Maksim Planud: Srbi su dobili ime po panonskom gradu Serbinu

Precenjuješ značaj Egipta: da je bio stvarno toliki Arapi bi posle osvajanja Egipta začas osvojili celu Evropu.

Nakon arabljanskog zauzeća Egipta, u neverovatno kratkom roku napravili su jedno od najvećih carstava koje je tadašnji svet ugledao, koje se prostiralo od Portugala do Kine i napravili jednu od najnaprednijih civilizacija tadašnjeg sveta. Počelo je zlatno doba islamske kulture koje se nikada više u istoriji nije ponovilo ni izbliza i, da se simplifikacijom i nešto relativno izrazim, za jedan vek su došli od pustinjskih goniča kamila do najvećih urbanih centara tadašnjeg sveta i središta filozofije, matematike, medicine i još brojnih drugih nauka. Centar grčke pismenosti se prenosi iz same Evrope i nalazi se pod Arabljanima, zahvaljujući kojima su ostala sačuvana dela antičkih pisaca. Oni uče stare i strane jezike, prevode i čitaju i proučavaju Aristotela, Platona i Arhimeda, prave prve portolane i geografske i etnografske karte sveta, časovnike da mere vreme, bolnice sa kapacitetima za lečenje kakve Evropa nije poznavala i gde je puštanje krvi pijavicama bilo metod za sve. bitka u kojoj su bili zaustavljeni vodila se na prostoru centralne Francuske, nekih 300 kilometara od Pariza. I da nisu bili poraženi tu, verovatno bi se sledeće teme bile bitka za Rim ili iskrcavanje Arabljana u Englesku.

U rasponu od nekoliko generacija po osvajanju Egipta. Reč je jednom od najvećih tj. najbržih civilizacijskih uspona i najuspešnijeg naglog teritorijalnog širenja u istoriji poznatog sveta.
 
Poslednja izmena:
Precenjuješ značaj Egipta: da je bio stvarno toliki Arapi bi posle osvajanja Egipta začas osvojili celu Evropu.

O Onogurima se preblago izražavaš.
Ма један од великих ресета преласка у средњи век. Иако мало изузетно извора има између арапских , грчких по неких западних може се прозрети да једноставно стање на терену нити црквено нити етничко не одговара приликама у 9. веку. Људи који о томе нешто знају , знају и зашто су склоњени или уништени. Ништа необочно за Грке који су уништили документе о Лионској унији и сахранили Михајла 7 Палеолога без почасти икаквих можда чак изопштеног из цркве.
 

Back
Top