Maske koje nosimo na društvenim mrežama

Na fb i instagramu imam samo ljude koje znam tako da bi bilo smešno da glumatam nešto kada se poznajemo. Što se tiče Foruma, neki mešaju anonimnost i izvrtanje istine tj maskiranje svojih pravih osobina.. Anonimna nisam čak ni ovde previše a moj dug jezik nekad ne ume da prećuti ni one istine koje mnoge ovde pogađaju. Nama koji smo ovde navikli da iznosimo istinu su neshvatljivi ljudi koji maskama skrivaju svoje mane. Što neko reče, kad tad te maske spadnu, nekad je dovoljna jedna rečenica da saznaš ko se krije iza maske. Da naglasim, nisu čak ni sve maske negativne, neke pod maskama obožavam :D

Svako od nas učestvuje na jednoj ili više društvenih mreža. Forumi su deo društvenih medija.

Na Fejsbuku i na Instagramu predstavljamo sebe u najlepšem svetlu. Želimo da ostali misle kako živimo sjajnim životima.

Što se foruma tiče, naša fotografija je u drugom planu, a u prvom su postovi i međusobni odnosi.

Nekad smo iskreniji nego u stvarnom životu, a nekad pažljivo gradimo sliku o sebi — biramo reči, ton, čak i emocije koje ćemo pokazati. Da li je to maska? Ili samo drugačiji oblik nas?

Anonimnost na forumu može biti oslobađajuća. Omogućava nam da govorimo ono što inače ne bismo smeli, da podelimo ranjivost, mišljenje, sumnju.

Ali ta ista anonimnost može nas udaljiti od autentičnosti, od odgovornosti, pa i od empatije.

Da li je maska koju nosimo na forumu odraz našeg pravog ja ili bekstvo od njega?

Da li anonimnost povećava iskrenost ili smanjuje odgovornost?

Da li se trudimo da budemo „bolja verzija sebe“ online — i zašto?

Kako forum utiče na naše samopouzdanje i sliku o sebi?

Da li je moguće biti potpuno iskren na forumu — i kako to izgleda?
U nekim slucajevima, "skidanje" maske moze se tretirati kao reklama .......ima i toga ali sve zavisi od razloga zasto smo na drustvenim mrezama.
To ti je ko na "konzervativnoj" nudistickoj plazi. Ako se pojavis sa gace , gledace te ko da si ti go a ne oni..........dakle, sve oci nudista bice tada uperene ka tebi, bices u centru paznje. Tako je i sa onim retkima na forumu koji skinu maske.

Zar maske na forumu?

Šta li se u stvarnosti onda radi ... :think:

Pa znaš kako, ti si ovde da komuniciraš i nije ti jasno što bi ljudi imali maske.

Ali neki dolaze da ovde budu ono što realno nisu. Neko nije pričljiv i povučen je, pa ovde bude izuzetno drugačiji. Neko je plašljiv, ali ovde bude neustrašiv. Različiti motivi stoje iza nikova ;)

Pa znaš kako, ti si ovde da komuniciraš i nije ti jasno što bi ljudi imali maske.

Ali neki dolaze da ovde budu ono što realno nisu. Neko nije pričljiv i povučen je, pa ovde bude izuzetno drugačiji. Neko je plašljiv, ali ovde bude neustrašiv. Različiti motivi stoje iza nikova ;)
Neko dolazi ovde da se pretvara da je ono što nije, automatski laže najpre sebe, što je bitnije, a onda i sagovornike obmanjuje?

Nije na meni da sudim (nikako), ali to je već dijagnostikovan poremećaj u direktnoj najavi.
Moja je poruka svima ovde: budite ono što jeste.
Šta god da jeste - to ste vi, a vi ste dragoceni baš takvi kakvi ste.

Neko dolazi ovde da se pretvara da je ono što nije, automatski laže najpre sebe, što je bitnije, a onda i sagovornike obmanjuje?
Niko ne vidi sebe onakav kakav jeste, onaj ko misli da vidi, taj je tek u zabludi. Jedan od razloga zasto psiholog ili psihijatar idu na pregled kod drugog jeste upravo zato sto nisu objektivni kad se radi o sebi.
Pristrasnost potvrdjivanja- ljudi traze ono sto potvrdjuje ono u sta vec veruju i ljudi pamete bolje ono sto im odgovara, a manje ono sto im ne odgovara,
pa tako npr svi imaju dobru intuiciju jer se secaju gotvo svih situacija gde su "pogodili", a ne secaju se stotinu gde su pogresili.
Kad ljudi i ovde na forumu govore o sebi- to sto oni govore nikad nije ni blizu onome kako meni deluju, i svako ima sasvim logicno opravdanje i za svoje postupke koji nisu ni malo racionalni, da ne pricamo o misljenjima- kad si neki ljudi utuve da je nebo crveno- i da im dodje bog nebesa i pokaze im i kaze da je nebo plavo- i dalje bi tvrdili da je crveno.
Drugim recima- svi smo u zabludi- samo neko manje, a neko vise.

@Banovic Strahinja

Psiholog ide kod psihologa da čuje objektivno mišljenje o sebi?
Šta će bilo kome nekakvo “objektivno” mišljenje o sebi? Sto ljudi - sto odgovora.
I šta je saznao novo i koliko je to što je sada čuo o sebi tačno?

Nego, ovo je daleko od teme pisanja lažnih stvari o nama ovde.
Jedini logični odgovor je da su to duboko nezadovoljni i nesrećni ljudi koji tim lažnim predstavljanjem sebe dobijaju navodnu satisfakciju neke vrednosti ...

Ne bih dalje.

Šta će bilo kome nekakvo “objektivno” mišljenje o sebi? Sto ljudi - sto odgovora.
Za psihoterapeute je to jako bitno, da idu kod drugog psihoterapeuta jer rade sa ljudima i subjektivne greske mogu vise da kostaju. Npr, svako od nas pravi subjektivne greske u percepciji -- projekcija, prenošenje, logička greska, oreol efekat, simpathy greska, ali za psihoterapeute to moze da ima jako velike posledice po klijenta. Zato odlaze kod kolega, supervizora, da bi imali reality check

Nije na meni da sudim (nikako), ali to je već dijagnostikovan poremećaj u direktnoj najavi.
Moja je poruka svima ovde: budite ono što jeste.
Šta god da jeste - to ste vi, a vi ste dragoceni baš takvi kakvi ste.
eeee... kad bi smeli da budu ono što jesu, hahahah... gro ni ne zna ko su

Za psihoterapeute je to jako bitno, da idu kod drugog psihoterapeuta jer rade sa ljudima i subjektivne greske mogu vise da kostaju. Npr, svako od nas pravi subjektivne greske u percepciji -- projekcija, prenošenje, logička greska, oreol efekat, simpathy greska, ali za psihoterapeute to moze da ima jako velike posledice po klijenta. Zato odlaze kod kolega, supervizora, da bi imali reality check
To je u redu u slučaju te profesije.

@Banovic Strahinja

I šta je saznao novo i koliko je to što je sada čuo o sebi tačno?

Nego, ovo je daleko od teme pisanja lažnih stvari o nama ovde.
Jedini logični odgovor je da su to duboko nezadovoljni i nesrećni ljudi koji tim lažnim predstavljanjem sebe dobijaju navodnu satisfakciju neke vrednosti ...

Ne bih dalje.
Ponekad je iskrenost maska za agresiju...

Nisam siguran jel ovo nesto na moj racun?

Problem je sto gotovo svi ljudi imaju pogresno misljenje o sebi i kad im se kaze nesto sto je istina- onda to dozive kao agresiju i napad na njigovu licnost. Ako se jako uvrede onda to uglavnom znaci da je bila istina u pitanju.
Citirala je moj komentar. Nije tebi upućeno.
Više puta ovde o iskrenosti pišemo i opasnosti da se bude iskren.
Mislim da bi bilo previše da ovde to prepričavamo.

O, propustih :lol:

Iskrenost je jedna od najlepših stvari na ovom svetu.
Pretpostavljam da opet ne možeš da mi “objasniš”, ok

“Ne nosim masku” je najprefinjenija maska.
Jer svako ko misli da je potpuno iskren - već igra ulogu iskrenog.
A uloga, ma koliko bila ogoljena, nije bez forme.

Otvorenost često nije nežnost.
Nego agresija u haljini iskrenosti.
Jer kad kažeš sve što misliš, bez svesti o drugome -to nije istina.
To je napad bez oružja.

Maska nije laž.
Maska je forma kroz koju duša bira da govor
i.
I kad je svesna, kad je ritualna, kad je nežna...
Maska nije prepreka... MASKA JE FORMA...

Back