Šta predstavlja ova zastava?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A zašto ne bi išli, pa i bogoslovije su u blokadi.
Pa oni bi trebali da idu u crkve, manastire, mole se Bogu, prevode pravoslavnu Bibliju koju još nemamo prevedenu svu na srpskom, čine dela milosrđa (posećuju bolesnike, teše ožalošćene), a ne da učestvuju u partijskim borbama (direktnim ili prikrivenim poput ovih protesta). Partije (stranke) su političke sekte koje dele narod.

Pa oni bi trebali da idu u crkve, manastire, mole se Bogu, prevode pravoslavnu Bibliju koju još nemamo prevedenu svu na srpskom, čine dela milosrđa (posećuju bolesnike, teše ožalošćene), a ne da učestvuju u partijskim borbama (direktnim ili prikrivenim poput ovih protesta). Partije (stranke) su političke sekte koje dele narod.

Odgovorio ti je već pre neki dan šef Katedre za Stari zavet PBF:

1000021474.jpg

Odgovorio ti je već pre neki dan šef Katedre za Stari zavet PBF:

Pogledajte prilog 1688687

Evo @Gedeon i prekucano, zato što slika nije najčišća:
Odgovor na Saopštenje plenuma studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta 21.02.2025.

Poštovani i dragi studenti,

koleginice i kolege, brać i sestre,

pomaže Bog!

Ovom prilikom pišem vam odgovor na Saopštenje plenuma održanog 21.01.2025. godine koji mi je poslat na zvaničnu mejl adresu i u kojem ste zatražili podršku za obustavu nastave i odlaganje januarskog ispitnog roka do daljnjeg kao vid borbe za ispunjenje objedinjenih zahteva studenata u blokadi.

Dozvolite da vam se nakon četiri nedelje ćutanja obratim ispovednim odgovorom, jer mi je tako lakše nego da vas pogledam u oči. Teško mi pada činjenica ad sam vam iz udobne pozicije katedre govorio o pojmu pravde u Svetom Pismu i o proročkom nastupanju protiv korupcije i idolopoklonstva, a kada je nastupio čas da i svojim delima podržim ono što sam govorio, ustuknuo sam „straha radi judejskog“. Kada ste u Saopštenju citirali svetog proroka Isaiju i njegove reči „Učite se da dobro činite! Težite za pravdom! Potlačenom pomažite!...“ (Is 1,17) bio sam ponosan, jer sam shvatio da ste lekcije Starog Zaveta više nego dbro naučili i ne samo naučili, nego, za razliku od mene, ispunili, čime je moje ćutanje postalo još bolnije. Zato vas molim da mi oprostite i da taj moj čin ćutanja izuzmete iz onoga što sam do sada prema vama činio. Želim da vam pružim jednu jasnu i nedvosmislenu podršku u važim težnjama za pravdom i držim da su vaši zahtevi sasvim opravdani.

Kada je pala nadstrešnica novosadske Železničke stranice na nevine ljude, čitajući psalme suzno sam se pitao: „Zašto Gospode daleko stojiš i skrivaš se u vreme nevolja?“ (Psalam, 10,1). Učinilo mi se tada da, kao što kažu reči Knjige o Jovu, „pravednik strada, a grešnik blaguje“, tmurno je i tamno izgledalo sve. No, vreme smutnje kratko je trajalo, jer je Gspod kroz vas progovorio, štaviše, zagrmeo tišinom vašeg bezglasnog staanja i molitvenog bdenja u sećanje na nevine duše.

Vi ste deca koja nisu videla misirskog ropstva, odnosno naše prethodne padove (ratove, sukobe i cepanja), i koja neće olako okrenuti glavu od smrti nevinih ljudi dok se ne zadovolji makar ljudska pravda, jer za vas od ovog nema gore. Zato ste deca slobodna i hrabra (Knjiga Isusa Navina 1,6) kojoj će se otvoriti dveri Obećane Srbije, one u kojoj neće biti samovolje faraona i njegovih slugu i gde će se ljudi jedni prema drugima obraćati s dostojanstvom i poštovanjem, u kojoj će se poštovati Zakon Božiji i ljudski. Tu Obećanu zemlju koju ćete vi, možda moja i vaša deca zajedno izgraditi, verovatno nisam zaslužio da dočekam, ali jasno vidim njene obrise kao što je čežnjiv pogled k njoj uputio Mojsej iz pustinje. Ipak, držim, da znate reči i koje je često govorio blaženopočišvi protojerej otac Radovan Bigović, profesor našeg Fakulteta, da je nemoguće od zemlje načiniti raj, ali da treba da učinimo sve da ne postane pakao. To ste vi i učinili, jer da ste ćutali, kamenje bi progovorilo.

Vaša ljubav prema pravdi i istini jasno proističe iz crkveno-liturgijskog i svetosavskog etosa naše Srpske Pravoslavne Crkve. Kad ste sa zastavama Srbije, zastavama sa Hristovim likom i sećanjem na raspeto Kosovo i Metohiju hodili putevima ove zemlje pevajući Himnu Svetom Savi, Bože pravde i Vostani Serbije dotakli ste moje srce. Kada je trebalo ograditi se od zloupotreba, u vašim ste mislima bili „mudri kao zmije“ i jasno razlikovali duhove, od političkog oportunizma do banalnog radikalizma, i „bezazleni kao golubovi“ jer ste na nasilje odgovarali nenasiljem i dobrotom. Na svaki pokušaj golijatske brutalnosti odgovarali ste mudro kao blaženi David, jer ste znali da se samo pameću i čvrstom verom u Boga možete boriti protiv sirove sile (vlasti).

Nisam, nažalost, bio tu za vas i pored vas kad su vas zajedno sa kolegama s drugih fakulteta napadali, gazili, šutirali i nazivali izdajnicima, buntovnicima bez razloga i obojenim revolucionarima. Uprkos svim preprekama, vi i dalje istrajavate. Tako ste u meni probudili povređeno, uspavano i uplašeno dete, zagrlili ga i izlečili svojom ljubavlju, vedrinom i nadom. Na to ću vam biti do veka zahvalan. Stoga je ovo pismo jedino i moguće završiti rečima Jevanđelja: „blaženi vi koji ste gladni i željni pravde, jer ćete se nasititi.“ (Matej 5,6)

O Nedelji Bludnog sina, Leta Gospodnjeg 2025.

U Hristu vaš,
Učitelj i učenik
docent dr Nenad Božović,
Šef Katedre za Stari zavet Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta

Џаба све то ако нема правде. Правда је Богу дража од формалне спољашње побожности.
"*Да се чини правда и суд милије је Господу него жртва." (Приче Соломонове 21:3).

Na mnogim protestima se vidi zastava koju ću ispod postaviti.
Mislila sam da je to samo Isus Hristos u nekoj varijanti. Međutim, od jednog novinara kada smo sedeli u kafiću u Kragujevcu sam čula da se povezuje sa nacizmom ali ne u Nemačkoj?!

Da li neko zna poreklo ove slike , u kojoj zemlji je nastala i šta predstavlja?
Hvala

Pogledajte prilog 1688554

Pogledajte prilog 1688555
Nacizmom? 🤣🤣🤣🤣

Kakv bre NERUKOTVORENI obraz,sta je tebi jutros ???
...zar je moguce da nisi u toku da sve te vase ikone izradjuju ljudi i to svojim ushima...!??
...uuups,pardon,to rade svojim nosevima !??
...ma neeeeeeeee,opet sam se zbunio,izradjuju mozda...nogama !??
...cek da proverim jos jednom...
...pa daaaaaa, oni to rade SVOJIM RUKAMA sto ce reci da su to RUKOTVORENE kreacije !!!

Jel sad konacno jasno ????????
Misli na Torinski pokrov, za koji su prošle godine, analizom celuloze u platnu, dokazali da je iz prvog vijeka.

Aha, povezuje se sa ovim ratom u Ukrajini.

Šta ona onda znači i zašto se ne bi nosila zastava sa nekom našom ikonom?
Vjerujem da tu zastavu nose ljudi koji vole Rusiju budući da čisto sumnjam da ne znaju njenu pozadinu.
Ovu zastavu je Ivan lV koristio prilikom osvajanja Kazanja 1552.
Пред овом заставом је пала татарска Златна Хорда што је био увод у ослобођење православних и од Османлија и Аустроугарске и као таква је апсолутно неприкосновена. Иван IV Московски је осим што је био последњи изданак Рјуриковича и први владар модене Русије био и последњи титуларни владар немањићке Србије: после погибије последњег титуларног деспота Србије Павла Бакића у бици код Горјана 1537. Иван IV је по српско-византијском праву наслеђа био и једини правни наследник династије Немањића и достојанства српских деспота.

Куриозитет је да су Србија и Русија у једном тренутку међународно-правно стварно биле у истој државној организацији, оно што није могла ни Московска Русија, ни Руска Империја нити после њих СССР су постигли Монголи Кублај-кана: у доба владавине Краља Милутина Србија је захваљујући политичким последицама своје потпуне војничке победе над Видинском кнежевином, тада вазалном граничном државом у том тренутку најзападније монголске државе (додуше са потпуно турским, тј. татарским становништвом), Улус-Улуга кана Ногаја, била принуђена да призна теоретску врховну власт канова Орде (касније Казанско царство, тј Златна Хорда и тиме посредно и врховну власт Великог Кана (Кублај-кан) који је владао територијом од Жутог до Јадранског мора.

Back