Linux. Problemi...

Ma nije preterano bitno koja je distribucija na desktopu. Ubuntu ili neki njegov derivat je odličan za taj posao.

Što se tiče tvog problema: Dvaput proveri da nemaš neko alfa/beta izdanje.
Zauzetost memorije ne bi trebala da te brine. Tu je uračunata i zauzeta i keširana memorija, tako da je to ok. A zauzetost procesora bi trebalo da te brine :) Po svojoj prilici neki proces zauzima previše procesora.

Je l se to dešava konstantno? Kada se desi, otvori terminal (gnome-terminal) i ukucaj u njemu
Kod:
Time ćeš dobiti pregled procesa sortiran po zauzetosti procesora. Pogledaj koji proces "jede" najviše resursa i javi kako se zove, ili postuj izgled terminala da pogledamo. Posle toga možemo videti šta ćemo dalje :wink:

sad imam problem sa codecima za ubuntu 7.10.hteo sam da pustim neki mp3,ali mi trazi da instaliram plugin da bi mogao da pusti.ok,ja lepo idem na ok,sve prodjem,ali nece i dalje (gstreamer puginssu oni koje me nudi)probao sam vise puta,ali i dalje nista.pomoc?

To ce ti bolje reci neko ko koristi Ubuntu.
U principu, ako hoces kodeke za gstreamer, otvori Synaptic (podrazumevam da su ti repozitorijumi sinhronizovani), otvori dijalog edit->search i trazi `gstreamer plugins`.
Naci ce neke pakete tipa gstreamer-plugins-good, gstreamer-plugins-ugly i sl. Instaliraj ih sve da se ne pitas gde je koji kodek ;)

pozdrav,

imam nekoliko problema vezano za linux ubuntu. naime, skoro sam se prebacio tako da sam pocetnik.
1. ne mogu da povezem telefon Nokia 6120 clasic, ne prepoznaje ga, (k750i bez problema prepoznaje). kako to da uradim, da li uopste moze?

2. interesuje me posto imam satcard u kompu, da li mogu da radim sa njom i kako? cuo sam da to radi program kafein i ne znam nista vise (doduse nisam ni probao). da li bih morao da ubacujem neke pluginove i kljuceve za kodirane kanale kao sto sam radio na xp-u, ili to ubuntu sve sam odradjuje... napominjem da nisam jos uvek probao da radim sa njom u linuxu... jos nesto vezano za to, da li bih mogao da koristim daljinski upravljac koji sam dobio uz satcard bilo da koristim za gledanje kanala ili za pustanje filmova, muzike i ostalih stvari u linuxu.

toliko i hvala vam sto ste me saslusali. nadam se da cete mi pomoci?

sad imam problem sa codecima za ubuntu 7.10.hteo sam da pustim neki mp3,ali mi trazi da instaliram plugin da bi mogao da pusti.ok,ja lepo idem na ok,sve prodjem,ali nece i dalje (gstreamer puginssu oni koje me nudi)probao sam vise puta,ali i dalje nista.pomoc?

Hm, ubaci bilo koji cd, dvd... film, mp3... i kad ti ponudi kodeke... štikliraj ih sve i skini... po završetku instalacije puštaj šta hoćeš, filmove, muziku... Dalje, udji u synaptic i skroluj do kraja, nadji vlc plejer i instaliraj... taj radi sve... the best!

pozdrav,

imam nekoliko problema vezano za linux ubuntu. naime, skoro sam se prebacio tako da sam pocetnik.
1. ne mogu da povezem telefon Nokia 6120 clasic, ne prepoznaje ga, (k750i bez problema prepoznaje). kako to da uradim, da li uopste moze?

2. interesuje me posto imam satcard u kompu, da li mogu da radim sa njom i kako? cuo sam da to radi program kafein i ne znam nista vise (doduse nisam ni probao). da li bih morao da ubacujem neke pluginove i kljuceve za kodirane kanale kao sto sam radio na xp-u, ili to ubuntu sve sam odradjuje... napominjem da nisam jos uvek probao da radim sa njom u linuxu... jos nesto vezano za to, da li bih mogao da koristim daljinski upravljac koji sam dobio uz satcard bilo da koristim za gledanje kanala ili za pustanje filmova, muzike i ostalih stvari u linuxu.

toliko i hvala vam sto ste me saslusali. nadam se da cete mi pomoci?

Nokiu 6120 nisam ni ja uspeo da povezem ali za te druge probleme ti je Sakal sve lepo objasnio.

Pre nekog vremena sam jurio po netu nesto za povezivanje ove Nokie na Linux, i ispostavilo se da ne postoji nesto sto bi Symbian 9.0 telefon preko USB kabla povezalo s Linuxom.

Pogledaj ove strane, mozda ti budu od pomoci
http://www.opensync.org/wiki/Nokia_6120_classic
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=641319

btw: Svaka cast za izbor telefona.

Sto se tice satelitske kartice, nisam nikad imao prilike da radim sa nekom. Ako radi na istom principu kao obicna TV kartica, onda imas dosta ginih programa za reprodukciju. Kaffeine ima nesto za reprodukciju digitalnih TV kanala, ali kao sto ti rekh nemam iskustva sa takvim karticama. Instaliraj ovaj progam i probaj ;) [ima li uopste drajvra za taj tvoj komad hardvera?]

Za daljinski, probaj da se poigras LIRCom. Predpostavljam da postoji i neki GUI fronend za podesavanje istog.

drustvo,pomagajte.
imam openSUSE 10.3.pre sam imao xp,tokom instalacije suseta sam napravio nove particije,/ formatiranu u ext3 i /home takodje u ext3.naime,prekljuce mi je puko suse,pa sam ponovo instalirao.
i da ne bih brisao /home sa podacima,od jedne particije koja je bila /,sam napravio dve,/ i /home.sve ok,instalirao on.ali ne vidim staru /home koja je u ext3.a treba mi da sacuvam podatke.kako da je vidim,a da ne izgubim podatke?molim za pomoc

drustvo,pomagajte :confused:
imam openSUSE 10.3.pre neki dan je puko,i morao sam ponovo da ga instaliram.naime,imao sam dve particije formatirane u ext3,/ i /home.da ne bih brisao podatke sa /home,od starog / sam napravio dve nove,/ i /home.i sve ok,instalirao ga sam.ali ne vidim staru /home particiju.tu su mi svi podaci.a trebaju mi.kako da je vidim? molim za pomoc :(

Neki dan instaliram ja linux... Ne znam zasto al pade mi na pamet... Pre toga resih da ne procitam ni jedno upustvo niti da znam koju komandu za shell... Mislim da mi to ne treba iako taj cudni linux u zivotu nisam video... Ako mi negde zapne iscimacu ove sa foruma pa nek se oni muce za mene... Prvo sam imao problem sa but loaderom nisam znao kako da ga nateram da mi nudi i windows i linux iako on sve to sam uradi... A nisam se bas nesto ni pretrgao citajuci GRUB i Lilo manual... Nisam valjda toliki idiJot pa da ja sad tu citam nesto, mozda nesto naucim ne daj boze... I tako ja postavi pitanje za taj neki loader (ma sta on bio) na forum i ljudi mi odgovorise... Zacudih se kakva je to odlicna organizacija pitas nesto a oni se ubise odgovarajuci i crtajuci, samo sto se nisu ponudili da mi dodju kuci i sve to da srede.. Pomislih u sebi bio sam u pravu kakvi manuali kakva upustva kakvi bakraci... Uvek cu da pitam na forumu jer ce neke "budale" da se muce za mene... Pa makar to bilo i prosto mountovanje particije.... Ali to sad nije bitno... Srecno...

Imam problem instalirao sam linuxsuse 10.3, a imam kompjuter: maticna ploca: msi k9n neo-f v2, procesor:amd athlon x2 4200+ box, graficka ploca: msi nx8500gt-td256eh,a od skoro sam na netu pa se ne snalazim bas najbolje, pa me interesuje gde mogu da nadjem drajvere za linux za ovu masinu. POZDRAV

Imam problem instalirao sam linuxsuse 10.3, a imam kompjuter: maticna ploca: msi k9n neo-f v2, procesor:amd athlon x2 4200+ box, graficka ploca: msi nx8500gt-td256eh,a od skoro sam na netu pa se ne snalazim bas najbolje, pa me interesuje gde mogu da nadjem drajvere za linux za ovu masinu. POZDRAV

Drajvere imas u kanti za otpatke kod komsije hakera... A mozda ih ima i negde na papiru zapisane pa mozes da pozajmis od njega svesku s drajverima pa da prepises.... A za sta bi ti drajvere???

OOO Uvek ga biram u odnosu na m$ office... Kad neko nema ooo na racunaru odbijam da radim na m$ officu... A ovo je tema za linux probleme a ne za tvoje glupe konstatacije... I bas ce linuxovci da plate m$ pored ooo-1? Decko saberi se malo glupa su ti ta pitanja...

Back