Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Сигурно ради Вајбер ? Проверио сам више дистрибуција, ни да бекне. Ради на Манџару ?
Screenshot 2022-10-24 at 17.05.56 Medium.jpeg

Поздрав свим Линукс прегаоцима, треба ми помоћ везано за Windows.
Koристим UEFI, никако не могу да подесим да се Windows партиција појави у GRUB-u.
Радио сам update-grub-а, aли очигледно да сам нешто промашио.

Поздрав свим Линукс прегаоцима, треба ми помоћ везано за Windows.
Koристим UEFI, никако не могу да подесим да се Windows партиција појави у GRUB-u.
Радио сам update-grub-а, aли очигледно да сам нешто промашио.
Koji distro korstis? Zadnji grub dizejbluje trazenje stranih OS-eva i mora eksplicitno da se omoguci. Tako je u Arch i derivatima.
Proveri /etc/ default/grub da li ima: GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false >> /etc/default/grub && sudo update-grub

Решено.

Update-grub ради таман како треба.
Ovo sto si linkovao nema veze sa grubom...
edit:
lik koristi systemd-boot koji sam i ja nekada koristio ali nije postojao automatski apdejt,
pa sam morao svaki put kad se apdejtuje kernel rucno da kopiram...
Windows mora da se doda entry u konf fajl.
Ovaj cak to nije uradio nego je rucno iskopirao windows efi fajl na uefi particiju.
Preko gruba ne mora to da se radi jer grub uz pomoc update-grub sve to odradi,
i ne treba windows efi...

Poslednja izmena:
da li vam radi gnome-builder? Posle nekoliko godina sam hteo da ga probam i cvrc - nece da startuje, javlja ovu gresku:
~ >>> gnome-builder

(process:2325932): libsoup-ERROR **: 07:29:56.944: libsoup2 symbols detected. Using libsoup2 and libsoup3 in the same process is not supported.
zsh: trace trap (core dumped) gnome-builder

Ovaj bug je star bar godinu dana, i niko nista, a ima jos aplikacija koje ne rade zbog toga...
edit: vracanje na starije verzije libsoup resava problem...

Ovo sto si linkovao nema veze sa grubom...
edit:
lik koristi systemd-boot koji sam i ja nekada koristio ali nije postojao automatski apdejt,
pa sam morao svaki put kad se apdejtuje kernel rucno da kopiram...
Windows mora da se doda entry u konf fajl.
Ovaj cak to nije uradio nego je rucno iskopirao windows efi fajl na uefi particiju.
Preko gruba ne mora to da se radi jer grub uz pomoc update-grub sve to odradi,
i ne treba windows efi...
Када сам копирао поменути фајл, код мене је Grub Artix-a нашао Windows. Фора је да се копира тај фајл.

Kako nije smetao pre apdejta? Cinnamamon nema veze sa Gnome, inace i on ne bi radio...
Pošto vidim da si našao u čemu je štos, ipak da dodam da Cinnamon Ima jako puno veze sa Gnome-om, jer je prerađena verzija Gnome Shell i to obično starije verzije od aktuelne. Zbog toga može da dođe ne samo do konflikta u podešavanjima nego i do konflikta u verzijama biblioteka. Više nije banalno držati nekoliko okruženja na istom distrou, kao nekad.

Pošto vidim da si našao u čemu je štos, ipak da dodam da Cinnamon Ima jako puno veze sa Gnome-om, jer je prerađena verzija Gnome Shell i to obično starije verzije od aktuelne. Zbog toga može da dođe ne samo do konflikta u podešavanjima nego i do konflikta u verzijama biblioteka. Više nije banalno držati nekoliko okruženja na istom distrou, kao nekad.
Cinnamon nije preradjena verzija Gnome shell, biblioteke koje koristi su GTK i to je to, inace ne bi radio posto ne radi ni Gnome, sa istim tim *novim* GTK bibliotekama, nijedan program koji koristi nesto od Gnometa, takodje ne radi... na svu srecu to su neki Gnome programi koje ni ne koristim...

Cinnamon nije preradjena verzija Gnome shell, biblioteke koje koristi su GTK i to je to, inace ne bi radio posto ne radi ni Gnome, sa istim tim *novim* GTK bibliotekama, nijedan program koji koristi nesto od Gnometa, takodje ne radi... na svu srecu to su neki Gnome programi koje ni ne koristim...
Ako nije, kako to da koristi istu bazu i jutiliti za podešavanje (dconf) kao i GNOME?

Ako nije, kako to da koristi istu bazu i jutiliti za podešavanje (dconf) kao i GNOME?
Koristi, jer se bazira na GTK, kao i Gnome... imas gro desktopa koji se baziraju na GTK, a i onih koji se ne baziraju (kao enlightenment) pa koriste dconf...
inace enlightenment mi proradio nakon rekompajliranja, verovatno su pobrisali neki stariji shared object sa kojim se ovaj linkovao :P
No moram Cinnamon zbog zene, jer se bas ne snalazi sa enlightenment...

Koristi, jer se bazira na GTK, kao i Gnome... imas gro desktopa koji se baziraju na GTK, a i onih koji se ne baziraju (kao enlightenment) pa koriste dconf...
inace enlightenment mi proradio nakon rekompajliranja, verovatno su pobrisali neki stariji shared object sa kojim se ovaj linkovao :P
No moram Cinnamon zbog zene, jer se bas ne snalazi sa enlightenment...
Pa nije samo baza u pitanju nego desktop sesija, panel je prerađeni Gnome-ov (sećam se da se razlikovao u prvim verzijama uglavnom po horizontalnoj orijentaciji i što mu je klok bio u desnom uglu a sve drugo prokuvanom kao u Gnome panelu) pa onda, i Nemo je samo kopija Nautilusa. Ne znam koliko se oslanjaju sada ali u ranijim verzijama se dešavalo da je okruženje nestabilno zbog nekih izmena u Gnome-shell. A ta baza je dosta slična Windows registryju I kad razna okruženja brljaju nema tu sreće.

Back