Malo o Subotici

Da li ste Subotičanin-Subotičanka?

• Da

• Dodjoš

• Ne

• U prolazu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Železnička stanica
1613221868906.png

Železnička pruga dospeva u ove krajeve 1863. g.,
povezajući tako Balkan sa srednjom Evropom (Zemun-Subotica-Budimpešta)

Železnička stanica Subotica je železnički čvor i poslednja železnička stanica na pruzi Beograd—Subotica.
Pruga se nastavlja u jednom smeru ka Kelebiji ,u drugom smeru prema Naumovićevu ,
u trećem prema Tavankutu (@Sensei ....čuješ li?)
i u četvrtom prema Paliću .... Železnička stanica Subotica se sastoji iz 7 koloseka.

800px-Wiki.Vojvodina_VII_Subotica_5058_02.jpg

1024px-Vasútállomás,_Ganz_gyártmányú_Árpád_sorozatú_(TAS)_sínautóbusz._Fortepan_23231.jpg

Nekada...

a bilo je bas ekstra...nikada guzve...nas par u celom sinobusu..sednes za pola sata si u Segedinu i to u centru grada...popijes kafu, prosetas se i vratis..
nema cekanja na granici i slicno...
bas bih iskreno volela da se vrati...jeftino i brzo...kad god...do Segedina

Meni bi bilo lepo da postoje tramvaji ..Nekada ih je bilo u Subotici ..Davno, davno ..
A sigurno si čula i da je sredinom Štrosmajerove išao neki potok , kanal , tako nešto ..i da su bili mostići preko njega..
I ne mogu nigde nikakvu sliku da nađem.
nisam!
evo sada prvi put cujem za to...

za tramvaj znam ali za taj potok, kanal nikada nisam

Nisi?Meni su pričali neki stariji tu ..
Kako je sve to izgledalo ..Posle su ga zatrpali i napravili asfalt ..
A šteta..Onako po pričama zamišljam da je bilo lepo .
da...a ja se jos secam i Palica kada je bio 10x zeleniji, sav u parku i sa sigurno jedno pola kuca...
mora da je lepo bilo ziveti tada tu...+ sve me nekako asocira da je bio onako i pun umetnosti...

da...a ja se jos secam i Palica kada je bio 10x zeleniji, sav u parku i sa sigurno jedno pola kuca...
mora da je lepo bilo ziveti tada tu...+ sve me nekako asocira da je bio onako i pun umetnosti...
Meni je Palić i sada lep ..Mislim , verujem da je bio ilepši , ali ima taj neki šarm.Te vile , kućice , secesija..
A i dosta zelenila ..Sviđa mi se.

za 50tak godina ce izrasti...
ma sve su posekli i proredili... :( i zoo su unistili...
Jesu , videla sam .
Urnisali su ZOO vrt.I dudovu šumu su onako bolesno proredili .
Sve više betona.
Mogu da je zovu Dudovi betoni.

Meni bi bilo lepo da postoje tramvaji ..Nekada ih je bilo u Subotici ..Davno, davno ..
Nisam znao da je u Subotici postojao tramvaj. Bio i u Novom Sadu do 1959. čini mi se, tako da ga ja nisam video uživo, osim što postoji jedan primerak u garaži gradskog saobraćajnog. Bilo je planova da se ponovo kod nas uvede, ali za sada ništa od toga.
No, da vidimo kako je funkcionisao subotički:

Tramvajske stanice u Subotici​

Kuda se kretao subotički tramvaj ? Većina romantičara zna te trase za Palić, Mali Bajmok i Aleksandrovo. U daljoj prošlosti bilo je nekoliko izmena, kada je ukinut pravac koji je od Željezničke stanice prolazio Korzoom ili kada je 1928. godine tramvajska pruga prošla sredinom Štrosmajerove.
1645720221327.png

Gde se zaustavljao tramvaj? Mnoge stanice je nasledio gradski autobus dok su neke ostale samo u priči, sa danas često nerazumljivim imenima. Stanice su dobijale imena po urbanim toponimima, a tramvajsko preduzeće nije imalo nameru da ih prekrštava brojevima ili nekako po svom. Da je to bilo i zvanično, vidi se i na tramvajskim kartama. Tim šarolikim nazivima prekriven je ceo grad. Nekada su oni tu od pamtiveka, nekada je to ime kafane ili prodavnice koja dominira tim šorom ili je to nešto treće što se vremenom nametnulo kao neformalni orijentir. Subotički urbani toponimi, oni koji čija su imena izbledela i oni večni, biće jedna od narednih tema a ovde ćemo da vidimo kako su se zvali oni po kojima su ime dobile tramvajske stanice.

Imena koja su danas nepoznata sa ove karte jesu : Okružni sud (stari sud, preko puta Patrie), Električna centrala (danas Toplana), Zmajevac (kasnije FB Partizan), Čičila (Rasadnik Palma na putu za Palić) i za onog ko ne zna, Sv Roko je Kerska crkva.
Konjički put (Partizanskih baza), Vetserum (Vetzavod), Senjak (?), Nikolić (?)
Stanica kod zelenog krsta (po grudnoj ambulanti kod velike crkve). Sledi Blaškov križ, svima znan.

https://www.gradsubotica.co.rs/tramvajske-stanice-u-subotici/tramvaj-na-somborskom-putu/
1645720329396.png

Back