Marko Vidojković

marko je nasha kopija bukowskog :P djavo je moj drug i ples sitnih demona su mi dobre knjige, ali crvenkape su... strashno :/ jako me je razocharao sa tom knjigom...

Knjigom ili svojim alter-egom?

@Cherry
Nema neku dubinu, sve je povrsno, bez osecanja. Ne znam kako da ti objasnim.

Mene iskreno zanima da li je neko uopshte pokushao da se udubi u knjigu, a ovi koji toliko pljuju i na jedan primitivan nachin u stvari vredjaju drugachije poglede na svet a samim tim i umetnost, da li su oni uopshte prochitali neshto od njega. Ja ovde vidim radikalnu vecinu pred chijim stavovima ustuknuju i oni kojima se u stvari ta knjiga svidja a nemaju *uda da to kazhe.

Neko ko ne pokusha da bez nekih predrasuda prochita knjigu(mada drzhim do toga da je to gotovo nemoguce vama) saznace valjda i shta je poenta knjige, ne poenta kao poenta koja ce svima biti ista vec izvesna pouka o zhivotu koja ce vam u istom pomoci da formulishete neke stavove. A ako imate predrasude i tu chitate ovaj moj post toplo bih vam preporuchio neke od novoizashlih knjiga Isidore Bjelice i Vojislava Sheshelja ...

Uopshte mi se chini da vi koji govorite o umetnosti i piscu kao tvorcu jednog umetnichkog dela ne umete da shvatite samu relativnost ovoga pojma, a kao takvi obelezhavate sebe kao osobe pa da vam slikovito opishem, nosite povez preko ochiju, ne zheleci da ga skinite ili da na bilo koji nachin provirite iza.

Verovatno cu i dopuniti moju poruku kad vidim josh neki od debilnih odgovora na ovu temu.

Ova tema je pokrenuta kao odgovor svim likovima koji koriste ovaj forum za vredjanje Marka...
Ne mogu vas shvatiti osim ako:
1. putujete biciklom 4 sata do najblizeg racunara povezanog na net
2. nikada niste culi za sapun(hajde znate to izgovoriti SA-PUN)
3. ste se nalozili na njegove opise seksa pa ste se dirali malo te izgubili nevinost sa svojom desnom rukom i to u 35.godini zivota...
4.ako ste tek juce culi da je Tito umro
5. mislite da je svet ravna ploca
6. smatrate da je vash roman prvenac bolji od sve i jedne njegove knjige(to znaci da garnat imate neko smece koje je bleda kopija drugog smeca)
U suprotnom ljudi...shta vam je...Marko predstavlja jednog uspeshnog mladog coveka...i ima izuzetno dobar stil pisanja koji oslikava nashe drushtvo...jer ipak ljudi...21. vek je...

I josh neshto...ovim silnim prepucavanjem o tome kakav je Marko pisac vi mu cinite samo dobro..jer mu je to besplatna reklama...ako neko vidi kakva se frka dize oko njegovih knjiga hvala Bogu da ce procitati knjigu da vidi o cemu se radi...
Tako da...ljudi...:lol::lol::lol:

Ova tema je pokrenuta kao odgovor svim likovima koji koriste ovaj forum za vredjanje Marka...
Ne mogu vas shvatiti osim ako:
1. putujete biciklom 4 sata do najblizeg racunara povezanog na net
2. nikada niste culi za sapun(hajde znate to izgovoriti SA-PUN)
3. ste se nalozili na njegove opise seksa pa ste se dirali malo te izgubili nevinost sa svojom desnom rukom i to u 35.godini zivota...
4.ako ste tek juce culi da je Tito umro
5. mislite da je svet ravna ploca
6. smatrate da je vash roman prvenac bolji od sve i jedne njegove knjige(to znaci da garnat imate neko smece koje je bleda kopija drugog smeca)
U suprotnom ljudi...shta vam je...Marko predstavlja jednog uspeshnog mladog coveka...i ima izuzetno dobar stil pisanja koji oslikava nashe drushtvo...jer ipak ljudi...21. vek je...

I josh neshto...ovim silnim prepucavanjem o tome kakav je Marko pisac vi mu cinite samo dobro..jer mu je to besplatna reklama...ako neko vidi kakva se frka dize oko njegovih knjiga hvala Bogu da ce procitati knjigu da vidi o cemu se radi...
Tako da...ljudi...:lol::lol::lol:

Auuu .... sloboda mišljenja i izbora ... meni se Marko kao pisac ne dopada, ali sam čitao njegove knjige... volim da ga slušam u Peščaniku, izuzetno je pametan.

Ali, ovi razlozi stvarno su preterani ...:roll:

e sad ovako...sticajem okolnosti imala sam prilike da na neki drugi nacin upoznam marka
utisak je sledeci-on nije los decko ali I DALJE JE LOS PISAC.i tako ce ostati da se znamo jos 100 god.
a mislim da je jassa ili kako god upravo marko ili neko njemu blizak:)

Ofi, to jeste neko do "diže" temu, al' Vidojko garant nije.

Čitajući vaše komentare o Marku kao piscu, kontam da čovek piše o Slobinim 90-tim i uticajem njegove politike na naciju. Taj period je zaista obeležio sex, droga i alkohol. Nije se znalo ko koga, a deo naroda koji se nije odlučio za druga dva obeležja, gledao je samo kako da preživi sledeći dan. U takvom životu zaista nije bilo lepote, nije bilo nikakvih emocija. E, sad, nije mi jasno šta vi zamerate Vidojkoviću kao piscu? Odsustvo emocija, manjak stilskih figura? Zašto po nekima nije dobar pisac? Možda je baš tako i hteo? Samo tehnički dobro i pravilno da prenese život koji je gledao, i živeo, tih godina.

Htela bih samo da vas potsetim, retko ko u postovima na ovoj temi govori o piscu kao o Vidojkoviću.. Kao o Paviću, Habjanovićki, Bjelici....i drugima. Kritikujući, ili hvaleći, njegove romane, a uz put govoriti o Marku, a ne o piscu Vidojkoviću, znači da ste ga prihvatili, da vam je ipak na neki način blizak....

Ofi, to jeste neko do "diže" temu, al' Vidojko garant nije.

Čitajući vaše komentare o Marku kao piscu, kontam da čovek piše o Slobinim 90-tim i uticajem njegove politike na naciju. Taj period je zaista obeležio sex, droga i alkohol. Nije se znalo ko koga, a deo naroda koji se nije odlučio za druga dva obeležja, gledao je samo kako da preživi sledeći dan. U takvom životu zaista nije bilo lepote, nije bilo nikakvih emocija. E, sad, nije mi jasno šta vi zamerate Vidojkoviću kao piscu? Odsustvo emocija, manjak stilskih figura? Zašto po nekima nije dobar pisac? Možda je baš tako i hteo? Samo tehnički dobro i pravilno da prenese život koji je gledao, i živeo, tih godina.

Htela bih samo da vas potsetim, retko ko u postovima na ovoj temi govori o piscu kao o Vidojkoviću.. Kao o Paviću, Habjanovićki, Bjelici....i drugima. Kritikujući, ili hvaleći, njegove romane, a uz put govoriti o Marku, a ne o piscu Vidojkoviću, znači da ste ga prihvatili, da vam je ipak na neki način blizak....

Имао сам тотално погрешан приступ овој теми. Немам, бар ја, ништа лично против Видојковића и његових романа, једноставно ми није јасно како је могуће да таква дела постају хитови?! Ко то штампа и издаје? Исти случај је и са Бјелицом, то су у најмњу руку смешне ствари. Питање је да ли смо ми стварно толико пали да нам уметничку судбину кроје такви ликови. Моје мишљење је да постоје и боља дела, само их треба пронаћи и наћи онога који ће то и да подржи.

@Oluja

Ovom tvojom govorancijom nisi nishta dokazala, osim shto si neke od ovih korisnika uvredila i dala im razlog da uzvrate, ovo nije tema za lichnu prepirku.

@Rujevit

Meni nije jasno kako Bjelica mozhe da proda ijednu knjigu, a shto se tiche Marka mislim da se svako mozhe prepoznati u tom svetu na neki nachin, ne znam koliko si star i da li si prozhiveo devedesete, i revoluciju, ja se tih davnih devedeesetih slabo secam ali revolucije sasvim dobro, tako da sam razumeo njegovo stanje u knjigama. U tim vashim nazovi kritikama, ja vidim samo gnev sto je na tako da kazhem grub nachin opisao sex sa curama i bezdushnost, a u ovom tako mrachnom i besmislenom pojmu zvanom zhivot, mislim da svako treba da bude ono shto jeste. Marko to jeste u njegovim knjigama. A umetnost je opet kao shto rekoh relativna stvar, pokushaj da skinesh shal ili uopshte ne komentarishi.

@ Ofelija definishi to losh pisac, al ne na nachin "ne svidja mi se" nego navedi shta ti se ne svidja koje scene koji delovi shta u pisanju koji stil?

Nikad, ali nikad nemoj da potcenjujesh genija sakrivenog u obichnim ljudima, medju njima se kriju oni najveci.

E sad, Rujevit iskreno jel imash nekog bliskog ili si sam napisao neku knjigu?
A ovo vezano za umetnichku sudbinu... Pa u stvari u sudbinu prvo ne verujem, ali verovatno da si mislio na to koga chitamo, epa ti sam valjda birash shta cesh da chitash, Vidojkovica nishta nece nametnusti jednostavno on nema istoriju njegova se tek sad pishe, tako da upravo si TI taj koji birash shta cesh chitati.

Prelistavam prethodne odgovore, poruke, i chini mi se da se sve svodi na obichno prepucavanje klinaca poput onog "Jedi *ovna", "Ne jedi ti" i sl. A niko nije naveo razlog koji bi me zaista ubedio da je nula od pisca, ispravite me ako greshim, ali pobijanje tudjeg mishljenja nije ubedjivanje.

Имао сам тотално погрешан приступ овој теми. Немам, бар ја, ништа лично против Видојковића и његових романа, једноставно ми није јасно како је могуће да таква дела постају хитови?! Ко то штампа и издаје? Исти случај је и са Бјелицом, то су у најмњу руку смешне ствари. Питање је да ли смо ми стварно толико пали да нам уметничку судбину кроје такви ликови. Моје мишљење је да постоје и боља дела, само их треба пронаћи и наћи онога који ће то и да подржи.

Što neko reče, Vidojkovića na ovoj temi uglavnom ne vare ljudi, a niko ne kaže konkretno zbog čega. Nisam čitala i ne mogu da sudim. Opet, mnogi na ovoj temi kažu da jesu, pa ne bi bilo loše da napokon čujemo prave komentare., a ne samo vredjanja.

@Oluja

Ovom tvojom govorancijom nisi nishta dokazala, osim shto si neke od ovih korisnika uvredila i dala im razlog da uzvrate, ovo nije tema za lichnu prepirku.

Ako sam ikoga uvredila onda su ti i zasluzili da budu uvredjeni...jer kao shto sam rekla ta poruka je za one koji koriste forum za vredjanje Marka... Jedna stvar je licno mishljenje...OK nije ti se svidela neka knjiga, Vidojkovicev stil pisanja ili shta vec...ali reci za njega da je 0 od pisca i da to uopshte nije...
Mislim...ko su oni da neshto pricaju....samoprozvani kriticari...
Kontash?!

Bi2 potpuno si upravu
Dakle, nisam dugo citala Marka zbog licnih pedasuda a i da to jednostavnije postavim citala sam neke druge knjige za koje sam mislila da su vredne moga vremena:)
Kako zapocinjem izvestan rad na knjizevnoj kritici postala sam svesna da moram citati i ono sto inace nikada ne bih.
Tako sam pocela da citam i Maka i Isidoru pa cak i Anabelu.
Zadnja Markova knjiga koju sam procitala je "Bog ti pomogao"-zbirka kratkih prica.
Osim sto se drzi svog suvoparnog stila (koji se meni licno ne dopada ali to nije bitno), price nemaju zasnovanu i zivu radnju ali ni segment stagnacije koji bi nas uveo u neko dublje razmisljanje.
O ovoj knjizi upravo zavrsavam clanak koji cu rado postaviti ovde kada bude gotov.

Citala sam samo ''Kandze''...OK je,nista posebno...Mnoooogo psovki...

A, da li ti je palo na pamet da se čovek trudio što vernije da prenese na papir taj period bez ikakvog ulepšavanja? Ogoljenu, suvu, sivu, nazovi je kako god hoćeš, istinu ? Onako kako je on to video i doživeo, naravno, u delu društva u kojem se kretao, hm? Ako Vidojković piše kako su se mladi u tom vremenu bavili sexom, drogom i alkoholom, zar to već nije podatak za razmišljanje? To nisu jedine "delatnosti" mladih ljudi, zar ne? Kažete da ima previše psovki, ok, da vam verujem. Da li je to ono što vam uglavnom smeta?

Želim samo biti realna, jer znam koliko je teško knjigu napisati, a vrlo je lako napljuvati i reći da ne valja. Sa druge strane, znam da se o svakoj pročitanoj knjizi mora pričati, pričati, pričati........
Hm.....vidim ja da ću ipak morati pročitati nešto njegovo....:roll:

Čitaoci....:wink:...I svaki čitaoc je pozvaniji da komentariše od kritičara, koji je uglavnom plaćen da kudi i pljuje, ili da hvali. Ali, objektivno, argumentovano.

Da argumentovano...o tome i ja govorim...svi neshto pljuju a u principu samo govore da se NJIMA licno ne svidja njegov stil pisanja...i shto pljuvati zbog toga po Marku licno...
OK ne svidja ti se i to je to...nije zbog toga on manje vredan pisac ako se tebi kao citaocu nije svidio...eto toliko od mene...

Ako sam ikoga uvredila onda su ti i zasluzili da budu uvredjeni...jer kao shto sam rekla ta poruka je za one koji koriste forum za vredjanje Marka... Jedna stvar je licno mishljenje...OK nije ti se svidela neka knjiga, Vidojkovicev stil pisanja ili shta vec...ali reci za njega da je 0 od pisca i da to uopshte nije...
Mislim...ko su oni da neshto pricaju....samoprozvani kriticari...
Kontash?!

Ma ja "kontam" tebe, ali ti izgleda ne kontash mene, nikada tim stavom necesh uchiniti da on promeni mishljenje, ili barem smanji na radikalnosti svojih izjava.
Najgore je shto ti ne samo prozvani nego pravi kritichari govore slichna kao i ovi ovde samoprozvani. Ali ovde na forumu mislim da niko nije izneo jasan stav o tome shta i kako mu se ne svidja. Vidojkovica chitaju uspaljene "ribe" i "frajeri", i oni koji stvarno razumeju njega i ono sto je napisano u tim knjigama, chini mi se da je ovde bilo vishe ovih prvih nego ovih drugih.

E, da i ovo ko su oni... A ko smo mi da govorimo o velichini njegovog dela? ;] Mislim da se u obichnim ljudima krije ogroman genije, koji ne mora biti nakicen nekim fakultetom.

.
A ko smo mi da govorimo o velichini njegovog dela? ;] Mislim da se u obichnim ljudima krije ogroman genije, koji ne mora biti nakicen nekim fakultetom.

Kako, bre, ko smo mi? Pa, mi smo najpozvaniji... Zaista, njegovo veličanstvo čitalac...:lol:..

Ovo drugo ti je tačno. Tim više što fakultet ili škola za pisce nigde u svetu ne postoji. Tu diplomu ili ti da dragi Bog ili ne da. Pisac može postati dobar pisac jedino ako dobro poznaje ljude, pogotovo svoj narod. Da, i ako je on deo tog naroda. Ono što bi mi rekli, običan čovek. Što se tiče fakultetski obrazovanih pisaca, pa ja skontala da ih je najveći broj lekara......Pitaj me zašto.... :wink:

Vidojković mi ne deluje iskompleksirano, naduveno. Rekla bih običan, sasvim ok. čovek.

procitala sam par njegovih knjiga...neko mi je rekao da je lik u stvari bio burzuj kad je pisao o onoj svojoj teshkoj socijali, to me je malo razocaralo, ali ipak...niko nije rekao da sve mora da bude istina =)
zadnje sam procitala bog ti pomogao, i nekoliko puta sam se dobrano odvalila od smeha :D a ima i krajnje iritantnih prica, kao da je bio naduvan i pisao prvo sto mu padne na pamet...sto verovatno i jeste bio slucaj :lol:

procitala sam par njegovih knjiga...neko mi je rekao da je lik u stvari bio burzuj kad je pisao o onoj svojoj teshkoj socijali, to me je malo razocaralo, ali ipak...niko nije rekao da sve mora da bude istina =)
zadnje sam procitala bog ti pomogao, i nekoliko puta sam se dobrano odvalila od smeha :D a ima i krajnje iritantnih prica, kao da je bio naduvan i pisao prvo sto mu padne na pamet...sto verovatno i jeste bio slucaj :lol:
Kakve veze ima to sto "burzuj" pise o "socijali" ?
Znaci pisci SF romana bi, potvojoj logici trebali biti Marsovci da bi mogli da pisu o svojim temama
:mrgreen:

Back