Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada sam fleš na kome mi je bio iso od voida hteo da iskoristim da na njega nabacim ubuntu belena etcher je izbacila neku grešku i posle toga fleš je postao neupotrebljiv, Na windowsu paragon nije hteo da ga formatira a ni windowsov disk menager. Srećom disks koji dolazi sa ubuntuom ga je sredio da radi, uspeo je da ga formatira. i tako začkoljica koliko hoćeš.
Нађи једну дистрибуцију која ради и држи се ње док не испиташ које апликације волиш. Касније ако нешто зашкрипи па будеш мењао дистрибуцију, направи списак апликација.
Нпр
apt get htop powertop evince thunar-archive-plugin xarchiver deadbeef ntfs-3g

На овај начин много штедиш време и приликом инсталације можеш брже да идеш даље.

Потражи нпр. за аналогни сат виџет - cairo clock да ли има дистрибуција коју волиш.

Koristim linux, nego sam sa sinovog kompa u windovsu pokušao da oporavim onaj fleš i a takođe sam tamo morao da flešujem drugi iso da oporavim svoj kompjuter.
A volim da eksperimentišem tako sam prvo probao Mint Sinamon, pa XFACE Mint, PA Xubuntu. Ubuntu, OpenMandriva 4.3, pa Sad Void Xface. Za sad mi je najbolji ubuntu 23.04. A možda probam i ovaj manjaro što ga ti koristiš. Volim da isprobavam, uvek naučim nešto novo kada zajebem stvar
Onda probaj OpenSuse KDE jer je najbolji traktor, kad radi.

Ако волиш да експериментишеш можеш да имаш једну једину дистрибуцију са три графичка окружења. Нпр одједном можеш имати XFCE, LXQT и KDE. Па види шта ти се свиђа.
Гласам за XFCE, мени лично највише одговара, мада све је питање укуса.

Onda probaj OpenSuse KDE jer je najbolji traktor, kad radi.

OpenSUSE има инсталер где може да сам бира десктоп и апликације у току инсталације. Препорука за људе које воле да кроз графичке програме све управљају као и за професионалне Windows кориснике који су нови у Линуксу. ☺️

@grof11

Ево специјално сам урадио OpenSUSE Leap XFCE. YaST може да се покрене графички а може и из командне линије и то или sudo yast2 или да се пређе у root са su командомом и онда да се куца једноставно yast. Мислим да ће да ти се свиђа дистрибуција. Кад се користи yast инсталација програма је неопоредиво бржа него кад се корити zipper команда. Такође твоја опаска како је Линукс "повратак у камено доба" се слаже са филозофијом OpenSUSE која увек има најмодернија решења да се реше неки једноставни проблеми. Помоћу YaST можеш да урадиш све. ☺️

VirtualBox_OpenSUSE_14_06_2023_17_45_10.png

Poslednja izmena:
Zanimljivo, usb formatiran na ubuntu sa disks, na fat sada je na Windowsu write protected. Pokušao sam da ga formatiram u ntfs ali onda ga windows uopšte ne prepoznaje dok na ubuntu može da se na nemu piše i briše.
dal da upotrebim neki drugi program za formatiranje diskova, koji preporučujete? I dal bi to uopšte rešilo problem

Мени windows 10 oдмах препозна флеш и понуди да га форматира.
Немој никада да форматираш флеш у NTFS, не служи ничему.
Користи exfat aко хоћеш да флеш буде видљив у свим оперативним системима.
Инсталирај gnome-disk-utility.
Има га свака дистрибуција. Преко њега можеш и да правиш бутабилни флеш ако ћеш да имаш два Линукса.

Мени windows 10 oдмах препозна флеш и понуди да га форматира.
Немој никада да форматираш флеш у NTFS, не служи ничему.
Користи exfat aко хоћеш да флеш буде видљив у свим оперативним системима.
Инсталирај gnome-disk-utility.
Има га свака дистрибуција. Преко њега можеш и да правиш бутабилни флеш ако ћеш да имаш два Линукса.
Ja sam i koristio gnome disk utiliti, on je već bio instaliran, Sa njim se ti problemi i dešavaju

Zanimljivo, usb formatiran na ubuntu sa disks, na fat sada je na Windowsu write protected. Pokušao sam da ga formatiram u ntfs ali onda ga windows uopšte ne prepoznaje dok na ubuntu može da se na nemu piše i briše.
dal da upotrebim neki drugi program za formatiranje diskova, koji preporučujete? I dal bi to uopšte rešilo problem
GParted. Obrisi prvo sve particije pa kreiraj novu i formatiraj. To ti je erovatno napravila dd komanda kad si instalirao Void.

Poslednja izmena:
Инсталирао сам сада Mageia-у на вируталој машини пошто сам прегазио Fedora-у и то Плазма. Систем је веома стабилан. Иначе невероватно колико је urpmi брз када се инсталирају програми буквално у нивиу pacman-a. E сад мана је то што мора да си иде у root. Има и dnf али њега она користи као помоћно средство. 🥰

Једна од предност Линукса је та чак и када нема неки програм за вашу дистрибуцију. На пример cava (tui visualizer) не постоји за Mageia-у то не значи да не постоји заиста. Увек можете да компајирате програм из сорса. 🥰

Screenshot_20230619_174338.png

Koliko distribucija instaliras u toku dana? Izlizaces disk :p

Нисам ништа инсталирао. Ово је на live урађено у VirtualBox-у. Чим "извадим" виртуални диск на то место долази Mageia која ми постаје мало досадна за тестирање јер је невероватно стабилна и брза.

Нисам ништа инсталирао. Ово је на live урађено у VirtualBox-у. Чим "извадим" виртуални диск на то место долази Mageia која ми постаје мало досадна за тестирање јер је невероватно стабилна и брза.
Ti pokrenes live GNOME u virtualci, kod mene se muci kad se instalira direktno na SSD. Sreca pa ne volim taj tabletoidni pregled.
Uzecu masinu sa 32 gb memorije pa makar bila overkill.

Mageia 8 je po default-u KDE?

Ti pokrenes live GNOME u virtualci, kod mene se muci kad se instalira direktno na SSD. Sreca pa ne volim taj tabletoidni pregled.

Debian 11 (GNOME) користим управо на овој машини i3-2120T и 4GB RAM. Треба ти процесор који има мининално четири логичка језгра како би анимације биле лепе. Наравно покрени Wayland сесију. ☺️

Добијеш унутра и IceWM када инсталираш KDE. Постоји live верзија и XFCE и GNOME.

Иди само на Live
https://www.mageia.org/en/downloads/

Poslednja izmena:
Debian 11 (GNOME) користим управо на овој машини i3-2120T и 4GB RAM. Треба ти процесор који има мининално четири логичка језгра како би анимације биле лепе. Наравно покрени Wayland сесију. ☺️

Добијеш унутра и IceWM када инсталираш KDE. Постоји live верзија и XFCE и GNOME.

Иди само на Live
https://www.mageia.org/en/downloads/
Procesor me i koci, dual core je u pitanju. DDR3 memorije nisu skupe, mogao bih da dodam jos 4 GB. Nije chip u sustini los, pokretao sam igrice do 2013-14.
Sa KDE sam se prijatno iznenadio kako lepo radi.
Podnosljiv je i GNOME, probao sam Pop! os ali nije to to.

Нешто ти није у реду SSD. Meни линукс лепо ради са 2 гигабајта RAM-a, на старој десктоп машини. Неће ти донети 32 гигабајта меморије ништа, тј. нећеш приметити никакав лакши рад у односу на овај који сада имаш. Као што си и сам рекао, процесор је у питању. Не можеш имати нешто посебно лепо и сјајно окружење и стари процесор.
KDE је увек био леп али ми не нуди ништа револуционарно нити лепше од XFCE па гласам за XFCE. Гном је за почетнике. Не допада ми се читав концепт оптерећивања ресурса са разноразним стварима.

Procesor me i koci, dual core je u pitanju. DDR3 memorije nisu skupe, mogao bih da dodam jos 4 GB. Nije chip u sustini los, pokretao sam igrice do 2013-14.
Sa KDE sam se prijatno iznenadio kako lepo radi.
Podnosljiv je i GNOME, probao sam Pop! os ali nije to to.
Misli i o grafičkoj, jer to vredi najviše kad je u pitanju fluidan rad ovih težih okruženja.

Back