Mac OS X Tigar, Leopard...

Planiram u narednom periodu da kupim iMac, i to iskljucivo radi posla.
Zanimama me jedna stvar, posto moram priznati nisam do sada koristio mac, da li moram obavezno posedovati legalan softwer (dreamweaver) ?

Ne treba ti legalan software naravno pozeljno je da imas ali dosada nisam imao problem sa piratima uopste....A instalirao sam sve i svasta pogotovu jace programe tipa 3D Max, Maya, Adobe Photoshop, Dreamweaver, Zbrush itd itd.
Cak sta vise sam proveravao verzije koje sam instalirao pod Snow Leopardom MacOSX 10.6 na Lion-u MacOSX 10.7 i koristeci stare crackove sam uspeo da instaliram programe bez frke...

Ne da moras, ne go uopste ne mozes da instaliras ne legalan softver na taj OS.

Tako da, sada znas. ;)
Vidi znas kad kazu lupa kao maksim po diviziji e ti si ga zajebao :) Ne da si lupio nego samo tako.

Op, op! Znaci li to da dreamweaver ne mora biti strogo legalan? :)
Tacno to znaci mozes pirata bez frke

Ljudi jel Mac OS bolji od Windowsa? :whistling:
Ja sam u MS prici od 1986godine znaci od DOS pa do Win8 sve zivo sam probao radio pod i tome slicno ali od kako sam uzeo iMac jednu stvar sam rekao nikad vise nazad na MS ali to je samo moj osecaj tako da nemora da znaci da ce se tebi isto tako svideti.

Zanima me da li ce office programi raditi na ovom os ?!?
Hoce zadnja office verzija za Mac je Office 2011
http://www.microsoft.com/mac/products

Sto se tice toga, imas office pravljen za Mac, ali preskup je sada ne znam dal je moguce skinuti sa neta, mada verovatno ima.
Btw. Kako znam uz Mac dolazi Iwrite ili Iword tako nesto uglavnom sve je to isto kao M.Office.
Nije skup kad uporedis sa office paketom za MS a uz Mac dobijes paket koji je slican officu mada nije tolko dobar kao office...i zove se iWork (u njemu imas slican paket kao u officu excel, word, power point i baze)
http://www.apple.com/iwork/

Poslednja izmena od moderatora:
Ma pa ono predpostavljao sam da je skupo, cim je nesto u vezi sa Mac-om mora da je skupo :D

Naprotiv to je veoma cesta greska kod ljudi da porede software sa hardware cenama. Evo ti mala parabola

Windows 7 Ultimate kosta oko 300EUR a MacOSX Lion kosta 23EUR
Windows Office 2010 profesional kosta oko 500EUR a Windows Office 2011 profesional for Mac kosta 249EUR i to u Apple shopu ako ga kupis kod MS jos je niza cena....

Jako puno programa za Mac su do 50tak dolara dok isti ti program za Windows platformu su uglavnom skuplji....e sad jedini mozda problem kod Mac je sto cesto ces biti u situaciji da znas koji ti program treba ali neznas ime programa za MAC hahaha...Ali kad uklaviris sta i kako dosta jeftinije ces proci.
Hardware je skup naravno ako uzimas BTO verzije (build to order) ali ako uzimas standardne verzije mislim da ima za svaki dzep da se nadje po nesto...Vrlo je jednostavno sve umreziti i sinhronizovati tako da kad sve to uporedis sa Win ima tu jako puno razloga sto je Apple inicijalno skuplji ali na long run je mnogo isplativiji...Jedan od key stvari Apple negubi puno na ceni tako da kad hoces da zanovis PC ako bi prodavao stari jako puno bi izgubio na vrednosti dok na apple ne...To su sve male stvari na koje ljudi nemisle kad pogledaju na cenu od Apple proizvoda...

Jel bih mogao ja ovo na:
AMD Athlon 64 X2 QL-60
4 GB Ram
Ati radeon hd 3200
250 gb hdd ?
Gledao sam gomilu klipova za hackintosh i za amd...imam skinute
Snow_Leopard_10.6.1-10.6.2_SSE2_SSE3_Intel_AMD_by_Hazard
i
iATKOS_v7

u virtual boxu snow leopard radi, a iAtkos ima neki problem.
Zanima me samo da li bih mogao da instaliram ovo?

Jel bih mogao ja ovo na:
AMD Athlon 64 X2 QL-60
4 GB Ram
Ati radeon hd 3200
250 gb hdd ?
Gledao sam gomilu klipova za hackintosh i za amd...imam skinute
Snow_Leopard_10.6.1-10.6.2_SSE2_SSE3_Intel_AMD_by_Hazard
i
iATKOS_v7

u virtual boxu snow leopard radi, a iAtkos ima neki problem.
Zanima me samo da li bih mogao da instaliram ovo?
Odgovor ti može dati neko ko ima baš takvu konfiguraciju i probao je da instalira. U principu mnogo lakše ide sa Intelovim procesorima. Druga strvar, ako nema kext za tvoju grafiku, onda je to nemoguća misija. Probleme zatim redom pravi mrežna karta,
zvučna karta. Ako ne može za gore pomenuto da se pronađe odgovarajući kext, onda- mrka kapa. Ja sam uspevao da instaliram sa Phenom II procesorom i Radeonom 4670. Ali to je radilo tako loše i nestabilno. Sivi ekran smrti se dobijao samo ako
pokušaš da pokreneš iTunes. Nije imalo šanse da proradi mreža. Probavanje raznih kextova rezultiralo je redovno sa sivim ekranom. Imaju inostrani sajtovi na kojima možeš detaljno da se informišeš da li je tvoj hardver podržan. Cenim da je ovde zabranjeno
davati linkove za druge forume. Imaš par domaćih foruma koji se bave tom problematikom, gde imaš objašnjenja na našem jeziku. Nije ih teško naći.

Odgovor ti može dati neko ko ima baš takvu konfiguraciju i probao je da instalira. U principu mnogo lakše ide sa Intelovim procesorima. Druga strvar, ako nema kext za tvoju grafiku, onda je to nemoguća misija. Probleme zatim redom pravi mrežna karta,
zvučna karta. Ako ne može za gore pomenuto da se pronađe odgovarajući kext, onda- mrka kapa. Ja sam uspevao da instaliram sa Phenom II procesorom i Radeonom 4670. Ali to je radilo tako loše i nestabilno. Sivi ekran smrti se dobijao samo ako
pokušaš da pokreneš iTunes. Nije imalo šanse da proradi mreža. Probavanje raznih kextova rezultiralo je redovno sa sivim ekranom. Imaju inostrani sajtovi na kojima možeš detaljno da se informišeš da li je tvoj hardver podržan. Cenim da je ovde zabranjeno
davati linkove za druge forume. Imaš par domaćih foruma koji se bave tom problematikom, gde imaš objašnjenja na našem jeziku. Nije ih teško naći.

Nasao sam uputstvo bas za moj laptop u pdf za iAtkos s3 v2, samo sto je na spanskom, pa se sad polako prevodim.

Posto nzm gde da skinem iAtkos s3 v2. Nasao sam na torentu samo za intel, a ima i ovaj za amd ali u delovima, a mrzi me tako da skidam. Skinuo sam iAtkos v7, instalirao i radi solidno.Osim sto nikako da podesim net, ili sam mozda ubavicao pogresan kext.Inace posle instalacije, morao sam i da ubacujem kext za graficku, sad radi super i imam pravu rezoluciju. Probacu jos sutra sa drugim kextom.

CPU: AMD Phenom X2 550 Black Edition 3.11 GHz
GPU: NVIDIA GeForce GTS 450
RAM: 2x2 Kingston KHX 1333MHz
HDD: 600GB podeljen na 3 particije po 200
PCI: Realtek PCI-E Gigabit Ethernet Adapter

WLAN Nema posto nije rec o lap topu . .

Moze li bilo koj MAC OS X na ovom PC-u ili moram da biram.. ?

Imam neki mac_os_x_lion_10,7.dmg

DMG file rezem na DVD disk i instaliram ga kao normalan windows ili kako ?

Poslednja izmena:
Mislim da to što ti imaš u dmg formatu se koristi za original Apple mašine. Tebi treba neka prilagođena instalacija za tvoj Amd procesor. Probaj sa iAtkos, Jas, iDeneb. Imaš još Kalyway i TubGirl. Ove prve tri mislim da su i za Intel i Amd. Za ostale nisam siguran.
Ne mogu se setiti koju sam ja tačno koristio instalaciju za isti procesor i Dfi 790gx dk m2rs ploču. Na kraju je proradilo, ali nije nešto bilo upotrebljivo, jer nisam mogao tada naći odgovarajuće kextove za mrežnu. Dobio sam desetine sivih ekrana smrti probajući.
Sa Intelom i Z68 čipsetom i iAtkosom sve je prošlo iz prve, i sve radi kao sat. Meni je olakšavajuća okolnost bila što imam MacBook Pro, pa sam sve diskove rezao na njemu.

Operativni sistemi nisu odevni predmeti, ili nesto slicno da bi ih razlikovali po ukusu.

@We Found Love

Mac OS je najbolji operativni sistem. Tako jednostavan, brz i lak za upotrebu da je to neverovatno.
To je nesto sto ti nece zadavati probleme koje ces traziti online u vezi instalacije nekog programa, ili tome slicno, niti ces morati mnogo toga manuelno da podesavas kao sto je slucaj sa ubuntu operativnim sistemom koji je po meni katastrofa (ko ima vremena da se bakce sa operativnim sistemom po 5 sati dnevno super je).
Ali ja ti ne preporucujem samo taj os vec i da kupis macbook i bices miran mnogo godina, kao i moj drug koji je kupio neki mac, ko zna koliko je sada star i dan danas moze da pokrece savremene programe. :)

Poslednja izmena:
Operativni sistemi nisu odevni predmeti, ili nesto slicno da bi ih razlikovali po ukusu.

@We Found Love

Mac OS je najbolji operativni sistem. Tako jednostavan, brz i lak za upotrebu da je to neverovatno.
To je nesto sto ti nece zadavati probleme koje ces traziti online u vezi instalacije nekog programa, ili tome slicno, niti ces morati mnogo toga manuelno da podesavas kao sto je slucaj sa ubuntu operativnim sistemom koji je po meni katastrofa (ko ima vremena da se bakce sa operativnim sistemom po 5 sati dnevno super je).
Ali ja ti ne preporucujem samo taj os vec i da kupis macbook i bices miran mnogo godina, kao i moj drug koji je kupio neki mac, ko zna koliko je sada star i dan danas moze da pokrece savremene programe. :)

ma kakav macbook bwe :lol:

macpro je zakon

Back