Linux. Problemi...

Ja sam hteo reci,da je taj Linux ozbiljan sistem,oko njega bi se prihvatile velike firme kao Microsoft,IBM ili pak Apple...

Hm, al` si ti pobrkao lonchice, lupash ko Maxim po diviziji... Vidi ovako, ms je firma koja proizvodi softver, ibm se uglavnom bavi hardverom, a apple je brend koji ima i jedno i drugo... sad, ibm je jednako lenovo... chisto da znash, daljshe, linux je operativni sistem koji raspolazhe razlichitim distribucijama, gentoo, ubuntu, knopix, sbayon... itd. i neka od njih moze nekome biti losha ali ne mozesh generalizovati stvari i prichati kako je neshto loshe samo zato shto si gloop i ne kapirash princip rada... ili ne razumesh, dalje, velike firme se odavno bave linuxom tako da vech sad mozesh kupiti neki dell sa ubuntuom ili fujitsu siemens sa knopixom... sad, mozhda to za tebe i nisu neke velike firme... Dalje, shta mislish shta je to shto pokreche tigra ili leoparda? Dakle apple makine... shta im osnova, srce...

Hm, al` si ti pobrkao lonchice, lupash ko Maxim po diviziji... Vidi ovako, ms je firma koja proizvodi softver, ibm se uglavnom bavi hardverom, a apple je brend koji ima i jedno i drugo... sad, ibm je jednako lenovo... chisto da znash, daljshe, linux je operativni sistem koji raspolazhe razlichitim distribucijama, gentoo, ubuntu, knopix, sbayon... itd. i neka od njih moze nekome biti losha ali ne mozesh generalizovati stvari i prichati kako je neshto loshe samo zato shto si gloop i ne kapirash princip rada... ili ne razumesh, dalje, velike firme se odavno bave linuxom tako da vech sad mozesh kupiti neki dell sa ubuntuom ili fujitsu siemens sa knopixom... sad, mozhda to za tebe i nisu neke velike firme... Dalje, shta mislish shta je to shto pokreche tigra ili leoparda? Dakle apple makine... shta im osnova, srce...

Ok,ima i dobrih Linuxa kao npr.Suse ili Ubuntu,ali ima ih u ogromnom broju i tako npr. Mepis iako koristi .deb pakete,mnogo manje takvih paketa rade na njemu nego na Ubuntu ili Debianu,te ako je neko skinuo Mepis,mogao je debelo da se razocara u Linuxe...Drugo,mislim da se Windows i OS/2 mnogo brze kontaju od Linuxa,verovatno sto se jos u osnovnoj skoli,pa do faxa izucava Windows,a ne Linux,tako da bi i onaj koji je tek izasao iz njive pre skontao Windows nego Linux.I trece IBM jeste da je gotovo najznacajniji hardverski proizvodjac,ali je i u softveru vodeci u nekim zonama,kao npr.bazama podataka (DB2),samo sto ja ipak koristim MS Acess i Borlandov dBase.Onda pravi jos i mesendzere koji su ipak zahtevni u svakom smislu (IBM Lotus sametime) i doskora je bio proizvodjac OS/2 WARP 4,ali je sada saradnik na njegovoj daljoj proizvodnji u vidu eCS.I bezvezna mi stvar kod Linuxa sto jos ne postoji neka enciklopedija koja bi mogla da se instalira na njemu i koja ne bi zahtevala internet konekciju.

Ce, Linux je jedan i jedini. Ne postoje ni bolji ni losiji. To sto ti se ne svidja kako neki distro resava neki problem, to je vec neka druga prica. Vidis, ja sam Mepisom zadovoljniji nego Ubuntuom, a daleko zadovoljniji nego Suseom.

To sto se Windows "izucava" je stvar rasprostranjenosti sistema. Inace je krajnje nebitno sta se izucava. Na kraju krajeva, ovde slobodan softver ima dosta prednosti: ne moras terati ucenike da daju pare ili da kradu da bi nesto radili kod kuce.

Sto se tice OS/2, IBM je (kao i dosta drugih firmi) batalio razvoj svog sistema i okrenuo se Linuxu. Zasto? Manji razlog: nisu mogli da razvijaju te sisteme brzinom kojom se razvijao Linux. Veci razolg: u ljudima koji razvijaju slobodan softver su videli odlicnu i besplatnu radnu snagu. Od toga sto sad mrckaju iz istih raloga nece biti vajde. Ne moze se tek tako stici sistem koji je jos malo pa punoletan.

btw: Koristis ocajne baze. Razmisli o necem drugom.

Potrbna pomoc, na jednom starom racunaru(PIII 400 Mhz, 128 MB ram, Mga Matrox 8MB, HDD 8 gb, imam instaliran Ubuntu 6.06 koji redovno update-ujem, i na njemu ne mogu da konfigurisem nikako usb stampac HP 1020, jedino na PClinuxOS sam uspeo konfigurisati taj stampac, i LPT stampac HP Laserjet 6L na Mandrivi ne mogu nikako da ga konf.

Back