Makrobiotika

• Začetnik teme Začetnik teme *milicica*
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
apotekarka:
E, jeste i ja kupujem kod tog gospodina.
Kod njega se snabdevaju i mnoge druge radnje sa zdravom hranom a on blisko sarađuje i sa Jandrlićkom koja drži restoran Priroda a kuva i za obolele od malignih bolesti.
Ja sam prešla prvo na vegetarijanstvo a zatim i na makrobiotiku kada mi je vrlo bliska prijateljica umrla od raka jetre u 36.godini.Tada sam se upoznala i sa svima njima i nije mi bio neki problem da promenim svoju dotadašnju ishranu. Meso i suhomesnato nisam jela skoro dve godine a krvna slika i celokupno zdravstveno stanje su mi besprekorni.
Sigurno da ima i totalnih laika koji drže te radnje, ali oni koji znaju gde treba da kupuju sigurno ne kupuju kod njih.
Drago mi je da se razumemo!
U pitanju je gospodja,vlasnica,jedna vrlo sarmantna dama koja iznad svega voli svoj posao i bezrezervno mu se daje.
Inace od iste firme uskoro mozemo ocekivati i nesto sto ce pre svega zenama biti interesantno a to je kozmetika,na biljnoj osnovi,nesto sto je na zapadu vec potvrdjeno kao kvalitet a nama ce biti dostupno do kraja leta.ne pominjem ime i firmu jer ce me kazniti zbog ovolike reklame!

apotekarka:
Evo sad sam se vratila iz kupovine iz prodavnice zdrave hrane u Kičevskoj uluci.Jel mislimo na istu radnju? Ne moraš da navodiš ime radnje, napiši adresu.
Setala si mi se po komsiluku!? :wink:
Nisam mislila na tu u Kicevskoj vec na BIOSPAJZ,koji se bas tako zove,i nalazi se na samoj Kalenic pijaci,ulaz iz Njegoseve a pored ribarnice(koja je strava takodje!)
Ne mozes da promasis,jedini su na pijaci...ali najbolji u gradu,bez lazne skromnosti...

Kada sam prešla na makrobiotiku bilo mi je grozno i stalno sam bila gladna i nervozna. Sve što sam spremala bilo mi je bezukusno i predstavljalo mi je opterećenje.
Kada sam jela u "Prirodi" sve je bilo potpuno drugačije - slasno, ukusno, predivno! Kada sam pokupila forice (dužina kuvanja, koje je ulje za šta, plin umesto struje, prirodni začini) situacija se promenila.
Za slavu koja je pala (sreća moja) u petak iznela sam na sto sve makrobiotičke i posne đakonije i gosti su mi bili oduševljeni a nisu se uništili kako to već obično biva na slavama.
Hit su bile salate sa integralnim pirinčem iz sve moguće dodatke i varijacije, npr:
-i.p. sa tunjevinom, kukuruzom i prazilukom
-i.p. sa dimljenim tofu sirom, kiselim krastavcima, kockicama barene šargarepe i majonezom od soje
-i.p. sa graškom, peršunom, celerom i tamari sosom

Vidim da se tu raspravlja i o kvalitetu namirnica,pa pitam jer ne znam,ova soja koja se gaji kod nas to se isto nađe u prodavnicama zdrave hrane ili je to samo soja iz uvoza...
Mislim,soja ko soja...a pošto sam delom(leti) dete sa sela :) pa znam šta i kao se radi...uf...oćete dalje da pišem...

gigule:
Vidim da se tu raspravlja i o kvalitetu namirnica,pa pitam jer ne znam,ova soja koja se gaji kod nas to se isto nađe u prodavnicama zdrave hrane ili je to samo soja iz uvoza...
Mislim,soja ko soja...a pošto sam delom(leti) dete sa sela :) pa znam šta i kao se radi...uf...oćete dalje da pišem...
Samo ti dobaci nešto Gigule da otvorimo oči ovima što se ZDRAVO HRANE! :lol:

Ja sam "za stalno"dete sa sela,pa ako soju proizvedenu kod nas smatrate zdravom hranom u velikoj ste zabludi,uvozna je po kvaliteti i magucnosti da se nazove "zdravom" jos diskutabilnija. O lepoti "prave" hrane ne vredi diskutovati i o ukusima takodje.

Nije problem higijena, vec nacin na koji se uzgaja, kao i preparati kojima se trtira.Ako vec unosimo stetne materije u organizam,neka to bude "i miris i ukus"hrane koju konzumiramo.

Da,tačno...
Logično,seljaku je(ovo mi je lepši izraz od poljoprivrednik)važno da ono što poseje bolje rodi,on od toga živi,i zato mu je stalo da ima veću zaradu,a veća zarada je i ako ima manje izdataka.I tu je dilema,da li prskati korov ili okopavati.Okopavanje znači da se moraju angažovati,zavisi od površine,radnici koji koji to rade za nadnicu.Ako lepo kupi otrov prođe nekoliko puta kroz njivu korov kljokne i on je završio.A to što taj otrov dobije i naša biljka...paaa...čuj,šta sad...I tako godinama...
Ali niko nije zaštićen od tih otrova,jer tim biljkama hranimo i naše životinje te preko mesa opet dođu do nas...
Žalosno,a?
Ovo na njivama još nekako ali povrće...Znam npr. za luk,da bi se zaštitio od lukove muve prska se,karenca je nešto strašno 60 ili 90 dana,ne sećam se...Pitam se da li se baš svi drže toga...
Ne znam da li lupetam ali...

Tacno je da se luk tretira pesticidima vrlo otrovnim i kada im prodje karenca,ali ne postoji nikakva zastita potrosaca,bar koliko sam ja upoznata cak i u bolje snabdevenim gradskim marketima nema hrane koja garantovano moze biti nazvana "zdrava"hrana.Pravimo se bar da ovo ne znamo pa uzivajmo u lepoj klopi.

Skoro da je nemoguce odgajiti bilo sta bez sredstava za zastitu.Nazalost mi jos uvek ne primenjujemo trend gajenja zdrave hrane,a kako stvari stoje i necemo skoro,ali to nas ne sprecava da uzivamo u dobroj hrani.

Iluzorno je ocakivati da je bilo sta sto pojedemo "zdravo"... Puno toga je i stvar navike... Konacno, i organizam se prilagodjava ne samo na vrstu ishrane, vec i na otrove koje unosimo u organizam putem hrane - bilo da se ona zove "zdrava" ili "nezdrava".
Nisam strucnjak za ishranu, ali mi nije logicno da samo jedna biljka u toliko razlicitih "oblika" kao sto je soja (mleko, sir, namazi, odresci, ljuspice, zrno, sosevi, ulje... ima li je jos u nekom obliku?) moze da bude zdrava, a jos manje "prirodna" i da kao takva moze sve da zameni i bude "zdravija" od drugih namirnica. A i ukus mi se ne dopada, tako da je skoro uopste ne upotrebljavam.
Inace, meso ni ja ne volim narocito i vrlo ga retko jedem i to vrlo probrano - stvar ukusa.

smeh:
Iluzorno je ocakivati da je bilo sta sto pojedemo "zdravo"... Puno toga je i stvar navike... Konacno, i organizam se prilagodjava ne samo na vrstu ishrane, vec i na otrove koje unosimo u organizam putem hrane - bilo da se ona zove "zdrava" ili "nezdrava".
Nisam strucnjak za ishranu, ali mi nije logicno da samo jedna biljka u toliko razlicitih "oblika" kao sto je soja (mleko, sir, namazi, odresci, ljuspice, zrno, sosevi, ulje... ima li je jos u nekom obliku?) moze da bude zdrava, a jos manje "prirodna" i da kao takva moze sve da zameni i bude "zdravija" od drugih namirnica. A i ukus mi se ne dopada, tako da je skoro uopste ne upotrebljavam.
Inace, meso ni ja ne volim narocito i vrlo ga retko jedem i to vrlo probrano - stvar ukusa.
Vidi se da smo rodjene istog dana!
Licno soju koristim u vreme posta, ali uopste nisam odusevljena ukusom.Cak zbog ukusa soje ne koristim ni vecinu suhomesnatih proizvoda,jer najvise lice na smesu za pravljenje domaceg sapuna.

E, sad mi se ovo jede:
4 oprane i izdubljene jabuke
2 kašike pšeničnih klica
2 kašike lešnika
2 kašike ječmenog slada
2 kašike suvog grožđa
1 kašika soka od limuna
Sve pomešaš, napuniš jabuke i pečeš 20 min.
Ko kaže da ne valja......nema problema :lol:

Back