Maltezer

Ja na žalost nemam psa iz odgajivanice koja je na mene ostavila najbolji utisak,ali ne znači da neću imati,u momentu kad sam ja kupovala psa nisam znala ni približno ovoliko koliko sad znam. Koliko ja znam na ovoj temi niko psa nije platio više od 350e. Moje lično mišljenje je da je većina sa ove teme dobro prošla i da većina ima maltezere pet kvaliteta a ne komaltezere,izgleda da se opet neko vređa bez razloga. :roll:
Ko to deli packe na ovoj temi,čije je kuče bilo prozvano,ja ne pročitah ništa slično?:dontunderstand:
Ko se kome klanja i zašto bi se neko nekomk klanjao? Možda pozitivna reakcija na nečiji post nije dobrodošla,ili šta je u pitanju?:think:

Poslednja izmena:
Ja sam davno postavljala kopiju teksta gde su oba standarda,koga ne mrzi a trebaju mu te informacije,nek izlista temu naćiće. Međutim sama statistika ništa ne znači,jer se u standard svašta može uklopiti,pa i neki mešanci,a mnogi ljudi i ne znaju da imaju mešance jer su sa papirima. Najjednostavnije je upoznati se uživo sa rasom,sresti više primeraka baš tog izložbenog kvaliteta,(mada se to ovde jako osuđuje,ne znam zašto) jer to je ono što je najbolje i najlepše od rase koju svi volimo. I nemojte se zavaravati da je odličan pas onaj koji je ocenjen na jednoj izložbi,samo da bi i štenci mogli da dobiju papire,pas mora malo više titula da zaradi ,da se u njega uloži i vremena i truda i para,da ima dostojnu konkurenciju,pa onda shodno tome i cenu po kojoj se štenci prodaju. Vrlo često će oni koji kupuju od odgajivača( ovde je odgajivač svako ko ima ocenjenu kuju) čuti kako njih ne interesuju izložbe pa nisu svoju kuju ni vodili,(osim na tu jednu :lol: najčešće u mestu prebivališta,da se ne potroše ni za put),što je daleko od istine,jer da su mogli da dobiju titule išli bi itekako, jer su onda i štenci na ceni, a da ih ne interesuje sve to poklanjali bi a ne bi prodavali,jer je tu trošak po štenetu ne veći od 50e a zarada bar 200e x broj štecaca ,minus jedno, koje ide mužjaku koji je pario . Za mene ,pojam odgajivač bi trebao biti upravo onaj koji će unapređivati rasu i imati najbolje primerka,ali na žalost nije tako. Mnogi nemaju da plate štene vrhunskog maltezera ,čija je cena od 1000e pa na gore, i ja to potpuno razumem,i naćiće sebi sigurno mnogo povoljniji pet kvalitet,ali ako ne znaju uživo šta traže,svašta im se može podvaliti O maltezerima se ne može naučiti na osnovu onog što se sreće na ulici.:bye:

Prvo da prokomentarisem poslednju recenicu: ja u KV niti jednog cistokrvnog maltezera nisam videla a svi se busaju u grudi da njihove pufnice to jesu. To su jednostavno slatke bele majusne kuce.

:amen: Troskovi po stenetu iznose toliko za kvalitetno hranjenog SOPa koji pojede, dok se ne proda sa 2 meseca, mesa koliko ima na jedno 15 maltezera minimum.

I niko nikoga ne osudjuje niti proziva sto je kupio "jeftinije" stene, Goco, Niko se ne proziva, kritikuju se nesavesni odgajivaci koji se sluze svakakvim malverzacijama.

zato postoje CACIB i CAC izlozbe i specijalke za devetu grupu, pa ko sumnja u cistoktvnost svog maltezera neka ode na neku izlozbu i od merodavnih ljudi (sudija) cuje misljenje o svom maltezeru a ne da neko pausalno kaze da svi imaju komaltezere a nicijeg maltezera nije ni video . Ne mora da pobedi jer je pobednik samo jedan (najbolji) ali ce otkloniti svaku sumnju kakvog psa poseduje. To vam je najsigurnije i nemojte da neko lupa da je samo pas koji je placen 1500e cistokrvan.

Niko ne spori da ima i jeftinijih čistokrvnih štenaca, isto kao što recimo NO i labradori mogu da se nađu već od 50 evra, čisto da se izvuku troškovi i oni jesu tipični predstavnici svoje rase ali nisu kvalitetni u smislu velikog broja sitnijih odstupanja od standarda rase. I slažem se, zato rasnog psa treba izvesti na bar nekoliko izložbi, kod različitih sudija, po mogućnosti već od bebi razreda. Jer neka su oni nama najlepši i najbolji, ako pripadaju određenoj rasi, treba da budu u okviru standarda a "maltezer" koji npr. ima oštru, kovrdžavu ili pamučnu dlaku to definitivno nije.

]

I niko nikoga ne osudjuje niti proziva sto je kupio "jeftinije" stene, Goco, Niko se ne proziva, kritikuju se nesavesni odgajivaci koji se sluze svakakvim malverzacijama.

E pa evo nas opet na početku. Niko ne proziva i ne osuđuje ali
Svi smo vrsni stručnjaci i poznavaoci rase
Ako se neko pojavi i kaže da hoće ha kupi kucu za 200 e ,mi ga naravno napadnemo a ja svioju platila 300. E pa ja tako ne mogu. I opet se svede da smo mi krivi što smo kupili jeftinije štene jer da nismo onda ne bi bilo ni malverzacija.
Za sebe lično znam da sam htela kucu pet kvaliteta, da ga na nikakve izložbe voditi neću, da ga pariti najverovatnije neću.Rodovnik naravno imam ali izgleda da taj papir ništa ne vredi.
I da ponovo ponavljam jeste nešto teži nego što treba zato što mnogo voli da ručka, a i ne mogu svi u leglu da budu isti, jer neko mora da bude najveće a neko najmanje štene.
I opet ću da spomenem moju decu , mada možda naša genetika nema veze sa kučećom
Moja ćerka sutra puni 18 godina i visoka je 157 i teška 45 kg. Sin ima 14 god i ima 190 i 90 kg. A oboje su moji. I niko u mojoj familiji nije niži od 160 ali moja ćera jeste, i niko nije visok kao moj sin.

Ma Goco, Mrca je ojarcani medeni bucko, meni je on prelep, bez obzira sta iko mislio, meni licno smetaju oni koji muljaju i podvaljuju ljudima. I sama kazes da ne mogu u jednom leglu da budu svi stenci isti, pa tako od kvalitetnih ili cak osrednjih roditelja imas perspektivno stene i stene pet kvaliteta ali tesko da ce se od oca komaltezera u tipu vestija i majke komaltezerke u tipu bolonjezera osteniti ijedan maltezer u standardu a znas kad je jos bila 2002. godina, kad je na BG CACIBu jedan ko-koton jos u bebi razredu diskvalifikovan jer je vise licio na maltezera! To se zove "prodali m**a za bubrege"! I znas sta sam dozivela nedavno? Sretnemo zenu, poznanicu iz kraja, i pita nas jel' imamo decka za njenu belu pudlicu. Ja se setim Gage i Save, kad ce ti zena MA NEEE! Ona je mesanka pudle i maltezera, po tome lici na mamu, po tome na tatu... I onda se setim da je bivsa devojka mog druga dobila od ocevog prijatelja iz NS, inace izgleda odgajivaca malih belih, malog mesanca maltezera i bisona. I sta mislis, koliko takvih "povoljno, bez papira" prodaje naivcima maltezere, bisone, pudle... koji to nisu? Ko moze da nadje jeftinije stene u tipu, pozdravljam, ali ako ja kao laik nazirem na fotkama da su stenci preveliki za mesec dana, sta mislis koliki ce da narastu kad budu imali godinu? Malenih slatkih mesanaca ima na svakom koraku i besplatni su! Seti se samo one malecke sto je zimus 10tak dana bila kod mene, 50% ili vise civava! Moj Gizmo je bio mesanac pekinezera, imao je 7,5kg i svi su se odusevljavali kako je lep, negovan, vaspitan, i nisam ga nista manje volela zbog toga sto je bio mesanac. Ali bila sam spremna na to da je on usvojena dzukelica i nisam bila prevarena kao, rekla bih, svi do jednog vlasnici "maltezera" u mom gradu koji su, nebitno koliko, ali platili za te navodno cistokrvne stence.

Mislim da ne treba smatrati napadom ako neko pita i želi da čuje mišljenje a mi podelimo svoje iskustvo i znanje koje smo u međuvremenu stekli.Kad sam ja prvi put počela da razmišljam o maltezeru,mislila sam da je samo bitno naći povoljnije,ali istražujući i slušajući tuđa iskustva,par legla sam odbila,kao i jednog od 10meseci koji se skoro poklanjao,ljudi su ga ustupali za neku simboličnu cifru, još uvek imam njegove slike na kompu,i to je ono što me je trglo i pokazalo mi u šta sve može malo belo da izraste. :( Da je sve idealno i da se zaista lepi i pravi maltezeri prodaju po toj ceni,čast po nekom izuzetku,mislim da niko od novih zainteresovanih ne bi ni pitao,podrazumevalo bi se da je to to. I dalje sam mišljenja da se može naći i lep čistokrvan maltezer i po toj ekonomskoj ceni,(to su najčešće kuce pet kvaliteta koje njihovi vlasnici pare jer ta cena ima kupce malo ljudi želi da plati maltezera preko 1000e), ali se mora upoznati rasa,jer je tanka linija između štancera i običnih ljudi koji će pariti svog psa kad nađu isto tako dobrog maltezera a ne prvog koji je raspoložen za parenje. Ovi drugi koji pare samo da bi zaradili ne biraju mnogo parnjaka,pa čak i ako je kujica baš maltezer a mužjak nešto između a ima papire oni pare,otud toliko komaltezera i sve veća legla ovih mališana. Ono što ja nisam znala a sad smatram jednako bitno kao i sam izgled psa a to je narav roditelja, ako su oni prgavi preneće to na štence,ako su lajavi teško će se štanci privići da budu drugačiji... a sve to se ne vidi kad neko ko nije imao puno dodira sa rasom ode i vidi par malih belih loptica u koje se zaljubljujete na prvi pogled. :bye:

Bomida,nema potrebe za nikakvom tenzijom i ljutnjom,tu temu nismo mi podstakli,niko od nas nije kriv što je situacija sa maltezerima takva kakva je,ja samo odbijam da prećutim istinu i da ljude koji ne znaju dovodim u zabludu poluistinima,stvari treba nazivati pravim imenima,a iskustva koja smo doživeli i pozitivna i negativna,javno izreći ,jer forumi tome i služe,nismo deca da zabijamo glavu u pesak i pravimo se da su svi maltezeri od 200-300e savršeni primerci svoje rase i da više od 50% nisu mešanci. :cao:
Ali ima i lepše strane "medalje" ,bar za neke od nas. ;)
Evo opet onog pespektivnog momka sa naše izložbe, ovaj put na takmičenju u Rumuniji,lepotan je osvojio CAC + CACIB :klap:

318113_376180892419770_100000835863458_912458_1507750657_n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ovo nije izložbeni ovoje pet.Slikano u večerašnjoj šetnjici mob. telefonom. Baš onakav kakav sam i htela. I hvala mu za svako dan koji mi je ulepšao za hrpu osmeha koje je izmamio za svu ljubav i prijateljstvo koju nesebično i iskreno daje .

Jos 1 hvala na odgovorima i na pp!
Kontaktirala sam jos neke odgajivace ali mi je ovaj mali Rudolf toliko prirastao srcu... :zaljubljena:
Evo je sada, malo je porasla.. opet desna :)

Mislim da ce izbor ipak pasti na nju.. Roze nosic :heart: me osvojio. E sad ako i nije bas po pravilima kakva bi trebala da bude, necu je zbog toga manje voleti... iz vase price shvatih da bi takvo stene bilo daleko skuplje..
548336_427846623907063_100000451883298_1532201_1243540417_n.jpg

Sehnsucht,važno je da ti znaš šta hoćeš i da si dobila sve moguće informacije o maltezerima.;) Izbor je na tebi,a i novac kojim plaćaš je tvoj. Za tebe neće kasnije biti iznenađenja,kao kod ljudi koji se nisu na vreme obavestili. Pošto si kucu izabrala,želim vam da dugo budete srećne jedna uz drugu,postavljaj nam povremeno sličice,a ako budeš trebala nešto kontaktiraj,ovde ili pp . :bye:

Sehnsucht,važno je da ti znaš šta hoćeš i da si dobila sve moguće informacije o maltezerima.;) Izbor je na tebi,a i novac kojim plaćaš je tvoj. Za tebe neće kasnije biti iznenađenja,kao kod ljudi koji se nisu na vreme obavestili. Pošto si kucu izabrala,želim vam da dugo budete srećne jedna uz drugu,postavljaj nam povremeno sličice,a ako budeš trebala nešto kontaktiraj,ovde ili pp . :bye:

:amen:

Pa bio je privremeno vezan zbog malih belih, jednostavno je prevelik za njih i igru s nima a još na to zamislite mog lajavog i ljubomornog Mrvicu. Ja mu prišla da ga pomazim a ovaj poludeo,.laje li laje što od ljubomore što od straha.

Back