Malo o Subotici

Da li ste Subotičanin-Subotičanka?

• Da

• Dodjoš

• Ne

• U prolazu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da, i ja mislim da je tako i verujem da je dosta pomogao geografski položaj, kao i činjenica da je tu bilo daleko manje doseljavanja i potonjih uticaja. Nemam ništa protiv doseljenika (i sam pripadam tom delu), ali je ogroman broj novih stanovnika nužno doveo do masovne izgradnje recimo u Novom Sadu.
masovna izgradja donekle znaci i da je mesto zivo...nasuprot tome manji gradovi kao Subotica umiru...
ne uzivam u guzvi...ali ni mrtvo ne deluje stimulativno na mene....

Subotica je nešto što sam na prvoj ekskurziji u životu ukapirala da je posebno u ovoj državi, omiljena mi je od ranih dana!
Zapamtila sam ih kao ljude koji stvaraju lepotu Božiju, to su dvorišta puna cveća i šimšira pametno sađenih i lepih redova i o tome mora neko da je brinuo dugo....
Tako sam zavolela Suboticu mada je nisam često viđala.
Kako oni brinu i vole da ozbiljno doprinesu tome koliko je naša zemlja lepa... malo koji grad to radi.
Kod njih dvorište nije neko zezanje, to je ozbiljna umetnost.

Poslednja izmena:
kada kazem mrtvo...sem toga sto na ulici nema zive duse posle 7-8h uvece bio vikend ili radni dan, na zalost mislim i na nedostatak posla, mogucnosti obrazovanja, dodatne edukacije, nabavke...
kao sto sam rekla i meni prija mir...ne prija mi sto nemam toliko mogucnosti i izbora...
naravno zavisi ko sta voli...
meni je idilicno mesto za ljude sa decom ili u penziji...
Indigo govori istinu...mada je ja pamtim iz vremena kada je bila zelenija, bastama koje nisu imale one betonske ograde od 2m od kojih i ne vidis bastu, bazene i ostale "lepote"...ima jos toga...ima...ali svi novi koji grade kuce betoniraju uglavnom... :(

Korni, Palić je lep..
Ima dosta zelenila , i nekako se oseća taj duh starijih vremena..
Barem meni .

Par fotkica sa Palića...
Od letos..

IMG_20210509_163304023.jpg

IMG_20210509_202120191.jpg

IMG_20210509_160104269.jpg

palić je postao izuzetno atraktivno turistično mesto. Letos smo supruga i ja tražili slobodno mesto za vreme godišnjeg odmora . nije bilo.
sledeci put pitaj mene gde da se parkirate :D

Velika je šteta i neoprostivo je što je voda jezera toliko prljava , gotovo -žabokrečina...
A ovamo se ulaže u neke nebitne stvari i podižu se stjupidni objekti.
istina...jedino sto mi se svidja od tih stvari sto rade je staza oko celog jezera...nadam se da ce posaditi i neki drvored...bice to fina staza za setnju i voznju...

Tit Mačković (ili Titus Mačković)
(1851-1919)
- je bio poznati arhitekta, glavni gradski inženjer i projektant Subotice, predsednik udruženja građevinara,
graditelj i vlasnik ciglane, putnik, ugledni subotički građanin.
Rodio se u uglednoj porodici u Subotici. Otac mu je bio advokat. Pohađao je subotičku gimnaziju.
U Budimu je dovršio školovanje. Godine 1869. otišao je studirati u Švajcarsku na zürišku Politehniku (Politechnikum)

Iza njega je ostalo preko 400 projekata: kuća, vila, palača, gospodarskih, vojnih, prosvetnih i verskih objekata.
Bio je vlasnik prve velike ciglane u subotičkom kraju.
Kraj ciglane se nalazi njegov dom u obliku zamka-kule koji je sam podigao a koji postoji i danas.

Neka od njegovih dela u Subotici su ušla u popis zaštićenih kulturnih dobara,

194781343_1205916393205861_8205213431197393317_n.jpg

Resize of ggds_4d77c02d1dc6a.jpg

vila-mackovic.jpg

Vila Tita Mačkovića 1890 godine . kraj ciglane.
Ciglana više ne postoji.

Ovo sam ja pokušala da fotkam
Vila ima nove vlasnike i ne može se prići bliže. :rida:

IMG_20210526_191429043.jpg

Back