Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ti ni ne znas da je Wayland display protocol. Kompozitori su Mutter, KWin i tako to.
No Wayland sam koristio jos u povojima kad je bio i dalje je sranje ko onda sto je bio ;p

Wayland није само дисплеј сервер већ много више од тога за разлику од X.org толико о томе ко не зна.

Restartujes u zavisnosti u kom desktopu si :P
A kako da u Waylandu ugasis ekran? Ajde sad da te vidim :P

Не рестартујеш него се одјавиш! Кад се одјавиш са сесија рестартује се десктоп.

Ne znam, poveo sam se za Arch wikijem pa ako sam pogrešio i oni su.
Сваку X апликацију Wayland може да отвори користићи xorg-server (xwayland) не знам шта прича човек а ја користим Wayland. Ако је имао неки проблем то је до Arch-a пардон Manjaro-a! Wayland користе Ubuntu и Fedora такође, то само заостали дистрои користе X.org као дисплеј сервер! Човек продаје причу како на Ubuntu и Fedora-и не може да се иснталира AnyDesk....

Ево ко жели да се едукује.
https://docs.voidlinux.org/config/graphical-session/wayland.html
Снимак екрана од 2022-11-16 21-57-55.png

Poslednja izmena:
Сваку X апликацију Wayland може да отвори користићи xorg-server (xwayland) не знам шта прича човек а ја користим Wayland. Ако је имао неки проблем то је до Arch-a пардон Manjaro-a! Wayland користе Ubuntu и Fedora такође, то само заостали дистрои користе X.org као дисплеј сервер! Човек продаје причу како на Ubuntu и Fedora-и не може да се иснталира AnyDesk....

Ево ко жели да се едукује.
https://docs.voidlinux.org/config/graphical-session/wayland.html
Pogledajte prilog 1256610
Da, to što je 43-ku morao da instalira bez provere međuzavisnosti je diskutabilno pa ili mu je sistem nekako narušen ili je Manjaro tim kiksnuo u pripremi distroa za novu verziju GNOME-a. Njemu ne radi sada ali možda će se to srediti u doglednom vremenu.

Wayland није само дисплеј сервер већ много више од тога за разлику од X.org толико о томе ко не зна.
Wayland nije display server, nego protokol...
Сваку X апликацију Wayland може да отвори користићи xorg-server (xwayland) не знам шта прича човек а ја користим Wayland.
Oce to :P
Probaj recimo najnoviji Doom, pa Anydesk, pa Steam strimovanje, ne radi nista od toga,a ima problem i sa viberom i ko zna sa jos cim,
zbog cega koristim X-e ;|:p

Da, to što je 43-ku morao da instalira bez provere međuzavisnosti je diskutabilno pa ili mu je sistem nekako narušen ili je Manjaro tim kiksnuo u pripremi distroa za novu verziju GNOME-a. Njemu ne radi sada ali možda će se to srediti u doglednom vremenu.
Nisi citao, samo sam reinstalirao, i proradilo je :P
Fora je sto sam koristio pacman -Syudd koji samo pregazi ne proverava deps, iz razloga sto me smara kada ima neki dep clash pa moram
rucno da proveravam :P

Probaj recimo najnoviji Doom, pa Anydesk, pa Steam strimovanje, ne radi nista od toga,a ima problem i sa viberom i ko zna sa jos cim,
zbog cega koristim X-e ;|:p

Ево сад сам погледао на њиховом званичмом сајту и пише да трентуно под Wayland-он ради само outgoing сесија али не и incoming што је срамота јер Ubuntu и Fedora користе Wayland по дифолту. Бај д веј не користим ништа од тога на рачунару тако да сам задовољан... :p

Ево сад сам погледао на њиховом званичмом сајту и пише да трентуно под Wayland-он ради само outgoing сесија али не и incoming што је срамота јер Ubuntu и Fedora користе Wayland по дифолту. Не користим ништа од тога на рачунару тако да... :p
Cuj, kupio sam AMD kartu zbog Wayland-a, ali kad ne rade sve stvari, ili rade losije, vratio sam se na X... koliko znam, na Nvidia kartama ne koristi bar Ubuntu
Wayland. Misllm lako je switchevati se na jedno ili drugo... samo odkomentarises liniju u gdm.conf, ili u lightdm imas da biras opciju u GUI, hoces jedno ili drugo...

Cuj, kupio sam AMD kartu zbog Wayland-a, ali kad ne rade sve stvari, ili rade losije, vratio sam se na X... koliko znam, na Nvidia kartama ne koristi bar Ubuntu
Wayland. Misllm lako je switchevati se na jedno ili drugo... samo odkomentarises liniju u gdm.conf, ili u lightdm imas da biras opciju u GUI, hoces jedno ili drugo...

Тако је или једноставно изабереш другу сесију баш за те ствари но с обзиром да су Ubuntu и Fedora прешли на Wayland прошле године очекујмо помак.

Тако је или једноставно изабереш другу сесију баш за те ствари но с обзиром да су Ubuntu и Fedora прешли на Wayland прошле године очекујмо помак.
Tek kad Nvidia zavrsi podrsku sa Wayland, ne znam da li su zavrsili, ali prosle godine su krenuli to da zavrse...

наравно, изволите...
Зашто не могу да инсталирам Убунту 22.04 директно,него морам да кренем од 16.04,па апгрејт на 18,па 20,па тек онда на 22?Хвала на одговору.То ми и није неки проблем,али јесу иконе у Таск Бару.Остају оне од Убунту 16.04,а кад дође до 20.04 изгуби се она икона са Убунту Софтверима.

Зашто не могу да инсталирам Убунту 22.04 директно,него морам да кренем од 16.04,па апгрејт на 18,па 20,па тек онда на 22?Хвала на одговору.
занимљив случај, можда да поменете коју конфигурацију имате и како се манифестује то да не можете да инсталирате Убунту 22.04.
И наравно, да пренесете питање у неку другу тему јер би ово ипак требало да буде прича о Алпине линуксу

Pogledajte prilog 1262515
Само ово и нећу више писати о овоме.
Према овим спецификацијама не би требало да буде проблема.
Не одговористе како се манифестује то да неће да се инсталира новија верзија и на које начине сте покушавали инсталацију (нпр ван мреже преко usb, нет инсталацију?).

Према овим спецификацијама не би требало да буде проблема.
Не одговористе како се манифестује то да неће да се инсталира новија верзија и на које начине сте покушавали инсталацију (нпр ван мреже преко usb, нет инсталацију?).
Са ДВД-ом из БИОС-а.Подесим све како треба,али неће,враћа ме на ЦТРЛ-Делете,рестарт,а од 16.04.крене инсталација без проблема.Не би ми то билопроблем да ми не прави проблем у Таск Бару.Иначе идем на апгрејт када ми се понуди,а не преко терминала,мада сам пробао и преко терминала,али неке последњ команде нису у реду и терминал неће да одради све.Нисам пробао са УСБ-ом

Са ДВД-ом из БИОС-а.Подесим све како треба,али неће,враћа ме на ЦТРЛ-Делете,рестарт,а од 16.04.крене инсталација без проблема.
наградно питање... да ли нове верзије Убунтуа долазе са припремом за "секјурити бут" или по старински...
Да ли је ваш хард диск партиционисан у gpt или по старински у mbr ?
Да се проблем не крије у томе што је ваш систем можда још увек партиционисан и припремљен по претходним стандардима док су новије верзије Убунтуа припремљене за машине које су по налогу Мајкрософта добиле додатну заштиту?
Пробајте да инсталирате Дебиан (последњу верзију или пак домаћу верзију Сербиан) па да проверите о чему се заправо ради?

наградно питање... да ли нове верзије Убунтуа долазе са припремом за "секјурити бут" или по старински...
Да ли је ваш хард диск партиционисан у gpt или по старински у mbr ?
Да се проблем не крије у томе што је ваш систем можда још увек партиционисан и припремљен по претходним стандардима док су новије верзије Убунтуа припремљене за машине које су по налогу Мајкрософта добиле додатну заштиту?
На посебном ССД-у је Убунту и радим преко Унлоцк партиције,јер тако сам радио и пре.

На посебном ССД-у је Убунту и радим преко Унлоцк партиције,јер тако сам радио и пре.
Проблем је, највероватније, у томе што нови Убунту долази припремљен за нове машине које немају биос, али имају додатну зачкољицу у виду sekurity boot опције. Тако нешто ми се десило кад сам покушао да инсталирам Роса Линукс са укљученом sekurity boot опцијом на преносни рачунар који нема sekuriti boot

Проблем је, највероватније, у томе што нови Убунту долази припремљен за нове машине које немају биос, али имају додатну зачкољицу у виду sekurity boot опције. Тако нешто ми се десило кад сам покушао да инсталирам Роса Линукс са укљученом sekurity boot опцијом на преносни рачунар који нема sekuriti boot
Meni je nova masina.2019-te.Nije mijasno kako prolazi stara vezija na novom kompu,a nova nece.

Back