Ljubomora, e pa sta?

Али, осећај сопствениох недостатака не мора уопште да има везе са социјалним односима са другим бићима... А љубомора је осећање које се јавља тек у интеракцији са неким.
Робинзон Крусо није могао да буде љубоморан (бар док није дошао Петкоz:mrgreen:).

Ljubomora ne prepoznaje sopstvene nedostatke...

Ona samo nedostatke vidi u potencijalnim protivnicima.

Nema veze sa socijalnim, nacionalnim, ekonomskim, obrazovnim i kulturoloskim karakteristikama

Svi ljudi su na svetu isto ljubomorni. Kao sto svi placu isto kad su tuzni...

Robinzon Kruso nije imao zenu. Petko mu je bio zena.

Glupost....
Ljubomoru sam osetila samo jednom i tad sam shvatila koliko je to kontraproduktivno osecanje.

Aha, shvatila si i istog trenutka si prestala da je osecas ili da je pokazujes ili pocela da lazes sebe da uopste ne postoji ili nisi bas toliko volela osobu sa kojom si bila kad si to shvatila ili je osoba sa kojom si pokazala svojim ponasanjem da si joj jedina na svetu ili...?

Mnogo toga utice na savladavanje ljubomore, ali nista je ne moze sasvim unistiti, a mnogo toga je moze ponovo podstaci i sta god ti trenutno mislila o ljubomori, ona chuchi tu negde, samo je pitanje da li se nalazi ili ne nalazi povod da se ona ponovo oseti ili cak ispolji.

Ovo-eto tuzna sam sto me je razocarao, sto sam napisala je bilo u pokusaju da kazem da vi mozete i tako da se izrazite, al da ce to svakako ostati ljubomora, kako god opisali ili nazvali taj osecaj.
To osecanje je mix svega navedenog, nije poenta kako se ispoljava u organizmu vec zasto se ispoljava.Da, brate slatki, uglavnom se zato ispoljava - млађа и лепша од мене, veoma plasticno receno ali nekad je poenta banalna z:) Mislim, prosto ti ne verujem, da nisi nikad -NIKAD osetila, i osecam se debilno sto moram kao da objasnjavam pojam ljubomore...Kao ne znas, nisi osetila, 'cause you're so perfect.
Vazi, nek ti bude.
Zasto moras biti manje vredan ako si dozvolio sebi trenutak slabosti da osetis ljubomoru??Pa to je normalno, to je dokaz da si ziv, da ima krvi u tebi, koja nekad moze i da prokljuca :metla: Da se razumemo, ovde pricamo o normalnim kolicinama ljubomore, ne o bolesnoj posesivnosti,nesigurnosti itd.Bar ja.

Не разумем ову појаву на форуму.z:(
Ако на теми о стријама кажеш да немаш стрије - сви ће те напасти тврдећи како је то немогуће и како си то написао само да би се хвалио и уздигао на рачун оних који имају.
Ако на теми о килограмима и дијетама кажеш да ниси на дијети - сви ће те напасти како својим постовањем омаловажаваш дебељуце и ругаш им се.
Ако на теми о љубомори кажеш да си осетио и бес и тугу и стах и разочарење....али да то осећање - љубомора, можда само стицајем околности, никада није било уперено ка некој трећој особи.....онда у ствари само хоћеш да кажеш како си савршен и да истакнеш своју супериорност у односу на друге....
А ако кажеш да једноставно не размишљаш о другим женама и превари када си у вези - онда ти кажу како забијаш главу у песак, бежиш од стварности, замазујеш себи очи, живиш у лажи....како си слабић и неморалан....

''Свијету се не може угодити''...што рече моја другарица Џана из Меленаца док смо се чоркуљале на Русанди.....z;)

Poslednja izmena:
:amen:

Na protiv, ja smatram da jake osobe vise osecaju ljubomoru...

Ljubomora je neki vid pripreme organizma za borbu sa protivnicima za ono sto ne zelimo da delimo sa drugima...

Slabi ljudi nisu ljubomorni i mire se sa sudbinom bez zelje da zastite ono sto smatraju da im pripada.

Не припада ми нико. Не борим се ни за кога. Немам противнике. Људи нису моје власништво и са мном у интеракције ступају својом вољом, а не мојом присилом.z:(

Слично.

Осетила сам тугу ако сам наслутила да ће се наша веза распасти јер је он превише заитересован за неку другу.
Осетила сам бес ако ме је лагао, петљао, мунтао - бес због тога што тиме показује непоштовање према мени!
Осетила сам разочарење.
Осетила сам завист.
Осетила сам страх да ћу остати без њега....
i sve se to skupa, onako ne bas strogo jezicki, ali u nekakvoj uobicajenoj govornoj varijanti moze nazvati ljubomorom

Али, како се то осећа љубомора?
Љубомора је, ваљда, осећање које је упућено неком трећем лицуgore pise zavistz:hm: ако мислимо да оно угрожава нашу везу.... Каже се ''љубоморна сам на Цицу која се мува око мог мужа'', не каже се ''љубоморна сам на свог мужа што се мува са Цицом''........
Ако је љубомора то осећање уперено ка трећем лицу, ја онда нисам никада то осетила...

Ja sam osecala ljubomoru prema politickoj stranci, a ne prema nekim posebnim licima.:confused:

Не разумем ову појаву на форуму.z:(
Ако на теми о стријама кажеш да немаш стрије - сви ће те напасти тврдећи како је то немогуће и како си то написао само да би се хвалио и уздигао на рачун оних који имају.
Ако на теми о килограмима и дијетама кажеш да ниси на дијети - сви ће те напасти како својим постовањем омаловажаваш дебељуце и ругаш им се.
Ако на теми о љубомори кажеш да си осетио и бес и тугу и стах и разочарење....али да то осећање - љубомора, можда само стицајем околности, никада није било уперено ка некој трећој особи.....онда у ствари само хоћеш да кажеш како си савршен и да истакнеш своју супериорност у односу на друге....

А ако кажеш да једноставно не размишљаш о другим женама и превари када си у вези - онда ти кажу како забијаш главу у песак, бежиш од стварности, замазујеш себи очи, живиш у лажи....како си слабић и неморалан....

''Свијету се не може угодити''...што рече моја другарица Џана из Меленаца док смо се чоркуљале на Русанди.....z;)

:lol: Ako si primetila na svaku navedenu temu su bili najsavrseniji moguci odgovori...jao, dobijam napad ljubomoreee :D

Не припада ми нико. Не борим се ни за кога. Немам противнике. Људи нису моје власништво и са мном у интеракције ступају својом вољом, а не мојом присилом.z:(

Hohohoh....sto bi rekao San Nicolas...

Kako to da nam ne pripada niko?

Jos kako nam pripadaju nasi bracni drugovi!

Da nam ne pripadaju ne bi postojao brak nego bi svako isao na svoju stranu...

Potomstvo bi bilo ko zna cije.

Zato se za njih nekada moramo boriti na razne nacine: od nosenja kafe u krevet do noza u srce uljezu koji se odvazio da takne u MOJE!

To da nama niko ne pripada, da su svi samo svoji, da je svakom dozvoljeno da radi sta zeli, da su slobode jedinki neogranicene - su bajke za malu decu izmisljene od nekakvih psihologa -masturbatora.

Aha, shvatila si i istog trenutka si prestala da je osecas ili da je pokazujes ili pocela da lazes sebe da uopste ne postoji ili nisi bas toliko volela osobu sa kojom si bila kad si to shvatila ili je osoba sa kojom si pokazala svojim ponasanjem da si joj jedina na svetu ili...?

Mnogo toga utice na savladavanje ljubomore, ali nista je ne moze sasvim unistiti, a mnogo toga je moze ponovo podstaci i sta god ti trenutno mislila o ljubomori, ona chuchi tu negde, samo je pitanje da li se nalazi ili ne nalazi povod da se ona ponovo oseti ili cak ispolji.

Nista od toga sto si napisala.
Pogledala sam ga i videla koliko je lep(i ne mislim samo na fizicki izgled) i srce mi je bilo puno.
Jednostavno,srecna sam kad ga vidim nasmejanog,a nasmejem se i sebi sto sam odreagovala tako ljubomorno.Jer.....cemu?

Sto se tice cucanja.Tu se slazem.Ono sto je u nama to ce se i ispoljiti.Ono sto nije u nama i ne mozemo ispoljiti.z;)

:lol: Ako si primetila na svaku navedenu temu su bili najsavrseniji moguci odgovori...jao, dobijam napad ljubomoreee :D

Не знам шта значи ''савршени одговори''. Ја говорим о истинитим одговорима, а не о ''пожељним''.z:(

Ја сам на форуму признала толике интимне ствари, толико се отворила, признала своје страхове, мане, слабости, грехове .... Морам ли да причам и оно што не мислим и не осећам само да се неко на једној јединој теми не би осетио инфериорно (мада не знам зашто би).

Poslednja izmena:

Zato se za njih nekada moramo boriti na razne nacine: od nosenja kafe u krevet do noza u srce uljezu koji se odvazio da takne u MOJE!

To da nama niko ne pripada, da su svi samo svoji, da je svakom dozvoljeno da radi sta zeli, da su slobode jedinki neogranicene - su bajke za malu decu izmisljene od nekakvih psihologa -masturbatora.

Apsolutno tacno...samo jedan prijateljski savet...isuvise si me ovim postom podsetio na jednog bivseg koji je citavu vezu upropastio eksplozivnom ljubomorom, kao da je pisala ista osoba, imam potrebu da ti kazem da taj noz u srce mozda valja malo kanalisati...ne poznajem te ali bih rekla da si joj sklon i da skocis lako...

Писала сам у првом лицу једнине! z;)

Apsolutno tacno...samo jedan prijateljski savet...isuvise si me ovim postom podsetio na jednog bivseg koji je citavu vezu upropastio eksplozivnom ljubomorom, kao da je pisala ista osoba, imam potrebu da ti kazem da taj noz u srce mozda valja malo kanalisati...ne poznajem te ali bih rekla da si joj sklon i da skocis lako...

Kanalisanje ljubomore i samokontrola je drugo pitanje.

Ja sam recimo celog zivota bio izuzetno ljubomoran ali to se veoma slabo primecivalo jer se umem uvek zauzdati.

:amen:

Na protiv, ja smatram da jake osobe vise osecaju ljubomoru...

Ljubomora je neki vid pripreme organizma za borbu sa protivnicima za ono sto ne zelimo da delimo sa drugima...

Slabi ljudi nisu ljubomorni i mire se sa sudbinom bez zelje da zastite ono sto smatraju da im pripada.

Ljubomora je pasivno,trpno stanje.

Ovo je jako lepo i borbeno.Ali imaj u vidu da je tvoje samo ono sto ti se da.Dakle,tek kad ti se druga osoba da svojom voljom tvoja je.I ne u vlasnickom smislu.Jer,ako polazis od vlasnickog odnosa,zivot ce te vrlo lako i brzo demantovati.
Tvoj moze biti auto ili stan.Osoba moze biti tvoja samo ako ona to zeli.I nikako drugacije.

Ni jedan papir ti nece dati pravo na drugu osobu.

Nista od toga sto si napisala.
Pogledala sam ga i videla koliko je lep(i ne mislim samo na fizicki izgled) i srce mi je bilo puno.
Jednostavno,srecna sam kad ga vidim nasmejanog,a nasmejem se i sebi sto sam odreagovala tako ljubomorno.Jer.....cemu?

Sto se tice cucanja.Tu se slazem.Ono sto je u nama to ce se i ispoljiti.Ono sto nije u nama i ne mozemo ispoljiti.z;)

A kako bi se osecala da ti se lepotan ne smeska nego da se smeska nekoj drugoj cica mici, bila bi srecna sto je on nasmejan?

Back