Masoni, Templari, Rotarijanci

Zahvaljujem na odgovorima koje ste poslali naravno koristicu priliku da pitam jos ponesto. U Skotskom redu neki stepeni imaju bas zivopisna imena npr.15 stepenVitez Maca Istoka 25 Vitez Prkosne Zmije 28 Princ Sunca itd.Sta ta imena predstavljaju pitam za sva 33 step. kapiram da covek kako prelazi iz stepena u stepen drugacijim se stvarima bavi u Lozi i verujem drugacijim ucenjima,kad mason moze da koristi znanja i knjige Loze da bi se bavio ezoteriskim ucenjem.Uf dosta pitanja za danas nemojte da mi pobegnete sa foruma :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: salim se naravno ko koliko zna nek napise Pozdrav Deki

dekiwizard:
Zahvaljujem na odgovorima koje ste poslali naravno koristicu priliku da pitam jos ponesto. U Skotskom redu neki stepeni imaju bas zivopisna imena npr.15 stepenVitez Maca Istoka 25 Vitez Prkosne Zmije 28 Princ Sunca itd.Sta ta imena predstavljaju pitam za sva 33 step. kapiram da covek kako prelazi iz stepena u stepen drugacijim se stvarima bavi u Lozi i verujem drugacijim ucenjima,kad mason moze da koristi znanja i knjige Loze da bi se bavio ezoteriskim ucenjem.Uf dosta pitanja za danas nemojte da mi pobegnete sa foruma :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: salim se naravno ko koliko zna nek napise Pozdrav Deki
Deki,

Evo kratkog (ali jebitačnog, kako kaže Aksentije Topalović) objašnjenja svakog od stepena. Obrati pažnju na razdvajanje AASR u podgrupe. U Engleskoj se čak i ne koristi izraz Scottish Rite, već se koriste podgrupe, od kojih je Rose Croix ili RC najčešći izraz.

Takođe, u Engleskoj se samo praktikuju 18, 30, 31, 32 i 33. stepen. Svi ostali se daju "u cugu", odnosno nema rituala za njih. To je jedna od nesrećnih čestih "revizija" rituala tokom poslednjih 300 godina.

Ezoterijska učenja se ovde uglavnom praktikuju u Societas Rosicruciana in Anglia (SRIA).
http://www.sria.pwp.blueyonder.co.uk/zelator.html

Misha :.:
U Engleskoj (UVLE), dominiraju drugi sistemi i obredi kao npr. "emulation working" ili nacin rada ,obred emulacije-nadmetanja, takmicenja, no to ce ti K0k1 bolje pojasniti nego ja koji slabije poznajem tu temu...
Hvala Misho. Apsolutno si u pravu za sam Ritual. Emulation je najrasprostranjeniji i praktikuje se u Velikoj Loži. Ritual izdaje Emulation Lodge of Improvement čija je jedina dužnost očuvanje rituala i demonstriranje svake nedelje (može da prisustvuje bilo koji Mason).

Postoje i drugi - Taylors, Universal, Bristol i tako dalje. Važno je da se ponovi ovo što je Misha rekao, a to je da su sve to samo verzije istog Rituala. Odnosno, može da se uporedi sa recimo srpskim jezikom na ekavici i ijekavici. Znači, sve glavne stvari su iste, ali su detalji malo promenjeni. I najvažnije, poznavanje jedne verzije rituala je dovoljno za posete i učlanjivanja u Lože koje praktikuju drugu verziju. Odnosno, verzija ne razdvaja Masone u podgrupe.

dali je tačno ovo.

Počelo sa Tapijem

Jedan od osnivača templarskog pokreta u Srbiji bio je poznati slikar Dragan Malešević Tapi, u to vreme Veliki majstor Velike nacionalne lože "Jugoslavija". Popularni slikar i mason 33. stepena, inicirao je osnivanje Vitezova templara Srbije.

I mason Dragutin Zagorac je jedan od osnivača Templarskog reda u Srbiji ali i i predsednik Unije poslodavaca SiCG. Počasni je građanin SAD i američke države Džordžija.

Dakle postoji neka korelacija.

Ako nekoga interesuje kako izgleda transkript masonskog rituala neka me kontaktira na pp i poslacu mu posto je u .txt formatu.

Imam pitanje za Zorana - da li ste citali Komitet 300? Na kraju te knjige i nekih drugih nalaze se seme vladara sveta. Na vrhu je navodno Klub Royal 13 ( ili tako nesto ), pa Komitet 300 a masonerija je dosta nisko. Da li znate nesto o tome i koliko je to tacno? I da li ste vi mozda Pobunjenik koji je nekada davno bio aktivan na ovom forumu. Pisao je tekstove vezane za zavere?

misha1:
"Knjižica nosi naslov
Masoni, Slobodno zidarstvo
SLAVIJA, NOVI SAD, 1920
Reprint knjižice je 1993 godine."

Imam tu knjizicu (mala je, kao za gornji dzep sakoa - 11,2 x 7 cm), ali ne reprint, vec original:

Минијатурна библиотека
бр.53-56
Слободно зидарство
II издање
1936
Нови Сад
Издање књижаре ''Славија''

Нема никаквог имена, ни аутора, ни уредника, колегијума и сл, само на крају, како је већ речено, има слово М с тачком - " М. "

Писао је свакако није неко ко није био Масон.

*
* *​
Бројка:
Zanima me ima li registrovanih zenskih loza na nashim prostorima?

Постоји једна - "Ружа ветрова" (под заштитом сличне Ложе из Француске).

*
* *​
ЈEDAN OD ...

'' REKAO SAM ......... '' - A da, ipak, malo više ne otvaraš Šestar? Ovde, ipak, Pada kiša.

*
* *​
misha1:
"Ako Jovanovski ima samo tri-Kako neki ovde onda imaju 32 stepen?"

Škotski Ritual ima 33 stepena (postoje, izvorno, samo 3 stepena - ono do 33.stepena jeste, ako se tako moze reci, "proširen" 3.stepen). Prema tome, zašto neko ne bi imao 32 stepen, tj. Masonerija je Jovanovska, a Ritual je Škotski (ili npr.Francuski, Jorkški, itd...)

Kod nas, u Srbiji, kod "Regularaca" i kod "Nacionalaca" vlada prava inflacija visokih stepenova. Delili su i za godinu-dve sve do 33 stepena! Kako ce biti kod VUL, ostaje da se vidi, ali ne verujem da "stari" članovi ("prebezi") iz Regularaca i iz Nacionalaca (prebegla u VULS čak 1/3) neće zadržati svoje visoke stepene.

Kod nas, u Srbiji, kod "Regularaca" i kod "Nacionalaca" vlada prava inflacija visokih stepenova. Delili su i za godinu-dve sve do 33 stepena! Kako ce biti kod VUL, ostaje da se vidi, ali ne verujem da "stari" članovi ("prebezi") iz Regularaca i iz Nacionalaca (prebegla u VULS čak 1/3) neće zadržati svoje visoke stepene.

Pozdrav Proteus posle duzeg vremena,

kako glasi zvanicno obavestenje, clanovi koji su presli u VULS iz nacionalne jesu regularizovani tj. kao takvi postali su regularni, pretpostavljam da su prosli kroz odredjenu proceduru...

Evo sta kaze Wikipedia, na ovu temu...
Priznajem ucinio sam copy/paste, prvi put na ovoj temi, nadam se da mi oprastate ovog puta :o)))

Слободно зидарство у Србији данас [уреди]

Успостављање масонске организације у Србији, после скоро педесет година, изгледа да није било могуће без закалкулисаних и скривених радњи. Па ипак, после много перипетија, Велика ложа Југославије обновљена је, или масонским речником "пробуђена" 23. јуна 1990. године. Свечани чин консекрације обавили су највиши представници Уједињене Велике ложе Немачке.

На основу извештаја Комисије за признавања Конференције великих мајстора Северне Америке (Сан Дијего, Калифорнија, САД, 1991), која је дала мишљење да је реактивирана Велика ложа Југославија испунила све предвиђене услове за признавање, највећи број Великих ложа, чланица Конференције је током 1991. и 1992. године донео одлуке о признавању Велике ложе Југославија и са њом су измениле Велике Репрезенте пријатељства.

Сецесија Словеније и Хрватске, а касније и почетак сукоба у Босни и Херцеговини, довели су до промена у Великој ложи Југославије. Браћа из Словеније и Хрватске одлучила су да се повежу са Великом ложом Аустрије. Међу преосталим члановима долази до размимоилажења и неслагања. Годишња скупштина је одложена и прекинути су сви радови. Марта 1993. године, 11 чланова Велике ложе Југославије, окупља се у Риминију (Италија) где одржавају "трећу Изборну скупштину" на којој доносе одлуку о оснивању Регуларне велике ложе "Југославија" и бирају Великог мајстора и Велике официре. Велики мајстор, Велике ложе ЈугославијеЗоран Ненезић негира оснивање Регуларне велике ложе "Југославија", па са преосталим бројем истомишљеника, међу којима су и предратни масони, наставља слободнозидарски рад у оквиру Велике ложе Југославија.

Убрзо је уследио и расплет кризе слободног зидарства у Србији. Бар је тако требало да буде јер је 30. октобра 1993. године, Сенат Уједињене велике ложе Немачке, која је и унела Светлост пробуђеној Великој ложи Југославије, на својој седници одржаној у Дрездену (Немачка), повукла признање Великој ложи Југославије и накнадно признала Регуларну Велику ложу "Југославија". Поред ове чињенице, око признавања, односно непризнавања, многе ложе су накнадно признале регуларну Велику ложу "Југославија", а многе то и нису међу којима као најјача јесте и Велика ложа Онтарија (најјача Велика ложа Канаде) која је остала доследна у признавању Велике ложе Југославије.

Иако је Регуларна Велика ложа "Југославија" и формално призната од скоро свих регуларних великих ложа за једину суверену, независну и врховну масонску власт на територији тадашње Савезне Републике Југославије, Великој ложи Југославије, којој су припадали и предратни масони, њих седморица, доживели су поновно успостављање масонске традиције 1990. године, од којих нико није прешао у Регуларну Велику ложу "Југославија", нити у Велику националну ложу Југославије, већ су остали до краја у Великој ложи Југославије, дакле њима није сметало да наставе свој рад, примајући нове чланове у свој савез. Оваква ситуација је потрајала до 1997. године, када поново долази до подела међу српским масонима у оквиру Велике ложе Југославија. После прекида редовне Изборне скупштине, група масона одваја се од Велике ложе Југославије и супротно масонским принципима и критеријумима, оснива Велику националну ложу Југославије.

Велики потрес на масонској сцени у нас догодио се почетком 2003. године, када је преко 100 масона, на челу са тадашњим Великим мајстором и скоро свим Великим официрима, челницима тадашње Велике националне ложе Југославија, одлучило да напусти Велику националну ложу Југославија и прикључи се Регуларној Великој ложи "Југославија" што је и учињено, крајем исте године.

За разлику од великих ложа у окружењу, масони у Србији почели су да збијају редове и јачају. Своју енергију и принципе усмерили су ка стварању масонског тела које ће објединити све масоне у Србији под једну капу, како би се ситуација у нас коначно искристалисала. У том смислу, као гром из ведра неба, уследио је нов потрес који има за циљ уједињење свих масона. Јуна месеца 2006.године, након распада државне заједнице Србије и Црне Горе, уследило је формирање масонског тела које има за циљ уједињење. Формирана је Велика Уједињена Ложа Србије, скраћено ВУЛС. ВУЛС је настао договором о уједињењу Велике ложе Југославије (око 100 чланова) и РВЛС регуларна Велика ложа Србије (која је имала ванредну скупштину 21.05.2006.године и избацила нерегуларно изабраног Великог мајстора) којој је приступило више од 100 браће из Регуларне Велике ложе Србије, и готово регуларизацијом више од 120 браће из Велике националне ложе СЦГ. Овим чином уједињења, јасно је послата порука превазилажењу свих проблема и разлика које су постојале. До краја 2006. године ВУЛС-у је приступило више од 300 чланова Регуларне Велике ложе Србије.

Поред Регуларне велике ложе Србије, на простору државе Србије делује и поменута Велика национална ложа Србије, Велика уједињена ложа Србије, као и две ложе које раде под заштитом Великог оријента Француске (ложа Зора од 1992. и ложа Верност од 2002. године, обе са седиштем у Београду).

Ovo je samo nastavak, posto ne moze da stane sve u jedan post, tako da ne mislite da mi se osladilo copy/paste :lol: :lol: :lol:

У оквиру Регуларне велике ложе „Југославија“ раде следеће ложе:

Ложа број 1. Побратим - Београд

Ложа број 2. Максимилијан Врховац - Београд

Ложа број 3. Светлост Балкана-Гарибалди - Београд

Ложа број 4. Монтенегро - Подгорица

Ложа број 5. Вук Караџић - Београд

Ложа број 6. Митрополит Стратимировић - Нови Сад

Ложа број 7. Либертас - Нови Сад

Ложа број 8. Доситеј Обрадовић - Београд

Ложа број 9. Војводина - Зрењанин

Ложа број 10. Стварање/Alkotas - Суботица

Ложа број 11. Дунав - Нови Сад

Ложа број 12. Зора - Котор

Ложа број 13. Михајло Пупин - Београд

Ложа број 14. Амадеус - Београд

Ложа број 15. Немања - Ниш

Ложа број 16. Сингидунум - Београд

Ложа број 17. Истина - Београд

Ложа број 18. Луча микрокозма - Цетиње.

У оквиру Велике националне ложе Србије и Црне Горе делују следеће ложе:

Ложа број 1. Побратим - Београд

Ложа број 3. Ивањски венац - Сремска Митровица

Ложа број 4. Ђорђе Вајферт - Београд

Ложа број 5. Истина - Београд

Ложа број 6. Свети Сава - Београд

Ложа број 7. Доситеј - Нови Сад

Ложа број 8. Светлост Балкана - Пријепоље

Ложа број 9. Слобода - Београд.

Ложа број 10. Братство - Шабац

Ложа број 11. Немања - Ниш

Ложа број 12. Д.М. Тапи - Београд

Ложа број 13. Хармонија - Београд

У оквиру Уједињене Велике ложе Србије раде следеће ложе:

Ложа број 1. Побратим

Ложа број 2. Слога, Рад и Постојанство

Ложа број 3. Максимилајан Врховац

Ложа број 4. Шумадија

Ложа број 5. Ђорђе Вајферт

Ложа број 6. Истина

Ложа број 7. Слобода

Ложа број 8. Његош

Ложа број 9. Стварање

Ложа број 10. Дунав

Ложа број 11. Косово

Ложа број 12. Петар Мркоњић

Ложа број 13. Михајло Пупин

Ложа број 14. Немања

Ложа број 15. Вук Караџић

JEDAN OD ...:
:) :) :) :) :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle , ja stvarno vise nemam nameru da ucestvujem dokle god doticni prosipa svoje "filosofske " zakljucke tipa :Masoni nemaju Svetinje ??!! Bar bi mogao da napise Svetinja velikim slovom a o Masonima zna koliko je procitao u komunistickim i fasistickim anti Masonskim tekstovima !! A i umotvorine , koje on sam izmislja su vise nego tupave (..jer cutanje je put ka tami .....) jer ocigledno da nije nikada cuo za izreku : U cutanju je istina !!

Zamolio bih sve one koji su ozbiljni u nameri da diskutujemo o Masoneriji , a ne da pricamo u prazno svakavke bajke i gluposti , da mi se jave kada Zoran7 presusi sa filozofiranjem .

......u komunistickim i fasistickim anti Masonskim tekstovima..........
aha haha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha !!!!!!! Imao !!!!!!

Vagrant:
ljudi oce li mi neko odgovoriti sto je toliko vazno da neka loza bude priznata i regularna

Regularnost je jako bitna, jer ako neko radi regularno , tj onako kako tradicija i pravila nalazu onda to samo po sebi daje odredjenu ozbiljnost i tezinu...

Treba razlikovati regularnost i priznavanja ili priznatost... Priznatost neke loze je bitna u tome sto masoni priznate loze mogu bilo gde u svetu prisustvovati radovima bilo koje druge priznate loze, dakle one loze koja pripada priznatom sistemu... Regularnost je jedna od uslova za priznatost, ali isto tako ne znaci da neka loza nije regularna ako je nepriznata.
Razmena medju Bracom je jako bitna jer otvara mnoge mogucnosti...

Proteus, hvala sto si mi dao odgovor i nisi me 'preskocio' kao ostali.

Vidim da je zenska masonerija kod nas u bednom stanju, steta.

Pretpostavljam da se i Ruza vetrova sastoji samo od supruga masona koje ubijaju vreme strikajuci ...;)
Ne znam, ustvari shala..pokusacu nesto da nadjem o njima, ili bar o 'pokroviteljima'.

Imam jos jedno pitanje vezano za englesku masoneriju a to je - zbog chega i sa kakvom argumentacijom tvrde da su 'majka svih loza'?

Naravno, ako neko zna da mi odgovori...

Brojka:
Imam jos jedno pitanje vezano za englesku masoneriju a to je - zbog chega i sa kakvom argumentacijom tvrde da su 'majka svih loza'?

Naravno, ako neko zna da mi odgovori...
Engleska se smatra jednom od TRI kolevke moderne Masonerije. Druge dve su Škotska i Irska. To je zato što ogromna većina svih Velikih Loža na svetu, a SVE koje su u krugu priznatih VL (od strane UVLE, da se ne vraćamo na raniju temu), može da isprati svoje rodoslovno stablo do jedne od tri "majke".

Masonska regularnost zahteva da je radna Loža nastala u okviru priznate Velike Lože. Takođe, da bi VL bila regularna, mora da je nastala od tri takve Lože koje su izrazile želju da se odvoje ako rade na teritoriji na kojoj ne postoji nezavisna masonska jurisdikcija. VL kojoj su tri Lože pripadale "unosi svetlo" u novonastalu VL i time joj postaje "majka", a novonastala VL "ćerka". To je proces koji može da isprati do jedne od tri gornje VL, pa se zato smatraju "majkama svih VL".

Koki odgovor je vise nego zadovoljavajuci. :-)

Evo i jednog linka u vezi zenske masonerije i co-masonerije, za svaki slucaj ako se pojavi i neka koleginica na ovoj temi..Deluje mi zadovoljavajuci u vezi blitz informacija istorijata i nastanka iste.

http://www.luckymojo.com/comasonry.html

Strasno, tek sad sam obratila paznju na delic texta sa istog linka..

Neville Cryer ended his talk to the Finger Lakes Chapter of the Philalethes Society with a call for male Masonry to recognize female Masonry. "After all," he said, "if a woman is good enough to be the wife, mother, sister, or daughter of a Mason, she ought to be good enough to be his 'Brother.' The Men's order recognizes the coloured races, but refuses recognition to their own kith and kin." Until such recognition comes, women who wish to become Masons -- and men who wish to work "on the level" with women -- are encouraged to seek out a Co-Masonic lodge.

Dakle, moje sledece pitanje upucenima bilo bi... Ima li ko-masonskih loza na nasim prostorima? Ako ne -zasto?

Kako mislite da prezivite 21. vek bez nas? :lol: (ovo je naravno shala ;-) )

Текст са Википедије углавном је тачан (с тим што изгледа као да га је писао Ненезић лично, или неко из те "екипе"). Кажем "углавном", јер нема ни помена о оптужбама против Великог Мајстора тадашње В.Л. Југославија (утаја огромног новца добијеног од Ложа УСА за изградњу храма - помиње се 300.000 $, што је изашло на видело кад је то објавио годишњак Јужне јурисдикције УСА; потом наплаћивање уласка у Братство, самовоља... - а што је све и довело до расцепа и основања Р.В.Л. у Италији (у Храму Великог Оријента Италије у Риминију, 1993.г).

Још нешто:

"Поред Регуларне велике ложе Србије, на простору државе Србије делује и поменута Велика национална ложа Србије, Велика уједињена ложа Србије, као и две ложе које раде под заштитом Великог оријента Француске (ложа "Зора" од 1992.г. и ложа "Верност" од 2002.г, обе са седиштем у Београду)."

Додатак горњем: Постоји и трећа Ложа под заштитом В.О.Француске - "Уједињење", којој Светлост уноси В.О.Француске, у мају ове, 2006.г.

*
* *​
за Бројку:

"Vidim da je zenska masonerija kod nas u bednom stanju, steta.
Pretpostavljam da se i Ruza vetrova sastoji samo od supruga masona koje ubijaju vreme strikajuci ... Ne znam, ustvari shala..pokusacu nesto da nadjem o njima, ili bar o 'pokroviteljima'."

Ниси далеко од истине, мада, руку на срце, то је тек у повоју, а сваки почетак је тежак. Кад буду имале бар 30-так чланова. биће, вероватно, боље.

Ако си заиста заинтересована, могу да те спојим с њима.

Brojka:
Neville Cryer ended his talk to the Finger Lakes Chapter of the Philalethes Society with a call for male Masonry to recognize female Masonry. "After all," he said, "if a woman is good enough to be the wife, mother, sister, or daughter of a Mason, she ought to be good enough to be his 'Brother.' The Men's order recognizes the coloured races, but refuses recognition to their own kith and kin." Until such recognition comes, women who wish to become Masons -- and men who wish to work "on the level" with women -- are encouraged to seek out a Co-Masonic lodge.

Kako mislite da prezivite 21. vek bez nas? :lol: (ovo je naravno shala ;-) )
Šala ili ne, pitanje je apsolutno na mestu. Na kraju, kada neko kao Revd. Barker-Cryer, koji je jedan od najozbiljnijih i najpoštovanijih živih masonskih istraživača, zastupa ideju međusobnog priznavanja, onda je to verovatno dobro za Masoneriju - i mušku i žensku. Moje lično mišljenje je da ne treba ići do obaveznog uspostavljanja Loža sa oba pola. Mogu i treba da postoje i samo muške Lože i samo ženske i Lože koje imaju članove oba pola. Na taj način bi se dozvolilo svima da izaberu organizaciju koja njima odgovara. Naravno, da bi se maksimalno iskoristio potencijal, sve tri vrste Loža bi trebalo da budu međusobno priznate.

Jedan drugi ugao iste priče je malo više filozofski. A to je da definitivno postoji manje interesovanja za Masoneriju od strane žena nego što je to slučaj kod muškaraca. To naravno nije slučaj sa masonskim principima, dapače; ali jednostavno, žene su manje zainteresovane za formalizaciju tih principa. Možda je i zato teže pronaći ko-masonske Lože u Srbiji (kao i u ostatku sveta).

Ali, muškarci su vrlo svesni doprinosa svojih partnera svemu što oni samu postignu kroz Masoneriju. Bez podrške, strpljenja i razumevanja koje dobijaju od supruga, majki, devojaka i ćerki - bilo bi nemoguće ispuniti sve obaveze koje postoje u Masoneriji. Da bi se makar malo pokazala ta zahvalnost, ovde se jednom godišnje organizuje tzv. Ladies' Festival. Tada su pozvani članovi porodice, uglavnom je otvoren Hram za obilazak, članovi Lože služe tokom večere, dame dobijaju cveće i poklone i na kraju, posle bala, se sva tokom večere prikupljena suma da u dobrotvorne svrhe po izboru Prve Dame (supruge Starešine Lože za tu godinu).

Naravno, cinizam nalaže da taj Bal jednom godišnje nije dovoljan da izbalansira ostatak godine, ali se radi o simboličnom, javnom zahvaljivanju. Tokom godine valjda svaki muškarac brine pojedinačno o svojim damama.
:)

Back