Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

1) Ovo sa apsolutnom vrednošću je dugačak, a šablonski zadatak. Posmatraš slučajeve kada je ovo sa leve strane veće i kada je manje od nule. Dobićeš rešenja 1,1/2 i 1/3.

2) Napiši to kao: (z+1)(z[SUP]2[/SUP]-z+1)=0. Dakle z=-1, a druga dva rešenja dobijaš kao rešenja kvadratne nejednačine z[SUP]2[/SUP]-z+1=0. Zbir rešenja te jednačine je 1 (Vietova veza) i dodaš još -1, pa je 0 zbir rešenja, čiji realni deo je opet 0.

3) Ako sam dobro shvatio da se traži f(1) onda je dovoljno da u f(x-1)=x[SUP]2[/SUP]+2x-3 staviš umesto x vrednost 2. Dobijaš f(1)=2[SUP]2[/SUP]+2*2-3 =5.

Poslednja izmena:
f(x-1)=x[SUP]2[/SUP]+2x-3=(x-1)(x+3)=(x-1)(x-1+4)

Prema tome f(x)=x(x+4), a f(x+1)=(x+1)*(x+1+4)=(x+1)*(x+5)=x[SUP]2[/SUP]+6x+5.

Za ovaj sa krugom, jednačina kruga je:
x[SUP]2[/SUP]+y[SUP]2[/SUP]+6x+8y+3=0
(x+3)[SUP]2[/SUP]+(y+4)[SUP]2[/SUP]=22

Centar kruga je dakle u tački (-3,-4). Ono što ti preostaje je da nađeš rastojanje između ove i tačke (9,1).

sqrt(2x+1)+sqrt(x)=5 Koja su reshenja?
Тја... мрзи ме да решавам, баш ти је доста решено већ данас, видим. :) Овако одокативно ти могу рећи да је једно решење x=4, а то је вероватно и једино решење пошто је овај збир корена монотона функција.

Poslednja izmena:
sqrt(2x+1)+sqrt(x)=5 Koja su reshenja? a da li neko zna ovo?

Pomnoži obe strane sa sqrt(2x+1)-sqrt(x). Dobićeš x+1=5(sqrt(2x+1)-sqrt(x)). Odnosno (x+1)/5=sqrt(2x+1)-sqrt(x). Od ove oduzmeš polaznu jednačinu i dobijaš x+10sqrt(x)-24=0. Smenom sqrt(x)=t dobijaš kvadratnu čija su rešenja -12 i 2. Samo drugo rešenje ima smisla, pa je x=4.

Jedino moguće rešenje je 4.
Trenutno nemam vremena, postupak ću ispisati malo kasnije.

Samo da naglasim da ja nemam nikakve veze sa ovim nalogom, pored očigledne sličnosti avatara, potpisa, načina pisanja, korisničkog imena, korišćenja engleskog jezika i svega ostalog što je ovde kao preslikano u odnosu na moj profil.

Poslednja izmena:
Pomnoži obe strane sa sqrt(2x+1)-sqrt(x). Dobićeš x+1=5(sqrt(2x+1)-sqrt(x)). Odnosno (x+1)/5=sqrt(2x+1)-sqrt(x). Od ove oduzmeš polaznu jednačinu i dobijaš x+10sqrt(x)-24=0. Smenom sqrt(x)=t dobijaš kvadratnu čija su rešenja -12 i 2. Samo drugo rešenje ima smisla, pa je x=4.

Tačno tako.

Samo da naglasim da ja nemam nikakve veze sa ovim nalogom, pored očigledne sličnosti avatara, potpisa, načina pisanja, korisničkog imena, korišćenja engleskog jezika i svega ostalog što je ovde kao preslikano u odnosu na moj profil.

Slažem se.

Back