Maltezer

Zdravo svima,
prvi put sam na ovom delu krstarice a zanimaju me maltezeri.
Naime, imam cerku od 9 godina koje je zbog urodjenih problema sa kicmom vezana za kolica i doktori su mi preporucili da uzmemo neku malu kucu (sem jahanja, ali to je vec druga prica...). Zivimo u stanu, poprilicno malom, i supruga i ja smo procenili da je maletezer ono sto nam odgovara (doduse - bilo je malo i pomoena Toy pudla, ali komsinicina cerka ima maltezera i kao lutka je - i to je prevagnulo;)).
Malo pre sam razgovarao bas sa sava035 i sve mi to odgovara sem mozda cene ali dobro, to je druga prica...
Moje pitanje je druge vrste - da li je neko imao neka slicna iskustva - invalidna deca i kuce? Cerka je (sem sto ne moze da hoda) super - ide u treci razred redovne skole - odlican djak, veoma pametna (nije sto je nasa :):) ) i odgovorna. Takodje, imamo i sina od 12 godina koji se "obavezao" da ce da seta tu kucu kada mi ne budemo mogli da idemo napolje (verovatno zbog cura :per::per: ) tako da imamo nekoga ko ce da vodi racuna o kuci.
Da li je bolje zensko ili musko stene (ne verujem da bi se mi bavili uzgajanjem stanaca...)?

Nismo do sada imali kuce (na zalost - stan je ogranicavajuci faktor) ali mislim da bi se fino brinuli o njima (pogotovo sto je skoro uvek neko prisutan u stanu).

Pozz

To je divno sve. Svaka čast na odluci, psi odlično utiču na psihu, čak u razvijenijim zemljama postoji obuka za terapijske pse. Što se tiče pola, uvek sam pre za ženke jer su odanije i lakše za obuku od mužjaka, a ako i ne planirae da je parite, još bolje, jednostavno je sterilišete i time joj produžite život. Jedino je pitanje, hoće li sin i kasnije, kad još odraste, hteti da šeta maltezera, bez namere da bilo šta prigovaram ili aludiram, čisto zbog ovog glupog, zatucanog Balkana. (Na kraju krajeva, moj otac je poslednjih 13 godina svog života šetao mešanca pekinezera, i pas ga je nadživeo nepunih godinu dana, smatramo da je tuga za njim doprinela bržem razvoju bolesti.)

Malo sam se raspitivao - od poslednjeg posta - oko pola. U principu - ako sam dobro razumeo drugara - ako imamo muskog onda biramo jednu kucu iz legla? Da li sam to dobro razumeo?
Sterilizacija ... kako to zvuci... lose, bar meni, ne znam.
Za ostalo nije problem - ima ko ce da seta kucu uvek (supruga ili ja... nema tu problema)

I da, pitanje: maltezeri i nisu neki veliki "setaci" ... cuo sam da se brzo umore. Ili je i to predrasuda?

Nije sterilizacija tako strašna. I neke mužjake kastriraju takođe. Operacija traje oko pola sata i kuca je već za 2, 3 dana potpuno ok.
I ja bih preporučila ženku, privrženije su, umilnije.. Mada opet nije apsolutno pravilo.

Ako imas muzijaka onda nemas problem kada se kuja "tera" i ostavlja krvave tragove po namestaju. To se dogadja dvaput godisnje.
Sto se tice muzijaka, tacno je da za svako parenje ti sleduje jedno prvobirano stene. Sto je muzijak bolji (da ne kazem sitniji) imace vise parenja.
Od sava035 mozes slobodno uzeti stene. Kad je mogla Zorica Brunclik da uzme stene (Leona) od njega (a ona je bar mogla da bira u zemlji i inostranstvu) sto nebi i ti.
Neznam koju ti je cenu rekao ali "sitni" maltezeri se krecu oko 500e.

Poslednja izmena:
@Ribarac
Hvala na objasnjenju - a i cenim da ce Leon da presudi kod mojih kuci ;). Ja nisam gledao Farmu, ali je nesto cera gledala i odusevljavala se Leonom...
Cifra je manja, ali kad se nema puno ... sve ti je mnogo :)

PS. Al' necemo ad ga farbamo ;)

Poslednja izmena:
U Beogradu je cena za maltezera iz kucnog legla ,ciji roditelji ne prelaze 2kg. 300e. I ja dajem glas za zensko stene,vec dva puta se desilo u mom komsiluku da je musko pobeglo za nekom kujom u vreme teranja,i naravno niko ne zeli da ga vrati,a plakate po banderama o nesrecnoj porodici koja ga trazi,vec uobicajena stvar. Krvavih tragova po namestaju nema jer se kuce same ciste,a postoje i gacice u pet shopovima,i to vec svi kupuju nije nista novo,a kuca zasticena.:manikir:

Ovo sa bežanjem za kujama je standardno za nekastrirane mužjake, mog MEŠANCA pekinezera su tako pre 7-8 godina ukrali kad je odskitao, uspeo je da pobegne posle 3 dana i da nađe put kući, i naravno, vratio se bez ogrlice sa podacima. I da, gaćice sasvim fino rešavaju problem sa flekama. I na kraju krajeva, postoje sprejevi na bazi feromona koji odbijaju kuje u teranju od skakanja po nameštaju, samo ga naprskaš na zabranjeni komad nameštaja.

U Beogradu je cena za maltezera iz kucnog legla ,ciji roditelji ne prelaze 2kg. 300e. I ja dajem glas za zensko stene,vec dva puta se desilo u mom komsiluku da je musko pobeglo za nekom kujom u vreme teranja,i naravno niko ne zeli da ga vrati,a plakate po banderama o nesrecnoj porodici koja ga trazi,vec uobicajena stvar. Krvavih tragova po namestaju nema jer se kuce same ciste,a postoje i gacice u pet shopovima,i to vec svi kupuju nije nista novo,a kuca zasticena.:manikir:

Znam bar dva prijatelja koji su kupili "sitne" maltezere po Beogradu za "male" pare a sada ti maltezeri imaju 4-5kg.
Moj savet vam je da instistirate da vidite oba roditelja. Ako vam kazu da muzijak nije tu, iz inostranstva je, vlasnici su otputovali... i td, obidjite takvo ledlo.:bye:

Znam bar dva prijatelja koji su kupili "sitne" maltezere po Beogradu za "male" pare a sada ti maltezeri imaju 4-5kg.
Moj savet vam je da instistirate da vidite oba roditelja. Ako vam kazu da muzijak nije tu, iz inostranstva je, vlasnici su otputovali... i td, obidjite takvo ledlo.:bye:

Isto tako ja znam za mnogo slucajeva i van Beograda da se to desavalo, kao i da se nude na prodaju psi sa i bez rodovnika pa im je cena drugacija.... Posebno ako se zna da je rodovnik 700 dinara a neki za njega traze od 20-50 Eura... A kupci da ustede uzimaju stene bez rodovnika pa dobijaju ko zna shta, od ko zna koga...
Tako da nista nije pravilo! Uostalom kamenicvet ne prica napamet. Ponuda u Bg je veca pa je i cena niza. Mada da treba pogledati roditelje, treba i ne treba kupovati stene na brzinu, jer ce biti s vama narednih 15 godina...

Isto tako ja znam za mnogo slucajeva i van Beograda da se to desavalo, kao i da se nude na prodaju psi sa i bez rodovnika pa im je cena drugacija.... Posebno ako se zna da je rodovnik 700 dinara a neki za njega traze od 20-50 Eura... A kupci da ustede uzimaju stene bez rodovnika pa dobijaju ko zna shta, od ko zna koga...
Tako da nista nije pravilo! Uostalom kamenicvet ne prica napamet. Ponuda u Bg je veca pa je i cena niza. Mada da treba pogledati roditelje, treba i ne treba kupovati stene na brzinu, jer ce biti s vama narednih 15 godina...

moram vas obavestiti da je cena rodovnika odavno premasila tu cifru. Ocigledno da niste skoro vadili dodovnik. Rodovnik kosta 1600 - 1800 din (1200 din ide KSSu a 400-600 din vasem KDu) . Ali to ne mozete uzimati zdravo za gotovo kao cenu jer ne mozete vi otici u KSS i reci "ja hocu da kupim 5 rodovnika". Rodovnik samo mogu da izvade vlasnici pasa koji su kupili svog psa sa rodovnikom pa su takvog psa ocenili na nekoj izlizbi a parili tog psa isto sa drugim psom koji ima rodovnik i ocenjen je na nekoj izlozbi. Tako da reci da rodovnik kosta tolko i tolko je vrlo neozbiljno i povrsno.
Za 250 evra se moze kupiti sitan maltezer (ne samo u Beogradu nego i u unutrasnjosti) istom verovatnocom kao i sto ga mozete dobiti besplatno. I to se dogadj ali vrlo vrlo retko.
Na kraju, pogledajte oba roditelja, to vam je jedina sansa da i dobijete sitnog mltezera.:bye:

Ribarac, dozvoljavam da sam napravila pogresku jer se cena rodovnika promenila 01.06.2010. godine. Pre toga je bila bas ova koju sam vam rekla. U maju mesecu sam isla u KSS da bih izvadila rodonik za bebu koju sam dobila kao "naplatu" parenja svoga muzjaka koga znate s teme Pudle. Isto tako ste upoznati da jako dobro znam koliko "kosta" ocenjivanje, tj. izlobe na koje sam ga odvela da bi zavrshio shampionat SR i otvorio INT CH.
Ali to nije bila tema uopste, to "naplacujete" kroz cenu shteneta, a ne kroz rodovnik koji kosta po vazecem KSS cenovniku sada 1700 dinara. Da rekoste da kroz rodovnik naplacuju prijavu legla i clanarinu godisnju KSS, to bih i mogla da shvati, ali samo delimicno ;) Ali kao sto rekoh, TO nije uopste bio cilj mog posta, vec nesto sasvim drugo :)

Cenu diktira ponuda i potraznja,bar sto se tice maltezera prosecnog kvalitete Zna se ko jedini u Srbiji ima vrhunsku stenad i cena im je 1200-1500e. Ali da ne pametujemo mnogo,svako stene je lepo na svoj nacin,pogotovu porodici koja ga voli,pa imalo ono 1kg ili 10kg.:)
Moja Popi postala prava pomodarka,odomacila se kod frizerke,evo par slicica sa novom frizuricom.

Prilozi

• popi kod anje.jpg
    popi kod anje.jpg
    29,1 KB · Pregleda: 68
  • pojescu vas.jpg
    pojescu vas.jpg
    31,2 KB · Pregleda: 68
  • popina guza .jpg
    popina guza .jpg
    43,5 KB · Pregleda: 66
  • popi sa masnicom.jpg
    popi sa masnicom.jpg
    30,5 KB · Pregleda: 64
Cenu diktira ponuda i potraznja,bar sto se tice maltezera prosecnog kvalitete Zna se ko jedini u Srbiji ima vrhunsku stenad i cena im je 1200-1500e. Ali da ne pametujemo mnogo,svako stene je lepo na svoj nacin,pogotovu porodici koja ga voli,pa imalo ono 1kg ili 10kg.:)
Moja Popi postala prava pomodarka,odomacila se kod frizerke,evo par slicica sa novom frizuricom.

Super je:klap:

au
sad sam skroz zbunjen ???
nista meni ovde nije jasno - pogotovo ne oko cene - prvo se pominej 300 pa 500 pa sad 1500e??

Ajd ovako ... da li je neko ovde, na forumu kupio od sava035 maltezera?

au
nista meni ovde nije jasno - pogotovo ne oko cene - prvo se pominej 300 pa 500 pa sad 1500e??

Ajd ovako: U Kali Casa su maltezeri 1000e, maltezeri su 300e toliko sam ja platila, a oni kvalitetniji i sitniji od ovih od 300 su 500 jasno?
A neki su malo presli u offtopic sa rodovnicima:confused:
Nisam kupila od sava035 ali koliko cujem stenci su kvalitetni, OK?;)
Ni meni se vise ne cita tema sva je zbrkana sa rodovnicima :roll:

Ja ne razumem zasto uzimati za 500e kad su ovi od 300e jednako kvalitetni i sitni kao i drugi, iskreno ja volim da je pas malo veci da mi se ne zavlaci ispod kreveta i brise prasinu, i sta sad?
nismo je merili mi je mnogo volimo i ona je pravi maltic:mazipsa:

au

Ja sam kupio od sava035 stene ali bele patuljaste pudle i prezadovoljan sam. Znam da je od njega maltezera (Leona) kupila Zorica Brunclik. U prethodnim postovima sam video da su neke godpodje pozitivno komentarisale saradnju sa njim . Neznam kolko vam je trazio za stene maltezera ali ne verujem da je to cena kakve se ovde spominju (500-1000e)

Ja sam kupio od sava035 stene ali bele patuljaste pudle i prezadovoljan sam. Znam da je od njega maltezera (Leona) kupila Zorica Brunclik. U prethodnim postovima sam video da su neke godpodje pozitivno komentarisale saradnju sa njim . Neznam kolko vam je trazio za stene maltezera ali ne verujem da je to cena kakve se ovde spominju (500-1000e)

Ali koliko sam razumela on je razgovarao sa savom i sad ne odgovara mu cena ali kao nema veze... koliko kontam njega samo zanima kvalitet stenaca

Zeljkotod, nije to nista cudno ,izlozbena stenad od kojih se ocekuje da ce imati jako dobre ocene na izlozbama(a to zavisi od gena roditelja) imaju daleko vecu cenu. Maltezer kog sam ja kupila je od zene ciji muzjak ima 2kg a zenka 1.800gr. nije svoje kuce izlagala osim po jednom zbog ocene, naravno da imaju rodovnik i preci(dede i babe) su im osvajali i silne neke titule sto meni licno i ne predstavlja nista,kucu sam birala po tome da li mi se dopadaju roditelji ili ne.
Ti sebi izaberi ono sto ti se svidi i za sta tvoja porodica ima novaca.:bye:

Poslednja izmena:
sava032 nema maltezera do oktobra meseca. A ja guglam, guglam i guglam i tako već dve godine a intenzivno 5 meseci. Doduše imala sam dva veoma neprijatna iskustva i u celoj prici, naročito kod drugog iskustva, više sreće nego pameti, pa sam sada veoma oprezna. U svakom slučaju, kako pametno gagasf kaže, tu nema žurbe. A želja je strašno velika i moja i moje devojčice koja ima 13 godina i koja maltezera želi već dve godine. Ja samo mogu da kažem, i to javno, da je moje prvo iskustvo sa maltezerom bila kupovina kod sava03 i to je bilo prelepo štene. Čovek ima zaista dobre štence sa svim odlikama maltezera. Na žalost štene je kod nas bilo svega 5 dana i uginulo, a da niko nije znao razlog tome. Čovek nam je vratio novac, iako sam ja, malo u šoku, bila neprijatna. Na kraju je moj suprug dovršio dogovor sa njim. U svakom slučaju njegove kuce su prave i zaista dobre, a videli smo i pre i posle toga svašta, šta sve ljudi zovu - maltezer. Ja lično mogu preporučiti upravo sava03 ako neko želi kucu, pre svega jer je čovek korektan i jer su mu kuce dobre. Ne bih trebala da mu budem reklama, jer je naša kuca uginula, ali, nama su veterinari rekli da je kuca imala jak epi napad a to je nešto što je izuzeto retko moguće, ali se dešava. Dakle, nije do uzgajivača, ni do nas, prosto se nekada desi. I tako, ja i dalje tragam.

Evo ako nisi pratio temu od pocetka,ova gospodja je preporucila savu iako je imala neprijatno iskustvo.

Epi napad:
" Epilepsija je određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja, dakle epilepsija je samo simptom nekog oboljenja. Očituje se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija. Kod većine slučajeva epilepsije u pasa ne nalazimo uzrok pa taj oblik epilepsije nazivamo idiopatska epilepsija. Idiopatsku epilepsiju u pasa, vrlo uspješno možemo kontrolirati lijekovima. Potrebno je redovito davanje lijekova (u tabletama, dakle ovisno o vlasniku) kojih doza se postepeno smanjuje u ovisnosti od pojavljivanja napada. U većini slučajeva nakon nekog vremena (više mjeseci ili godina) pas nastavlja s normalnim životom bez napada i bez lijekova. Idiopatska epilepsija nije rijetka bolest, a po podacima iz američke literature obolijeva i do 4% populacije pasa. Mnogo pasa s idiopatskom epilepsijom prebole prvi epileptični napad u dobi između prve i pete godine starosti. Smatra se kako su genetski sklone ove pasmine: bigl, jazavčar, labrador retriver, zlatni retriver, koli. No, također se može pojaviti kao nasljedna osobina i u drugih pasmina."

Back