Maltezer

Dakle, konacno sam se odlucila za kucu, i to bas za maltezera. :) I to zenkicu. :)
Sutra bih trebala da javim da li je uzimam..
Medjutim, decko je uradio svoj domaci zadatak ;) i raspitao se kod coveka koji ima maltezera kakvi su, koliko su zahtevni i osetljivi,
i dobih najgore moguce komentare. Razboljevaju se stalno, osetljive oci, kapi, crvenilo na dlaci oko ociju.. bla... bla..
E sad, ja to nisam uzela za ozbiljno, ali me on sad magija da se odlucimo za neku drugu rasu ili macku.
Ja hocu bas ovog, i zato, please dajte svoja iskustva...
Inace preslatke su vam kuce, sve do jedne :aha:

PS. Traze mi 200 e za kucu sa papirima, nije vakcinisana.. To je ok cena?

Hvaaaalaaa! :hvala:

:cao:
evo ja imam 3 maltezera - dve zenkice koje ce za 2 meseca da napune 3 godine, 1 muzjaka koji ce isto za 2 meseca da napuni 1 godinu i ni jedno od njih nije bilo bolesno... ni jednom...nekad povrate ili brljave sa hranom, ali to nije nista....
i oko ociju nije neki problem.....
pa taj sto je pricao tvom decku moze sad da kaze da je i problem sto treba da je u kuci ili sto ce se ponekad upiskiti dok je stene.... ciste znaci gluposti... nisu bolesljivi psi, nista im ne fali , e sad naravno uvek moze nesto da se desi, ali ko ce to znati.... moze i nama svasta da se desi pa nece nam proci zivot u mislima da cemo jednog dana razboleti se ili umreti....ako ne daj boze dode do tako neceg u tom trenutku ces i resiti...
e sad obaveza jeste, pogotovu ako vec imas jednog psa, a to je u smislu kad je odmor da li ces ih moci sve ostaviti nekom na cuvanje ili ces ih moci povesti sa sobom ili eto u tako nekom smislu.... u hrani sigurno nije problem :)
sto se tice preuzimanja ovako - ja sam znaci imala po dva legla od mojih zenkica i aba i ara moja vec sa mesec dana ne zele vise da ih hrane... ja bih mogla naravno da ih prisilim kako neko verovatno i radi, ali ja to ne radim vec im pocnem davati omeksane brikete, a aba i ara kad hoce da ih hrane one udu kod njih ali ako i ne udu nije ni bitno jer oni dobijaju vec hranu.... sa cetrdesetak dana oni vec uveliko lepo ruckaku, naravno neko uvek jede manje a neko vise, ali bitno je da ruckaju svi.....
vakcinu ja dajem prvu sa mesec dana i to je papi vakcina i za to naravno svakom kupcu dajem veterinarsku knjizicu sa nalepnicom o vakcini, pecatom i potpisom veterinara..... to kod nas obicno niko ne daje - ni vakcinu a ni potvrdu, nego svi idu na ono majke mi --.... ne daju ni ovu drugu koja se dobija sa 2 meseca i to je petovalentna vakcina.... sa tri meseca ide sedmovalentna.... i onda sa 4 moze cip i besnilo i tada se dobije pasos.
e sad bukvalno stene moze da se preuzme i sa tih cetrdesetak dana ako mozes lepo da mu se posvetis, nista mu nece faliti, ali obicno se uzima sa 8 nedelja starosti.
moji stenci su dobili papi vakcinu i bili su svi rezervisani pa ko je hteo da mu ja dam i drugu vakcinu prilikom rezervacije mi je doplatio i za nju i onda su ih preuzimali, ali neko je uzeo i par dana pre pa ili zvao bas mog veterinara ili je imao svog pa sam dao... jednostavno neko zeli da uzme sto pre svoje kuce... i ja bih tako....
evo npr ja za mog dobermana nisam imala potvrdu o vakcini i sta sad... nista ja sam lepo zvala mog veta i dala mu tu drugu pa zatim i trecu vakcinu... posle i cip i besnilo.... papi nije dobio jer se ta vakcina dobija samo kad je stene staro mesec dana posle toga dobija ove normalne da kazem... bio je i pun glista i opet nista cistila sam ga i cistila i cistila..., dok ga nisam skroz ocistila.... naravno da je to kostalo ali sta sad... mogu i nama zatrebati neki lekovi ili slicno pa sta treba da gledam koliko sta kosta ili da pljujem odgajivaca.... tako je kako je ... svugde se nesto muva, petlja, svako gleda da nesto ustedi.... ali to sve nije nista strasno... strasno je ako hoces maltezera a on ti uvali mesanca maltezera i pudle ili slicno... ali i to posle kad vec uzmes je tvoje zavolis ga i jesi prevaren ali gotovo je ti ga vec volis i to je to...
i jos nesto - to da ti neko cuva stene do ne znam koliko meseci nemoj ni da se nadas... to moze da se desi ako se nije prodalo- inace ja prva ne bi cuvala - ili ako naravno to platis a to ne znam koliko bi ti se isplatilo...
e i cena- ja sam moja prva legla prodavala po 350 i 300 evra, sada sam zbog svojih obaveza- 3 maltezera, 1 doberman, tada jos ziva 1 kornjaca, 1 dete, drugo na putu, renoviranje kuce i dvorista ... prodavala za skoro dzabe a to je tih 200 evra, ali iako sam davala po toj ceni nista nisam smanjila u odnosu na ove sto sam prodavala skuplje... znaci dobili su prvu vakcinu i vet knjizicu, pedigre i radnu knjizicu, cisceni su od parazite po 3-4 puta, hranjeni rojalom, pa belkandom... znaci nije bilo nikakve stete po stence vec po mom dzepu...
e ovo sam napisala i iz ugla kupca a i iz ugla prodavca.... pa mozda nesto i pomogne.... pozdrav i srecno

Dakle, konacno sam se odlucila za kucu, i to bas za maltezera. :) I to zenkicu. :)
Sutra bih trebala da javim da li je uzimam..
Medjutim, decko je uradio svoj domaci zadatak ;) i raspitao se kod coveka koji ima maltezera kakvi su, koliko su zahtevni i osetljivi,
i dobih najgore moguce komentare. Razboljevaju se stalno, osetljive oci, kapi, crvenilo na dlaci oko ociju.. bla... bla..
E sad, ja to nisam uzela za ozbiljno, ali me on sad magija da se odlucimo za neku drugu rasu ili macku.
Ja hocu bas ovog, i zato, please dajte svoja iskustva...
Inace preslatke su vam kuce, sve do jedne :aha:

PS. Traze mi 200 e za kucu sa papirima, nije vakcinisana.. To je ok cena?

Hvaaaalaaa! :hvala:

Moj ti je savet da budes veoma obazriva. Cena od 200 e jaste povoljna ali ti ne preporuzujem da uzmes stene koje nije primilo ni jednu vakcinu.
Sto rece Jasmina, ja stencima obavezno dajem PUPPY vakcinu sa trideset dana a sa 48 dobijaju petovalentnu. Tek 10-15 dana po dobijanju druge vakcine (toliko najmanje traje inkubacija) stenci su spremni za napustanje legla. Suvise mi je neozbolnjo dati stene bez ijedne vakcine (naravno i odgovarajuce dokaze da su stenci stvarno primili te vakcine).

Poslednja izmena:
:
vakcinu ja dajem prvu sa mesec dana i to je papi vakcina i za to naravno svakom kupcu dajem veterinarsku knjizicu sa nalepnicom o vakcini, pecatom i potpisom veterinara..... to kod nas obicno niko ne daje - ni vakcinu a ni potvrdu, nego svi idu na ono majke mi --.... ne daju ni ovu drugu koja se dobija sa 2 meseca i to je petovalentna vakcina.... sa tri meseca ide sedmovalentna.... i onda sa 4 moze cip i besnilo i tada se dobije pasos.

Jaco, molim te, bez uvrede... ovo je malo prejaka tvrdnja, ne znam ko to ide na "majke mi", nemoj, ljubim te, generalizovati :sad2:

Jaco, molim te, bez uvrede... ovo je malo prejaka tvrdnja, ne znam ko to ide na "majke mi", nemoj, ljubim te, generalizovati :sad2:

:cao: gago... ne vredam se ja nikad jer nemam zasta :) a i nisam imala nameru prozivati bilo koga ali to je jednostavno tako...i naravno da nisu svi takvi,ali vecina jeste, evo meni koliko se ljudi javilo samo ovog puta, a i proslog, pa tu je i neki krug mojih prijatelja, a eto i ovako se to cuje... pa i za pedigre koliko ljudi plati psa sa pedigreom uz obecanje da ce naknadno dobiti pa ne dobije ili treba da ganja tog nekog da bi mu izvadio papire.... e pa naravno neko i dobije to naknadno... a neko dobije i odmah - kako i treba da bude.... isto tako je i za ciscenje ... pogotovo velikih rasa ... ali opet kazem nije problem ni vakcina i ciscenje ako nema dokaza to bi trebalo svakako da uradi da ne bi razmisljao da li je ili nije ,to je naknadni trosak od 15 e.... i nije to sve pa valjda znas i sama da mesaju rase, pa podvaljuju, da iscrpljuju pse parenjem, da ne pominjem ponovo primer ljudi koji su parili svoju zenkicu i na prvom i na drugom teranju i kojoj je pukla materica...... nista nije generalno ali je svakako prisutno i to u velikom broju... i niko tu ne moze nista.... mi mozemo samo da gledamo da mi tako nesto ne radimo i to je to...

Ja ne razumem da neko uopšte može da kupi psa bez knjižice u kojoj stoji koju je vakcinu primio? Zašto bi sebe doveo u situaciju da mu ugine štene od neke zarazne bolesti ,jer je uzeo takvog psa? :dontunderstand:

Parenje na svako teranje je pretužno i komentarisati,dosta se pisalo o tome,ko želi obavestiće se.:sad2:

Pre svega, neozbiljno je prodavati/poklanjati, uopšte, odvajati od majke tako malo štene, u uzrastu od mesec-dva oni, iako manje sisaju, najintenzivnije uče socijalne veštine. I sa 50tak dana primaju prvu vakcinu, taman kad istekne karantin, spremni su za preuzimanje (pod uslovom da je odgajivač sve uradio kako treba). I ono što je Kameni cvet pomenula a što se provlači baš odavno, ljudi najčešće ukrštaju te "male bele", maltezerke, koliko znam, nemaju baš velika legla, dok valjda bolonjezerke štene i do 8 malih... I još nešto što mi bode oči na onoj slici: da li oni sa mesec dana stvarno treba da budu onoliki? Mislim, priča kolega mog muža kako su neke gospođe tvrdile da šetaju maltezera a ono mešanac u tipu srednje pudle!

Hvala vam na komentarima.
Sad nisam pametna sta da radim..
Rezervisala sam zenkicu..
Rekla mi je da je bolje da je ja vakcinisem kod svog veterinara..
Koliko je inace vakcinacija? Ako za kuce to nije problem, da ne dobije tu sa mesec dana, mogla bih i ja da ga vakcinisem..
Pudlu sam uzela vakcinisanu, pa nemam pojma..

Evo jos nekih slika..
Prosto ne verujem da ima tih koji podvaljuju mesance.. (Moja pudla je mesanac, da ne bude da imam nesto protiv istih, mama joj je pudla a tata se ne zna :lol:, ali ne bih volela da dam toliki novac i ne dobijem ono za sta sam platila)
529088_421353414556384_100000451883298_1516999_1837204599_n.jpg

546416_421353234556402_100000451883298_1516995_1371679595_n.jpg

Evo i mame sa njima..

319740_395800407111685_100000451883298_1447399_1219889189_n.jpg

Ja ne znam šta bih još dodala na temu "komaltezera",jer to je rasa koja se uglavnom kod nas prodaje pod -maltezer,a da se opet pola ljudi sa teme ne uvredi.:roll: Za praznik sam išla u vikendicu i srela se sa komšijama koji su uzeli maltezera od "baš fine gospođe iz Beograda" i "ne liči na prevaranta" a dala im ispod cene:mrgreen: ,i sada njihov maltezer koji nema ni 6 meseci ima i 5 kg. :( Pas je presladak:klap:,ali da je maltezer nije, njuška ko u pudle,dlaka jaka,glava široka ko u bišona,a on ima i papire,toliko o našoj kinologiji.:zcepanje:
Sehnsucht ,ja i dalje mislim da ako nisi upućena u rasu trebaš povesti nekog ko jeste,ili da dobiješ preporuku nekog od koga da kupiš.:bye:

Pokušala sam da nađem opis kako treba da izgleda štene maltezera sa dva meseca, znam da sam čitala pre nego što sam uzela Mrcu ali trenutno ne mogu da pronađem.Nosić mora da bude crn :lol: eto toliko znam. Mrvica je imao tačnio 1kg sa 10 nedelja kad sam ga donela., a sad ima preko četri kg ali je mnogo velika izelica. Da ga hranimo po ps bio bi verovatno taman kako treba, a i ovako mu ništa ne fali
Sad ne mogu da tražim ali čini mi se da sam to videla na hr forumu. Potražiću večeras pa ako nađem postaviću ti.

:cao: gago... ne vredam se ja nikad jer nemam zasta :) a i nisam imala nameru prozivati bilo koga ali to je jednostavno tako...i naravno da nisu svi takvi,ali vecina jeste, evo meni koliko se ljudi javilo samo ovog puta, a i proslog, pa tu je i neki krug mojih prijatelja, a eto i ovako se to cuje... pa i za pedigre koliko ljudi plati psa sa pedigreom uz obecanje da ce naknadno dobiti pa ne dobije ili treba da ganja tog nekog da bi mu izvadio papire.... e pa naravno neko i dobije to naknadno... a neko dobije i odmah - kako i treba da bude.... isto tako je i za ciscenje ... pogotovo velikih rasa ... ali opet kazem nije problem ni vakcina i ciscenje ako nema dokaza to bi trebalo svakako da uradi da ne bi razmisljao da li je ili nije ,to je naknadni trosak od 15 e.... i nije to sve pa valjda znas i sama da mesaju rase, pa podvaljuju, da iscrpljuju pse parenjem, da ne pominjem ponovo primer ljudi koji su parili svoju zenkicu i na prvom i na drugom teranju i kojoj je pukla materica...... nista nije generalno ali je svakako prisutno i to u velikom broju... i niko tu ne moze nista.... mi mozemo samo da gledamo da mi tako nesto ne radimo i to je to...
Ne mogu se sloziti sa tobom i tvojim pausalnim izjavama. "vecina je takva". Znam da ih ima takvih ali moje misljenje je da to nije vecina vec pojava koja se dogadja kod nas i baca ljagu na srpsku kinologiju ali nikako se ne moze generalizovati kao vecina.
Sto se tice tvog komentara o rodovnicima i to si pausalno popljuvala.
Ja takodje reko dajem rodovnike odmah uz stene vec samo pasos sa upisanim vakvinama i dehelmetizacijom(naravno overenih od veterinara). Rodovnike vadim po prodaji legla jer kad bih vadio rodovnike cim se stene osteni sad bih kuci imao na desetine rodonika viska. Neko zeli proci sto jeftinije pa zahteva stene bez rodovnika a rodovnik ce izvaditi kad skupi novac za neki mesec, neko stene ugine nekolko dana po kocenju a neko stene ugine i posle date vakcine.... Niko nije ostao bez rodovnika ko je kupio stene sa rodovnikom a da li rodovnik dobija 10 dana posle steneta ili mesec dana to nista ne menja. I onako rodovnik mu ne treba pre 9. meseca (kad moze da ga izvodi po izlozbama). ;)

Našla

pas mora biti snježno bijele boje, ako je napudran talkom to ti sve govori da nije leglo održavano, tj. da su uvjeti nehigijenski pa na taj način prodavači žele prikriti pravu sliku,
- pas od dva mjeseca starosti mora biti veliko toliko da ti stane na dlan, sve što je veće od toga je preveliko i ne odgovara opisu pasmine Malteški psić,
to govorim iz razloga što je sada postao neki trend u svijetu i kod nas da križaju maltezere sa westijima pa ti psi izgledaju mnogo veći od maltezer, u odrasloj dobi njihova težina dostiže i do 5-6 kg. što je van pameti ako mislimo da je to maltezer,
po opisu tijela, takvi psi imaju veliku nezgrapnu glavu i ogromnu njušku, uopće svi su nekako veliki za razliku od "pravog" maltezera čije su sljedeće karakteristike:

- pas u odrasloj dobi NE SMIJE težiti iznad 3 kg., ženke moraju imati pola kg. manje,
- dlaka mora biti gusta snježno bijela i potpuno ravna,
- nokti i nos moraju biti potpuno crni,
- oči su crne - tamno čokoladne (zjenice im ne možeš lako raspoznati od šarenica)
- rep mora biti svinut u luku bogat dlakom,
- pas pri hodu izgleda kao da se kotrlja, vrlo lagan hod, poput kasa,
- glava mora biti vrlo mala s ogromnim očima - najbolja ti je usporedba s janjetom - slično tako, oči su ogromne i zauzimaju veliki dio čeonog prostora, od dlake oči se čine mal do normalne, ali kada smočiš dlaku i ona izgubi svoj volumen tada najbolje vidiš o čemu govorim, zaprepaščujuće je kolike oči imaju ti psići naspram male glave.

i na kraju: ne postoji vrsta maltezera; mali, srednji i veliki!!!!
to nisu pudlice i nisu klasificirani, oni kako sam gore navela MOGU težiti do 3 kg. sve poslije toga je van standarda pasmine uopće i van pameti,
- ovisi i o genima, pa tako neki psići mogu težiti samo 1,5 kg. i takvi psi s papirima postižu nevjerovatne cijene jer kod maltezera je TEŽNJA UZGAJIVAČA da pas bude manji, a ne veći!

i da, postoje dva standarda: američki i engleski,

razlika je u oblikovanju dlake i malo u izledu glave i leđa,

Ne mogu se sloziti sa tobom i tvojim pausalnim izjavama. "vecina je takva". Znam da ih ima takvih ali moje misljenje je da to nije vecina vec pojava koja se dogadja kod nas i baca ljagu na srpsku kinologiju ali nikako se ne moze generalizovati kao vecina.
Sto se tice tvog komentara o rodovnicima i to si pausalno popljuvala.
Ja takodje reko dajem rodovnike odmah uz stene vec samo pasos sa upisanim vakvinama i dehelmetizacijom(naravno overenih od veterinara). Rodovnike vadim po prodaji legla jer kad bih vadio rodovnike cim se stene osteni sad bih kuci imao na desetine rodonika viska. Neko zeli proci sto jeftinije pa zahteva stene bez rodovnika a rodovnik ce izvaditi kad skupi novac za neki mesec, neko stene ugine nekolko dana po kocenju a neko stene ugine i posle date vakcine.... Niko nije ostao bez rodovnika ko je kupio stene sa rodovnikom a da li rodovnik dobija 10 dana posle steneta ili mesec dana to nista ne menja. I onako rodovnik mu ne treba pre 9. meseca (kad moze da ga izvodi po izlozbama). ;)
pa ja mislim da je vecina takva... tebe ni ne poznajem niti znam sta i kako radis ..... tako da nisam nista o tebi ni mislila, ali kad si vec sam rekao kako radis moram onda direktno i da ti odgovorim.... vidis ti kazes da dajes i bez pedigrea - ja ne ... nikako ne mozes od mene da kupis psa bez pedigrea... taman i da si mi najrodeniji i da sam sigurna da ga neces pariti...
sve rodovnike izvadim kad stenci imaju oko mesec dana... i ne interesuje me da li neko hoce ili nece pedigre.... i da li ce stene da ugine a ja se ostetim za 20 evra sto sam izvadila papir..... i ja ih nikako ne bi cuvala ... ni jedan a ne desetine vec bi ako bi stene uginulo i pedigre bih bukvalno zapalila da se neko ne bi domogao... mislim na one koji preturaju po kantama.... a isto tako ga nikad ne bi prodala jer je moje stene uginulo pa da izvucem pare.... ne interesuju me pare u tako tim nekim slucajevima.... ali isto tako me ne interesuje da nekom poklanjam psa jer ima svoju tuznu pricu... ovo sam usput pomenula jer su mi se i takvi javljali.... i evo meni je npr bitno da uzmem rodovnik kad i psa a ne da se ganjam sa nekim da li ce i kada ce....
tako da eto to ti je moj odgovor .... znaci ja tako mislim a i radim, a ti radi kako ti odgovara i kako mislis da ti je dobro... ja nemam nista sa tim jer kao sto sam ti vec rekla ja tebe ni ne poznajem, kao ni tvoje pse , niti nacin na koji radis niti bilo sta drugo znam o tebi ... sem naravno slicica koje ovde izbacis... tako da nisam pisala o tebi nego uopsteno kako i jeste...

pa ja mislim da je vecina takva... tebe ni ne poznajem niti znam sta i kako radis ..... tako da nisam nista o tebi ni mislila, ali kad si vec sam rekao kako radis moram onda direktno i da ti odgovorim.... vidis ti kazes da dajes i bez pedigrea - ja ne ... nikako ne mozes od mene da kupis psa bez pedigrea... taman i da si mi najrodeniji i da sam sigurna da ga neces pariti...
sve rodovnike izvadim kad stenci imaju oko mesec dana... i ne interesuje me da li neko hoce ili nece pedigre.... i da li ce stene da ugine a ja se ostetim za 20 evra sto sam izvadila papir..... i ja ih nikako ne bi cuvala ... ni jedan a ne desetine vec bi ako bi stene uginulo i pedigre bih bukvalno zapalila da se neko ne bi domogao... mislim na one koji preturaju po kantama.... a isto tako ga nikad ne bi prodala jer je moje stene uginulo pa da izvucem pare.... ne interesuju me pare u tako tim nekim slucajevima.... ali isto tako me ne interesuje da nekom poklanjam psa jer ima svoju tuznu pricu... ovo sam usput pomenula jer su mi se i takvi javljali.... i evo meni je npr bitno da uzmem rodovnik kad i psa a ne da se ganjam sa nekim da li ce i kada ce....
tako da eto to ti je moj odgovor .... znaci ja tako mislim a i radim, a ti radi kako ti odgovara i kako mislis da ti je dobro... ja nemam nista sa tim jer kao sto sam ti vec rekla ja tebe ni ne poznajem, kao ni tvoje pse , niti nacin na koji radis niti bilo sta drugo znam o tebi ... sem naravno slicica koje ovde izbacis... tako da nisam pisala o tebi nego uopsteno kako i jeste...

ne znam zasto padas u vatru samo zato sto se nisam slozio sa tvojim misljenjem?
Ispada da samo ti radis posteno i kako treba a svi ostali (ili vecina kako ti kazes) rade nepravilno. Kako ti vadis rodovnike i kako prodajes svoje stence je tvoja stvar i nemoj ispirati mozak drugima. Ja se maltezerima i pudlama bavim preko 10 godina i na ovom forumu imam dosta njih koji su kupili maltezere i pudle od meni i za sada se ni jedan nije javio da me kritikuje da sam nekog presao za rodovnik ili da neko nije dobio od mene ono sto je platio. To sto me ti ne poznajes je nebitno jer ko zna malo vise o maltezerima bar je cuo za mene. Necu da se sad reklamiram i hvalim ali dozvoli da postoji i drugacije misljenje od tvog i da ljudi mogu drugacije da rade nego sto ti radis a da ne grese.

ne znam zasto padas u vatru samo zato sto se nisam slozio sa tvojim misljenjem?
Ispada da samo ti radis posteno i kako treba a svi ostali (ili vecina kako ti kazes) rade nepravilno. Kako ti vadis rodovnike i kako prodajes svoje stence je tvoja stvar i nemoj ispirati mozak drugima. Ja se maltezerima i pudlama bavim preko 10 godina i na ovom forumu imam dosta njih koji su kupili maltezere i pudle od meni i za sada se ni jedan nije javio da me kritikuje da sam nekog presao za rodovnik ili da neko nije dobio od mene ono sto je platio. To sto me ti ne poznajes je nebitno jer ko zna malo vise o maltezerima bar je cuo za mene. Necu da se sad reklamiram i hvalim ali dozvoli da postoji i drugacije misljenje od tvog i da ljudi mogu drugacije da rade nego sto ti radis a da ne grese.
ja nemam razloga da padam u vatru.... odakle ti takva ideja.... meni uopste nije bitno ko se slaze samnom a ko ne.... to je moje misljenje a ko se nade pogodenim to je njegova stvar.... a i da ,ja radim posteno ili bolje da kazem radim kao da svi ostaju kod mene - ne pravim razliku....sto bi mene interesovalo koliko ti godina radis i da li te neko i ko zna.... ali evo ako tebe interesuje moji se 40 godina bave. kucnim ljubimcima... samim tim i ja uz njih 30 godina.... posto si toliko poznat- kako sam za sebe kazes- mislim da ti je ovo losa reklama.... ..... .... ja sam ovde iznela svoj stav za koji tvrdim da je ispravan i ne moze me niko ubediti drugacije, a opet ti kazem ti a i bilo ko drugi radite kako mislite da je ispravno.... nema razloga za neku prepirku.... ja radim ovako , ti radi tako .... neko treci ce na treci nacin i tako je to...
tako da opusteno ima posla za svakog nemoj brinuti nista, vec postavi neku slicicu da uzivamo, a valjda cu i ja nekako uspeti da ih postavim... tj stignem prvo da ih slikam pa onda postavim....:cao:

kod nas je standard od 2.5- 3.5 kg....

Ja sam davno postavljala kopiju teksta gde su oba standarda,koga ne mrzi a trebaju mu te informacije,nek izlista temu naćiće. Međutim sama statistika ništa ne znači,jer se u standard svašta može uklopiti,pa i neki mešanci,a mnogi ljudi i ne znaju da imaju mešance jer su sa papirima. Najjednostavnije je upoznati se uživo sa rasom,sresti više primeraka baš tog izložbenog kvaliteta,(mada se to ovde jako osuđuje,ne znam zašto) jer to je ono što je najbolje i najlepše od rase koju svi volimo. I nemojte se zavaravati da je odličan pas onaj koji je ocenjen na jednoj izložbi,samo da bi i štenci mogli da dobiju papire,pas mora malo više titula da zaradi ,da se u njega uloži i vremena i truda i para,da ima dostojnu konkurenciju,pa onda shodno tome i cenu po kojoj se štenci prodaju. Vrlo često će oni koji kupuju od odgajivača( ovde je odgajivač svako ko ima ocenjenu kuju) čuti kako njih ne interesuju izložbe pa nisu svoju kuju ni vodili,(osim na tu jednu :lol: najčešće u mestu prebivališta,da se ne potroše ni za put),što je daleko od istine,jer da su mogli da dobiju titule išli bi itekako, jer su onda i štenci na ceni, a da ih ne interesuje sve to poklanjali bi a ne bi prodavali,jer je tu trošak po štenetu ne veći od 50e a zarada bar 200e x broj štecaca ,minus jedno, koje ide mužjaku koji je pario . Za mene ,pojam odgajivač bi trebao biti upravo onaj koji će unapređivati rasu i imati najbolje primerka,ali na žalost nije tako. Mnogi nemaju da plate štene vrhunskog maltezera ,čija je cena od 1000e pa na gore, i ja to potpuno razumem,i naćiće sebi sigurno mnogo povoljniji pet kvalitet,ali ako ne znaju uživo šta traže,svašta im se može podvaliti O maltezerima se ne može naučiti na osnovu onog što se sreće na ulici.:bye:

Poslednja izmena:
Ja sam davno postavljala kopiju teksta gde su oba standarda,koga ne mrzi a trebaju mu te informacije,nek izlista temu naćiće. Međutim sama statistika ništa ne znači,jer se u standard svašta može uklopiti,pa i neki mešanci,a mnogi ljudi i ne znaju da imaju mešance jer su sa papirima. Najjednostavnije je upoznati se uživo sa rasom,sresti više primeraka baš tog izložbenog kvaliteta,(mada se to ovde jako osuđuje,ne znam zašto) jer to je ono što je najbolje i najlepše od rase koju svi volimo. I nemojte se zavaravati da je odličan pas onaj koji je ocenjen na jednoj izložbi,samo da bi i štenci mogli da dobiju papire,pas mora malo više titula da zaradi ,da se u njega uloži i vremena i truda i para,da ima dostojnu konkurenciju,pa onda shodno tome i cenu po kojoj se štenci prodaju. Vrlo često će oni koji kupuju od odgajivača( ovde je odgajivač svako ko ima ocenjenu kuju) čuti kako njih ne interesuju izložbe pa nisu svoju kuju ni vodili,(osim na tu jednu :lol: najčešće u mestu prebivališta,da se ne potroše ni za put),što je daleko od istine,jer da su mogli da dobiju titule išli bi itekako, jer su onda i štenci na ceni, a da ih ne interesuje sve to poklanjali bi a ne bi prodavali,jer je tu trošak po štenetu ne veći od 50e a zarada bar 200e x broj štecaca ,minus jedno, koje ide mužjaku koji je pario . Za mene ,pojam odgajivač bi trebao biti upravo onaj koji će unapređivati rasu i imati najbolje primerka,ali na žalost nije tako. Mnogi nemaju da plate štene vrhunskog maltezera ,čija je cena od 1000e pa na gore, i ja to potpuno razumem,i naćiće sebi sigurno mnogo povoljniji pet kvalitet,ali ako ne znaju uživo šta traže,svašta im se može podvaliti O maltezerima se ne može naučiti na osnovu onog što se sreće na ulici.:bye:
:worth: :worth: :worth:

POSTAVLJAM PITANJE.

KO od nas na ovom forumu ima štene izložbenog kvaliteta, štene koje je platio 1500e. Zna se ko u Srbiji prodaje te štence, svi su na forumu balkanska kinologija, njihovo štene pet kvaliteta košta 700e. E kad mi se javi osoba koja je kupila takvog maltezeraI (izložbenog ili pet) i ja ću da se klanjam narednih petnest dana,Do tad svi mi imamo Komaltezere i nek mi dokaže taj ko je platatio kuče isto ko ja 300e da je njegovo kuče maltezer a moje nije. E ali za razliku od ostalih ja drugima ne delim packe kakvi su im kučići. I ovaj mi se forum na početku zato i svideo, a za sve ostalo postoji balkanska kinolohgija i tamo su sve fini i skupi i sve pravi maltezeri.

Back