Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ok je ovo. Znači da je sa FF prosek oko 25%. E sad, upoređuj to isto sa drugim distroima i okruženjima koje instaliraš virtuelno i daš im 2 jezgra.

Ево урадио сам исти тест.

Код свих само упаљен је Firefox

17:06:25 up 3 min, 0 user, load average: 1.41, 0.93, 0.40 Void Linux (musl) Plasma 2 core 3GB RAM
15:21:40 up 5 min, 1 user, load average: 1,16, 0,57, 0,27 Artix Linux (OpenRC) XFCE 2 core 2GB RAM
17:29:17 up 5 min, 1 user, load average: 1,37, 0,74, 0,34 Void Linux (glibc) Cinnemon 2 core 3GB RAM
17:24:18 up 5 min, 2 users, load average: 2,00, 1,97, 0,91 KaOS Plasma 2 core 4GB RAM

Напомена: Код свих почињем са 2GB RAM-a и онда се пењем на горе као и 16MB/128MB VRAM-a али код KaOS због графичке инсталације морао сам да му дам чак 70MB VRAM. Мада пише да је намењен за модерне рачунаре. :D

Poslednja izmena:
Ево урадио сам исти тест.

Код свих само упаљен је Firefox

17:06:25 up 3 min, 0 user, load average: 1.41, 0.93, 0.40 Void Linux (musl) Plasma 2 core 3GB RAM
15:21:40 up 5 min, 1 user, load average: 1,16, 0,57, 0,27 Artix Linux (OpenRC) XFCE 2 core 2GB RAM
17:29:17 up 5 min, 1 user, load average: 1,37, 0,74, 0,34 Void Linux (glibc) Cinnemon 2 core 3GB RAM
17:24:18 up 5 min, 2 users, load average: 2,00, 1,97, 0,91 KaOS Plasma 2 core 4GB RAM
Opa, KaOS procesoru pravi haos.:mrgreen: Ali primetićeš da bi sva ova okruženja manje opterećivala CPU od GNOME 3 kojeg trenutno koristiš na laptopu. Čak je i KsOS dosta lakši od tog čuda.

Opa, KaOS procesoru pravi haos.:mrgreen: Ali primetićeš da bi sva ova okruženja manje opterećivala CPU od GNOME 3 kojeg trenutno koristiš na laptopu. Čak je i KsOS dosta lakši od tog čuda.

Заправо ради лепо неко се упали Octopi чим се упали рачунар да провери да ли има надоградње a и ја сам мало протерао са темом коју сам ставио. Процесор је увек на 3-15% у мировању.

На лапопту ми је Windows 8 још. На декстопу ми је Linux.

Заправо ради лепо неко се упали Octopi-a чим се упали рачунар да провери да ли има надоградње. Процесор је увек на 3-15% у мировању.

Nešto sam pobrkao onda. Nego lepo je videti da je Xfce ostao najlakši kompletan DE čak i sa prelaskom na najnovije GTK biblioteke.

LXQT је још лакши. То је LXDE наследник. То чудо можеш да тераш на 1 GB RAM.

IceWM исто је лаган.

Погледај Antix
https://antixlinux.com/
Znam, uskoro ću da instaliram Spiral sa LXQT. Ali po meni to baš i nije kompletan desktop kao što ima Xfce pa zato je lagan. No to mi ne znači puno snaći ću se i bez luksuziranja.

Koristio bih ja Debian i Xfce ali kad sam ga probao nisam mogao nikako da se ulogujem nakon instalacije.
I ja sam imao sličan problem, posle slipa više nisam mogao da se ulogujem doknisam restartovao. Kad sam hreo da instaliram shotcut reče mi da nemam administratorske privilegije iako sam administrator na sistemu. Jako komplikovana instalacija

Заправо ради лепо неко се упали Octopi чим се упали рачунар да провери да ли има надоградње a и ја сам мало протерао са темом коју сам ставио. Процесор је увек на 3-15% у мировању.

Nego, sad sam tek primetio da si kopirao uptime posle 5min rada odmah po bootu. Intervali koje komanda prikazuje su posle 1,5, i 15 minuta rada, tako da bi trebao da testiraš bar 15 minuta da bi cifre bile realnije.

Па осим KaOS-a ова два друга и немају упаљене сервисе.
Ok, samo nije relevantno meriti 5 min od boota, dok sve jkpmponente oš uvek nije potpuno završilo inicijalizacija. Recimo, Cinnamon mi je ostao u sećanju kao notoran po tom pitanju jer se pokrene po 230+ procesa a taj broj kasnije više nego duplo smanji pa je.logicno da je i opterećenje CPU veće. Ali čak i tako je bio zahtevniji od Xfce prilično, jer nikad nisam video zauzeće od 1-2% i kad ne radi ništa.

Imam problem KDE, bar mislim da je to u pitanju
Pošto imam dva monitora i dva HDMI priključka, Zvuk mi ide preko monitora koji ima zvučnike. i taj je drugi monitor.
Ako danas važi da je Digital Stereo (HDMI) output, posle gašenja kompjutera i nanovnog paljenja moram da promenim na Digital Stereo (HDMI2) output.
Posle sledećeg gašenja kompa moram da promenim nazad na HDMI, I tako svaku put,
To mi se dešavalo i na Kubuntu, i na Debijanu pa sad i na Manjaru. Cenim da je to neki problem sa KDE-om
Svaki put kada upalim komp moram da menjam postavke zvučnog izlaza

Imam problem KDE, bar mislim da je to u pitanju
Pošto imam dva monitora i dva HDMI priključka, Zvuk mi ide preko monitora koji ima zvučnike. i taj je drugi monitor.
Ako danas važi da je Digital Stereo (HDMI) output, posle gašenja kompjutera i nanovnog paljenja moram da promenim na Digital Stereo (HDMI2) output.
Posle sledećeg gašenja kompa moram da promenim nazad na HDMI, I tako svaku put,
To mi se dešavalo i na Kubuntu, i na Debijanu pa sad i na Manjaru. Cenim da je to neki problem sa KDE-om
Svaki put kada upalim komp moram da menjam postavke zvučnog izlaza
Ne snima konfiguraciju. Probaj da se prebaciš na X11, pa vidi jel ima kakvih promena?

Nekako me više privlače Debian/Ubuntu bazirane distribucije ali daću šansu i Arch-u.

Овако што се тиче Arch-a и његове филизофије. Arch нема проблема са власничким софтвером и има увек најновије пакете то значи да ће да ти ради на било ком хардвеској конфигирацији након инсталације. Међутим, баш због тога што користи увек најновији софтвер може да ти се догоде софтверски проблеми у току надограње. Надограње МОРАШ да вршиш сваког дана и да редовно читаш вести са Arch сајта јер што више одлажеш надоградњу то више постоји шанса да ћеш да брејкујеш систем.

Manjaro није Arch. Маnjaro је за Arch оно што је Ubuntu за Debian. Рекло би се да је user-friendly Arch но на Manjaro-у је много већа шанса да брејкујеш систем ако користиш AUR пакете него на Arch-у разлог је тај што Manjaro има своје репозорије и то има stable, testing и unstable али немој да те заваравају имена јер су све три верзије ролинг. Разликује се само колико касне за надограњом а све ради стабилности. Такође Manjaro има свој пакет инсталер који користи упоредо са pacman-ом а зове се pamac чија је синтакса као код Debian/Ubuntu дакле pamac install emacs. Но без обзира на све опет као ролинг мораш сваког дана да вршиш надогрању.

Probao sam ga na laptopu, isto prastara konfiguracija i radio je solidno, ali ne sviđa mi se generalno, nešto mi nije dopadljiv.
Kad sam već pomenuo taj laptop, na njemu Xfce okruženja rade odlično, skoro kao Win 7. Lubuntu i Bodhi na primer ne rade nikako, na otvaranje file managera kuler počne da divlja, da ne pričam o nekim teškim sajtovima.
Ali laptop sam ostavio da skuplja prašinu.
Razmišljam na desktopu da pretabam ovaj Kubuntu i probam Ubuntu Mate.

Veruješ da mi je mrsko da prolazim kroz proces instalacije, mislim da je krajnje vreme da se to pojednostavi.
Не контам шта то има да се поједностављује у графичком инсталеру на Дебиан у, бар последњих 5 година...
Ок има и оних који још увек чешће користе текстуални инсталер, али то је већ лична одлука.

Овако што се тиче Arch-a и његове филизофије. Arch нема проблема са власничким софтвером и има увек најновије пакете то значи да ће да ти ради на било ком хардвеској конфигирацији након инсталације. Међутим, баш због тога што користи увек најновији софтвер може да ти се догоде софтверски проблеми у току надограње. Надограње МОРАШ да вршиш сваког дана и да редовно читаш вести са Arch сајта јер што више одлажеш надоградњу то више постоји шанса да ћеш да брејкујеш систем.

Manjaro није Arch. Маnjaro је за Arch оно што је Ubuntu за Debian. Рекло би се да је user-friendly Arch но на Manjaro-у је много већа шанса да брејкујеш систем ако користиш AUR пакете него на Arch-у разлог је тај што Manjaro има своје репозорије и то има stable, testing и unstable али немој да те заваравају имена јер су све три верзије ролинг. Разликује се само колико касне за надограњом а све ради стабилности. Такође Manjaro има свој пакет инсталер који користи упоредо са pacman-ом а зове се pamac чија је синтакса као код Debian/Ubuntu дакле pamac install emacs. Но без обзира на све опет као ролинг мораш сваког дана да вршиш надогрању.
Razumeo. Svetu je potrebno više geek-ova kao što si ti :D

Može li da se promeni pozicija panela na Xfce, konkretno da se spusti dole na Xubuntu-u?

Наравно да може. Ево упуство.

1. Десни клик на панел па идеш на Својства полице.

Слика радне површи_2023-07-03_21-07-57.png

2. Отвориће ти се овај мени. Откључај полицу тако што ћеш да одчекираш
Слика радне површи_2023-07-03_21-09-06.png

3. Приметићеш да је полица добила тачкице на левој и десној страни. То је знак да може да се помера. Привуци мишем као на слици само је превуци од горе на доле. Полица у теорији може да стоји и на средини екрана. 😀
Слика радне површи_2023-07-03_21-09-57.png

Poslednja izmena:

Back