Ljubav prema Bogu

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da te malo popravim ,ljubav prema Bogu nije iza ljubavi prema detetu ali nije ni ispred.
To je isto kao da pokusavas resiti matematicki zadatak koji trazi sabiranje dve cokolade i tri cetvrtine bureka...
Dakle ljubav prema Bogu mora biti najveca u smislu toga da BUKVALNO NI JEDNA DRUGA ljudska veza ne sme biti razlog za krsenje Bozjih zapovesti !!!
Bozje zapovesti nemaju s tim veze

Ista priča ti je i u NZ kad _Isus jasno kaže

Matej 10,37Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
Kakva glupost u toj vasoj bibliji.....

Bozje zapovesti nemaju s tim veze

Kakva glupost u toj vasoj bibliji.....
ja ne verujem da je Biblija Božija reč u šta su Aeternum i robivek i Glasnik ubeđeni...niti smatram da je Isus bio Bog ali cenim da ima mudrosti u nekim stvarima koje je kazao i da je ok i čak poželjno smatrati ga za učitelja života... Bog u koga ja verujem je Bog Tvorac i Izvor svih svetova i svih duša a ne biblijski bog..mislim da ta dva nisu isto..

ja ne verujem da je Biblija Božija reč u šta su Aeternum i robivek i Glasnik ubeđeni...niti smatram da je Isus bio Bog ali cenim da ima mudrosti u nekim stvarima koje je kazao i da je ok i čak poželjno smatrati ga za učitelja života... Bog u koga ja verujem je Bog Tvorac i Izvor svih svetova i svih duša a ne biblijski bog..mislim da ta dva nisu isto..
Кренуо си улицом која је слепа, мораћеш да кренеш у рикверц и да се вратиш на почетну тачку.

nije Bog na nebu nego je sveprisutan...
Pa nisam ja taj koji je izmislio taj opis,to je Bibliska realnost koju znaju svi koji su bar jednom prosli Sveto Pismo pa makar i mestimicno... :)
Evo ti par citata:

1 Mojs.24,7:
"...Gospod Bog nebeski, koji me je uzeo iz doma oca mojega i iz zemlje roda mojega, i koji mi je rekao i zakleo mi se govoreći: sjemenu ću tvojemu dati zemlju ovu, on će poslati anđela svojega pred tobom da dovedeš ženu sinu mojemu odande..."

Nem.1,5:
"...I rekoh: oh Gospode Bože nebeski, Bože veliki i strašni, koji čuvaš zavjet i milost onima koji te ljube i drže tvoje zapovijesti..."

Nem.2,20;
'...A ja im odgovorih i rekoh: Bog nebeski daće nam sreću, a mi sluge njegove ustasmo i zidamo; ali vi nemate dijela ni prava ni spomena u Jerusalimu..."

Mat.7,11;
"...Kad dakle vi, zli budući, umijete dare dobre davati djeci svojoj, koliko će više otac vaš nebeski dati dobra onima koji ga mole? ..."
nije ljubav prema Bogu samo izvršavati zapovesti...i državne zakone ne kršiš ali to ne znači da voliš državu...vidi šta Isus kaže
Matej 22,37A Isus reče mu: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
Matej 22,38Ovo je prva i najveća zapovijest.
Ovo sto si citirao samo dodatno pojasnjava situaciju - dakle drzis Bozje zapovesti svim svojim srcem i svom dusom svojom a ne polovicno,na silu,formalno reda radi i t.d.
Zapovesti su one o kojima trebas razmisljati jer one zapravo govore o Zakonodavcu - koliko je On pravedan i dobar a sto se vidi takodje i od sasme zapovesti.
Evo sta kaze Pismo po ovome:

Isu.1,8:
"...Neka se ne rastavlja od usta tvojih knjiga ovoga zakona, nego razmišljaj o njemu dan i noć, da držiš i tvoriš sve kako je u njemu napisano; jer ćeš tada biti srećan na putovima svojim i tada ćeš napredovati..."

Ps119,41-52:
"...Neka dođe na me milost tvoja, Gospode, pomoć tvoja po riječi tvojoj.
I ja ću odgovoriti onome koji me ruži; jer se uzdam u riječ tvoju.
Nemoj uzeti nigda od usta mojih riječi istine, jer čekam sudove tvoje.
I čuvaću zakon tvoj svagda, dovijeka i bez prestanka.
Hodiću slobodno, jer tražim zapovijesti tvoje.
Govoriću o otkrivenjima tvojim pred carevima, i neću se stidjeti.
Tješiću se zapovijestima tvojim, koje ljubim.
Ruke svoje pružam k zapovijestima tvojim, koje ljubim, i razmišljam o naredbama tvojim.

Opomeni se riječi svoje k sluzi svojemu, na koju si mi zapovjedio da se oslanjam.
U nevolji mojoj tješi me što me riječ tvoja oživljava.
Oholi mi se rugaju veoma; ali ja ne otstupam od zakona tvojega.
Pamtim sudove tvoje od iskona, Gospode, i tješim se..."

takav ti je nastup...kao da si u ratu a ne među prijateljima
Aha,dakle ja sam ratnik koji napada dok si ti recimo prijatelj koji si razocaran zbog toga sto te ja ne dozivlavam i ne ponasam se na isti nacin ?
A da ipak ti procitas moje nastupe pa ako li nadjes bilo sta neprijateljski onda se vrati ovde i citiraj ali ako toga ne budes nasao,onda bi bilo red da se diskretno izvinis...a onda ponovi postupak jos jednom s tim sto ces ovaj put prebrojiti sve uvrede i napade koje su stizale na moju adresu pa tek onda donesi konacan zakljucak koji je taj koji nastupa prijateljski a ko ofanzivno !!!

Aha,dakle ja sam ratnik koji napada dok si ti recimo prijatelj koji si razocaran zbog toga sto te ja ne dozivlavam i ne ponasam se na isti nacin ?
A da ipak ti procitas moje nastupe pa ako li nadjes bilo sta neprijateljski onda se vrati ovde i citiraj ali ako toga ne budes nasao,onda bi bilo red da se diskretno izvinis...a onda ponovi postupak jos jednom s tim sto ces ovaj put prebrojiti sve uvrede i napade koje su stizale na moju adresu pa tek onda donesi konacan zakljucak koji je taj koji nastupa prijateljski a ko ofanzivno !!!
izvini ako sam te uvredio, ali ja tako doživljavam tvoje nastupe...uvek si ofanzivan, agresivan, britak kao sablja, ulećeš u duele, a meni se ne da da se mačujem i nadgornjavam s tobom.....ja sam za varijantu opuštene prijateljske diskusije

Pa nisam ja taj koji je izmislio taj opis,to je Bibliska realnost koju znaju svi koji su bar jednom prosli Sveto Pismo pa makar i mestimicno... :)
Evo ti par citata:

1 Mojs.24,7:
"...Gospod Bog nebeski, koji me je uzeo iz doma oca mojega i iz zemlje roda mojega, i koji mi je rekao i zakleo mi se govoreći: sjemenu ću tvojemu dati zemlju ovu, on će poslati anđela svojega pred tobom da dovedeš ženu sinu mojemu odande..."

Nem.1,5:
"...I rekoh: oh Gospode Bože nebeski, Bože veliki i strašni, koji čuvaš zavjet i milost onima koji te ljube i drže tvoje zapovijesti..."

Nem.2,20;
'...A ja im odgovorih i rekoh: Bog nebeski daće nam sreću, a mi sluge njegove ustasmo i zidamo; ali vi nemate dijela ni prava ni spomena u Jerusalimu..."

Mat.7,11;
"...Kad dakle vi, zli budući, umijete dare dobre davati djeci svojoj, koliko će više otac vaš nebeski dati dobra onima koji ga mole? ..."
znam da je u Bibliji nebeski ali ja verujem da je pravi Bog sveprisutan...to mi je jedino logično..otvorio sam svojevremeno i temu o tome
https://forum.krstarica.com/threads/oce-nas-koji-si-na-nebesima.932774/

Ovo sto si citirao samo dodatno pojasnjava situaciju - dakle drzis Bozje zapovesti svim svojim srcem i svom dusom svojom a ne polovicno,na silu,formalno reda radi i t.d.
ne verujem da je samo na zapovesti mislio Isus kad je rekao da treba voleti Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim mislima svojim...

Vidi to nismo mi izmisli nego smo dosli do te istine
mozes i ti
dokazano je u 20 veku nadahnuce Biblije
dakle postoje dokazi
ti i ne znas ko je taj Bog a biblija jasno kaze da je JHVH taj Bog tvorac svega
Dakle jedan jedini Bog je svima nama isti svim ljudima

Vidi to nismo mi izmisli nego smo dosli do te istine
mozes i ti
dokazano je u 20 veku nadahnuce Biblije
dakle postoje dokazi
ti i ne znas ko je taj Bog a biblija jasno kaze da je JHVH taj Bog tvorac svega
Dakle jedan jedini Bog je svima nama isti svim ljudima
Ako je isti Bog onda nije u Bibliji verodostojno predstavljen..ne verujem da bi dobar i pravedan svemogući i sveznajući Bog stavljao jedan narod iznad svih ostalih i ohrabrivao ga da čini genocid, i radio stvari kao što je potop..ne verujem ni u priču o Adamu i Evi,...sve je to jevrejska mitologija..

Biblija je samo knjiga.
Zapamti > k - nj - i - g - a :super:
Pa isto ko raniji mitovi, egipatski, sumerski, grcki, rimski i americki i azijski. Niko danas ne veruje da se to stvarno desilo, iako su tadasnji ljudi
u to verovali. Recimo veruje se da je Oziris naucio egipcane da jedu zitarice, a bili su pre toga kanibali...
Mislim mitovi u SZ, i mitovi iz NZ, sve ce to prekriti vreme, i neke nove religije... no kako danas ljudi imaju mnogo
vise znanja nego tada, teze se zapati nova religija, pa se ogranici na manji broj ljudi.
No meni religija nesto drugo znaci, a to je sistem praksi, da se napravi bolji covek, dok u same mitove ne verujem...

znam da je u Bibliji nebeski ali ja verujem da je pravi Bog sveprisutan...to mi je jedino logično..otvorio sam svojevremeno i temu o tome
https://forum.krstarica.com/threads/oce-nas-koji-si-na-nebesima.932774/
Po meni,ti sada praktikujes sistem "Bog kaze tako ali ja mislim ovako"...

ne verujem da je samo na zapovesti mislio Isus kad je rekao da treba voleti Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim mislima svojim...
Pa ja sam te lepo pitao sta ti podrazumevas konkretno pod time a ti si mi davao razloge zasto Boga trebamo voljeti i postovati a kada sam insistirao na odgovor - onda si me proglasio pakosnim...
Znas,nije problem ako li nesto ne znas ili ne razumes,problem je kada toga ne samo sto nisi svestan nego smatras da si Ajnstajn ... :)
Inace upravo je Isus jasno naveo sta to znaci LJUBITI HRISTA ,dao sam citat a ti kako hoces...

Pa to, te stvari mogu i ne moraju postojati, ako se pridrzavas prakse, dace rezultate...
ispovedanje služi umirivanju griže savesti, a griža savesti predstavlja vrata za demone....bolje je učiti iz grešaka i oprostiti sebi i ne grešiti više nego se stalno ispovedati...svaki pravi greh je u suštini greh protiv ljubavi..ko savlada lekcije ljubavi neće više grešiti..
pričest služi da čovek poveruje da se sveti duh useljava u njega i kad poveruje onda to i oseća

ne trebaju mi te prakse nego sam izvukao od Isusa da je najvažnije imati puno ljubavi za Boga i sebe i bližnje, i generalno iz pravoslavlja da je izuzetno bitno poraziti svoju sujetu...i za sad je to ono na čemu mogu da radim godinama..sledeći korak je shvatanje principa po kome funkcioniše vera...vera tvoja spasila te govorio je uvek Isus izlečenima..znamo za placebo efekat koji dokazuje koliko je vera bitna...čuda su placebo..čovek može verom da menja svoje stanje a možda i sam matriks u kome živimo..

Po meni,ti sada praktikujes sistem "Bog kaze tako ali ja mislim ovako"...
ne znamo šta Bog kaže...znamo samo šta knjiga jevrejske mitologije kaže i šta ljudi koji su relativno šturo zabeležili Isusov život i dela kažu...da je Isus sam napisao neku knjigu bilo bi što šta mnogo jasnije..ovako razni tumače kako žele..
Pa ja sam te lepo pitao sta ti podrazumevas konkretno pod time a ti si mi davao razloge zasto Boga trebamo voljeti i postovati a kada sam insistirao na odgovor - onda si me proglasio pakosnim...
Znas,nije problem ako li nesto ne znas ili ne razumes,problem je kada toga ne samo sto nisi svestan nego smatras da si Ajnstajn ... :)
Inace upravo je Isus jasno naveo sta to znaci LJUBITI HRISTA ,dao sam citat a ti kako hoces...
pa ja sam ti objasnio u uvodnom postu i kasnije kako ja shvatam kako ljubav prema Bogu treba da izgleda....da znam sve o tome verovatno ne bi ni imao potrebu da otvaram temu o tome...otvorio sam temu da čujem kako drugi praktikuju ljubav prema Bogu...kad Isus kaže da Boga treba voleti svim srcem, svom dušom, svim mislima to nikako ne može da bude isto kao da je rekao držite zapovesti to je dovoljno...

ispovedanje služi umirivanju griže savesti, a griža savesti predstavlja vrata za demone....bolje je učiti iz grešaka i oprostiti sebi i ne grešiti više nego se stalno ispovedati...svaki pravi greh je u suštini greh protiv ljubavi..ko savlada lekcije ljubavi neće više grešiti..
pričest služi da čovek poveruje da se sveti duh useljava u njega i kad poveruje onda to i oseća

ne trebaju mi te prakse nego sam izvukao od Isusa da je najvažnije imati puno ljubavi za Boga i sebe i bližnje, i generalno iz pravoslavlja da je izuzetno bitno poraziti svoju sujetu...i za sad je to ono na čemu mogu da radim godinama..sledeći korak je shvatanje principa po kome funkcioniše vera...vera tvoja spasila te govorio je uvek Isus izlečenima..znamo za placebo efekat koji dokazuje koliko je vera bitna...čuda su placebo..čovek može verom da menja svoje stanje a možda i sam matriks u kome živimo..
Znas kako, ja praktikujem dobra dela i pozitivne misli. Ne namecem autoritet ni detetu ni zeni niti ikom. Zato su me na poslu ocenili liderske sposobnosti ispod ocekivanja :P

ne znamo šta Bog kaže..
Pa mozda vi ne znate ali zato nas ima puno nas koji znamo...

.znamo samo šta knjiga jevrejske mitologije kaže i šta ljudi koji su relativno šturo zabeležili Isusov život i dela kažu...da je Isus sam napisao neku knjigu bilo bi što šta mnogo jasnije..ovako razni tumače kako žele..
Zapravo to nije mitologija nego zapisana Bozja rijec koju su oni,pod direktnim uticajem Boga Nebeskoga,morali podeliti sa ostalim svetom...
Inace,Isus je jasno naveo da je SPASENJE OD JEVREJA ,hteli to neki priznati ili ne ( da ne napominjem da je Isus ,kad se ponizio i uzeo ljudsko oblicje,"uzeo" je tijelo iz jevrejskog naroda,dakjle bio je jevrejin).

pa ja sam ti objasnio u uvodnom postu i kasnije kako ja shvatam kako ljubav prema Bogu treba da izgleda....
To tvoje "kako treba da izgleda"je daaaaaleko od onog sto imamo kao oficijalni zapis iz Svete knjige,Biblije ali posto je ti odbacujes - onda trebas navesti reference odakle si stekao ta tvoja saznanja o prerdmetnoj temi ili da nam kazes da je to ipak samo tvoje licno razmisljanje sto je takodje sasvim u redu...neko moze verovati da "magarac leti "i to je njegovo pravo koje naravno, ne mora biti istinito... :D
da znam sve o tome verovatno ne bi ni imao potrebu da otvaram temu o tome...otvorio sam temu da čujem kako drugi praktikuju ljubav prema Bogu...
Ovo zvuci zaista dobro ali si bato debelo podbacio u praksi...naime,ti kazes da ne znas sta to znaci ,dakle ne znas sve o tome,sto je u redu ali kad ti onda neko sto tu materiju poznaje bolje od tebe iznese oficijalne podatke po tom pitanju,dakle oficijalne u teoloskom smislu gde je izvor podataka biblija - ti se onda bunis i odbacujes te navode jer se tebi to ne uklapa u tvoju semu kako to navodno Bog menadjira zivot na ovu planetu,sta On trazi od ljudi i kako se te obaveze trebaju praktikovati...i da ne zaboravim,onog koji ti to iznosi ti ga optuzujes da je pakosan,ovakav,onakav a na kraju si cak konstatirao i da ima vashke...:D
Nije to lepo ,mislim da trebas poslusati RIA77 koji ti je prijateljski preporucio "da krenes u rikverc" pa da se vratis na pocetnu tacku...

Pa mozda vi ne znate ali zato nas ima puno nas koji znamo...
verujete da znate..i ja mogu da verujem da znam da letim...i budisti veruju da znaju..i indusi veruju da oni znaju...i muslimani veruju da baš oni znaju..i pripadnici ma koje religije veruju da je baš njima dato istinito otkrivenje boga ili bogova...
Zapravo to nije mitologija nego zapisana Bozja rijec koju su oni,pod direktnim uticajem Boga Nebeskoga,morali podeliti sa ostalim svetom...
Inace,Isus je jasno naveo da je SPASENJE OD JEVREJA ,hteli to neki priznati ili ne ( da ne napominjem da je Isus ,kad se ponizio i uzeo ljudsko oblicje,"uzeo" je tijelo iz jevrejskog naroda,dakjle bio je jevrejin).
nekako imam utisak da od Jevreja malo šta dobro dolazi...
To tvoje "kako treba da izgleda"je daaaaaleko od onog sto imamo kao oficijalni zapis iz Svete knjige,Biblije ali posto je ti odbacujes - onda trebas navesti reference odakle si stekao ta tvoja saznanja o prerdmetnoj temi ili da nam kazes da je to ipak samo tvoje licno razmisljanje sto je takodje sasvim u redu...neko moze verovati da "magarac leti "i to je njegovo pravo koje naravno, ne mora biti istinito... :D
mislio sam da se podrazumeva da je ono što napišem samo moje lično razmišljanje..da ne moram da dajem disclaimer u svakom postu
Ovo zvuci zaista dobro ali si bato debelo podbacio u praksi...naime,ti kazes da ne znas sta to znaci ,dakle ne znas sve o tome,sto je u redu ali kad ti onda neko sto tu materiju poznaje bolje od tebe iznese oficijalne podatke po tom pitanju,dakle oficijalne u teoloskom smislu gde je izvor podataka biblija - ti se onda bunis i odbacujes te navode jer se tebi to ne uklapa u tvoju semu kako to navodno Bog menadjira zivot na ovu planetu,sta On trazi od ljudi i kako se te obaveze trebaju praktikovati...i da ne zaboravim,onog koji ti to iznosi ti ga optuzujes da je pakosan,ovakav,onakav a na kraju si cak konstatirao i da ima vashke...:D
Nije to lepo ,mislim da trebas poslusati RIA77 koji ti je prijateljski preporucio "da krenes u rikverc" pa da se vratis na pocetnu tacku...
da pišem ovo što pišem u Indiji rekli bi mi da treba da se vratim u rikverc i verujem u Bramu, Krišnu, Šivu...da pišem u budističkom svetu rekli bi mi da trebam da idem u rikverc i vratim se budizmu...da pišem u islamskom svetu rekli bi mi da trebam da idem u rikverc i vratim se Kuranu...vernici članovi neke verske grupe uvek žele da pojedinca vrate u okvire onih verovanja u koje sami veruju...ako je Bog jedan i istina jedna ko je od svih tih religija u pravu? Svi? ili možda niko? Ja biram da ne budem član nijedne verske grupe nego da uzmem ono što mislim da je vredno i da to praktikujem najbolje što mogu. Od Isusa uzimam ljubav prema Bogu, sebi i bližnjima. Od pravoslavlja važnost borbe protiv sujete. Samo na te dve stvari mogu godinama da radim da se usavršavam. Za mene je to vera u praksi, a ne proučavanje nečega što se od nekih vernika smatra da je Božija reč, a nema dokaza za takvu tvrdnju.

verujete da znate..i ja mogu da verujem da znam da letim...i budisti veruju da znaju..i indusi veruju da oni znaju...i muslimani veruju da baš oni znaju..i pripadnici ma koje religije veruju da je baš njima dato istinito otkrivenje boga ili bogova...

nekako imam utisak da od Jevreja malo šta dobro dolazi...

mislio sam da se podrazumeva da je ono što napišem samo moje lično razmišljanje..da ne moram da dajem disclaimer u svakom postu

da pišem ovo što pišem u Indiji rekli bi mi da treba da se vratim u rikverc i verujem u Bramu, Krišnu, Šivu...da pišem u budističkom svetu rekli bi mi da trebam da idem u rikverc i vratim se budizmu...da pišem u islamskom svetu rekli bi mi da trebam da idem u rikverc i vratim se Kuranu...vernici članovi neke verske grupe uvek žele da pojedinca vrate u okvire onih verovanja u koje sami veruju...ako je Bog jedan i istina jedna ko je od svih tih religija u pravu? Svi? ili možda niko? Ja biram da ne budem član nijedne verske grupe nego da uzmem ono što mislim da je vredno i da to praktikujem najbolje što mogu. Od Isusa uzimam ljubav prema Bogu, sebi i bližnjima. Od pravoslavlja važnost borbe protiv sujete. Samo na te dve stvari mogu godinama da radim da se usavršavam. Za mene je to vera u praksi, a ne proučavanje nečega što se od nekih vernika smatra da je Božija reč, a nema dokaza za takvu tvrdnju.
U principu izbegavam polemike sa nevernicima a narocito teoloske jer bi se one trebale zasnivati na Bibliju ( koju oni ne priznaju)...
Ali cu ti na sve ovo sto si naveo,odgovoriti samo pitanjem: jel mozes navesti drugog verskog faktora osim Isusa Hrista,koji je podelio vreme ljudske istorije na vreme pre tog faktora I vreme nakon njega ( dakle kao sto je slucaj sa podjelom "vreme pre Hrista" i "vreme nakon Hrista")...!?
Ako li imas nekog takvog daj iznesi a ako li nemas onda se dobro upitaj zasto se desila ta podijela na dva doba,koji je On to faktor bio,iz kog naroda potice i odakle nam sve te informacije...
ah da,a kad to uradis onda se na kraju upitaj kako to da jos uvek danas ljudi praktikuju sedmicni ciklus radnih dana u smislu 6 radnih i jedan neradni i zasto bas sedam dana u nedelji a ne recimo 8,10 15 i t.d. ???
A ukoliko ne budes nasao neko logicko objasnjenje onda otvori tu jevrejsku Knjigu koja ti uopste ne pashe ( Bibliju) i obrati paznju na ono sto je zapisano na njene prve strane - mozda ce ti proraditi taj "komodore 64" u glavi kojim se ocito sluzis kada je rec o religiji...

Back