Maske koje nosimo na društvenim mrežama

“Ne nosim masku” je najprefinjenija maska.
Jer svako ko misli da je potpuno iskren - već igra ulogu iskrenog.
A uloga, ma koliko bila ogoljena, nije bez forme.

Otvorenost često nije nežnost.
Nego agresija u haljini iskrenosti.
Jer kad kažeš sve što misliš, bez svesti o drugome -to nije istina.
To je napad bez oružja.

Maska nije laž.
Maska je forma kroz koju duša bira da govor
i.
I kad je svesna, kad je ritualna, kad je nežna...
Maska nije prepreka... MASKA JE FORMA...
OK. Poštujem stav, ali ne delim isti.

Otvorenost često nije nežnost.
Nego agresija u haljini iskrenosti.
Jer kad kažeš sve što misliš, bez svesti o drugome -to nije istina.
To je napad bez oružja
A kad neko ocekuje da se ponasas onako kako on/ona hoce i govoris samo ono sto ona dozvoljava i zeli cuti- to je manipulacija.

Iskrenost je osnova svakog dobrog odnosa, naravno to ne znaci da ne treba imati obzira- no svaki odnos sagradjen na lazi je truo, po mom misljenju.

A kad neko ocekuje da se ponasas onako kako on/ona hoce i govoris samo ono sto ona dozvoljava i zeli cuti- to je manipulacija.

Iskrenost je osnova svakog dobrog odnosa, naravno to ne znaci da ne treba imati obzira- no svaki odnos sagradjen na lazi je truo, po mom misljenju.
Razumem tvoju potrebu da braniš iskrenost kao temelj odnosa.
Ali ono što ti zoveš iskrenošću - ja zovem nefiltriranom projekcijom.

Iskrenost bez svesti o drugome nije istina.
To je verbalna golotinja bez nežnosti.

Maska nije laž. Maska je svesna forma - ne da bi se sakrilo,
nego da bi se izabralo kako duša govori.

Kad kažeš “ne nosim masku”, ti već biraš ulogu - ulogu onoga koji ne glumi.
A to je najprefinjenija gluma.

Ne tražim da mi govoriš ono što želim da čujem.
Tražim da govoriš sa svešću o meni.
Jer odnos nije istina.
Odnos je ritam između dve istine.

Evo, ja biram da govorim kroz masku koja je nežna.

Razumem tvoju potrebu da braniš iskrenost kao temelj odnosa.
Ali ono što ti zoveš iskrenošću - ja zovem nefiltriranom projekcijom.
Jedini nacin da se ta projekcija filtrira jeste kroz otvoren i iskren dijalog i kroz racionalno razmisljanje.
Ne kazem da ne treba biti obzira- ali mora biti iskrenosti.
Uostalom- uvek sam pokusavao da promovisem transparentnost- jer jedini nacin da se isprave greske jeste da se prvo priznaju.
I u samoj psihologiji osnovna stvar je prihvatiti sebe kakav jesi i zatim raditi na sebi,
nije mi problem nekoga podrzati ili pomoci- ali ne zelim da zbog ikoga zivim u lazi.

IMG-21024c102a832acc921e03ca84df9ee0-V.jpg

🫨 Interesantno napisana poruka.
😄
a zasto pricas sama sa sobom?
nego drugo sam hteo: horoskopski znak je ono sto kao bas jesmo, a podznak bi bila ova maska o kojoj je tema, kako se predstavljamo, ili kako nas vide, mada posle niza godina provalimo ko je ko zaista, ko maskota, ko maskiran, a jeste bezveze, na primer ja sam po znaku i prirodi ozbiljan, nemam smisla za humor, ali pokysam tu i tamo da zasmejem ponekoga na politici recimo, a to i drugi rade

a zasto pricas sama sa sobom?
Bila mi smešna ta poruka koju sam napisala.

horoskopski znak je ono sto kao bas jesmo, a podznak bi bila ova maska o kojoj je tema, kako se predstavljamo, ili kako nas vide
Moguće, nešto kao id, ego i super ego.

ko maskota, ko maskiran, a jeste bezveze, na primer ja sam po znaku i prirodi ozbiljan, nemam smisla za humor, ali pokysam tu i tamo da zasmejem ponekoga na politici recimo, a to i drugi rade
Ni ja nisam osobito duhovita, neki malo grublji humor ili cinizam je nešto što zasmejava ljude oko mene. Ne znam kako me percipiraju na forumu, negde mislim da njih dosta veruje da se pretvaram da sam lezbejka, npr.

Bila mi smešna ta poruka koju sam napisala.
pa ti si dusa od coveka, samo veliki ljudi se smeju i sami sebi, ponekad
Moguće, nešto kao id, ego i super ego.

paaa, moze, kada bolje razmislim

Ni ja nisam osobito duhovita, neki malo grublji humor ili cinizam je nešto što zasmejava ljude oko mene. Ne znam kako me percipiraju na forumu, negde mislim da njih dosta veruje da se pretvaram da sam lezbejka, npr.
pa jesi se pretvarala, sta sad, i to je shvaceno kao izazov

Svako od nas učestvuje na jednoj ili više društvenih mreža. Forumi su deo društvenih medija.

Na Fejsbuku i na Instagramu predstavljamo sebe u najlepšem svetlu. Želimo da ostali misle kako živimo sjajnim životima.

Što se foruma tiče, naša fotografija je u drugom planu, a u prvom su postovi i međusobni odnosi.

Nekad smo iskreniji nego u stvarnom životu, a nekad pažljivo gradimo sliku o sebi — biramo reči, ton, čak i emocije koje ćemo pokazati. Da li je to maska? Ili samo drugačiji oblik nas?

Anonimnost na forumu može biti oslobađajuća. Omogućava nam da govorimo ono što inače ne bismo smeli, da podelimo ranjivost, mišljenje, sumnju.

Ali ta ista anonimnost može nas udaljiti od autentičnosti, od odgovornosti, pa i od empatije.

Da li je maska koju nosimo na forumu odraz našeg pravog ja ili bekstvo od njega?

Da li anonimnost povećava iskrenost ili smanjuje odgovornost?

Da li se trudimo da budemo „bolja verzija sebe“ online — i zašto?

Kako forum utiče na naše samopouzdanje i sliku o sebi?

Da li je moguće biti potpuno iskren na forumu — i kako to izgleda?
A stavljaju se samo slike sa putovanja filteri kopira se AI generisan tekst skoro pa nista autenticno licno...ranije su forumasi otvarali teme svojim recima svojim stillom pa iako su se fejkovali malo mozda opet su bili autenticna projekcika sebe...

Back