Volim matis jer podstice kreativno razmisljanje,premda nekad stvarno ume da ubije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hmm...E sad da je kreativno...Volim matis jer podstice kreativno razmisljanje,premda nekad stvarno ume da ubije.
ja sam pre obozavala matu,ali mi sad razredna seda na kicmu sa njom i mnogo me nervira...tera me na takmicenja itd.sad je prosto ne voli zbog razredne.ali nikad mi nije problem da sednem i radim zadatke ili vezbam.i ova zena radi po fazonu SAMO SE MAGARCU DVA PUTA PONAVLJA.i kad god je zamolim da mi nesto objasni ona mi ovako odgovori.inace ona se previse nervira dok objasnjava i kad izadjes na tablu a nesto ne znas,ono,bolje ti je da se molis.ja mrzim matu da radim pred odeljenjem jer se uvek zablokiram jer znam da ako pogresim da ce se drati na mene.i onda se krijem iza svih.a ona onda dodje i kazes mi:ajde ti ,izadji na tablu da vidimo koliko znas.a najveca fora je to sto ja u svesci tacno uradim zadatak,a na tabli lupam gluposti
ali realno matu volim jer volim te formule i sranja,a nastavnicu ne volim sto mi i matu cine nekako bezveznijim predmetom
Hmm...E sad da je kreativno...![]()
Sad da te vidi Comski bas se pitam sta bi ti rekao. . . Kontam da bi te proterao sa faxa ko djavola iz rajaJa ne poricem znacaj i velicinu matematike,vec jednostavno nemam ni vremena da je vezbam kako treba(jer druge predmete koje volim radim cak mnogo vise nego sto treba),a i ne treba mi na faksu...Uz sve to,ni ne zanima me -.-
Ja nikad nisam ni iz cega isao na privatni cas...Ni u ludilu.
Ja da hocu matematiku da znam i lepo radim,dovoljno je da slusam na casu - sto ja ne cinim.Ne treba mi privatni cas,mogu i sam(kao nekada).
Plus,ne podnosim svojeg profesora matematike i plus je gradivo prenatrpano i sturo...
PS. 'sumNJam',a ne 'sumLJam'- rece jedan buduci lingvista,u odbranu svojeg zanimanja -
...reče jedan profesor matematike u odbranu svog omiljenog predmeta...![]()
Podstice, podsticeKad malo pogledas neke stvari sto su ljudi radili nekad i sto su dokazivali bez ikakvog alata sto postoji danas zaprepastis se i pitas se kako je tako nesto moguce. A posredi sedi ona stara "trebalo se setiti"
![]()
Bas me nesto briga sta bi mi rekao... ^.^Sad da te vidi Comski bas se pitam sta bi ti rekao. . . Kontam da bi te proterao sa faxa ko djavola iz raja![]()
Ostajem pri tome da matematika nije kreativna i da ne podstice takvu vrstu misljenja.![]()
"Umetnicko delo nastaje iz haosa ideja,od kojih je jedna prava."pa stef i u umetnosti je čar da imaš zilion ideja a da je samo jedna ona prava, koja vodi do najbolje realizacije.
mislim da razumem šta želiš da kažeš i s jedne strane te razumem jer mi mnooooogo toga u matematici nije jasno i nerviraju me neka objašnjenja tipa 'zato što tako mora', ali sad sam previše umorna da bih mislila o tim stvarima. xD
Sad si sinko pokazao da pojma nemas sta je matematika i da se mesas u nesto o cemu znas smao ono sto si cuo u skoli i nista van toga. Da je matematika "realna" kao i ostale nauke ona bi danas bila puno, puno razvijenija nego sto jeste i ne bi se cekalo preko 3500 godina na to da se prihvate negativni i iracionalni brojevi. Ako nisi znao covek koji je pokazao da je koren iz dva iracionalan broj je ubijen jer pokazao da postoji nesto sto u stvarnom svetu ne postoji i sto se smatralo nemogucim. Kad je paljena Aleksandriska biblioteka spaljeni su skoro svi matematicki spisi i radovi jer su, po tadasnjim celnicima, oni pripadali nekom paganskom svetu jer se matematika bavila necim sto se u prirodi ne vidi, nesto sto ne postoji. Ako ti uspes nesto da dokazes onda se to smatra tacnim i tu je kraj price, e sad da li je to ocigledno ili ne. . . Da bi se bavio njom moras da odes iz sveta koji te okruzuje i da gledas sasvim druge stvari, i ako malo pogledas u istoriju videces koliko je muke trebalo da se prihvate neke stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo (beskonacno malo i beskonacno veliko npr.). Fizika, hemija i sl. su nauke koje gledaju sta se oko njih desava i onda prave zakljucke, matematicar nema u sta da gleda kad od svega toga cime se on bavi u prirodi nema niceg. Ti sebi mozes vizuelno da predsravis nesto ali to je samo predstava da tebi bude lakse, to nije resenje. Put do istine za kojom matematicari idu nije jedinstven imas ih koliko hoces, samo se prvii najlaksi pamete, ostali vec ne jer istina je nadjena i nema potrebe da se ona iznova i iznova pronalazi, ide se dalje, a ti ako hoces pronalazi je niko ti ne brani.@ Carol @ ...
Izgleda da se nismo razumeli po tom pitanju 'kreativnog' misljenja...Ne mislite isto sto i ja.
Mislio sam na to da je u matematici prisutno konvergentno misljenje i otkrivanje jedne istine,gde nista nije oslobodjeno okova realnosti i gde nema mesta mashti i imaginativnom misljenju.Uspesan si ako pronajdes taj jedan tacan odgovor,a ne zilion ideja.Kreacija je nekako vezana iskljucivo za umetnost i njene produkte,jer je umetnost okrenuta sebi i ne zavisi od realnosti.Zar si kad resavas jedan zadatak iz matematike kreativan?
Ne znam koliko me razumete u ovome sto govorim....?
@ ...
Zaista ne nameravam da odgovorim na ta pitanja,jer znam sta potenciras.Potenciras na ono sto ja nisam izjavio.![]()
Matematicki zadatak ima jedno resenje.Resavanjem zadatka ti ne stvaras nista i ne aktiviras mastu i divergentno misljenje,vec otkrivas to 'jedno jedino postojece i pravo'.
Apsolutno ne nameravam da citam ovaj beskrajno nepismen komentar.Treba vas da je sramota sto ne mozete jednu cestitu recenicu pismeno da sklopite.Nemam zelje da se raspravljam sa jednim od milion profesora matematike (?) koji su opsednuti svojim predmetom i misle da je on centar sveta,zbog cega ucenici cesto i mrze matematiku.Odvratna je ta ljudska povrsnost.Sad si sinko pokazao da pojma nemas sta je matematika i da se mesas u nesto o cemu znas smao ono sto si cuo u skoli i nista van toga. Da je matematika "realna" kao i ostale nauke ona bi danas bila puno, puno razvijenija nego sto jeste i ne bi se cekalo preko 3500 godina na to da se prihvate negativni i iracionalni brojevi. Ako nisi znao covek koji je pokazao da je koren iz dva iracionalan broj je ubijen jer pokazao da postoji nesto sto u stvarnom svetu ne postoji i sto se smatralo nemogucim. Kad je paljena Aleksandriska biblioteka spaljeni su skoro svi matematicki spisi i radovi jer su, po tadasnjim celnicima, oni pripadali nekom paganskom svetu jer se matematika bavila necim sto se u prirodi ne vidi, nesto sto ne postoji. Ako ti uspes nesto da dokazes onda se to smatra tacnim i tu je kraj price, e sad da li je to ocigledno ili ne. . . Da bi se bavio njom moras da odes iz sveta koji te okruzuje i da gledas sasvim druge stvari, i ako malo pogledas u istoriju videces koliko je muke trebalo da se prihvate neke stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo (beskonacno malo i beskonacno veliko npr.). Fizika, hemija i sl. su nauke koje gledaju sta se oko njih desava i onda prave zakljucke, matematicar nema u sta da gleda kad od svega toga cime se on bavi u prirodi nema niceg. Ti sebi mozes vizuelno da predsravis nesto ali to je samo predstava da tebi bude lakse, to nije resenje. Put do istine za kojom matematicari idu nije jedinstven imas ih koliko hoces, samo se prvii najlaksi pamete, ostali vec ne jer istina je nadjena i nema potrebe da se ona iznova i iznova pronalazi, ide se dalje, a ti ako hoces pronalazi je niko ti ne brani.
A sto se tice pitanja i toga sto neces da odgovoris, zapravo sam si i odgovorio. Ne smes ni da pisnes o tome jer odgovor na prvo pitanje bi ti bio da je covek koji ih je nasao bio kranje kreativan. Zapravo, nije ih nasao stvorio ih je. Za odgovor na trece pitanje bi ti trebala masta i nista vise, nikakvo znanje ili bilo sta (mozda jedino da znas da ako nesto mozes da prodjas u niz to je prebrojivo i kraj). A odgovor na drugo pitanje bi ti rekao da ne mozes od nje da bezis cak ni u jezike jer ona je svugde, ona je u centru svega i sve se ponasa onako kako ona kaze. I sve sto u zivotu uzmes uvek moze da se objasni kroz matematiuku samo je pitanje da li ljudi znaju kako to da objasne ili ne.
Zato sinko umesto praznih prica bolje idi malo iskoristi taj internet i poduci se malo o nekim stvarima jer se ovako samo sramotis. . .
Ja idem u opstu gimnaziju (nazalost) ,a osecam se kao da idem u prirodno-matematicku (jos vise nazalost).Matematika,koliko god da je mrzak premet,neophodan je za razumevanje sveta oko nas.Primer je proporcija 1:1,618,tj Fibonacijev niz,koji se oponasa u prirodi i umetnosti. Potom grafici,koji se koriste u demografiji,antropologiji,filozofiji...Meni generalno idu sve oblasti,osim PROKLETIH POLINOMA.Kod njih gubim zivce
.Ali svejedno Lingva,mozda nisi trebao tako popljuvati profesora...Prema onomo sto sam procitao,on ne misli da je njegov predmet centar sveta.Ali nazalost,ima takvih profesora(kod nas,muzicko je glavni predmet
,a idem za arhitektonskog tehnicara )
Ja idem u opstu gimnaziju (nazalost) ,a osecam se kao da idem u prirodno-matematicku (jos vise nazalost).
Iskren da budem,toliko sam prezauzet proucavanjem i ucenjem srpskog,knjizevnosti,stranih jezika,istorijom,umetnosti,psihologijom itd. da nemam ni zivaca ni vremena za jos sad tamo neku fizicarku,koja trazi da naucim nekakve ekvivalentne povrsi i magnetni fluks.Bio sam u osnovnoj vukovac i poznajem te najbitnije pojmove u vezi npr. fizike, te mi ne treba nista vise.Pa sad ti vidi...
Znam kako ti je (posebno ako ne volis muzicko).Najvise mrzim bas to,kada ti zakeraju na neke predmete koji nemaju veze s tvojom skolom.Kod mene ovi sto imaju 5 iz matematike i fizike odmah imaju sve petice,a mi drustvenjaci rovokopamo za uspeh... -.-
Popljuvati?! Sta reci za onaj patoloski komentar upucen pre toga meni...?
Ja sam za prosvetu i za obrazovanje u svakom smislu......!!! ("Knjige,braco moja,knjige, a ne zvona i praporce" - D. Obradovic)Iskreno,i on je preterao...bez obzira sto je profesor,ipak ni on ne moze tako da uzvraca...To samo napravi vece sr*nje![]()
Ja matematiku cenim,i postujem,dalje cu izucavati neku prirodnu nauku,ali i drustvene su neophodne da nam oblikuju licnost,da ne budemo bezumni automati,ispraznjenih emocija.Primer uspesne simbioze prirodnjaka i drustvenjaka svakako su Leonardo Da Vinci,Artur Klark,Karl Segan...
Da se primetiti i sa moje strane . I slozio se bih se sa svakim delom ove poruke .odbijaš veoma valjane argumente moram da primetim.
npr. konstrukcija trouglova, četvorougla, krugova itd. je prilično kreativna
jer treba odlučiti šta prvo nacrtati, zašto , čemu to vodi, šta se time dobija itd.
to je kreativan proces, specijalno kad kasnije nađeš još jedan način za rešavanje
onda imaš dve tačke gledišta itd. to je sve izuzetno kreativno.
navela sam konstrukcije čisto onako.
problemski zadaci su tek divni po tom pitanju.
nema to veze s tim da li neko voli ili ne voli, ali činjenica je da je matematika ustvari ideja.
a ideju teško može da ima neko ko je nekreativan.
Naravno da ima . Valjda si kao srednjoskolac presao sa visi intelektualni nivo i valjda sada radis zadatke razlicite od "1+3=" . Gotovo svaki matematicki zadatak zahteva mastu za resavanja i vrlo je kreativno . Ne bih mesao matematicke zadatke u celu temu ali iz stopa bih mogao da ti zadam zadatak koju bez maste ne bi mogao da resis . Citav proces resavanja zadatka je mastanja, otisnuce u svet nerealnog i pronalaska kljuca za resavanje zadatka . Samo to neko shvati a neko ne .@ Carol @ ...
Izgleda da se nismo razumeli po tom pitanju 'kreativnog' misljenja...Ne mislite isto sto i ja.
Mislio sam na to da je u matematici prisutno konvergentno misljenje i otkrivanje jedne istine,gde nista nije oslobodjeno okova realnosti i gde nema mesta mashti i imaginativnom misljenju.Uspesan si ako pronajdes taj jedan tacan odgovor,a ne zilion ideja.Kreacija je nekako vezana iskljucivo za umetnost i njene produkte,jer je umetnost okrenuta sebi i ne zavisi od realnosti.Zar si kad resavas jedan zadatak iz matematike kreativan?
Ne znam koliko me razumete u ovome sto govorim....?
@ ...
Zaista ne nameravam da odgovorim na ta pitanja,jer znam sta potenciras.Potenciras na ono sto ja nisam izjavio.![]()
Upravo tako nastaje i resenje zadatka"Umetnicko delo nastaje iz haosa ideja,od kojih je jedna prava."
Medjutim,ja ne mislim na to...Mislim da me nisi bas najbolje razumela...E da,imaces psihologiju u drugoj godini,pa obrati paznju na poglavlje o misljenju i deo gde se govori o realistickom i imaginativnom misljenju.
Matematicki zadatak ima jedno resenje.Resavanjem zadatka ti ne stvaras nista i ne aktiviras mastu i divergentno misljenje,vec otkrivas to 'jedno jedino postojece i pravo'.
Umetnik svojim delovanjem ne otkriva nikakvo resenje,vec njegovo stvaralastvo ima bezbroj resenja - bezbroj ideja za bezbroj umetnickih dela.
Dakle,matematika nije 'kreativna' i ne stvara 'kreacije'.![]()
Ovo nisam znao, a sa ostatkom bih se slozio, kolega ....Sad si sinko pokazao da pojma nemas sta je matematika i da se mesas u nesto o cemu znas smao ono sto si cuo u skoli i nista van toga. Da je matematika "realna" kao i ostale nauke ona bi danas bila puno, puno razvijenija nego sto jeste i ne bi se cekalo preko 3500 godina na to da se prihvate negativni i iracionalni brojevi. Ako nisi znao covek koji je pokazao da je koren iz dva iracionalan broj je ubijen jer pokazao da postoji nesto sto u stvarnom svetu ne postoji i sto se smatralo nemogucim. Kad je paljena Aleksandriska biblioteka spaljeni su skoro svi matematicki spisi i radovi jer su, po tadasnjim celnicima, oni pripadali nekom paganskom svetu jer se matematika bavila necim sto se u prirodi ne vidi, nesto sto ne postoji. Ako ti uspes nesto da dokazes onda se to smatra tacnim i tu je kraj price, e sad da li je to ocigledno ili ne. . . Da bi se bavio njom moras da odes iz sveta koji te okruzuje i da gledas sasvim druge stvari, i ako malo pogledas u istoriju videces koliko je muke trebalo da se prihvate neke stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo (beskonacno malo i beskonacno veliko npr.). Fizika, hemija i sl. su nauke koje gledaju sta se oko njih desava i onda prave zakljucke, matematicar nema u sta da gleda kad od svega toga cime se on bavi u prirodi nema niceg. Ti sebi mozes vizuelno da predsravis nesto ali to je samo predstava da tebi bude lakse, to nije resenje. Put do istine za kojom matematicari idu nije jedinstven imas ih koliko hoces, samo se prvii najlaksi pamete, ostali vec ne jer istina je nadjena i nema potrebe da se ona iznova i iznova pronalazi, ide se dalje, a ti ako hoces pronalazi je niko ti ne brani.
A sto se tice pitanja i toga sto neces da odgovoris, zapravo sam si i odgovorio. Ne smes ni da pisnes o tome jer odgovor na prvo pitanje bi ti bio da je covek koji ih je nasao bio kranje kreativan. Zapravo, nije ih nasao stvorio ih je. Za odgovor na trece pitanje bi ti trebala masta i nista vise, nikakvo znanje ili bilo sta (mozda jedino da znas da ako nesto mozes da prodjas u niz to je prebrojivo i kraj). A odgovor na drugo pitanje bi ti rekao da ne mozes od nje da bezis cak ni u jezike jer ona je svugde, ona je u centru svega i sve se ponasa onako kako ona kaze. I sve sto u zivotu uzmes uvek moze da se objasni kroz matematiuku samo je pitanje da li ljudi znaju kako to da objasne ili ne.
Zato sinko umesto praznih prica bolje idi malo iskoristi taj internet i poduci se malo o nekim stvarima jer se ovako samo sramotis. . .
Zasto je svaka osoba koja se ne slozi sa tobom a ovde ih izgleda ima mnogo, nepismena za tebe . U cemu je trik, ne razumem ?! Treba li ja tebe da zovem "matematicki nepismenom" osobom zato sto ne znas sta je logaritam, npr (primer) ?Apsolutno ne nameravam da citam ovaj beskrajno nepismen komentar.Treba vas da je sramota sto ne mozete jednu cestitu recenicu pismeno da sklopite.Nemam zelje da se raspravljam sa jednim od milion profesora matematike (?) koji su opsednuti svojim predmetom i misle da je on centar sveta,zbog cega ucenici cesto i mrze matematiku.Odvratna je ta ljudska povrsnost.
Koji ce onda djavo ti brojevi kad ne postoje,a?! Hocete da kazete da u skoli ucimo stvari koje ne postoje i koje ne mogu nigde da se primene?! Strasno li je to.
Uzgred,vi ste citirali jednu potpuno istinitu izjavu i napisali da treba da se sramotim nje.Nemate ni osnovno znanje iz opste psihologije.
Uostalom,idite i bavite se nekim pametnijim stvarima,nego sto bazate po forumu i nabedjujete redno ljude u svakakve baljezgarije svojim iskompleksiranim umom. -.-
Ne sme vama matematicarima niko u matematiku...Detonirani ste kao automatsko-odbrambeni sistem...Pazi,majku mu. -.-
Matematika,koliko god da je mrzak premet,neophodan je za razumevanje sveta oko nas.Primer je proporcija 1:1,618,tj Fibonacijev niz,koji se oponasa u prirodi i umetnosti. Potom grafici,koji se koriste u demografiji,antropologiji,filozofiji...Meni generalno idu sve oblasti,osim PROKLETIH POLINOMA.Kod njih gubim zivce
.Ali svejedno Lingva,mozda nisi trebao tako popljuvati profesora...Prema onomo sto sam procitao,on ne misli da je njegov predmet centar sveta.Ali nazalost,ima takvih profesora(kod nas,muzicko je glavni predmet
,a idem za arhitektonskog tehnicara )