Trazih nesto drugo pa naleteh na ovu prica o masonima.Nisam neko ko se nesto specijalno razume u masoneriju,ali sam sasvim slucajno pre nekih 5-6 god bio svedok delovanja jednog masona iz Ćuprije, grada u kome sam rodjen,evo o cemu se radi: moja sestra je imala problem u vezi zaposlenja odnosno prijavilo se 100x vise kandidata za mesto u jednoj poznatoj banci. Pola familije je jurilo veze, a posebno otac koji je celoga zivota bio politicar i direktor jedne drzavne institucije (i jos nesto vise u nasem malom gradu) je pitao milion ljudi za pomoc, Bg,Nis,Novi Sad,...,od politicara do privrednika (a verujte da ih poznaje poprilicno) i svi su kao nesto obecavali,ali na kraju nije bilo nista i primili su drugu osobu. Kada je sve to puklo on je iz ocaja pozvao coveka koji vec duze vreme ne zivi u Srbiji, iz Ćuprije je otisao kao student i ostao u Bg, a posle togao otisao u Spaniju. Dok je studirao u Bg on je igrao i fudbal u cuprijskom lokalnom klubu "Morava" i moj otac mu je tada bio predsednik i uvek su imali super odnos. Moj matori ga je pozvao ovaj je uzeo ime prezime,generalije vezane za banku i radno mesto i verovali ili ne covek ga je pozvao za 7 dana i rekao "sredjeno,neka se javi u banci tada i tada,tome i tome". Sestru su ekspresno primili (pored te primljene osobe) i evo je i dan danas radi tamo. Pitao sam matorog ko je taj tip i on mi je rekao da je u pitanju nas covek iz Cuprije koji dugo zivi u Spaniji i koji poznaje neke bitne ljude. Mislio sam da su u pitanju politicke,sportske,...veze, ali mi je on rekao "ne,on je mason". Nije mi bas sve bilo jasno jer mi je ta tema bila nepoznata,ali mi je on objasnio da je taj tip poznati cuprijski mason i da ga vec poduze vreme u Bg i drzavi prilicno cene. Posle mi je objasnio da je, iako je dugo van Srbije; pogurao mnoge stvari vezane za grad Ćupriju, da su mu mnogi predsednici opstine trazili pomoc, ali da je bivsi pokojni preds opstine dr Ljuba Maric znao da je on mason, da ima svuda veze pa ga je bas cesto zvao da pogura stvari "gore". Posle svega sto sam cuo i svojim ocima video mogu da vam kazem da se masoni u Srbiji ocigledno prilicno drze i postuju medju sobom i da je ovaj lik koga svi znaju po nadimku Vlajko ocigledno jedna humana persona koja je voljna da te svoje masonske kontakte upotrebi za opste dobro grada u kome je rodjen. Zakljucak:Ja sam svedok da je teza @MrUnda ocigledno tacna i da u Srbiji masoni ocigledno i postoje i lepo saradjuju!
PS:Izvinjavam se na ovako dugom komentaru!