada je ona ujedno i nula P'. Jedine nule P' su četvrti koreni jedinice: 1, -1, i, -i. Dalje ih ubaciti u P i isprobati.

IZMENA. Naravno, jedino ako je rečeno da je a realan parametar ovo važi... Trebalo bi da se dobije da je a = ∓4.

Poslednja izmena:
Za D=0

Ne trebaju ti izvodi...
Може ли појашњење?

Задатак је, иначе, са колоквијума из алгебре (Математика 1), у првом семестру Електротехничког факултета, дакле, прије лекција из линеарне алгебре. Мислим да треба ријешити на мало елементарнијем нивоу.

Hm... ali ovde je peti stepen.

A preko izvoda... koristi se tvrđenje:

Ako je t nula k-tog reda polinoma P (PN), tada je ona nula polinoma P', P'', ..., P[SUP](k - 1)[/SUP].

Neka je P(x) = x[SUP]5[/SUP] - 5x + a. Tada je P'(x) = 5x[SUP]4[/SUP] - 5 = 5(x[SUP]4[/SUP] - 1). Dakle, ako je neko t dvostruka nula P, tada je ona ujedno i nula P'. Jedine nule P' su četvrti koreni jedinice: 1, -1, i, -i. Dalje ih ubaciti u P i isprobati.

Da da... nisam vido broj 5... još mi magla na oči... :mrgreen:

Dok ne stigne odgovor ja ću ispričam jedan vic

Dobio mali Perica za domaći da napiše šta je verovatno a šta statistika
Ode kući ajd da pita mamu ona ga otera jer kuvala ručak
Ajd da pita sestru ona ga oterala jer se šikicala za izlazak
Ode kod tate i pita ga šta je verovatno a šta statistika
Razmisli malo tata od Perice i kaže mu ovako:
Idi pitaj mamu dal bi dala komšii za 100 evra
Perica posluša tatu i otrči kod mame cerekajući se
Mama se naljuti i iz inata tati poruči Perici da pristaje
Tata se naljuti a onda pošalje Pericu kod sestre sa istim pitanjem
Perica još više počeo da se cereka a sestra iz inata prepolovi cifru
Tata poludi i kaže - verovatno imamo 150 evra u kući ali statistički imamo dve k.rve

Treba mi pomoć iz predmeta "Verovatnoća i statistika", pa molim dobre ljude koji znaju da mi pomognu

Recimo evo zadatak, oblast je normalna raspodela

Neka je X N≈ (7, 25) . Odrediti: P (X ≤12)

Rešenje je P ( (X-7)/5 ≤ (12-7)/5 )

Mene zanima zasto se deli sa 5 ???

Pravo da kažem, nemam pojma... Nikad se nisam bavio time. No, naći će se neko ko zna...

Neka je X N≈ (7, 25) . Odrediti: P (X ≤12)

Rešenje je P ( (X-7)/5 ≤ (12-7)/5 )

Mene zanima zasto se deli sa 5 ???
Pošto je kod ove normalne raspodele X N≈ (7, 25), tj. srednja vrednost (m) je 7 a varijansa (σ[SUP]2[/SUP]) je 25, da bismo dobili njenu normalnu normiranu raspodelu, od X treba da oduzmemo m, a zatim sve to da podelimo standardnom devijacijom σ (tj. korenom varijanse). U ovom slučaju srednja vrednost je 7, varijansa je 25, a njen koren, tj. standardna devijacija je 5. Zato oduzimamo 7 pa sve to delimo sa 5.

Može li mi neko pomoći oko ovog: Radim preko matematičke indukcije ovaj zadatak (da li 7 deli 2 na n+1 plus 3 na 2n-1). I dođem do dela gde sedam deli 2(2 na n+1 plus 3 na 2n-1) plus 7puta 3 na 2n-1. Zašto odatle sledi da izraz deli 7? :D Hvala puno! Uzged, slovima sam pisala glavne operacije medju osnovama a ove sa eksponentima sam pisala oznakama.

Može li mi neko pomoći oko ovog: Radim preko matematičke indukcije ovaj zadatak (da li 7 deli 2 na n+1 plus 3 na 2n-1). I dođem do dela gde sedam deli 2(2 na n+1 plus 3 na 2n-1) plus 7puta 3 na 2n-1. Zašto odatle sledi da izraz deli 7? :D Hvala puno! Uzged, slovima sam pisala glavne operacije medju osnovama a ove sa eksponentima sam pisala oznakama.
Prvo se proverava da je iskaz tačan za n=1 (to si, pretpostavljam, uradila):
7 | 2[SUP]1+1[/SUP]+3[SUP]2*1-1[/SUP]
tj.
7 | 4+3
što vidimo da je tačno.

Zatim se ispituje da li taj iskaz, pod pretpostavkom da važi za n, važi i za n+1 i, ako važi, tada je, uzimajući u obzir činjenicu da važi za n=1, dokazano da važi za svako n, gde je n prirodan broj.

Došla si do koraka
7 | 2(2[SUP]n+1[/SUP]+3[SUP]2n-1[/SUP])+7*3[SUP]2n-1[/SUP]
i tu imamo dva sabirka.
Prvi sabirak, 2(2[SUP]n+1[/SUP]+3[SUP]2n-1[/SUP]) deljiv je sa n, zato što je izraz u zagradi, tj. 2[SUP]n+1[/SUP]+3[SUP]2n-1[/SUP], deljiv sa n po induktivnoj pretpostavci, pa je i proizvod tog broja i bilo kog prirodnog broja (u ovom slučaju broja 2) takođe deljiv sa 7.
Za drugi sabirak, 7*3[SUP]2n-1[/SUP] odmah se vidi da je deljiv sa 7, budući da predstavlja proizvod broja 7 i prirodnog broja.
Pošto su oba sabirka deljiva sa 7, to će i njihov zbir biti deljiv sa 7.

Stvar terminologije, ali inače su dodir i sečenje razno, tj. treba da koristiš strogu nejednakost.

Tačnije, kada smo mi to radili sistem je bio da se sve deli na tri slučaja:
1) D<0 (grafik ne seče i ne dodiruje x-osu)
2) D>0 (grafik seče x osu)
3) D=0 (grafik dodiruje x osu)

I to ima smisla, jer se tako razdvajuju funkcije prema broju nula (u prvom slučaju nula, u drugom dve, u trećem jedna).

Stvar terminologije, ali inače su dodir i sečenje razno, tj. treba da koristiš strogu nejednakost.

Tačnije, kada smo mi to radili sistem je bio da se sve deli na tri slučaja:
1) D<0 (grafik ne seče i ne dodiruje x-osu)
2) D>0 (grafik seče x osu)
3) D=0 (grafik dodiruje x osu)

I to ima smisla, jer se tako razdvajuju funkcije prema broju nula (u prvom slučaju nula, u drugom dve, u trećem jedna).

Ako su dodir i sečenje razno, zar ne bi trebalo onda da, ako grafik ne seče x osu, D bude manje ili jednako 0, a ne strogo manje?

Back