Manasija!? Sta to znaci?

Hrastovnik

Poznat
Poruka
9.374
manasija.jpg

Manastir Manasija

Po cemu je manastir Manasija dobio ime?

Sanskrit: maanasika = duhovnost, nadahnutost, posvecenost, svetost

Da li ime manastira Manasije etimoloski vuce korijen od sanskritske rijeci maanasika?

Poslednja izmena:
Jock, kakav sanskrit, nas manastir (zivim 6km od njega) se zove manastir Resava, prica ide da je naziv Manasija dobio po nadimku samog Despota Stefana Lazarevica - Visokog (citat:"Manastir Resava, po despotu bi nazvana Manasija, jer on zbog svojeg predivnog i mudrog besedništva bi upoređen sa starozavetnim Manasijom ("v sladkoglagolanih vtorij Manasija"), tako da ispada da je onda i manastiru to nadimak, iako se neretko vidi na tablama, pored autoputa recimo!
P.S. Slika ti je bajata, Resava je sad obnovljena poprilicno, ove ruinirane kule izgledaju kao da su juce srednjevekovni klesari sisli sa njih!!
Pozdrav :cool:

Poslednja izmena:
Jock, kakav sanskrit, nas manastir (zivim 6km od njega) se zove manastir Resava, prica ide da je naziv Manasija dobio po nadimku samog Despota Stefana Lazarevica - Visokog (citat:"Manastir Resava, po despotu bi nazvana Manasija, jer on zbog svojeg predivnog i mudrog besedništva bi upoređen sa starozavetnim Manasijom ("v sladkoglagolanih vtorij Manasija"), tako da ispada da je onda i manastiru to nadimak, iako se neretko vidi na tablama, pored autoputa recimo!
P.S. Slika ti je bajata, Resava je sad obnovljena poprilicno, ove ruinirane kule izgledaju kao da su juce srednjevekovni klesari sisli sa njih!!

Narod je oduvijek taj manastir zvao Manasija. A nadji mi dio iz Biblije o tom starozavjetnom "v sladkoglagolanih vtorij Manasija". Ja cuo za njega nisam!

Opet neka popovska zahebancija u vidu silovanja zdrave pameti! :ok:

Narod je oduvijek taj manastir zvao Manasija, a sumnjam da je narod ikada cuo za nekog biblijskog slatkkrjecivog Manasiju.Bio je Josifov sin Manasija, ali taj se samo spominje i nikada u Bibliji rijec jednu nije izrekao. Bio je i jedan bezbozni izrailjski kralj Manasija koji je toliko bio "sladkoglagolan" da je i svog sina prinio na zrtvu.

I nadji mi dio iz Biblije o tom starozavjetnom "v sladkoglagolanih vtorij Manasija". Ja cuo za njega nisam niti je takav postojao!

Poslednja izmena:
A otkud ti znas da ga je narod ODUVEK zvao Manasija, mi lokalci znamo da ga je zvao Resava, jer je tako nazvan, i jer je sediste Resave bio nekad, i jer je uz reku Resavu...
I nemam sta ja da ti trazim, ti si taj koji mene nazivas lazovom i sad ja treba da dokazem da nisam, ne nego ti dokazi da jesam, i otkud ti znas sta je narod znao a sta nije (znas li po cemu je najcuveniji manastir Resava), a ja nigde ne napisah da ga je narod tako nazvao, tako ga je nazvao Kontantin Filozof mislim, provericu kad imam vremena, uglavnom tako je dobio nadimak Manasija a ime mu je Resava, mozes slobodno da mastas o sanskritskom poreklu, narod o sanskritu u 15-om veku u despotovini Srbiji nije znao NISTA!!

A otkud ti znas da ga je narod ODUVEK zvao Manasija, mi lokalci znamo da ga je zvao Resava, jer je tako nazvan, i jer je sediste Resave bio nekad, i jer je uz reku Resavu...
I nemam sta ja da ti trazim, ti si taj koji mene nazivas lazovom i sad ja treba da dokazem da nisam, ne nego ti dokazi da jesam, i otkud ti znas sta je narod znao a sta nije (znas li po cemu je najcuveniji manastir Resava), a ja nigde ne napisah da ga je narod tako nazvao, tako ga je nazvao Kontantin Filozof mislim, provericu kad imam vremena, uglavnom tako je dobio nadimak Manasija a ime mu je Resava, mozes slobodno da mastas o sanskritskom poreklu, narod o sanskritu u 15-om veku u despotovini Srbiji nije znao NISTA!!

To sto ti znas je od neki dan.

Ne nazivam te lazovom, daleko od toga! Rekoh ti samo da je ta popovska prica koju si cuo o nekom starobiblijskom Manasija cista laz, jer takav u Bibliji ne postoji.

Pogledaj i sam pa se uvjeri kakve lazi se pricaju:

Manasija is the Serbian form of the name of Manasseh of Judah. Manasseh of Judah was the king of Judah who reinstated pagan worship in the Jerusalem temple. A later tradition recorded in Chronicles tells that Manasseh was taken captive to Babylon by the king of Assyria. The severity of Manasseh's imprisonment brought him to repentance. According to the Biblical account, God heard his cry, and he was restored to his kingdom (2 Chr. 33:11-13). He abandoned his idolatrous ways, and enjoined the people to worship Yahweh. Despotes Stefan Lazarević was known as "the second Manasseh" among his contemporaries. Similarly to Manasseh, Stefan had to become a loyal Islamic vassal, while preserving only his Christian faith, in his twenties, which is when his sister was also given in marriage to the Ottoman sultan, but later he managed to turn into a strong and independent ruler, who propagated Christian faith even beyond his own realm."

http://en.wikipedia.org/wiki/Manasija_monastery

Evo te price o "slatkorjecivom" starobiblijskom Manasiji:

http://wwwyu.com/biblija/122ca021.htm

Evo bas taj dio sto se spominje u citiranom dijelu vikipedije:

http://wwwyu.com/biblija/142dn033.htm#11

Kao sto se vidi ove dvije price o izrailjskom "slatkorjecivom" Manasiji nisu ama bas nikakav pozitivan primjer za Konstantina, jer Konstantin bikad nije mijenjao vjeru, nije bio bezboznik (usput receni ove dvije biblijske price kontriraju jedna drugoj).

PS Izvini ako sam te uvrijedio, nije mi bila namjera.

Poslednja izmena:
Ha, ma da, mi samo zivimo u istom selu jos od 14. veka, sta mi znamo bolje od vas gradjana svega par stotina km daleko...
Shvati kad ti lepo kazem, manastir se zove RESAVA, cak ga mi po okolnim selima zovemo prosto GRAD a cak ne ni manastir, tako nam ostalo od starih kad je jos i bio grad za vreme Despota, ne samo manastir, i takodje je grobno mesto Despota, a da li postoji Manasije u starom zavetu ja ne znam, valjda je bolje znao taj Konstantin Filozof od mene, zasto bi inace poredio Despota sa tim, po tebi nepostojecim, likom?
Malo je prepotentno da tako pises kako pises, ocigledno je da to sto znas upravo iz knjiga znas, a onda podrgljivo i podsmesljivo kazes da je ovo objasnjenje popovska laz, gresno je tako pricati, pogotovo jer je Resava poznata, najpoznatija, po PREPISIVACKOJ skoli, i kad se u Rusiji pokrenuo preporod nakon oslobodjenja od Tatara upravo su Resavske knjige bila najcenjenije stivo (naravno crkvenoslovenski je zajednicki za oba naroda, a po citatu mozes da provalis koliko je tadasnji Srpski bio slican Ruskom), ako su to popovske lazi, onda je cela Resavska skola po tebi bila sprdnja celog 15. i dela 16. veka?

Ha, ma da, mi samo zivimo u istom selu jos od 14. veka, sta mi znamo bolje od vas gradjana svega par stotina km daleko...
Shvati kad ti lepo kazem, manastir se zove RESAVA, cak ga mi po okolnim selima zovemo prosto GRAD a cak ne ni manastir, tako nam ostalo od starih kad je jos i bio grad za vreme Despota, ne samo manastir, i takodje je grobno mesto Despota, a da li postoji Manasije u starom zavetu ja ne znam, valjda je bolje znao taj Konstantin Filozof od mene, zasto bi inace poredio Despota sa tim, po tebi nepostojecim, likom?
Malo je prepotentno da tako pises kako pises, ocigledno je da to sto znas upravo iz knjiga znas, a onda podrgljivo i podsmesljivo kazes da je ovo objasnjenje popovska laz, gresno je tako pricati, pogotovo jer je Resava poznata, najpoznatija, po PREPISIVACKOJ skoli, i kad se u Rusiji pokrenuo preporod nakon oslobodjenja od Tatara upravo su Resavske knjige bila najcenjenije stivo (naravno crkvenoslovenski je zajednicki za oba naroda, a po citatu mozes da provalis koliko je tadasnji Srpski bio slican Ruskom), ako su to popovske lazi, onda je cela Resavska skola po tebi bila sprdnja celog 15. i dela 16. veka?

Ne sporim ja zasluge resavske skole, niti ista aludiram na resavsku skolu (molim te, nemoj da podvaljujes). Ja samo sporim tvrdnju da je ime Manastira po onom Manasiji iz Biblije.

Pronasli su i bivsi manastr Namasiju:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Манастир_Намасија

Je li i ovo ime po nekom starobiblijskom slatkorjecivom Namasiji?

Evo nadoh da u sanskritu rijec namasaana znaci sluzba bogu.

Manasija i maanasika = duhovnost, nadahnutost, posvecenost, svetost
Namasija i namasaana = sluzba, sluzenje bogu

E pa...

Poslednja izmena:
NE, nego naprotiv TI podvaljujes lazi, mada mozda pre teorije zavere, ona fora Srbi narod iz Indije, Sanskrit je ustvari drevni Srpski jezik, pa po Sanskritu je i dat naziv manastiru Resava, znaci istegao si teorije maksimalno, a sad ga jos zabiberi i sa Namasijom, nije ovo Slagalica braticu pa da se igramo slovarice ili kako se vec zove ona igra... :hahaha:
Prvo mogucnost da su seljaci 15. veka u Srbiji znali Sanskrit je U DOMENU TEORIJE, drugo kaze istorija da je naziv Manasija dobila po nadimku Despota, zbog njegove slatkorecivosti (sto kod naroda, sto kod lepseg pola, bio je poznat svaler a dame su ga volele i zbog visine, tada impozantnih, ako se dobro secam, 186cm, za 15. vek to je kao sad 2m), trece zasto BAS Resava da dobije naziv Manasija, u to vreme je bila OSREDNjE znacajan manastir, Despot je isti izgradio sebi za grad i crkvu unutra kao zagrobnu zaduzbinu, znaci tada nista posebno, sigurno ne nesto posebno duhovno mesto i to za ne posebno duhovnog coveka (za razliku od predaka bio je poznatiji kao vojskovodja, znaci krvav do lakata, duhovno nema sta), a ovo za Resavsku skolu sam pomenuo jer kad kazes "popovske lazi" kako se to ne sprdas sa njom, sta mislis odakle sve informacije iz ovog kraja, i uopste iz Despotovine, ako ne iz te skole?

NE, nego naprotiv TI podvaljujes lazi, mada mozda pre teorije zavere, ona fora Srbi narod iz Indije, Sanskrit je ustvari drevni Srpski jezik, pa po Sanskritu je i dat naziv manastiru Resava, znaci istegao si teorije maksimalno, a sad ga jos zabiberi i sa Namasijom, nije ovo Slagalica braticu pa da se igramo slovarice ili kako se vec zove ona igra... :hahaha:
Prvo mogucnost da su seljaci 15. veka u Srbiji znali Sanskrit je U DOMENU TEORIJE, drugo kaze istorija da je naziv Manasija dobila po nadimku Despota, zbog njegove slatkorecivosti (sto kod naroda, sto kod lepseg pola, bio je poznat svaler a dame su ga volele i zbog visine, tada impozantnih, ako se dobro secam, 186cm, za 15. vek to je kao sad 2m), trece zasto BAS Resava da dobije naziv Manasija, u to vreme je bila OSREDNjE znacajan manastir, Despot je isti izgradio sebi za grad i crkvu unutra kao zagrobnu zaduzbinu, znaci tada nista posebno, sigurno ne nesto posebno duhovno mesto i to za ne posebno duhovnog coveka (za razliku od predaka bio je poznatiji kao vojskovodja, znaci krvav do lakata, duhovno nema sta), a ovo za Resavsku skolu sam pomenuo jer kad kazes "popovske lazi" kako se to ne sprdas sa njom, sta mislis odakle sve informacije iz ovog kraja, i uopste iz Despotovine, ako ne iz te skole?

Seljaci nisu znali sanskrit, ali su rijeci iz sanskrita (Indije) u ono vrijeme jos bile u upotrebi kod seljaka.To sa slatkorjecivoscu Despota Konstantina i o njegovoj omiljenosti kod djevojaka...sta reci???

Konstantin Filozof je omasio u imenu Manasije, vjerovatno iz neznanja odakle je ta rijec i sta znaci. Crkvenjaci vjesto uvijaju lazi i neznanje u "biblijske" price onima koji Bibliju ne poznaju.

Sanskrit je temelj svih indo-evropskih jezika. A sto se Indije tice i Srba, Srbi su Skiti, a Skiti su boravili i u Indiji.

Koji sad Despot Konstantin?
Prvo, SELjACI su bili nepismeni, video si iz onog malog dela citata koji je bio jezik Srba tada, TOTALNO (Istocno) Sloveniziran, taj i Vlaski su bili jedini jezici koji su se govorili na ovom tlu!!
Drugo, Konstantin Filozof je biograf Despota Stevana, izmedju ostalog, sem porekla nadimka Despota, sto je preuzeo i njegov manastir, je pisao i o drugim stvarima, citao sam nesto, vidi se da je ucen covek, da je voleo Srbe, iako mislim da nije bio Srbin, sto jos vise tvoju teoriju odbacuje dalje, a tek...
Trece, zasto BAS Resava da dobije ime Manasija, ako ne onako kako je Konstantin napisao nego kako ti umisljas da jeste, kao sto rekoh ovo je podrucje Srpsko-Vlasko (mada sama Resava dominantno Srpska), manastir je ustvari bio GRAD Despota sa skolom i crkvom koju je sebi za grobno mesto namenio, on sam nije bio duhovni covek, ZASTO bi onda narod takvo jedno mesto nazvao Manasija po jeziku koji nije govorio vec MILENIJUMIMA, a ne, kako istorija kaze, po nadimku samog Despota koji je tu i obitavao (kao sto i danas npr vile bogatasa i plemstva dobijaju imena)?
I nemoj da se podsmevas onom za Despota, on je bio vitez reda Zmaja, bio je ugledan vitez na dvoru Ugarskog kralja, govorio vise jezika, imao gospodske manire, bio veoma postovan i voljen medju damama zbog svoje slatkorecivosti, lepote, visine...a jos pride veliki junak i vojskovodja, i nije nista smesno sto je bio "popularan" kako bi mi danas rekli, smej se svom neznanju a ne tim CINJENICAMA, on je uzor svim Resavcima posle njega, pa i meni!!

P.S. Srbi NISU Skiti, oni su bili pleme iz Azijskih stepa, konjanici nomadi, Srbi nisu bili konjanici (ne u pravom smislu, naravno da su imali konje), i genetska istrazivanja govore da je najveci deo Srpskog etnosa LOKALNOG porekla, bar 12 000 godina unazad, da manji deo pripada Slovenskom korpusu, jos nesto manji Keltskom i Germanskom (cifre mislim da idu oko 42%-33%-14%), mozda je nesto od vlastele bilo poreklom iz Indije kako ti zagovaras, ali nije sam narod, a da vlastela da jezik narodu to ne ide, nema nacina kad je narod nepismen, samo je mogao neki toponim da se primi ali citav jezik NE!!

Poslednja izmena:
Koji sad Despot Konstantin?
Prvo, SELjACI su bili nepismeni, video si iz onog malog dela citata koji je bio jezik Srba tada, TOTALNO (Istocno) Sloveniziran, taj i Vlaski su bili jedini jezici koji su se govorili na ovom tlu!!
Drugo, Konstantin Filozof je biograf Despota Stevana, izmedju ostalog, sem porekla nadimka Despota, sto je preuzeo i njegov manastir, je pisao i o drugim stvarima, citao sam nesto, vidi se da je ucen covek, da je voleo Srbe, iako mislim da nije bio Srbin, sto jos vise tvoju teoriju odbacuje dalje, a tek...
Trece, zasto BAS Resava da dobije ime Manasija, ako ne onako kako je Konstantin napisao nego kako ti umisljas da jeste, kao sto rekoh ovo je podrucje Srpsko-Vlasko (mada sama Resava dominantno Srpska), manastir je ustvari bio GRAD Despota sa skolom i crkvom koju je sebi za grobno mesto namenio, on sam nije bio duhovni covek, ZASTO bi onda narod takvo jedno mesto nazvao Manasija po jeziku koji nije govorio vec MILENIJUMIMA, a ne, kako istorija kaze, po nadimku samog Despota koji je tu i obitavao (kao sto i danas npr vile bogatasa i plemstva dobijaju imena)?
I nemoj da se podsmevas onom za Despota, on je bio vitez reda Zmaja, bio je ugledan vitez na dvoru Ugarskog kralja, govorio vise jezika, imao gospodske manire, bio veoma postovan i voljen medju damama zbog svoje slatkorecivosti, lepote, visine...a jos pride veliki junak i vojskovodja, i nije nista smesno sto je bio "popularan" kako bi mi danas rekli, smej se svom neznanju a ne tim CINJENICAMA, on je uzor svim Resavcima posle njega, pa i meni!!

P.S. Srbi NISU Skiti, oni su bili pleme iz Azijskih stepa, konjanici nomadi, Srbi nisu bili konjanici (ne u pravom smislu, naravno da su imali konje), i genetska istrazivanja govore da je najveci deo Srpskog etnosa LOKALNOG porekla, bar 12 000 godina unazad, da manji deo pripada Slovenskom korpusu, jos nesto manji Keltskom i Germanskom (cifre mislim da idu oko 42%-33%-14%), mozda je nesto od vlastele bilo poreklom iz Indije kako ti zagovaras, ali nije sam narod, a da vlastela da jezik narodu to ne ide, nema nacina kad je narod nepismen, samo je mogao neki toponim da se primi ali citav jezik NE!!

12 hiljada godina? I ti dosao na Religiju i pricas o 12 hiljada godina starosti Srba? Po kojoj verziji Biblije svijet traje vec 12 hiljada godina? :eek:

I pored ovih 12 000 godina postojanja Srba tvrdis da si pravoslavac, zar ne? :dontunderstand:

Nisam znao da je autor "Slova ljubve" imenom i prezimenom Stefan Manasija Lazarevic? :eek::eek:

PS I opusti se malo, razgovor o Manasiji i Namasiji nije razlog za nacionalisticko propinjanje iz petnih zila!

Poslednja izmena:
Aj ne lupetaj tako (i ne citiraj me stalno kad samo ja i ti pisemo, zakrci temu), ti si zapeo o nekoj teoriji porekla Srba iz Indije, slusao sam i citao i ja o tome, ali se VECINA slaze da je to moguce samo preko vlastelinskog porekla, znaci dosli budzovani medju nepismene Slovene, rekli im: "Mi smo Srbi, bicemo vase plemstvo, sad ste i vi Srbi" i onda nema nista cudno u genetskom poreklu, ali i raznolikosti, naseg etnosa, cak ni Rusi nisu nesto cisti Sloveni, mislim da je cifra oko 46%, manje od pola, i to dovoljno govori da je MOZDA samo nase IME poreklom sa tih prostora, narod nije!!
Sto se tih 12 000 godina tice, to je utvrdjeno nekim naucnim metodama, kao i to da je najstarija civilizacija na prostoru danasnje Baskije, od pre 40 000 godina, a bog kaze da je stvorio zemlju za nekoliko dana, ali se isto negde kaze i da je bogu sekunda nama hiljadu godina, i obratno, znaci po toj logici 12 000 godina Srbske civilizacije je nista za boga, taman pauza za kaficu, tako da o tome ne bih!

P.S. Ako mu je BIOGRAF dao taj nadimak, zasto ti je cudno da se on sam nije tako zvao, mene su zvali i zovu me Lomunac, meni to nije ime, nije mi ni nadimak cak, par likova me tako prozvali i sta sad, ali oni to i dalje sire, i cak kad upoznam neke njihove prijatelje, a da oni znaju o meni, znaju mi taj nadimak, zasto mislis da nije mogao, iz jedne tako ugledne ustanove kao sto je Resavska skola, tako lep nadimak da se rasiri po narodu, ti monasi i svestenici su bili pastiri lokalnih seljaka, ucitelji, zasto ne bi hvalili svog gospodara, i tako Manasija dobi svoj nadimak u narodu, mada je nama lokalcima i dalje "grad", iako vekovima to nije i iako postoji "grad" Despotovac svega 2km od Resave!!

Poslednja izmena:

Back