Marko Kraljević - Zašto?

no vratimo se mi na bajku koja se zove Kraljević Marko
jel je itko o toj bajci pisao na ovom svijetu a da nije iz Srbije
pa da i povjerujem da je taj lik ikada i postojao
ima li koji sajt gdje o njemu mogu išta pročitati??

У 16. веку Хваранин Петар Хекторовић забележио је бугарштицу ''Марко Краљевић и брат му Андријаш'' од двојице рибара из Старог града на Хвару!

Да ли је Хекторовић Србин, или је Хвар у Србији?

(Ако ти треба сајт да би прочитала неке најосновније податке о историјском Марку...онда заиста треба да се запиташ како стојиш са општом културом!)

О Марку Краљевићу је писао и неки Јохан Фолфганг Гете...ако си чула за њега (треба ли ти сајт?) у својим делима:''Српске песме'' (1825.) и ''Српске народне песме'' (1833.)

Wilkołak:
@crow

Bratac, svako da plati za svoje ...

Mislim ako nama to onda nije smetalo, zasto se ne vodimo tom istom logikom i ne kazemo - "zasto to sada njima smeta". Mislim, glupe su mi te severininne izjave strasno...

I da, necemo i ovde da pocnemo o pokucstvu da pricamo!

severina je guska
koja se onodi za sitne pare
prvo je reanimirala zanine pesme da bi dala shipcima podrshku
a posle nije bilo dana da je ne vidish na pinku
kazu ono prvo "morala" jer je deda chetnik.
takve osobe necu da komentarishem uopshte.

kazem da su pojedinci krivi, a ne narodi.

Иначе, песме о Краљевићу Марку могу се наћи у следећим зборницима:

Ерлангенски рукопис , 18 век - 11 песама
Вук Караџић, ''Српске народне пјесме'' 1845. године - 27 песама
Вук Караџић ''Пјесме јуначке најстарије и средњијех времена'' 1899. -21 песма
Вук Караџић, из необјављених рукописа -28 песама
Сима Милутиновић Сарајлија, ''Пјеванија црногорска и херцеговачка'', 1837. -25 песама
Фра Франо Јукић и фра Грга Мартић, ''Народне пјесме босанске и херцеговачке'', Осијек, 1858. - 5 песама
Валтазар Богишић, ''Пјесме из старијих, највише приморских записа'', 1878. - 13 песама

Затим, о Марку писали су и:

Кирил Пенушлински , ''Марко Крале - легенда и стварност'', Скопље 1983.
Коле Симитчев ''Марко Крале во македонската народна епика'', Скопје, 1983.
Шевћет Плана, ''Како је Марко Краљевић опеван код Албанаца'', Крушево 1972.
Хенрика Чајка, ''Мит и бајка у народним песмама о борби Марка Краљевића са змајевима и Арапима'', Скопје 1972.

...Све Србин до Србина!

crow:
ja protiv kyo-a nemam nishta...

Izvini, druže, al ja imam..Al ne samo protiv Kyo, već protiv svakog ko ima hrabrosti uzeti reč, i bilo šta komentarisati a da zapravo nema pojma o čemu priča! To je strašno, nemoralno.
Pogotovu ako se radi o pokojnicima. Ako neko misli da su pesme o Kraljević Marku - bajke, neka ga. A, ako pri tome, i ne zna da je u XIV veku postojao na Balkanu jedan kralj koji se zvao Marko, onda on teme o istoriji neka zaobidje.
Ne može svako znati sve, al ne može ni svako pričati o svemu sve! Majku mu.. :roll:

Inače, pozdrave iz Hrvatske srdačno primam. U slučaju da nisu deo pod*ebavanja.

Bi2:
Izvini, druže, al ja imam..Al ne samo protiv Kyo, već protiv svakog ko ima hrabrosti uzeti reč, i bilo šta komentarisati a da zapravo nema pojma o čemu priča! To je strašno, nemoralno.
Pogotovu ako se radi o pokojnicima. Ako neko misli da su pesme o Kraljević Marku - bajke, neka ga. A, ako pri tome, i ne zna da je u XIV veku postojao na Balkanu jedan kralj koji se zvao Marko, onda on teme o istoriji neka zaobidje.
Ne može svako znati sve, al ne može ni svako pričati o svemu sve! Majku mu.. :roll:

Inače, pozdrave iz Hrvatske srdačno primam. U slučaju da nisu deo pod*ebavanja.
nisam prochitao taj deo... u pravu si. (mislim na zeleno)

a shta da kazesh za lika koji dodje na istoriju i kaze "koga je briga shta se desilo pre 1000 godina, necu da gubim vreme na te gluposti i da chitam" a za svaku temu je extra struchan :)
ili ovaj rufika :D dechko ima komplex

pa bendzamin... ljude koji se interesuju za istoriju smatra idiotima i to im non stop ponavlja...
pa josh par bajkopisaca...

skim da prichash ovde :(
mnogo je malo ljudi za razgovor. manje od trecine :(

Marko Kraljević je proglašen junakom zato što je između ostalog narodu trebala nada, a pronašli su je u čudesnom junaku sa šestoperom, za kog tvrde da je živeo trista godina, kao gavran. Ljudima je valjda uvek potreban heroj koji će ih spasiti. Kad smo već kod narodnih junaka, zašto Vuka Brankovića, ni kriva ni dužna, proglasiše izdajnikom?

kalvina:
Marko Kraljević je proglašen junakom zato što je između ostalog narodu trebala nada, a pronašli su je u čudesnom junaku sa šestoperom, za kog tvrde da je živeo trista godina, kao gavran. Ljudima je valjda uvek potreban heroj koji će ih spasiti. Kad smo već kod narodnih junaka, zašto Vuka Brankovića, ni kriva ni dužna, proglasiše izdajnikom?

Mnogo teško pitanje.. :lol:
Odgovor je isti kao i na pitanje zašto izmisliše devet Jugovića???
Hajde da pokušamo..
1..Zato što se morao naći krivac za katastrofalan poraz (uz Milicu i decu je stajala Crkva i uvlakači -vlastela. Znači: najbolji su Lazarevići a najgori...pa, morao se neko pronaći! )

2. Zato što je bio protiv politike svoje tašte, ( zajedno sa tastom borio se za hrišćanstvo a ona se opredelila sa Osmanlije, da ne kažem Turke )
3. Zato što su se posle Kosova njihovi politički stavovi oko vodjenja države razlikovali,
4. I, zato što je znao mnogo.

Milica je znala da će posle Kosova, Vuk staviti na stranu Ugarima, kao hrišćanskoj opciji, što njoj nije nikako odgovaralo.
Najnormalnije je bilo da posle tastove pogibije Vuk zauzme njegovo mesto, pošto su kralja Marka Lazarevići već izgurali. Uostalom, zbog toga je i pohitao brzo ka Kruševcu, a ne kako su "izguslali" da je navodno pobegao s bojišta.
Despot Stefan je bio dete, a Vuk je jedini u porodici, u tom trenutku, bio dorastao tom polažaju. I po godinama, a i po iskustvu.
Medjutim, tašta je gurnula dete Stefana u vatru, a državom je zapravo rukovodila ona i njena druga.
Imaš napred u postovima sigurno malo priče i o tome.
Za sudbinu kralja Marka u mnogo čemu je direktno kriv i sam Vuk Branković.

Da je Milica prihvatila Vuka ona bi se morala povuci sa politicke scene i njemu prepustiti poslove.
Znaci nebi bila glavna Gospa.
Mozda se plasila da i njenog sina ne snadje sudbina Urosa/Dusanovog sina/
Po nekom rezonu je mislila - mozda je bolje da mi je glavni gazda u Stambolu a ja ovde vladam pa posle moj sin, nego da mi je zet gazda.
Mozda je mislila da su turci prejaki i hriscani na tom podrucju protiv njih nemaju sanse.Zato je ostala uz jaceg.

Naravno Marko je tu najtragicnija licnost svi su ga gurkali ali ga je narod uzdigao i za dobro se oduzio svojim pesmama...

Tako ja rezonujem.

А то што је Мрња био на двору код Јелене Анжујске и што му је син постао краљ нисмо ни дотакли, а Марко је њихов потомак, одгој значи исто много као и наследство, а личност делује на околину, и то све временски није далеко једно од другога. Зашто је Орбин на ту линију скренуо историју. Јелена се много кретала око Дубровника, а Орбину је један дубровчанин наручио да му напише историју Словена, па ако признамо то као извор, онда смо нешто испустили из кронологије.

Вујадин

Prvo treba da se proceni objektivnost pisca. Da li je savremenik, od koga je placen, da li je pripadnik, prijateljski ili neprijateljski nastrojen prema narodu ili drzavi o kojima pise.

Za vreme ovog naseg rata slusamo na austriskoj televiziji izvestaca koji prica o ratu, iz zagreba. Sve nerealno i na strani je hrvata.Nema tu cudjenja, kod njih je, gost po njihovim hotelima,najposle da je za srbe bio bi u beogradu.Na njega se nikad nisam oslanjao jer je pristrasan. Samo nazalost mi smo mediske bitke uvek gubili.Ovo je van teme ali hteo sam samo reci da se pisac prvo mora uzeti pod lupu pa posle vagati realnost i istinitost napisanog.- Slucajno ili namerno preskoceni ili precutani dogadjaji.

kalvina:
zbog 600 kg zlata, + drago kamenje +srebro
koje ode u dubrovnik zlim katolicima :( a ne na svetu goru

josh mu nisu oprostili...

dadel:
Da je Milica prihvatila Vuka ona bi se morala povuci sa politicke scene i njemu prepustiti poslove.
Znaci nebi bila glavna Gospa.
Mozda se plasila da i njenog sina ne snadje sudbina Urosa/Dusanovog sina/
Po nekom rezonu je mislila - mozda je bolje da mi je glavni gazda u Stambolu a ja ovde vladam pa posle moj sin, nego da mi je zet gazda.
Mozda je mislila da su turci prejaki i hriscani na tom podrucju protiv njih nemaju sanse.Zato je ostala uz jaceg.

Naravno Marko je tu najtragicnija licnost svi su ga gurkali ali ga je narod uzdigao i za dobro se oduzio svojim pesmama...

Tako ja rezonujem.

ma marko nije bio bitan za srbiju tad.
bio je geografski daleko
danas pre mozemo da kazemo da je makedonski junak,
jer se njegova zemlja danas zove makedonijom.
on je bio turski vazal dok su lazar i ekipa josh uvek bili slobodni.

Tacno da je Marko u sadasnjoj makedoniji ali mu je to ostalo od tadasnje srbije. ;)
Da nisu izgubili na marici Marko bi bio znacajniji ali verovatno
kasnije poceo da vlada/posle oca/ Najposle njega su srbi odsrbili. :roll:
Oslabljen posle Marice bio je plen za sve grabljivce. :-?

crow:
kako car pa vazal ;)
ocesh da te streljaju rodoljubi 8)

Jeste bio ugarski ! Al, to niko ne pominje. Bitno je da niko ne propušta u priči o Marku da kaže kako je bio - vazal. To mu dodje nešto tako odvratno i ružno... :lol:
Ybt, i vizantijski car (zaboravih mu sad ime.) u to vreme je bio turski vazal. Pa, to niko i ne zna. Al, Marko je bio vazal, a Laza je bio bogom dan..Cvrc

dadel:
Tacno da je Marko u sadasnjoj makedoniji ali mu je to ostalo od tadasnje srbije. ;)
Da nisu izgubili na marici Marko bi bio znacajniji ali verovatno
kasnije poceo da vlada/posle oca/ Najposle njega su srbi odsrbili. :roll:
Oslabljen posle Marice bio je plen za sve grabljivce. :-?

Tačno. Vukašinovo je bilo Skoplje i Prilep. Što je to sad u Makedoniji, mi smo krivi.
Što se tiče Marice i Mrnjavčevića, koja mi je jako mutna i neshvatljiva, bilo bi isto. Pobedili oni ili ne, Mrnjavčevići se ne bi nikako dugo zadržali na tronu Srbije.

Bi2:
Jeste bio ugarski ! Al, to niko ne pominje. Bitno je da niko ne propušta u priči o Marku da kaže kako je bio - vazal. To mu dodje nešto tako odvratno i ružno... :lol:
Ybt, i vizantijski car (zaboravih mu sad ime.) u to vreme je bio turski vazal. Pa, to niko i ne zna. Al, Marko je bio vazal, a Laza je bio bogom dan..Cvrc
pa nije on za DZ bio car ;)

Back