Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не могу да схватим на коју фору су qterminal и pcmanfm-qt зависни од lxqt-core кад је то метапакет (сет пакета ради лакше инсталације). Покушао сам сада да само њих да ишчупам игнорисаћи зависности на Ubuntu и брејковао сам lxqt. 🤗

Како се то ради?

Претходно морате да направите скрипу где ћете укључити тај флаг

nano /etc/apt/apt.conf.d/70.options
Dpkg::Options { "--force-depends";}
apt update

И онда:

dpkg --force-depeds -r pcmam-qt (овако се чупа нешто на Debian/Ubuntu)

Срећом поправка је лака apt --fix-broken install и он уради све како треба.:D
To je još i i dobro ako su samo ta tri u međuzavisnosti. Iščupaj nešto iz Plazme pa da vidiš šta je prava šuma.:mrgreen:

To je još i i dobro ako su samo ta tri u međuzavisnosti. Iščupaj nešto iz Plazme pa da vidiš šta je prava šuma.:mrgreen:

Знам покушао сам да деинсталирам sddm на Void-у и жалио се на зависност. :mrgreen:

Može da se deinstalira samo, koliko sam razumeo tekst, ima delova sistema koji su takođe snap paketi tako da apdejt sistema može biti kompromitovan ako server nije u funkciji. Drugo, običnim paketima je preko Apta moguće apdejtovanje sistema samo sigurnosnim zakrpama što ne verujem da je kroz snap izvodivo.

Добијаш надоградње нормално као да си инсталирао на Windows-у програм што је рецимо јако угодно ако се ради о browser-у нпр. У случају да има неки баг можеш да урадиш ролбек на пређашњу верзију јер снап чува једну верзију иза.

Зато приликом ћишења од снап-а мораш да урадиш и ово

rm -rf ~/snap/
sudo rm -rf /var/cache/snapd/
sudo rm -rf /etc/apt/apt.conf.d/*snap <-- ово тригирује снап да се инсталира поново

Poslednja izmena:
LXQT desktop неки мој стил. ☺️

lxqt.png

Poslednja izmena:
Наравно да може. Користи Calamares инсталер. Креираш нову партицију за boot и тамо ставиш.

https://www.openmandriva.org/

https://wiki.openmandriva.org/en/distribution/install
Instalirao sam Mandrivu ali mi na kraju izbacuje ovo obaveštenje
The bootloader could not be installed. The installation command <pre>grub2-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=OpenMandriva_Lx_[GRUB] --force</pre> returned error code 1.
I kada startujem računar samo mi nudi ubuntu koji je na tom istom SSd-u samo na prvoj particiji

Nema mogućnost da se preskoči taj korak ali sam svejedno dovršio instalaciju do kraja očekujući čudo. i čudo se desilo, treća sreća, instaliralo se kako treba i sada je Mandriva tu i radi.
Rano je da je hvalim za sad sve ide ko podmazano.
Dobro je. Pogotovu ako i Ubuntu ostao čitav. Grub bi trebalo instalirati u / particiji Mandrive a ne kao što rekoh preskočiti. Mada nisam siguran kako to ide u UEFI modu.

Запамти ту команду, много значи.
Јеси пребрисао Убунту ?
Nisam tu je i Ubuntu, ali sad imam drugi problem sa Mandrivom
Kada sistem ode na slip pa ga pokrenem ponovo treba da ukucam lozinku, Alio lozinku neće da prihvati i stalno me vraća da ponovo ukucam lozinku dok ne blokira.
Onda ga restartujem i kad se sistem podigne, pošto ne kucam lozinku sve radi, odem u users i tamo promenim lozinku, sve funkcioniše. Ali posle slipa opet isto

Nisam tu je i Ubuntu, ali sad imam drugi problem sa Mandrivom
Kada sistem ode na slip pa ga pokrenem ponovo treba da ukucam lozinku, Alio lozinku neće da prihvati i stalno me vraća da ponovo ukucam lozinku dok ne blokira.
Onda ga restartujem i kad se sistem podigne, pošto ne kucam lozinku sve radi, odem u users i tamo promenim lozinku, sve funkcioniše. Ali posle slipa opet isto
Батали Мандриву видиш да је баговита. Пробај Void linux.

E sad sam ga ugasio.
Nekako sam instalirao void i kad restartujem kompjuter vise ne mogu da pokrenem ni jedan linuks od tri instalirana, dva na SSD a jedan na Hdd. Grub ne radi. Kako da apdejtujem grub kad ne mogu da pristupim kao rut administrator. Ovo pisem iz void live.
Prvo nauči da je grub sa UEFI besmislen, i nauči da pokrećeš kernel direktno sa EFI particije. Onda se igraj Č:P

Back