Mađarski pasoš - iskustva

Ispravka:deca od 14 godina morau biti prisutni,potpisati papire i znati ponesto madjarski,znam to 100 % jer imam sina od 14 godina,takodje je potrebna overena i prevedena saglasnost drugog roditelja,prisustvo drugog roditelja nije obavezno.

Reci mi molim te da li si isao po pasos, Konkretno me zanima: 20. idem po pasos za mene I decu (4 I 8g) I rekli su mi da mora da bude prisutna I majka, verovatno kako bi dala saglasnost za pasos za dacu. Pasose vadimo u Beogradu. Da li je I kod tebe bila takva situacija sa supruznikom ? (supruga nema madjarsko drzavljanstvo). Takodje, da li neko zna da li moze da prodje saglasnost overena u sudu , pa prevedena na madjarski ? Problem je sto je bas tada supruga neodlozno van Srbije. Hvala

Papire sam predavala u mestu Davod u Madjarskoj i otac nije morao biti prisutan,imala sam njegovu saglasnost overenu u sudu i prevedenu na madjarski kod sudskog tumaca i to je bilo dovoljno,saglasnost ne sme da bude starija od 6 meseci.Moguce da su za Beograd druga pravila,najbolje bi bilo da ih pozoves i objasnis situaciju,ja sam dve nedelje pre polaska nazvala i detaljno ispitala sve i na kraju nisam ni uspela predati za njih jer nisam imala njihov pasos iz Srbije kod sebe a to im treba kao dokument za identifikaciju,to mi niko nije rekao,mozda se nesto promenilo od tada jer je to bilo pre vise od godinu dana,najbolje ih nazvati i pitati...

Papire sam predavala u mestu Davod u Madjarskoj i otac nije morao biti prisutan,imala sam njegovu saglasnost overenu u sudu i prevedenu na madjarski kod sudskog tumaca i to je bilo dovoljno,saglasnost ne sme da bude starija od 6 meseci.Moguce da su za Beograd druga pravila,najbolje bi bilo da ih pozoves i objasnis situaciju,ja sam dve nedelje pre polaska nazvala i detaljno ispitala sve i na kraju nisam ni uspela predati za njih jer nisam imala njihov pasos iz Srbije kod sebe a to im treba kao dokument za identifikaciju,to mi niko nije rekao,mozda se nesto promenilo od tada jer je to bilo pre vise od godinu dana,najbolje ih nazvati i pitati...

I dalje treba pasos. I dalje vazi 6 meseci prevedena izjava.

a izjava je tipa: ovom izjavom potvrdjujem da se ja.... slažem da moja deca dobiju madj. pasoš. Ili treba još nešto ?

Da,ja dole potpisana sa licnom kartom broj ________,izdatom sa strane sup _____,slazem se da moj suprug _______ bez mog prisustva preda zahtev za dobijanje madjarskog drzavljanstva za nasu decu :________rodjenu _______,sa JMBG _________.Meni je to advokat otkucao,rekao da to tako treba....

Da,ja dole potpisana sa licnom kartom broj ________,izdatom sa strane sup _____,slazem se da moj suprug _______ bez mog prisustva preda zahtev za dobijanje madjarskog drzavljanstva za nasu decu :________rodjenu _______,sa JMBG _________.Meni je to advokat otkucao,rekao da to tako treba....

Izvini, sao da pojasnim, mislila si na dobijanje pasosa za nasu decu ? Hvala u svakom slučaju

Ja sam poredala zahtev za državljanstvo za sebe i decu u oktobru. Deca imaju 13 i 9 godina i nisu morala da budu prisutna na predaji zahteva. Može li mi neko reći da li je neophodno prisustvo dece na polaganju zakletve ili ne.

Imas odgovor na predhodnoj stranici, a mislim da je tacan, a to je da deca ispod 16 godina ne moraju da se pojavljuju nigde, da sve roditelji zavrsavaju za njih. Na zakletvu mogu da dodju, jer je to svecani cin, meni je bilo simpaticno, iako nisam pola razumeo :hahaha:

Cao svima
da li je neko imao iskustva sa centrom za edukaciju i kreativni razvoj u Resavskoj?
elem na intervjuu kod njih su mi rekli da se preko njih 100 % dobijaju madjarski papiri, treba nartavno i da se plati.
ja, elem ucim madjarski okoo 3 meseca i uspela bih da se sporazumem osnovne stvari, interesuje me da li mi savetujete da platim
ili da probam sama?
hvala unapred

Cao svima
da li je neko imao iskustva sa centrom za edukaciju i kreativni razvoj u Resavskoj?
elem na intervjuu kod njih su mi rekli da se preko njih 100 % dobijaju madjarski papiri, treba nartavno i da se plati.
ja, elem ucim madjarski okoo 3 meseca i uspela bih da se sporazumem osnovne stvari, interesuje me da li mi savetujete da platim
ili da probam sama?
hvala unapred

Ja ti samo mogu reci da i ako predas papire bez problema, verovatno te cekaju provere posle. Jer taj centar vodi ljude po mestima gde se lakse prolazi. Dakle oni nece da te vode u Suboticu ili Bg. A ako je tako onda je bolje da sama sve odradis. Ja sam sve sam odradio od pocetka do kraja i nikada nisam imao strah da li cu dovoljno znati.

A inace te njihove pripreme sam video kako zigledaju i ceo taj proces je prilicno komercijalan.

Sto bi se reklo moje misljenje je da je to masina za otimanje para.

E sad mozda neko misli drugacije. Ti odluci.

Hvala puno na odgovoru, dvoumim se jako da li da platim iline, ali najverovatnije cu probati sama u Subotici
pa ako ne uspem placam..Interesuje me i ovo: posle predaje papira da li te jos neki put zovu na proveru jezika i gde?
ja sam u BG, npr..pretpostavljam da bi mene zvali ovde u konzulat na proveru, ako je bude?

Zdravo svima !

Interesuje me da li je neko uspeo da dobije mađarsko državljanstvo i pasoš, i gde, na osnovu vašeg iskustva, mislite da je najbolje predati dokumenta
ukoliko posedujete slabije poznavanje mađarskog jezika ?
Postoje kazivanja da se u Subotici duže čeka, i da je strožija procedura što se tiče samog jezika, nego što je to slučaj sa mađarskim selima ?
Da li je neko, konkretno, bio u nekom mađarskom selu ili gradu i da li može da poseli sa nama svoje iskustvo ?

mi smo predali papire 13 decembra, i sada idemo na zakletvu. u beogradu smo predali i cekali smo 3 meseca. izuzetno ljubazni ljudi. najbolje je tamo da predajete

Hvala puno na odgovoru, dvoumim se jako da li da platim iline, ali najverovatnije cu probati sama u Subotici
pa ako ne uspem placam..Interesuje me i ovo: posle predaje papira da li te jos neki put zovu na proveru jezika i gde?
ja sam u BG, npr..pretpostavljam da bi mene zvali ovde u konzulat na proveru, ako je bude?

Vazi neko misljenje da ako predas u SUbotici ili Bg da te posle nece zvati na proveru. Provera pak na zakletvi je uvek moguca ali ne i obavezna.

Šta nam sve tačno treba od dokumenata i da li svi ti dokumenti treba da se prevedu na mađarski? Da li ste biografiju pisali sami i kolilo otprilike treba da bude dugačka? Hvala :)))

Ima na mnogo mesta šta je sve potrebno od dokumentacije ... znači treba ti neki predak koji je živeo na teritoriji Austrougarske do određenog vremenskog perioda (nađi tačan datum na netu) i onda izvodi iz matične knjige rođenih ili umrlih od tog pretka pa do tebe. Takođe ti treba izvod iz matične knjige venčanih tvojih roditelja i za tebe ako si u braku ili ako si bila u braku (razvedena npr.). Sve se mora prevesti na mađarski kod overenog sudskog prevodioca. Ja sam biografiju pisala sama pa sam onda nosila kod jedne nastavnice mađarskog da mi pogleda i ispravi greške ... Dovoljna je jedna strana A4 formata. Ima na netu i formulara koje treba popuniti kada se podnosi zahtev ...
Pozdrav

Cao svima
ili da probam sama?

Cao Anka,
Ja nikako ne preporucujem. Predala sam preko njih krajem godine i oni su opasni prevaranti. Dok ne odes tamo sve je bajno i sjajno, a onda vise ne mozes da ih dobijes, jednostavno ti se vise ne javljaju. Novac koji uzimaju je navodno za usluge predaje koje se inace ne placaju, kao i za kurs jezika. Naplacuju i za maloletnu decu koja nemaju obavezu da se pojave niti da uce jezik. Kurs jezika koji oni obezbedjuj nije nista, na nemu ne moze da se nauci onoliko koliko je potrebno za predaju. Nama je receno da nas oni vode u mesta u kojima maticari nisu zahtevni, medjutim ispostavilo se da su oni tim maticarima najverovatnije davali neki mito. Uglavnom u ta mesta vise ne vode, a manje vise svi koji su predali pre njih u poslednjih 6 meseci zvani su na provere ili su automatski dobili odbijenice. Meni je odbijenica stigla pre par dana, kao i mom bratu. Moj savet ti je da ucis i predas sama jer oni sad vode u Budimpestu i ko zna kakva je tamo tek muljaza. A ako nije muljaza onda je suludo da im das pare za nesto sto mozes sama da uradis. 380 evra da te neko odvede ispred opstine je malo previse po meni.

Pozdrav i srecno!

Violeta dali mozes malo vise da kazes nesto o tome zasto su te odbili dali je naveden neki razlog. Ja sam isao isto preko centra za edukaciju i predao sam papire u budimpesti pre 2 meseca. Kad otprilike mogu da se nadam pozivu za zakletvu ili nekom odg od strane magjara. Pozdrav

Back