Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa nije samo baza u pitanju nego desktop sesija, panel je prerađeni Gnome-ov (sećam se da se razlikovao u prvim verzijama uglavnom po horizontalnoj orijentaciji i što mu je klok bio u desnom uglu a sve drugo prokuvanom kao u Gnome panelu) pa onda, i Nemo je samo kopija Nautilusa. Ne znam koliko se oslanjaju sada ali u ranijim verzijama se dešavalo da je okruženje nestabilno zbog nekih izmena u Gnome-shell. A ta baza je dosta slična Windows registryju I kad razna okruženja brljaju nema tu sreće.
Cinnamon nema blage veze sa Gnometom, pre svega expo view, koji je potpuno drugaciji, a to je najteze uraditi. Sa druge strane, Nemo je fork Nautilusa...
edit:
cinnamon ima svoj window manager koji se zove muffin, dok gnome ima svoj koji se zove mutter. Ako ti to nije dokaz da ta dva nemaju
veze jedan sa drugim, onda ne znam sta reci...

cinnamon ima svoj window manager koji se zove muffin
Kako svoj kad ni to nisu oni razvili?

muffin is a minimal X window manager aimed at nontechnical users and is designed to integrate well with the GNOME desktop. muffin lacks some features that may be expected by traditional UNIX or other technical users; these users may want to investigate other available window managers for use with GNOME or standalone.

Znas kako, oni su krenuli od gnome2, kada je Gnome 2011. presao na novu filozofiju, forkovali su Gnome2 i krenuli odatle...
Sada to vise blage veze nema sa Gnome-shell, nakon 11 godina….
Изгледа да си помешао два различита радна окружења...
Цимет јесте био заснован на Гном 3 окружењу и практично су форковали цело окружење покушавајући да одрже неке добре ствари са Гном 2 окружења...
Форк Гном 2 јесте mate радно окружење...

Изгледа да си помешао два различита радна окружења...
Цимет јесте био заснован на Гном 3 окружењу и практично су форковали цело окружење покушавајући да одрже неке добре ствари са Гном 2 окружења...
Форк Гном 2 јесте mate радно окружење...
Mate jeste Gnome 2 klon, ali Cinnamon je takodje poceo od Gnome 2, pa su doradili..
Mada evo sta kaze wiki:
The development of Cinnamon began by the Linux Mint team as a reaction to the April 2011 release of GNOME 3 in which the conventional desktop metaphor of GNOME 2 was abandoned in favor of GNOME Shell. Following several attempts to extend GNOME 3 such that it would suit the Linux Mint design goals, the Mint developers forked several GNOME 3 components to build an independent desktop environment. Separation from GNOME was completed in Cinnamon 2.0, which was released in October 2013. Applets and desklets are no longer compatible with GNOME 3.

Znas kako, da ima veze sa Gnome, svaki apdejt Gnome bi polomio Cinnamon sto nije slucaj...

Radi ti ekstenzija Dash to Plank?
Dash to Plank. Gnome Shell extension to integrate Plank, the simplest dock on the planet. To use this extension you must install Plank on your system. Also the extension works only on X11, Wayland is not supported.

Ма ја користим DashToPanel a и мој GNOME 3.38. Ово се мислим под нативним Wayland-ом. Имаш XWayland захваајући коме могу да раде X.org програми.

Никад ниси користио Wayland па вероватно ово не знаш а што се тиче исксуства не може да се мери са X-ом. Види се да је модеран, анимације су глатке...

Running X applications inside Wayland

If an application doesn't support Wayland, it can still be used in a Wayland context. XWayland is an X server that bridges this gap for most Wayland compositors, and is installed as a dependency for most of them. Its package is xorg-server-xwayland. For Weston, the correct package is weston-xwayland.

Ма ја користим DashToPanel a и мој GNOME 3.38. Ово се мислим под нативним Wayland-ом. Имаш XWayland захваајући коме могу да раде X.org програми.
Jesi probao Anydesk? i viber ne radi... ako imas Nvidia kartu ne mozes da igras igre... jer ne podrzava XWayland zadnji put sam primetio..
programi koji podrzavaju Wayland (OBS studio recimo), po default-u koriste X11 i moras da se pomucis da ih nateras da ne koriste X11.
Tu su jos razni glitchevi, kojih ima. A ja eto uzeo AMD kartu da bih mogao da se igram pod Waylandom...

Никад ниси користио Wayland па вероватно ово не знаш а што се тиче исксуства не може да се мери са X-ом. Види се да је модеран, анимације су глатке...

Running X applications inside Wayland

If an application doesn't support Wayland, it can still be used in a Wayland context. XWayland is an X server that bridges this gap for most Wayland compositors, and is installed as a dependency for most of them. Its package is xorg-server-xwayland. For Weston, the correct package is weston-xwayland.
Pa i ne moze da se meri sa X, jer X radi :P
edit:
nego, reci mi pametnjakovicu kako znas da li aplikacija koristi Wayland ili XWayland?

Pa i ne moze da se meri sa X, jer X radi :P
edit:
nego, reci mi pametnjakovicu kako znas da li aplikacija koristi Wayland ili XWayland?

Никад ниси ни користио Wayland композитор па не знаш да је то будућност Линукса. Пробај Fedora-у или Debian па види колико има гличева а што се тиче тога како знам све ти је човек објаснио горе. Можеш и Void и он је исто Wayland friendly. Опште је познато да Arch и NixOS не раду добро под Wayland-ом.

Kako, ta aplikacija je X aplikacija, koristi X api...

Користи XWayland али ти то очигледно не знаш.

Poslednja izmena:
Jesi probao Anydesk? i viber ne radi... ako imas Nvidia kartu ne mozes da igras igre... jer ne podrzava XWayland zadnji put sam primetio..
programi koji podrzavaju Wayland (OBS studio recimo), po default-u koriste X11 i moras da se pomucis da ih nateras da ne koriste X11.
Tu su jos razni glitchevi, kojih ima. A ja eto uzeo AMD kartu da bih mogao da se igram pod Waylandom...

Ахахаха... па већина апликација треба XWayland ево први Vivaldi. За Електрон апликације које нативно раде под Wayland-ом и Фајерфокс не требају.

Јел знаш како да рестартујеш сесију на Wayland-у? Излогујеш се. :D

Poslednja izmena:
Ахахаха... па већина апликација треба XWayland ево први Vivaldi. За Електрон апликације које нативно раде под Wayland-ом и Фајерфокс не требају.

Јел знаш како да рестартујеш сесију на Wayland-у? Излогујеш се. :D
Restartujes u zavisnosti u kom desktopu si :P
A kako da u Waylandu ugasis ekran? Ajde sad da te vidim :P

Ubuntu

Jeste da na pocetku izgleda "primitivno", ali nemojte na osnovu prvog izgleda odmah da sudite. Kao sto mozete da vidite na sledecoj slici imate dva panela. Na njima se nalazi "ubuntu menu" koji je isto sto i start menu u windowsu, imate dalje taskbar, precice, sat i sve ono sto ima i na windowsu.
ne znam koji ti je ovo desktop manager ali osnovni ubuntu odavno ne izgleda ovako. Neuporedivo je moderniji.

Back