Quantcast

Linux. Problemi...

Šakal

Elita
Poruka
17.379
Hm, ovako... Nema nas nešto mnogo na ovom forumu... pa nam je dovoljna jedna tema vezana za probleme oko Linuxa... Ima nas par ovde koji nešto malo znamo i voljni smo da pomognemo... pa početnici... pišite ovde šta vas muči a mi ćemo probati da vam pomognemo...
 

Šakal

Elita
Poruka
17.379
E sad, da ne otvaram sto tema... neka to bude ovde... Koliko vidim ima nas zainteresovanih za Gentoo... Kapiram da instalacija i nije baš jednostavna... pa bi neko upućeniji mogao da bači neki tutorijal ovde... onako, step by step...
 

Red_Zmaja

Domaćin
Poruka
3.082
Davno sam napisao na nekom forumu step to step instalaciju gentoo-a. Ako nadjem okacicu mada nema potrebe za tim sve ima na njihovom sajtu i na cd-u. Videces kad stignes upustvo je sasvim korektno neces imati problema...
 

RiSK

Primećen član
Poruka
681
Evo ga oficijelni vodis kroz instalaciju (izmedju ostalog)
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml

Pazi samo, dok jos nisi poceo:
Gentoo je zamisljen da radi kao sistem na kom se softver instalira iz izvornog koda i koji se konfigurise rucno.
Nemoj da koristis graficki instaler! Nemoj ni da koristis binarne pakete (osim za neke velike aplikacije koje se kompajliraju po 20+ sati).
Instaliraj Gentoo iz "Stage 3" (kao sto je uostalom opisano u onom vodicu) i razmisli dobro kad biras USE flagove. Nije frka promeniti ih posle, ali je frka rekompajlirati citav sistem ponovo.

Jednostavno, Gentoo gubi smisao ako instaliras binarne pakete iz live cda. Ako hoces takvu distribuciju, ima mnogo drugih koje su bolje prilagodjene za takvu upotrebu.

E, da, ovo ce da ti pomogne:
http://gentoo-wiki.com/Main_Page
Ima tu svega i svacega.

Imas i naski sajt za Gentoo na http://www.gentoo-srbija.org/

Happy hackin'!
 

RiSK

Primećen član
Poruka
681
Pa, ATI ko ATI ;) Ako radi ljudski radi na nekoj drugoj distribuciji, radice i na Genoo-u.
Nesto nisam u toku sa ATIjem, da ne kazem bezim od njega k'o djavo od krsta: Jesu li malo popravili njihove legacy drajvere?
 

hansII

Početnik
Poruka
21
Nadam se da cete imati malo strpljenja za mene. Po prvi put se srecem sa linuxom i ne mogu da se snadjem a ne zelim da odustanem. Prvo sam imao problema sa modemom, uspeo sam da skinem drajver i cini se da ce sada raditi ali - verovali ili ne - ne mogu da provalim podesavanja konekcije. Instalirao sam Ubuntu a provajder mi je yubc. nije mi jasno koji se podaci unose prilikom konfiguracije konekcije, samo uspostavljanje veze mi je prilicno nejasno a sva objasnjenja koja sam uspeo da pronadjem su otprilike: "popuniti polja sa trazenim podacima". Znam da je malo glupa situacija koju sam izlozio, pretpostavljam da je problem drugacija logika Win-sa pod kojim sam do sada radio... ako neko ima strpljenja da malo objasni postupak bio bih zahvalan...
 

?????????

Zainteresovan član
Poruka
119
Nadam se da cete imati malo strpljenja za mene. Po prvi put se srecem sa linuxom i ne mogu da se snadjem a ne zelim da odustanem. Prvo sam imao problema sa modemom, uspeo sam da skinem drajver i cini se da ce sada raditi ali - verovali ili ne - ne mogu da provalim podesavanja konekcije. Instalirao sam Ubuntu a provajder mi je yubc. nije mi jasno koji se podaci unose prilikom konfiguracije konekcije, samo uspostavljanje veze mi je prilicno nejasno a sva objasnjenja koja sam uspeo da pronadjem su otprilike: "popuniti polja sa trazenim podacima". Znam da je malo glupa situacija koju sam izlozio, pretpostavljam da je problem drugacija logika Win-sa pod kojim sam do sada radio... ako neko ima strpljenja da malo objasni postupak bio bih zahvalan...
imam slican problem, tj vise njih.
instalirao sam ubuntu 7.10, i cinimi se da je prepoznao modem.
1. Kada otvorim networking ili sta vec, on ni ne pokusava de se konektuje. Uneo sam sve podatke koje je trazio (username, pass, telefon provajdera, dns1 i dns2.) Koristim isdn modem netmod (prizvodjac intercom). probao sam da instaliram minicom. pratio sam uputstva za instalaciju, on kaze da nema uputstvo za konfiguraciju (kucao sam ono ./config), posle toga treba make, pa make install, ali kad nece ono prvo da konfigurise, ili kako se vec to zove. probao sa sa wvdial, i tu sam postigao napredak, kada mu kazem da se konektuje (milsim da je komanda pon), on krene da se konektuje (trepce mi crvena lampica na modemu), pa prekine, pa opet ispocetka, a poruka koju mi ispisuje terminal je:

WvDial<*1>: WvDial: Internet dialer version 1.56
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
WvDial<*1>: Initializing modem.
WvDial<*1>: Sending: ATZ
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Modem initialized.
WvDial<*1>: Sending: ATDT042110042
WvDial<*1>: Waiting for carrier.
WvDial Modem<*1>: ATDT042110042
WvDial Modem<*1>: CONNECT 64000/115200 PPP
WvDial<*1>: Carrier detected. Waiting for prompt.
WvDial Modem<*1>: ~[7f]}#@!}!}"} }8}!}$}%\}#}$@#}%}&-cyN}"}&} } } } z\~
WvDial<*1>: PPP negotiation detected.
WvDial<Notice>: Starting pppd at Thu Jan 17 19:37:59 2008
WvDial<Notice>: Pid of pppd: 5559
WvDial<*1>: Using interface ppp0
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: Disconnecting at Thu Jan 17 19:38:06 2008
WvDial<*1>: The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
WvDial<*1>: man pppd explains pppd error codes in more detail.
WvDial<Notice>: Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
WvDial<Notice>: Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
WvDial<*1>: Initializing modem.
WvDial<*1>: Sending: ATZ
WvDial Modem<*1>: ATZ
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Modem initialized.
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
WvDial<*1>: Initializing modem.
WvDial<*1>: Sending: ATZ
WvDial Modem<*1>: ATZ
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Modem initialized.
WvDial<*1>: Sending: ATDT042110042
WvDial<*1>: Waiting for carrier.
WvDial Modem<*1>: ATDT042110042
WvDial Modem<*1>: CONNECT 64000/115200 PPP
WvDial<*1>: Carrier detected. Waiting for prompt.
WvDial Modem<*1>: ~[7f]}#@!}!}"} }8}!}$}%\}#}$@#}%}&D) }*}"}&} } } } xx~
WvDial<*1>: PPP negotiation detected.
WvDial<Notice>: Starting pppd at Thu Jan 17 19:38:14 2008
WvDial<Notice>: Pid of pppd: 5570
WvDial<*1>: Using interface ppp0
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: pppd: [10]�[06][08]p�[06][08]
WvDial<*1>: Disconnecting at Thu Jan 17 19:38:21 2008
WvDial<*1>: The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
WvDial<*1>: man pppd explains pppd error codes in more detail.
WvDial<Notice>: Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
WvDial<Notice>: Auto Reconnect will be attempted in 10 seconds
WvModem<*1>: Cannot get information for serial port.
WvDial<*1>: Initializing modem.
WvDial<*1>: Sending: ATZ
WvDial Modem<*1>: ATZ
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
WvDial Modem<*1>: OK
WvDial<*1>: Modem initialized.
i tako u krug.

konfiguracija (wvdial.conf) je sledeca:
ler Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Modem Type = USB Modem
ISDN = 0
New PPPD = yes
Phone = 042110042
Modem = /dev/ttyACM0
Username = mojusername
Password = mojpassword
Baud = 460800
Islio sam da je zbog onoga isdn=0, pa sam promeni vrednsot u 1, ali opet dobijam isto.
Probao sam i sa onim pppconf li tako nesto, tu sam sve podesio po uputstvu sa ubuntu sajta, ali opet nista. ima neka komanda koja proverava modem. koliko se secam ako modem nije prepoznat onda napise sorry, modem not found. meni nije to napiso, vec neke podatke, koje nisam copy/paste-ovao, ali cu uraditi ako ce vam pomoci da mi pomognete.

2. problem je instalacija drajvera za nvidia geforce 6600gt. Skinuo sam sa nvidia sajta drajvere za linux. fajl se zove nvidia-nesto.run. kda pokrenem duplim klikom taj fajl, pita me dali zelim display, run ili run in terminal. kada kliknem run, nista se nedesava, kada kliknem run in terminal, terminal pocne nesto da radi, pa kaze da nemoze to da se uradi iz terminala. kada mu zadam komande tipa configurate (ili configure, zaboravih tacno), make, ili make instal, nista nisam dobio, osim nekih poruka negacije. samo da napomenem, da mi je prilikom pokretanja os-a rezolucija bila maksimalna, sto valjda znaci da je preopznao karticu, ali i dalje ne mogu da stavim one efekte, jer nisam instalirao drajvere. ima neka aklikacija koja s eotprilike zove restricted drivers. tu se nalazi samo graficka kartica. kada otkacim da dozvoli drajvere za karticu, on pita da li si siguran, ja stavim ok, izbaci poruku this drivers is restricted, tako da ne mogu da instaliram drajvere.

3. pitanje. sta znaci root, da li je to kao administrator na winu? da li je komadna sudo ./nesto, kao neka komanda koju administrator izvrsava.

4. pitanje koje su precice za copy i paste

5. kako da mi numlock bude upaljen cim se pokrene ubuntu.

unapred hvala na pomoci
 

?????????

Zainteresovan član
Poruka
119
e, da...
moja konfiguracija:
asus p5p800
p4 3ghz
2gb ddr400
6600gt

ne znam tacno sta znaci live cd, ali znam da mogu da pokrenem ubuntu bez instalacije, a ja koristim instaliranu verziju, dakle pokrecem ubuntu sa harda, koristi dual-boot, win xp sp2, na fizicki odvojenim hardovima, jedan wd 250gb sata, drugi maxtor 120gb pata.
 

Šakal

Elita
Poruka
17.379
1. sa tim i nemam nekog iskustva pa ti ja ne mogu pomoći ali naći će se već neko...
2. na drugom kompu imam potpuno istu grafičku i sve radi perfektno... compiz, beryl... svi 3d efekti... Vidim da si našao restricted drivers manager... to bi trebalo da radi... probaj Envy... ako i tad ne proradi onda je problem u nečem drugom...
3. otprilike...
4. desni klik... ako sam te dobro razumeo...
5. system - preferences - keyboard - keyboard prefernces
 

?????????

Zainteresovan član
Poruka
119
Problem sa konekcijom jos nisam resio. Problem sa envy programom je taj sto zahteva konekciju koja meni ne radi na ubuntuu. Kad sam napisao precica za copy/paste mislio sam na tastaturi.

Hvala na podrsci.

Koju bi mi distribuciju preporucio sobzirom da sam totalni pocetnik sa linuxom. Treba ni nesto jednostavno, da ne moram mnogo da koristim terminal i da ima dobru podrsku za hardver.
 

Šakal

Elita
Poruka
17.379
Hm, ovako... nisi krenuo od najlakše ali ni od najteže... Ostani na tome... ne menjaj... trudi se da naučiš... Jedan mali savet... ukucaj na guglu... ubuntu forum srbija... tamo ćeš naći sve što ti treba...;)
 

NeshaTheBigGuy

Primećen član
Poruka
786
E ovako, imam problem. Imao sam do danas dual boot sa xp i ubutnu-om. Danas sam obrisao xp particiju preko gparted-a i pokušao da napravim novu particiju za ubuntu. Ne znam zašto, ali mi gparted ne dozvoljava da je stavim kao logical partition nego samo kao primary, a kad je napravim tako onda ne mogu da pišem po njoj. Bilo koji filesystem da stavim, uvek mi stavlja primary. Ako bi mogao neko da mi pomogne...
 

NeshaTheBigGuy

Primećen član
Poruka
786
Ok, kao što sam rekao, obrisao sam particiju na kojoj je bio xp. Pokušao sam da napravim particiju za ubuntu. Nije mi dozvoljavao logic partition nego samo primary, pa sam napravio primary. On prijavljuje kao da ima particija i imam ikonicu "disk" koja je kao ta particija. U particiji imam lost+found. Ne dozvoljava mi da uđem tu. Ne dozvoljava mi ni da pišem po particiji, kaže da nemam prava. Ipak sad sam obrisao particiju i piše mi "unallocated" u gparted ali još uvek imam ikonicu "disk" i unutra lost+found. Da li je moguće da nije mogla dobro da se obriše dok je bio xp? Evo screenshotovi pa pogledajte hronološkim redom. :D

http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot1-1.png
http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot2.png
http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot3.png
http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot4.png
http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot5.png
 

RiSK

Primećen član
Poruka
681
Ti si napravio particiju ali je nisi formatirao. To sto pise Nautilu zanemari :)

Elem, napravi particiju kao sto si pravio (kao na screenshotu 3). Pogledaj koji nod je dodeljen tvojoj particiji. Na ovom screenshotu je /dev/sda1. Ne mora da bude isti nakon pravljenje particije ponovo.

Sledeca stvar je formatiranje. Mislim da desni klik na particiju u GPartedu otvara pomocni meni u kom postoji opcija formatiranja. Idi na to i formatiraj svoaju particiju.

Ukoliko opcija ne postoji, ukucaj u terminalu
Kod:
sudo mke2fs -j /dev/sda1
Naravno, ako tvojoj novoj particiji bud dodeljen neki drugi "device node" zameni /dev/sda1 odgovarajucom vrednoscu.

Tek nakon toga mozes da mountujes particiju. Gledaj da das svom korisniku privilegije na direktorijum u koji montiras istu. ;)
 

NeshaTheBigGuy

Primećen član
Poruka
786
Ne može ništa da se uradi. Napravim particiju, ali kad pokušam da je formatiram ne može.
http://i136.photobucket.com/albums/q161/nesha14586/snapshot6.png

Isto kaže i u terminalu:

nesha@nesha-desktop:~$ sudo mke2fs -j /dev/sda1
Password:
mke2fs 1.40-WIP (14-Nov-2006)
/dev/sda1 is mounted; will not make a filesystem here!
Mislim da u jednom pokušaju nije hteo ni da mi napravi particiju.
Proverio sam kad sam je obrisao i još uvek je mountovana na /media/disk i vidi se na Desktopu sve vreme.
 

Top