Ljubav prema Bogu

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Malo si pobrko brzine...jedno je priznati da je Bog jedini i beskrajan,kako kazes ,dakle priznati Njegov autoritet i superiornost i ujedno priznati vlastitu nemoc u odnosu na Njega a sasvim je drugo POSTOVATI GA !!!
Ti imas slucaj kada su se demoni "stresli od strava"i potrazili od Isusa Hrista da im dozvoli da "promene trenutni smestaj" ( On ih jer izgonio iz coveka a oni potrazili da udju u svinje) , dakle priznali mu autoritet i poslusali ga i potrazili mu " dozvolu za novi smestaj" ali oni definitivno GA NISU POSTOVALI NIT MU SLUZILI !!!
Evo ti teksta:
Mar.5,12.13;
'...I moliše ga svi đavoli govoreći: pošlji nas u svinje da u njih uđemo.
I dopusti im Isus odmah. I izišavši duhovi nečisti uđoše u svinje; i navali krd s brijega u more; a bijaše ih oko dvije hiljade: i potopiše se u moru..."

Tako je...nego,zanima me ko ti je to rekao,da nisi nesto ipak ti otvorio Bibliju mada je porices ili te "slagao"neki hriscanin ...!?
Odkud sad zapovesti i jos bitnije - koje ???
Da nisi nesto ti "sklepao"na brzaka jer je to ipak tvoja religija pa sto ne bi imao i tvoju "bibliju" i tvoje zakone...!? :D

Hmmm,kako to mislis iluzija da je Bog SAMO na njihovoj strani ?
U Bibliji jasno pise koju stranu zauzima i brani Bog - to je strana pravednika a to znaci da taj status nije rezerviran samo za neke pojedince nego za svakog coveka na zemlji koji postuje Boga drzeci Njegove zpovesti.I TO DEFINITIVNO NIJE ILUZIJA nego ziva istina iz zivota puno hriscana.

A koji su to "prirodni moralni zakoni",gde si ih sreo,procitao,cuo ili mozda video ? Negde su zapisane na nekom drvetu ili mozda kamenu,reci slobodno nemoj nas zamajavati,vidis da si izazvao dodatno interesovanje...!?:)

Pa nije to varanje,reci ce ti neki tvoj kolega ,religiski promotor, nego je to sve u kontekst ljubavi prema bliznjega...dakle voli svoju ali ujedno i komsisku zenu i svakoj cini dobro...gde je tu problem !??? :D

Ma to nije nista,moze ti reci tvoj kolega, produzivsi sa objasnjenjem da ce on zapravo ii muza i zenu,sve po redom,jer ih mozda obojca voli "svim svojim srcem"...i,sta bi mu ti na to rekao ???

Tako je,slazem se.

Aha,dakle "dosla maca na vratanca"- ono sto je za mene preljuba i to je definitvno u mojim ocima lose za tebe mozda nije slucaj,nego bi ti ipak kod one komsinice...svako ima pravo izbora,zar ne ??? :per:
toliko je pakosti u tebi.i osećanja više vrednosti i superiorne ispravnosti...a skrivaš ih iza svoje vere i iza smajlića koje kačiš..seti se nekad da nije na tebi da sudiš i progoniš...nego .bolje objasni šta je za tebe ljubav prema Bogu i na koji način ti poštuješ i voliš Boga .... da ne spamujemo temu daljim prepucavanjima....

toliko je pakosti u tebi.i osećanja više vrednosti i superiorne ispravnosti...
Pakosti...!?
I to samo zato sto sam ti postavljao direktna pitanja adekvatna tvojim odgovorima u diskusiji ?
Ja sam te samo pristojno pitao koristeci aktuelne priulike u zivotu uopste a ti si se odjednom,ne znam zasto ( doduse moguce je da si otesio pritisak deficita dokaza u prilog tvojih tvrdnji) - uspanicio i ljutito me optuzio da sam pakostan ? Fali ti samo jos da navedes da si gotovo siguran da lazem ,kradem, i imam vashke stoga nije mudro druziti se s takvima...!?
I molim te navedi gde sam ja to sebe eksponirao kao nekog koji vredi vise od ostalih ili koji ima "superiornu ispravnost"koju si ti nekako kod mene primetio...

a skrivaš ih iza svoje vere i iza smajlića koje kačiš..
Aha,sada ti je moja vera samo neki paravan,stit iza koje skrivam svoje pravo lice ?
Meni se nekako cini da ti mnogo vise smeta upravo moja vera a ne robivek koji tamo 'kukavicki krije" svoje pravo lice....
A to sa smajlijima slobodno prigovaraj moderatorima,mora biti da su oni izmislili smajlije na forumu samo da te neki,poput robiveka ( ili mozda samo on) uznemiravaju... :D

seti se nekad da nije na tebi da sudiš i progoniš
A koga sam ja to sudio ili progonio,jel mozes me citirati ili je ipak to samo jos jedna tvoja pogresna procena !?
...hmmm,kad bolje razmislim,mozda nije u pitanju robivek nego mozda tvoja savest koja te progoni jer si imao prilike cuti koja je Bibliska istina a ona ne da mira gresniku ( to smo svi mi) i trazi nacin svuda kako bi mogla "isprovocirati" pokajanje.

nego .bolje objasni šta je za tebe ljubav prema Bogu i na koji način ti poštuješ i voliš Boga
Ima jedna Bibliska definicija koja nam pokazuje STA JE TO LJUBAV BOZJA,dakle sta znaci ljubiti Gospoda ( kako se to praktikuje):

1 Jov.5,3:
"...Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške... "

Jov.14,15;
'...Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite..."

A evo kako se On slavi ( postuje):

Ps.28,7:
'...Gospod je krjepost moja i štit moj; u njega se pouzda srce moje, i on mi pomože. Zato se veseli srce moje, i pjesmom svojom slavim ga. ..."

Ps.101,1-4;
"...Milost i pravdu pjevam; tebe, Gospode, slavim.
Razmišljam o putu pravom, kad bi god došao k meni, hodim u bezazlenosti srca svojega u domu svom.
Ne stavljam pred oči svoje riječi nepotrebne, mrzim na djela koja su protiv zakona, ne pristajem za njima.
Srce pokvareno daleko je od mene; zlijeh ne znam..."

Ps.33,2-9;
"...Slavite Gospoda guslama, udarajte mu u psaltir od deset žica.
Pjevajte mu pjesmu novu, složno udarajte podvikujući; .
Jer je prava riječ Gospodnja, i svako djelo njegovo istinito.
On ljubi pravdu i sud, dobrote je Gospodnje puna zemlja.
Riječju Gospodnjom nebesa se stvoriše, i duhom usta njegovijeh sva vojska njihova. .
Kao u gomilu sabra vodu morsku, i propasti metnu u spreme.
Nek se boji Gospoda sva zemlja, i neka strepi pred njim sve što živi po vasiljenoj;
Jer on reče, i postade; on zapovjedi, i pokaza se..."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZAKLJUCAK: Dakle kao sto se jasno vidi,Ljubiti Boga znaci drzati Njegov e zapovesti ali ne rutinski nego motivisani svesno sti da su to zaista pravi putovi ,da je to najbolje za onog koji to drzi !!!
Postovati ili slaviti Boga podrazumeva oddavati mu cast pre svega za Njegovo stvaranja i odrzavanja zivota na zemlji,stavljajuci u prvi plan svog vlastitog.
A to se definitivno moze raditi i pesmom i muziciranjem .
Medjutim,kljucno je napomenuti da posto je stvaranje sastavni deo razloga za slavljenje Tvorca,onda je izuzetno bitno da se posebna paznja posvecuje onom .t.z. spomenikom stvaranja a to je 4-ta Bozja zapovest,onako kako je to regulisano ( ovo navodim u smislu da svetkovanje subote zapravo pocinje u prvi dan sedmice kroz radni ciklus i koji kuluminira sa pocinkom u sedmom danu,subote).

Fali ti samo jos da navedes da si gotovo siguran da lazem ,kradem, i imam vashke stoga nije mudro druziti se s takvima...!?
evo siguran sam da lažeš, kradeš i imaš vaške...jesi sad zadovoljan? :D

jel ćeš sad prestati da se nadgornjavaš i kažeš šta je za tebe lično ljubav prema Bogu i kako je ispoljavaš..ne interesuje mene šta piše u Bibliji nego kako ti lično razvijaš i ispoljavaš ljubav prema Bogu...tvoje lično iskustvo, a ne zaklanjanje iza citata koji pokazuju da se osim držanjem zakona Božjih može i muzikom proslavljati Bog...ili još nisi stigao do ljubavi u svojoj religiji?...

evo siguran sam da lažeš, kradeš i imaš vaške...jesi sad zadovoljan? :D
Znao sam,bilo je samo pitanje vremena... :)

jel ćeš sad prestati da se nadgornjavaš i kažeš šta je za tebe lično ljubav prema Bogu i kako je ispoljavaš..ne interesuje mene šta piše u Bibliji nego kako ti lično razvijaš i ispoljavaš ljubav prema Bogu...tvoje lično iskustvo, a ne zaklanjanje iza citata koji pokazuju da se osim držanjem zakona Božjih može i muzikom proslavljati Bog..
Pitao si me za misljenje ( kako ja to radim )i ja sam ti pokazao kako konkretnim Bibliskim citatima,da ti ustedim vreme jer je sasvim moguce da bi me onda pitao " a zasto tako verujes,da nije mozda iz Biblije,pa gde to pise i t.d. ".
Dakle radim to sto sam naveo (sto ce reci prihvatio sam savet Pisma)... a da sve to uvek uvek moze bolje - definitivno moze !!!
Pitao si direktno i upravo tako sam ti odgovorio,bez ikakvih okolisanja,filozofiranja,lanskih prognoza,pricama o Ukraini i t.d..

P.S. Sta je,iznenadjen si odgovorom,nisi ocekivao takav odgovor ?
Dobrodosao "na zemlju"dragi moj prijatelju...znas,nije tako bezbedno leteti u oblacima licnih mastaranja,mnogo je bezbednije koracati na "cvrstom tlu" realnosti... pa "makar" ona bila i Bibliska !!!

P.P.S

.ne interesuje mene šta piše u Bibliji
Pa ni mene ne interesuje sta kaze Sting pa si ga ti citirao,dozvoli da i ja iznesem citate koje meni znace.

Poslednja izmena:
Znao sam,bilo je samo pitanje vremena... :)
nisi ti kriv što imaš vaške :D
Pitao si me za misljenje ( kako ja to radim )i ja sam ti pokazao kako konkretnim Bibliskim citatima,da ti ustedim vreme jer je sasvim moguce da bi me onda pitao " a zasto tako verujes,da nije mozda iz Biblije,pa gde to pise i t.d. ".
Dakle radim to sto sam naveo (sto ce reci prihvatio sam savet Pisma)... a da sve to uvek uvek moze bolje - definitivno moze !!!
Pitao si direktno i upravo tako sam ti odgovorio,bez ikakvih okolisanja,filozofiranja,lanskih prognoza,pricama o Ukraini i t.d..
mislim da i sam shvataš da se ljubav prema Bogu ne treba svesti na poštovanje njegovih zakona i pobožnu muziku
P.S. Sta je,iznenadjen si odgovorom,nisi ocekivao takav odgovor ?
Dobrodosao "na zemlju"dragi moj prijatelju...znas,nije tako bezbedno leteti u oblacima licnih mastaranja,mnogo je bezbednije koracati na "cvrstom tlu" realnosti... pa "makar" ona bila i Bibliska !!!
tvoji tekstovi me spuštaju pod zemlju...a ja volim kad me nešto nadahne a ne kad probudi u meni razočaranje u ljude i tugu
P.P.S
Pa ni mene ne interesuje sta kaze Sting pa si ga ti citirao,dozvoli da i ja iznesem citate koje meni znace.
niko ti ne brani da izneseš citate, ali ja ne vidim ništa tvoje lično u celoj tvojoj priči...nije valjda da se držiš samo Biblije i samo onoga što piše u Bibliji a nemaš ništa svoje lično da dodaš, nikakv lični uvid, nikakvo lično iskustvo, nikakva lična osećanja...
zamišljam da si i kao dete bio od onih što poruše tuđe kule u pesku...priđeš gde se druga deca igraju praveći kule u pesku i išutiraš sve to i nadmoćno kažeš
Matej 7,26A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, on će biti kao čovjek lud koji sazida kuću svoju na pijesku:
Matej 7,27I udari dažd, i dođoše vode, i dunuše vjetrovi, i udariše u kuću onu, i pade, i raspade se strašno.

Mozda posle svoje dece :ok:
To nije ista kategorija ljubavi na zemlji najjaca veze jeste roditelj/dete i Bog ne trazi da ogranicavas ( sputavas) ljubav prema detetu jer se ona manifestuje SASVIM RAZLICITO od ljubavi prema Bogom stoga se ne mogu uporedjivati.
Ono sto ,bar po meni,Isus zapravo kaze je to da ne trebamo krsiti Bozje zapovesti kako bi ugodili svom detetu ( majci,ocu...) jer se ljubav prema Bogu manifestuje drzanjem Bozjih zapovesti !!!

Tako je, najjaca ljubav je dete a posle moze da bude ljubav prema bogu, psu, tenisu, roditeljima, zeni.....
Da te malo popravim ,ljubav prema Bogu nije iza ljubavi prema detetu ali nije ni ispred.
To je isto kao da pokusavas resiti matematicki zadatak koji trazi sabiranje dve cokolade i tri cetvrtine bureka...
Dakle ljubav prema Bogu mora biti najveca u smislu toga da BUKVALNO NI JEDNA DRUGA ljudska veza ne sme biti razlog za krsenje Bozjih zapovesti !!!

Da te malo popravim ,ljubav prema Bogu nije iza ljubavi prema detetu ali nije ni ispred.
To je isto kao da pokusavas resiti matematicki zadatak koji trazi sabiranje dve cokolade i tri cetvrtine bureka...
Dakle ljubav prema Bogu mora biti najveca u smislu toga da BUKVALNO NI JEDNA DRUGA ljudska veza ne sme biti razlog za krsenje Bozjih zapovesti !!!
a šta ćemo sa ovim?
1. Mojsijeva 22,1Poslije toga šćaše Bog okušati Avrama, pa mu reče: Avrame! A on odgovori: evo me.
1. Mojsijeva 22,2I reče mu Bog: uzmi sada sina svojega, jedinca svojega miloga, Isaka, pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo na brdu gdje ću ti kazati
1. Mojsijeva 22,3I sjutradan rano ustavši Avram osamari magarca svojega, i uze sa sobom dva momka i Isaka sina svojega; i nacijepavši drva za žrtvu podiže se i pođe na mjesto koje mu kaza Bog.

nisi ti kriv što imaš vaške :D

mislim da i sam shvataš da se ljubav prema Bogu ne treba svesti na poštovanje njegovih zakona i pobožnu muziku

tvoji tekstovi me spuštaju pod zemlju...a ja volim kad me nešto nadahne a ne kad probudi u meni razočaranje u ljude i tugu

niko ti ne brani da izneseš citate, ali ja ne vidim ništa tvoje lično u celoj tvojoj priči...nije valjda da se držiš samo Biblije i samo onoga što piše u Bibliji a nemaš ništa svoje lično da dodaš, nikakv lični uvid, nikakvo lično iskustvo, nikakva lična osećanja...
zamišljam da si i kao dete bio od onih što poruše tuđe kule u pesku...priđeš gde se druga deca igraju praveći kule u pesku i išutiraš sve to i nadmoćno kažeš
Ljubav ptema Bogu je upravo to sto sam naveo,ona se tako manifrstuje .A naravno da bi dosao do tog stanja trebas prvo dobro Ga upoznati,steknuti poverenje u Njega i pokusati komunikaciju s Njim (padas na svoja koljena i obracas se Bogu i citas Bibliju da bi primio odgovor s Neba.

Sto se tekstova tice,cudi me zasto tebe muci,gusi i razzaloscuje Bozji zakon ?
Smatrss da su to previse teske stvari ?
Hajde probaj jedan eksperimenat,probaj postovati zapovesti koje Bog trazi SAMO JEDNU NEDELJU pa se onda obracunaj sta si dobio a sta izgubio. Mislim da ces tek tada,ako to izvedes iskrenog srca,moci da ozbiljno pricas na ovu temu.

Inace,ja uobicajeno iznosim moje misljenje/stav ,koristim primere iz realnog zivota ali na kraju iznosim i dokaze u prilog mojih tvrdnji.
Ali tada kada se trazi direktan i precizan Bibliski odgovor -onda ga dajem !!!

A ono kakav sam bio kad sam bio mali si totalno pogresio...stvarno mi je zao sto si stekao utisak da ja ovde promovisem bilo kakvu nadmocnost.

a šta ćemo sa ovim?
1. Mojsijeva 22,1Poslije toga šćaše Bog okušati Avrama, pa mu reče: Avrame! A on odgovori: evo me.
1. Mojsijeva 22,2I reče mu Bog: uzmi sada sina svojega, jedinca svojega miloga, Isaka, pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo na brdu gdje ću ti kazati
1. Mojsijeva 22,3I sjutradan rano ustavši Avram osamari magarca svojega, i uze sa sobom dva momka i Isaka sina svojega; i nacijepavši drva za žrtvu podiže se i pođe na mjesto koje mu kaza Bog.
Otvori temu,smatram da je to izuzetno kompleksna ali ujedno i zanimljiva tema koja se mora analizirati iz vise aspekata kako bi dosli do zadovoljavajuceg odgovora...po meni ova tema nije pravo mesto za taj dogadjaj.

Ljubav ptema Bogu je upravo to sto sam naveo,ona se tako manifrstuje .A naravno da bi dosao do tog stanja trebas prvo dobro Ga upoznati,steknuti poverenje u Njega i pokusati komunikaciju s Njim (padas na svoja koljena i obracas se Bogu i citas Bibliju da bi primio odgovor s Neba.
nije Bog na nebu nego je sveprisutan...nije ljubav prema Bogu samo izvršavati zapovesti...i državne zakone ne kršiš ali to ne znači da voliš državu...vidi šta Isus kaže
Matej 22,37A Isus reče mu: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
Matej 22,38Ovo je prva i najveća zapovijest.

znači svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom misli svojom...to je mnogo mnogo više nego samo držati zapovesti
Sto se tekstova tice,cudi me zasto tebe muci,gusi i razzaloscuje Bozji zakon ?
Smatrss da su to previse teske stvari ?
Hajde probaj jedan eksperimenat,probaj postovati zapovesti koje Bog trazi SAMO JEDNU NEDELJU pa se onda obracunaj sta si dobio a sta izgubio. Mislim da ces tek tada,ako to izvedes iskrenog srca,moci da ozbiljno pricas na ovu temu.
ajde ti pokušaj jednu nedelju bar na forumu da voliš bližnjeg forumaša kao samog sebe

Matej 22,39A druga je kao i ova: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
Matej 22,40O ovima dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci.

Inace,ja uobicajeno iznosim moje misljenje/stav ,koristim primere iz realnog zivota ali na kraju iznosim i dokaze u prilog mojih tvrdnji.
Ali tada kada se trazi direktan i precizan Bibliski odgovor -onda ga dajem !!!
ok
A ono kakav sam bio kad sam bio mali si totalno pogresio...stvarno mi je zao sto si stekao utisak da ja ovde promovisem bilo kakvu nadmocnost.
takav ti je nastup...kao da si u ratu a ne među prijateljima

Otvori temu,smatram da je to izuzetno kompleksna ali ujedno i zanimljiva tema koja se mora analizirati iz vise aspekata kako bi dosli do zadovoljavajuceg odgovora...po meni ova tema nije pravo mesto za taj dogadjaj.
pitanje za ovu temu vezano za taj slučaj je da li je Bog kušao Avramovu ljubav prema njemu time što je tražio da mu žrtvuje sina? Odgovor je jasan. Jeste. Znači Biblijski SZ Bog želi da ga ljudi toliko vole da su spremni da mu žrtvuju svoju decu. Znači on zahteva da ga vole više nego sopstvenu decu. Mislim da je to jasno.

Ista priča ti je i u NZ kad _Isus jasno kaže
Matej 10,37Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.

znači ne radi se o sabiranju dve čokolade i tri četvrtine bureka nego se radi o istoj ljubavi za koju Bog zahteva da bude prvo na njemu pa tek onda na porodici..

Poslednja izmena:

Back