Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne mogu da zamislim kolko dana bih cekao da sam na Gentoo :P

Трајање зависи од тога колико ти има тридова (нити) процесор као и од брзине обављања задатка сваке нити.

У току инсталације ставиш у etc/portage/make.conf

MAKEOPTS=J5 (за на пример 4 нити + 1)

Трајање зависи од тога колико ти има тридова (нити) процесор као и од брзине обављања задатка сваке нити.

У току инсталације ставиш

MAKEOPTS=J5 (за на пример 4 нити + 1)
Procesor nema threadove, da te poucim, to je softverski koncept i mozes ih imati kolko memorija dozvoljava.
Hteo si zapravo da kazes kolko procesor ima jezgara fizickih i logickih. Moj ima 16 po 2 logicka na fizicko jezgro :P
Kompajliranje je dugotrajan proces, potrebno je mnogo jezgara da se tolko stvari iskompajlira :P

Procesor nema threadove, da te poucim, to je softverski koncept i mozes ih imati kolko memorija dozvoljava.
Hteo si zapravo da kazes kolko procesor ima jezgara fizickih i logickih. Moj ima 16 po 2 logicka na fizicko jezgro :P
Kompajliranje je dugotrajan proces, potrebno je mnogo jezgara da se tolko stvari iskompajlira :P

Како нема нити? Има нити али то се преводи код нас као логичко језгро из не знам ког разлога...

Снимак екрана од 2022-10-14 06-08-04.png

Како нема нити? Има нити али то се преводи код нас као логичко језгро из не знам ког разлога...

Pogledajte prilog 1238191
Ajd jos malo da te poucim. Svaki OS ima procese, to znas, e thread ili nit na nasem, je proces u okviru procesa,
tj na Linuxu to su procesi koji dele memoriju. Dakle da bi se sva jezgra iskosristila, dovoljno je startovati
onoliko *procesa* koliko imas jezgara. to je ono make -j. Dakle startujes *procese* kompajliranja, ne threadove,
jer jos nije napravljen kompajler koji paralelno moze da kompajlira vise source-va :P

Ajd jos malo da te poucim. Svaki OS ima procese, to znas, e thread ili nit na nasem, je proces u okviru procesa,
tj na Linuxu to su procesi koji dele memoriju. Dakle da bi se sva jezgra iskosristila, dovoljno je startovati
onoliko *procesa* koliko imas jezgara. to je ono make -j. Dakle startujes *procese* kompajliranja, ne threadove,
jer jos nije napravljen kompajler koji paralelno moze da kompajlira vise source-va :P

Ма ја говорим за процесор а не за процес... Трид је логичка јединица на енглеском а оно број j4 односи се на то колико имаш логичких језгара а не физичких језгара. Све то лепо пише ко уме да чита.

Узео сам рандом процесор... i3 2100T чисто да ти покажем.

Total Cores 2
Total Threads 4

Пише лепо а и то ћеш да пронађеш свуда и на свакој wiki страници.
Taj prevod je missleading, to su logicka jezgra, tzv hyperthreading,
to uopste ne znaci da mozes samo 4 procesa da vozis na tom
procesoru :P

Па на то се и односи... Узето је са званичне intel странице.
Ma to je nepravilno, elem ti threadovi o kojima Intel govori su tehnologija koja se na AMD zove
SMT (simultanious multithreading), a kod Intela Hyperthreading, pa otuda to threads, mada je
to samo marketing i nema blage veze sa onim sto se u terminologiji zove nit. No imas procesora
koji nemaju ovu tehnologiju, kao sto je ovaj M1 sto imam.

Ma to je nepravilno, elem ti threadovi o kojima Intel govori su tehnologija koja se na AMD zove
SMT (simultanious multithreading), a kod Intela Hyperthreading, pa otuda to threads, mada je
to samo marketing i nema blage veze sa onim sto se u terminologiji zove nit. No imas procesora
koji nemaju ovu tehnologiju, kao sto je ovaj M1 sto imam.

Али на то се односи make --jobs управо на тридове не знам како то да ти објасним.
И није тачно да су технологија исто важи и за AMD! Дакле да помовомо гогичке јединице се зову Threads на енглеском и то гледате!

Eво једног лепог просесора за Gentoo Linux. :bye:

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-7700x
1665758694150.png

Poslednja izmena:
Али на то се односи make --jobs управо на тридове не знам како то да ти објасним.
И није тачно да су технологија исто важи и за AMD! Дакле да помовомо гогичке јединице се зову Threads на енглеском и то гледате!

Eво једног лепог просесора за Gentoo Linux. :bye:

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-7700x
Pogledajte prilog 1238458
Nece ti pomoci to na Gentoo :P

I sta sad? Opet mi apdejt sredio nesto, steam se vuce ko prebijen, svaka akcija laguje start igara cekam po par minuta, ako ne i vise.
Sve sam probao, presao na beta cliente, ocistio download cache, menjao sve iste settinge, isto.
Dakle Linux je sistem, krsh. Ne znas sta je prouzrokovalo, svaki apdejt nesto pojebe, i jedino da cekas da poprave...
Dal je binutils? Dal neki od apdejta? Nikad ne znas...

Aaaaah, provalio sam sta je. Toliko zvuk koristim na macOS, da nisam provalio da je ovaj apdejt skresao audio.
Eto, Manjaro apgrejduju pipewire i jednostavno deinstaliraju audio service. I tek sad provalim da nema zvuka na Linux-u :P
Naravno ponovna installacija audia je sve sredila :p
Frikin steam uopste ne prijavljuje da nema zvuka, samo ceka par minuta i nastavi :p

I sta sad? Opet mi apdejt sredio nesto, steam se vuce ko prebijen, svaka akcija laguje start igara cekam po par minuta, ako ne i vise.
Sve sam probao, presao na beta cliente, ocistio download cache, menjao sve iste settinge, isto.
Dakle Linux je sistem, krsh. Ne znas sta je prouzrokovalo, svaki apdejt nesto pojebe, i jedino da cekas da poprave...
Dal je binutils? Dal neki od apdejta? Nikad ne znas...
Лепо сам ти рекао да баталиш Манџаро.
Што ти је крив Линукс што ти нећеш да оставиш Манџаро.

Back