Makrobiotika

• Začetnik teme Začetnik teme *milicica*
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mala Majo,to ti je zato što smo mi ljudi radoznala bića,a kada naletiš na nešto što u neku ruku vređa ajde bar dobar ukus,jer reći i da tvoja hrana smrdi i da jedeš crkotine onda recimo neko i reaguje...
Znaš Masai piju krv,Indijanci u Kaliforniji jedu crve,Eskimi živo meso...to je deo njihove tradicije,i to je nešto što mi treba da poštujemo i ako smo bar malo pristojni nećemo komentarisati njihov način ishrane rečima smrdi,odvratno i sl. ...

E sad,moja tetka je dugo već makrobiot. i pored toga obolela je od raka.Sada je OK ali od stroge makrobiotike je odustala...Od nje ja NIKADA nisam čula da ono što mi jedemo smrdi ili je ckotina ili nešto sl.E to je po meni poštovanje čoveka i njegovih navika.A ne ovo.
A možda i grešim...

Ljudi, bez foliranja, meni meso smrdi i ja tu ništa ne mogu.Kada bih rekla da mi prijatno miriše to bi bila laž.
Mom mužu ne smrdi, pa ga zato i jede ali i on pita (kad treba da naručimo)"Da li da mi jedemo crkotinu ili nešto zdravo?" tako da je to odomaćen izraz koji nema za cilj da uvredi mesojede na forumu.
Kao što sam milion puta rekla, neka jede ko šta hoće i prijatno mu bilo... :D

apotekarka:
Ljudi, bez foliranja, meni meso smrdi i ja tu ništa ne mogu.Kada bih rekla da mi prijatno miriše to bi bila laž.
Mom mužu ne smrdi, pa ga zato i jede ali i on pita (kad treba da naručimo)"Da li da mi jedemo crkotinu ili nešto zdravo?" tako da je to odomaćen izraz koji nema za cilj da uvredi mesojede na forumu.
Kao što sam milion puta rekla, neka jede ko šta hoće i prijatno mu bilo... :D

Apoteko da li si pročitala šta GIGULE kaže
malo više pristojnosti na ovom forumu.
to što ti koristiš takve izraze kući možeš i dalje da ih koristiš i što ti nešto smrdi to je tvoj problem. ovde se ponašaj pristojno i zadrži izraze za kuću. već mi se od tebe povraća.

Ukusan recept! Ali kakav senf :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Da li si normalna! Sa secerom?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
I industrijskim sircetom?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Srecan sam sto se pojavio jos jedan simpatizer, ali jos mnogo toga treba da se nauci o MB-ci. Ja ucim vec nekoliko godina!!!!!!!!!!!!!!!! I, ne znam ni delic toga!?!?!?! :? :shock:
Najvise sam o MB-ci naucio od kako moja drugarica pomaze pri izlecenju jednog coveka od raka. Hrana je samo jedan deo, ali ne i presudan.
Kako rece jedan nas drug PRAVI MAKROBIOTICAR MOZE I DA JEDE MESO, odnosno onaj ko ume da se cisti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Apotekarka puno zna. Medjutim, treba da podsetim da u ishrani zitarice treba da zauzimaju oko 50-60 odsto nase svakodnevne hrane (integralne zitarice: mrki pirinac, psenica, proso, jecam, kukuruz, raz i heljda kuvanih u ekspres loncu sa prstohvatom soli!), zatim beskvasni crni hleb, rezanci, seitan (nekoliko puta nedeljno) i sl.
Supe 5-10 odsto (miso ili tamari, sa algama, povrcem, zitaricama...). Cuvena miso supa!!!!!!! 8)
Odlicna sezonska supa (leti od kukuruza, na jesen od bundeve).
Povrce organski proizvedeno u svezem stanju 25-30 odsto. Izbegavati paradajz, spanac, papriku, krompir, tikvice, patlidzan... Povremeno krastavac, zelena salata, boranija, grasak, pecurke... Jesti sargarepu, luk, dajkon, repu, crvene rotkvice, paskanat... kupus, karfiol, prokule, kineski kupus, zir i beli orah, praziluik, maslacak, dakon...
Mahunarke i alge 5-10 odsto (azuki, ali ne i genetski modifikovan kineski koji se potura u prodavnicama "zdrave hrane" :evil: ,lebeblija i socivo) Povremeno soja i ostale vrste pasulja. Naravno, alge koje su bogate mineralima, ukljucujuci i kombu (vakame, nori, agar-agar, arame...)
Od mesa mala bela riba par puta nedeljno, kao i neke druge vrste. Izbegavajte ili drasticno ogranicite sve ostale zivotinjske namernice, kao i mlecne proizvode, margarin...
Voce nekeliko puta nedeljno i to ono koje uspeva u lokalnoj klimi. NE. NE. NE. NE i NE banane, pomorandze, ananas, paja, mango...
DA kruske, sljive, mandarine, dinje, grozdje, suve sljive kupine, maline...
Desert od bundeva, azukija, agara-agara, luka, pirinca, kestena, sirup od pirinca...
Da li ste probali zele sa agar-agarom?
Za pice banca (kukica) bez secera, caj od przenog mrkog pirinca, morske trave...
Sa izvorskom vodom...
Pivo ili sake pripremljeno bez dodataka, na tradicionalan nacin...
Ulja od susama, kukuruza i semena slacice... Maslinovo, suncokretove (nerafinisano), od safranike povremeno...
So...
Tursija domaca moze svakodnevno da se jede (ali ne ona na koju smo navikli, vec naci recepte za MB-ku tursiju od povrca i drugih sastojaka), zacini kao sto su przeni kombu, tamari umobosi sljive, gomasio...
I sve to zvakati najmanje 50!!!!!! puta uz zahvalnost. Kada osetite sitost prekinite
I sve ovo se odnosi samo na zdrave osobe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U vezi raka i ishrane, odnosno koja hrana (Jin ili Jang izazivaju) i odredjene Jin ili Jang bolesti!
Rak i druge bolesti
Pored hrane koja je bitna, ali ne i presudna, sto upravo nazalost sada imamamo slucaj, jer se rak i pored ihrane MB-tom siri!!!! :evil: :cry: , jeste promena nacina zivota i misli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja licno sam u panici jer sam dobio nekoliko ozbiljnih opomena (od toga da mi se nekoliko bolesnih ljudi javilo za pomoc, do toga da svakodnevno cujem za poneki slucaj uspesno ili neuspesno izlecenog od raka) i sada idem da meditiram i razmisljam o Jin i Jangu, jer je to jako duboka filozofija akcije i reakciju kao i o "sazmi i skupi", analiza i sinteza!
Pozdrav Mladoj mami i Apotekarki.
Mlada mamo izvini ako sam bio grub na pocetku, ali to je zarad tebe i tvog deteta! :lol: :D
8)

Moram da se umesam u ove sitne sate...
Ovde se govori o makrobiotici a ne o lepom ponasanju...i ako smem da primetim uopste nisi u temi.Otvori lepo temu Kurs lepog ponasnja pa se tamo vaspitavajte i pljujte do mile volje.
Ne mogu vise da citam ta prepucavanja tamo gde im nije mesto...
Predpostavljam da ima onih koji dele ovo misljenje!?

pusac:
Srecan sam sto se pojavio jos jedan simpatizer, ali jos mnogo toga treba da se nauci o MB-ci. Ja ucim vec nekoliko godina!!!!!!!!!!!!!!!! I, ne znam ni delic toga!?!?!?! :? :shock:
Najvise sam o MB-ci naucio od kako moja drugarica pomaze pri izlecenju jednog coveka od raka. Hrana je samo jedan deo, ali ne i presudan.
Kako rece jedan nas drug PRAVI MAKROBIOTICAR MOZE I DA JEDE MESO, odnosno onaj ko ume da se cisti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Apotekarka puno zna. Medjutim, treba da podsetim da u ishrani zitarice treba da zauzimaju oko 50-60 odsto nase svakodnevne hrane (integralne zitarice: mrki pirinac, psenica, proso, jecam, kukuruz, raz i heljda kuvanih u ekspres loncu sa prstohvatom soli!), zatim beskvasni crni hleb, rezanci, seitan (nekoliko puta nedeljno) i sl.
Supe 5-10 odsto (miso ili tamari, sa algama, povrcem, zitaricama...). Cuvena miso supa!!!!!!! 8)
Povrce organski proizvedeno u svezem stanju 25-30 odsto. Izbegavati paradajz, spanac, papriku, krompir, tikvice, patlidzan... Povremeno krastavac, zelena salata, boranija, grasak, pecurke... Jesti sargarepu, luk, dajkon, repu, crvene rotkvice, paskanat... kupus, karfiol, prokule, kineski kupus, zir i beli orah, praziluik, maslacak, dakon...
Mahunarke i alge 5-10 odsto (azuki, ali ne i genetski modifikovan kineski koji se potura u prodavnicama "zdrave hrane" :evil: ,lebeblija i socivo) Povremeno soja i ostale vrste pasulja. Naravno, alge koje su bogate mineralima, ukljucujuci i kombu (vakame, nori, agar-agar, arame...)
Od mesa mala bela riba par puta nedeljno, kao i neke druge vrste. Izbegavajte ili drasticno ogranicite sve ostale zivotinjske namernice, kao i mlecne proizvode, margarin...
Voce nekeliko puta nedeljno i to ono koje uspeva u lokalnoj klimi. NE. NE. NE. NE i NE banane, pomorandze, ananas, paja, mango...
Desert od bundeva, azukija, agara-agara, luka, pirinca, kestena, sirup od pirinca...
Za pice banca (kukica) bez secera, caj od przenog mrkog pirinca, morske trave...
Sa izvorskom vodom...
Ulja od susama, kukuruza i semena slacice... Maslinovo, suncokretove (nerafinisano), od safranike povremeno...
So...
Tursija domaca moze svakodnevno da se jede (ali ne ona na koju smo navikli, vec naci recepte za MB-ku tursiju od povrca i drugih sastojaka), zacini kao sto su przeni kombu, tamari umobosi sljive, gomasio...
I sve to zvakati najmanje 50!!!!!! puta uz zahvalnost. Kada osetite sitost prekinite
I sve ovo se odnosi samo na zdrave osobe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U vezi raka i ishrane, odnosno koja hrana (Jin ili Jang izazivaju) i odredjene Jin ili Jang bolesti!
Rak i druge bolesti
Pored hrane koja je bitna, ali ne i presudna, sto upravo nazalost sada imamamo slucaj, jer se rak i pored ihrane MB-tom siri!!!! :evil: :cry: , jeste promena nacina zivota i misli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja licno sam u panici jer sam dobio nekoliko ozbiljnih opomena (od toga da mi se nekoliko bolesnih ljudi javilo za pomoc, do toga da svakodnevno cujem za poneki slucaj uspesno ili neuspesno izlecenog od raka) i sada idem da meditiram i razmisljam o Jin i Jangu, jer je to jako duboka filozofija akcije i reakciju kao i o "sazmi i skupi", analiza i sinteza!
Mlada mamo izvini ako sam bio grub na pocetku, ali to je zarad tebe i tvog deteta! :lol: :D
8)
Zahvaljujem na savetima,koristice,,,
Samo moram da primetim da secer i industijsko sirce uopste nisu pomenuti u receptu i zanima me po cemu se "moj" recept razlikuje od tog pravog MB.
Inace recept sam dobila u Jin Jang prodavnici zdrave hrane!!!

Evo ja ću prva da odem odavde...kada vam smrdi to što drugi jedu...Nema pomoći,htela sam ali ne vredi da se razumemo...ali ne vredi...
Ima nas tvrdoglavih...
I ne priznaju svoj predrasude...i taaako.
Mislim,i meni svašta "smrdi"...stavovi nečiji npr. ali jel znaš o tome nešto?Pa ne.
Nekada je lepo i oćutati nešto.Reda radi.
Eto.
Samo cool devojčice... ok?

Hvala. Sto se sirceta i secera tice, procitaj sadrzaj bilo kog senfa. Od domaceg pa do onog uvoznog! :wink:
Citajte sadrzaj. Mada. Onaj cuveni vocni jogurt za kojim je jedno vreme bila pomama (pogotovo sa dinjom) ispostavilo se da ima laktozu! :evil:
Vecina soja soseva ima u sebi secer! Mada se pojavio hongkonski sa dobrim ukusom, ali i on... :(
Skoro sam dobio soja sos iz Amerike, kineskog porekla, i sadrzi umanjen procenat soli. Nije ni skup. 3.75$
A sto se samog recepta tice on je na oko, a i ovako sigurno preukusan, ali kada sam recept spomenuo svojoj drugarici koja je u kontaktu sa Kusijem i Minom Dobic, ona je podivljala! :? :shock:
Nemoj da spominjes ime radnje da nas ne bi zatvorili! :!: :!: :!: :!:
Ima nas raznih. Moguce je da si dobili ovaj recept u MB radnji, isto tako kao sto u onoj na Kalenicu prodaju modifikovani kineski azuki! :evil: :shock: :evil: :shock: :evil: :shock:
Kada se osoba, koja godinama jede azuki i koja poznaje oblik, ukus, vreme kuvanja i razliku izmedju japanskog i kineskog, u prvom trenu pobunila bilo je izvrdavanja da bi ga na kraju ipak zamenili!
Da li bi Dragan ili Cvijeta dali takav recept?
Potrazi u Hilandarskoj sa desne strane od Radio BGD-a makrobiotiku. Imaju i jako puno literature. Mada su po nekim stavkama malo jaci u ceni, ipak su dobri. Imaju dobre korejske bombone sa djumbirom!
Pozdrav 8)

pusac:
Sa izvorskom vodom...
So...
Rak i druge bolesti
8)

Pa za ove tvoje recepte prvo treba rjecnik stranih rijeci i izraza... 8) :lol:

Samo sam zalutala ovde u nadi da cu naici na nesto pametno ili neki primenljiv recept, buduci da volim svasta ta probam.
Ono sto mi je zasmrdelo to je iskljucivost i svrstavanje nekih teorija o ishrani u apsolutne cinjenice.
Nisam ljubitelj mesa i retko imam zelju da ga jedem, dosta onoga sto vi svrstavate u "zdravu hranu" mi je prihvatljivo, medjutim, ako vec govorimo o smradu, ne mogu da ne pomene da bi vama toliko omiljena soja bila na vrhu te liste... O zdravlju ne bih ovog puta.
Iz samo letimicnog citanja ovih ovde tako kategoricki iznesenih "cinjenica", ne mogu da ne primetim neke "rupe" u izlaganju...
Istina, banana ne uspeva na ovom podneblju (to bi kao trebalo da bude razlog da je ne jedemo?!), ali znate li nesto o poreklu kukuruza? Ili soje?
Sve u svemu, zavrsavam svoj "izlet" medju pobornike zdravlja i dugovecnosti uz najbolje zelje i napomenu da organizam treba cistiti i mentalno ne samo fizicki... I ne unositi otrove...

smeh:
Samo sam zalutala ovde u nadi da cu naici na nesto pametno ili neki primenljiv recept, buduci da volim svasta ta probam.
Ono sto mi je zasmrdelo to je iskljucivost i svrstavanje nekih teorija o ishrani u apsolutne cinjenice.
Nisam ljubitelj mesa i retko imam zelju da ga jedem, dosta onoga sto vi svrstavate u "zdravu hranu" mi je prihvatljivo, medjutim, ako vec govorimo o smradu, ne mogu da ne pomene da bi vama toliko omiljena soja bila na vrhu te liste... O zdravlju ne bih ovog puta.
Iz samo letimicnog citanja ovih ovde tako kategoricki iznesenih "cinjenica", ne mogu da ne primetim neke "rupe" u izlaganju...
Istina, banana ne uspeva na ovom podneblju (to bi kao trebalo da bude razlog da je ne jedemo?!), ali znate li nesto o poreklu kukuruza? Ili soje?
Sve u svemu, zavrsavam svoj "izlet" medju pobornike zdravlja i dugovecnosti uz najbolje zelje i napomenu da organizam treba cistiti i mentalno ne samo fizicki... I ne unositi otrove...
E lepo, da presečemo stvar... to što nekom smrdi meso a nekom soja nije razlog da se više natežemo na ovom forumu. Smeh je u pravu, puni smo rupa, niko ovde nije genije za ishranu, genetiku, makrobiotiku. Usudiću se čak da kažem da na ovim prostorima i nema nekih mahera za makrobiotiku (a i u svetu su neki samoreklameri koji "bockaju" neproverenu nauku i od toga sasvim lepo žive). Činjenica je da je čovek evolucijom promenio genetiku i definitivno odustao samo od "paše i zobanja". Forsirati na Balkanu nekakav Jing i Jang, potpuno neprimeren našoj klimi, biologiji, genetici... potpuno je neprimereno kao i terati nekog da delje masnu svinjetinu ako mu prija karfiol. Kao što reče stara poslovica: "Od čega kovač ozdravi od toga šnajder umire..." Zato definitivno završavamo sa isklučivostima!!! Razmenjujemo recepte, pa ko šta voli. Svako insistiranje na svojoj vrsti ishrane i pljuvanje druge, reklamiranja bilo koje vrste radnji, firmi i sl. BRIŠEM! Forum mora da bude koristan i praktičan, pristojan, da forsira druženje i razmenu iskustava... a ne mesto za svađu i vređanje! Jel jasno? Kad podviknem nema zezanja. A sad, svi na radne zadatke i dobacujte recepte! :lol:

Espanol:
apotekarka:
kocka_vesna*:
[quote="Espanol "Od čega kovač ozdravi od toga šnajder umire..."

ovo mi se svidja :)

Meni se naročito svidelo ono kad je rekao "Kad ja podviknem nema zezanja"..... sva sam se naježila a zatim i raznežila :D
Pa valjda tako i treba. Mislim, gazda u kući, pa tresne po stolu... i red! :lol: :wink:

Kako ono beše ide ona poslovica "Dobar......-mir u kući" :wink: :lol:
Al delujeeeeeee.....
evo odmah jednog receptića:
Keks od kikiriki maslaca
2kašike vruče vode
6 kašika ječmenog slada
6kašika kikiriki mslaca
pola šolje integralnog brašna
pola šolje suvog grožđa
Sve pomešajte i malom kašičicom nanesite na podmazan pleh.Pecite 15 minuta na 180 stepeni i sladite se :wink:

Arame sa sucokretom
-jedna šolja suvih algi arame
-četiri kašike prženih suncokretovih semenki
-jedna kašika šojua (soja sos bez konzervansa)
-jedna kašičica pirinčnog sirćeta
-jedna šolja vode
Kuvajte u vodi šoju i sirćetu arame alge 20 minuta na laganoj vatri. Na pola kuvanja dodajte suncokretove semenke dk voda ne ispari.
Sadržaj kalcijuma i gvožđa u 100 grame arame je 1170 mg Ca i 12mg Fe, a u suncokretu 140mg Ca i 7,1mg Fe

Back