Izvini, al zaista ne znam na koju razmenu žena misliš.
Koliko je istinita neverenost Markove Jelene, ne znam, al znam da se posle razvoda sa njom oženio drugom ženom. Nakon njene smrti, Marko se ponovo oženio svojom prvom ženom, Jelenom.
Ne verujem da je u pitanju njena nevernost, iz prostog razloga kao što i razvod njegove sestre Olivere nije bio posledica nevernosti. Oliveru je muž oterao posle Marice jer se politička klima u zemlji menjala, pa nije hteo da zbog jedne Mrnjavčevićke bude u nemilosti kod vladara Nemanjića. Oterao je Mrnjavčevićku a oženio Nemanjićku, jer je Nemanjićka-Milica, počela sa svojim mužem politički da napreduje. Mogu samo da verujem da je i razlog Jeleninog "neverstva" bio taj.Znači, šlihtanje.
Iz ove rečenice, ne mogu da se setim koja bi to bitka bila kod "Arges"?
Što se tiče vojvode Mirčeta i bitke kod Rovina, to ok.
Treba znati da je dva, tri, meseca nakon Kosovskog poraza, ugarski kralj Žigmund pokušao osvajanje Srbije. Logično, hteo je da ranjenu Srbiju osvoji on, pre nego što se Turci vrate po svoje. Osvajanjem Srbije, sačuvao bi svoju zemlju od Turaka. Računao je i na pomoć i iz same Srbije, jer ipak je on bio hrišćanski kralj, a Lazar je kao hrišćanin poginuo u borbi protiv Turaka, odnosno Osmanlija. Ugarska je u to vreme bila sila u Evropi i Bajazit ne bi smeo tako lako, ili barem tako brzo, da je napadne. Medjutim, iz nekog razloga, Milica je odigrala svoje.Odlučila se ipak za Bajazita i predala mu svoju kćer Oliveru, da bi ga kako tako umilostivila. Zemlja je pala u ruke Osmana. E sad, Žigmundu se to nije svidjalo a ni većini naroda u zemlji, ni Hilandaru, pa ni bivšem kralju Marku, ali ni Vuku Brankoviću. Tadašnji vizantijski car, moleći i kukajući iz Carigrada,upućuje apel papi tražeži od njega pomoć za oslobadjanje od turske napasti. Na taj apel, papa traži od Žigmunda da okupi hrićansku vojsku i krene u otvorenu borbu protiv Osmana. Ni Žigmundu se to baš svidelo, ali papa je rekao svoje. To je za Žigmunda značilo veliki ekonomski trošak. Na polju kod Budima, Žigmund mesecima pravi šatore i okuplja evropsku, belosvetsku vojsku. Mirčetova Vlaška je već tada bila u sastavu Ugarske. Kad su se napokon okupili u dovoljnom broju, krenuli su prema Bajazitu. Naravno, Bajazit nije bio mutav, niti je sedeo skrštenih ruku. Prva mu je tašta saopštila vest, jer su njeni ljudi presreli Žigmundove glasnike koji su hitali Vuku, i shvatili o čemu se radi. I Bajazit se uveliko spremao za ovaj boj. Medjutim, nije tačan podatak da je bilo mnogo Srba u Žigmundovoj hrišćanskoj vojci. Samo nekih par stotinak konjanika, koje je okupio Toma, sin Nikole Altomanovića. Dok je Vuk Branković bio u milosti kod tasta i tašte, bio je velika sila i proganjao je Mrnjavčeviće. Pod njegovim pritiskom, braća Markova, Andrija i Dmitar, napustili su svoje teritorije, koje su morali predati njemu, i otišli u Ugarsku, iz koje su pomagali koliko su mogli. E, tu okupljenu jadnu srpsku vojsku oni su pomagali i spremali za boj. Despot Stefan, kao turski vazal i vladar čija je sudbina zavisila od Bajazitove volje, jednostavno je morao stati na tursku stranu. Tu nije bilo hoćeš-nečeš Jedino se nije povinovao Vuk Branković,isto turski vazal, najverovatnije znajući da od te bitke neće biti ništa. Medjutim, kralj Marko se odjednom pojavljuje. Staje na tursku stranu, uz despota Stefana, zajedno sa Konstantinom Dejanovićem., verujući, i nadajući se, da će hrišćanska opcija pobediti. Kao što znamo, bitka se dogodila 17. maja 1395.g.na polju Rovine, koje se, ako sam dobro shvatila, nalazi na teritoriji Rumunije, u kojoj gine i on, i Konstantin Dejanović. Nakon ovog strašnog poraza, papa upućuje ponovni apel Žigmundu, da što pre ponovo okupi hrišćansku vojsku i snažnije krene na Bajazita. Razlog je bio veliki: Carigrad i prisustvo Turaka na Žigmundovoj granici, odnosno granici ostatka Evrope. Sledeći sukob se dogodio godinu dana kasnije, u Nikopolju.
Namerno sam ti ovaj dogadjaj opisala nadugačko i naširoko. Naravno, opet ti nisam rekla sve.Veruje da ti je ovo dovoljno da shvatiš koliko je Istorija sveobuhvatna, i da jedan dogadjaj, jednu rečenicu, ne možeš tek tako lako u par reči objasniti.
pozdrav
P.S. Vujadine, ispravila sam..