Mađarski pasoš - iskustva

Ja sam cula da ti daju neku sliku da pricas o njoj,na primer zena koja je bila tamo nedavno izvukla je sliku neke zgrade i morala je pricati o tome,samo par recenica:velika zgrada,visoka,ima drveca ispred itd.,ako shvate da znas a nisi samo naucio ponesto onda te ni ne pitaju nista,mene nista nisu pitali ali ja sam madjarica i sama sam se raspricala,te provere se pocele raditi jer je dosta njih platio sluzbeniku koji uzima papire pa dobio drzavljanstvo,sad to vise nije moguce,navodno vracaju ljude cak i sa zakletve,ako znas svakodnevni jezik ne bi trebalo da ima nekih problema,ne traze akademsko znanje koliko znam ;)

Ja sam papire predao u Madjarskoj I koliko sam shvatio tada sam vec proveren za jezik, kroz pitanja koja se ticu papira I obrazaca koje sam tada predavao. Ja sam prilicno dobro govorio jezik kao klinac, ali sam dosta zaboravio. Pored toga znam "svakodnevni" jezik , ali cim krenu da mi pricaju o administraciji nista ne razumem. Sve u svemu zena koja je radila mi rece da "sa vrata" moze da provali ko zna jezik, a ko je ucio za drzavljanstvo. Nisu me posle toga zvali na proveru. Medjutim, prilikom registracije za polaganje zakletve u Subotici (kada dodjes na zakletvu, pre toga treba da se prijavis, tj. registrujes jer bude oko 80-100 ljudi) me je zena proveravala za jezik kroz neformalan razgovor...npr. koliko ti deca imaju godina, u koju skolu idu, sto nisu dosli, ko ih cuva, sta ti radi supruga, kada si se ozenio itd. Jednu devojku koja je lose znala, vratili su I ako su joj prihvatili papire I dosla je na zakletvu. NIje mi jasno zasto te ponovo zovu na razgovor...ja sam mislio da ako private papire, da je to to...nadam se da ce s dobro da prodjes. Da li si papire predala u Beogradu ?
Poz

Pogresno si shvatio. Predaja je samo pocetak provera.

Zdravo svima!mene zanima da li neko zna..posto sam cula da ako se dokumenta predaju u segedinu saceka se dan dva I pozovu te na razgovor...imam sve papire I dobro govorim madjarski I trebao bi mi pasos sto pre pa sada trazim koji je naj brzi nacin!ako neko nesto zna...zahvaljujem se

Moze li neko da me uputi u proceduru dobijanja madjarskog pasosa? Sta je sve potrebno, da li se mora biti madjarskog porekla, ili se pasos moze dobiti i ako ti niko od predaka nije iz Madjarske itd. itd.

Za povlasceno dobijanje madjarskog drzavljanstva, potrebno je osnovno znanje madjarskog jezika I dokaz da je neko od tvojih predaka rodjen pre 1922 ili izmedju 1941-1944. Dokaz su dokumenti (krstenice, vencanice I sl) osobe koja je rodjena u to vreme na teritoriji koja je bila u to vreme pod Madjarskom upravom. Takodje su potrebna dokumenta koja te povezuju sa tim pretkom (recimo , ako je u pitanju deda, potrebna je I oceva krstenica). Sva dokumenta moraju biti prevedena na madjarski . Za maluletnu decu je potrbna I saglasnost drugog roditelja kao I vasa vencanica, takodje prevedena. Molba za izdavanje drzavljanstva (obrazac) postoji na sajtu konzulata kao I na raznim sajtovima I forumima madjarskih manjina I novina, stranaka, politicara...

Da li neko moze da mi kaze gdese predaju papiri ? Iz Panceva sam pa me zanima koja mi je najbliza destinacija i da li je predavanje u opstini,ambasadi ili gde ? hvala unapred

mozes podeneti i u ambasadi u bg ali moras zvati telefonom i zakazati naravno na madjarski a i u suboticu isto ko u bgali ja bi ti savetovao da to uradis u madjarsku u mako jer su ljubazniji i imaju vise smisla nego ovi kod nas

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
Ja imam madjarski pasos ako nekom treba neka info slobodno neka me pita u PM ne mogu da se preganjam ovde sa neznalicama koji se prave pametni a pasos ni vidjeli :)

Čula sam da ako u Segedinu predaješ dokumentaciju,zovu te na zakletvu nakon mesec dana.Malo mi je to čudno jer uglavnom se čeka oko pet meseci.Da li je lakše da ideš u manjoj grupi ili sam?Koliko traje razgovor?Ne mogu ti poslati poruku pošto sam tek sad registrovana,a zanima me sve jer planiram za dve nedelje da to obavim,

Čula sam da ako u Segedinu predaješ dokumentaciju,zovu te na zakletvu nakon mesec dana.Malo mi je to čudno jer uglavnom se čeka oko pet meseci.Da li je lakše da ideš u manjoj grupi ili sam?Koliko traje razgovor?Ne mogu ti poslati poruku pošto sam tek sad registrovana,a zanima me sve jer planiram za dve nedelje da to obavim,

1. Na zakletvu ne mogu da te pozovu pre 4 meseca. Nikada. Ko kaze da moze laze.
2. Ostala pitanja zavise od situacije do situacije. Najbitnije je da se zna razumeti sta te pitaju na madjarskom i da odgovoris.

Ovi sto vam nude da vam pomognu za pare su prevaranti ne verujte nikom. Znaci pomoci ce vam za par stotina eura da predate papire ali to je samo pocetak procesa. Posle toga ima jos mogucih nekoliko provera (poziv telefonom, zakletva, predaja za pasos). Moze se desiti (tesko) da neko posle predaje nema nikakvu proveru, ali to je jako jako retko. ZNaci sedi i uci magyarul.

- - - - - - - - - -

Koliko se čeka nakon predaje papira u Segedinu? Čula sam da nije tako dugo kao kod nas.

U prinicipu najduze se ceka kada se preda u Srbiji. U madjarskoj ide od 5 do 7 meseci prosecno. Ima vanrednih redjih slucajeva. Ja sam cekao 5 meseci.

sta d ti kazem osim da si imao srece

Deca ispod 16 godina ne da ne moraju da znaju madjarski nego ne moraju ni da se pojavljuju na procesu. Sve roditelj radi za njih.

Pitajte mene slobodno sve. Jer od mene necete nikada dobiti savet da muvate nego da ucite madjarski. Nije mnogo tesko za to koliko treba da se nauci.

LINK

ovde imate tone materijala za ucenje madjarskog.

zelim vam svima uspesno ucenje i dobrodosli medju Madjare :)

Deca ispod 16 godina ne da ne moraju da znaju madjarski nego ne moraju ni da se pojavljuju na procesu. Sve roditelj radi za njih.
- - - - - - - - - -

Pitajte mene slobodno sve. Jer od mene necete nikada dobiti savet da muvate nego da ucite madjarski. Nije mnogo tesko za to koliko treba da se nauci.

- - - - - - - - - -

LINK

ovde imate tone materijala za ucenje madjarskog.

zelim vam svima uspesno ucenje i dobrodosli medju Madjare :)
Ispravka:deca od 14 godina morau biti prisutni,potpisati papire i znati ponesto madjarski,znam to 100 % jer imam sina od 14 godina,takodje je potrebna overena i prevedena saglasnost drugog roditelja,prisustvo drugog roditelja nije obavezno.

Back