Ja po zanimaju nisam profesor matematike, moje zanimanje jeste matematika ali ne profesor. Kao sto sam rekao, za razliku od svih nauka matematika ne proucava ono sto postoji u realnom svetu, svetu oko nas. Ona ide iz tog sveta u drugi svet, svet koji vazi svugde ma gde bio u vasioni i jedina razlika moze da bude u aksiomama ali sve ostalo je isto. Ako negde u svemiru postoji zivot u bilo kom obliku, fizika hemija, jezici, bilogija moze biti drugacije ali matematika ne moze ona je ista. Geometrija na zemlju je ista kao geometrija bilo gde druge. I tu je uoravo sva njena kreativnost da radis u necemu sto ne mozes da opipas, sto ne mozes da vidis i sto jedino mozes da zamislis ili da gledas u teoreme i na osnovu toga pravis zakljucke, a ti zakljuci sami po sebi objasnjavaju sve sto se desava oko nas. I tu lezi njena kreativnost, uradi nesto sto ne vidis i sto ne postoji namesti ga da postoji nesto za sta niko ne zna. Lako je napraviti sliku bilo fotoaparatom ili da je naslikas ali napraviti teoriju diferencijalnog racuna ili teoriji brojeva. . . To jedan covek ne moze, za to je potrebno puno ljudi i puno, puno vremena. Umetik ili neki drugi naucnik moze inspiraciju da trazi oko sebe u necemu da posmatra i onda na osnovu toga da radi, ali matematicar nema sta da posmatra jer on ono sto posmatra ne postoji, postoji samo kao objasnjene necega u vidu nekog specijalnog slucaja toga sto on posmatra. Najlakse objasnjeno ono sto matematicar radi je da je on zatvoren u tamnu beskonacno veliku kutiju i jedino svetlo koje ima je njegovo znanje da mu obasja put dok trazi izlaz iz necega gde izlaza nema. I svako novo znanje koje stekne mu obasja put od predhodnog znanja ka tom novom i tako u beskonacnost. I to je ono sto matematicar radi, razmislja i pronalazi put iz kutije, a ne vidi gde ni kako ide samo zna da ide nekud i ceo put koji predje je stabilan i nigde ne moze da propadne ako se odluci da ide nazad. Dok u svemu ostalom ti unapred vidis bar malo, ovde se nista ne vidi. Ti si sada tek I-II razlred srednje i od prave matematike jedino sto si mogao videti je geometrija, ovo ostalo sto si imao prilike uciti je da naucis malo da razmisljas pre no sto krenes bilo sta da uradis, kako da savladas neke najobicnije vestine potrebne za prezivljavanje i kako na najobicnijim primerima da primenis svoje znanje. Za tebe, a kao sto vidim i za ostale - bez uvrede, jos uvek gledate matematiku kao na zadatak koji se resava. To matematika nije, matmatika je nacin razmisljanja da li mozes svoj um da odvojis od svega sto te okruzuje i da ga nateras da donese pravi zakljucak bez upotrebe bilo kakvih pomocnih sredstava. I zato te svi teraju da je ucis, da naucis kako da razmisljas. U drustevnim predmetima tvoje znanje se navise ocenjuje po tvojojsposobnosti da ga reprodukujes pred profesorom ili nastavnikom, u prirodnim naukama da to znanje i primenis i da doneses neki zakljucak ali tu je ukljucena i stvarnost, dok u matematici kad radis zadatak ti opet pokazujes da li si u stanju da primenis znanje koje imas ali ovog puta nema uticaja sa strane. Tvoje znanje i nacin razmisljanja je jedini alat koji imas. Fizicari su vekovima pravili razne teorije, ali matematika je bila ta koja ih je potvrdjivala ili opovrgavala. Ako matematicki neka teorija ne moze da se pokaze onda tu nesto ne stima, jer ona je sveopsta, a sve ostale nauke koriste njene rezultate da bi potvrdile svoje rezultate. Bez nje si u pecini ili na drvetu.
A sto se tice tvoje izjave, postavi problem negde i posle toga samo broj koliko imas nacina da ga resis. . . U matematici se pamte prvo resenje i najlakse resenje, A na ostala se i ne gleda jer je neko vec pokazao jednostavniji nacin ili je problem toliko lak da nema potrebe da se na njega osvrces da trazis 1001 i jedan nacin da ga uradis. . . I to sto ti cujes kao resenje to je samo jedan od mnogih nacina koji kruze da se to uradi, a ti ako si sam sposoban ti izvedi neki drugi nacin da uradis taj problem, a ako nisi prihvati to sto ti se nudi i cuti.
I sto se tice moje pismenosti ili nepismenosti. Ja sam se u osnovnoj i srednjoj skoli zaj. . . kao i svaki pubertetlija, nisam previse ucio - cak sta vise mnogi nastavnici i profesori su me smatrali najvecom lenstinom, znanja koliko mi je trebalo da prodjem neki drustveni predmet kao i srpski, sam imao, a ono zasto su mi svi cutali bile su prirodne nauke jer sam tu mogao da radim sta hocu i kad hocu. Znali su da ono sto je trebalo da u skoli naucim, ja sam naucio jos pre no sto sam dosao na njihov cas, a da je ostalo samo stvar opste kulture. A kad sam dosao u na fakultet, koliko znam i sta znam, pokazao sam kad sam za 4 godine iz njega izasao sa dipolomom da sam ga zavrsio, i odma otisao na postdiplomske, a kasnije otisao da iste zavrsavam na drugom kraju sveta gde mi opet ne zameraju sto znam i sto mogu da uradim neke stvari sto nekad vecina drugih studenata ne moze, vec sto sam opusten i sto nedam nicemu da me iznervira i na sve gledam "lakocemo" i sve shvatam kao najvecu zaj. . .
I ako sam po tebi mozda nepismen, OK, moracu da ti najdem jednu pravopisnu gresku. Kad vec nekom persiras, kad pises "vas" V se pise velikom slovom a ne malim