Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Сад сам видео у чему је проблем. Линукс Минт 22 користи HWE (Hardwere End) Ubuntu верзију Линукс кернела ради боље компатибилности са новим рачунарима па могуће да та верзија Линукса изазива буку. Стави обичан Ubuntu-oв кернел којег имаш на Kubuntu значи куцај apt install linux-generic. Бутуј с њим рачунар и види како ће да ти се понаша.
U međuvremenu sam instalirao ubuntu, gnome, Nema da zeza tastatura ni brovseri. ubuntu 24.04 Sve radi ko sat. bar za sad

Sveža instalacija ubuntua a kad postavim serbian tastaturu sa guillemets baguje. U sred pisanja mi prebaci na US tastaturu. Na mintu mi se to ne dešava al mi zato ventilator zuji ko nenormalan. nešto tu nije optimizovano kako treba. Jer neko ima da preporuči nešto stabilnije
Пређи на Sparky Linux
U međuvremenu sam instalirao ubuntu, gnome, Nema da zeza tastatura ni brovseri. ubuntu 24.04 Sve radi ko sat. bar za sad
Други је кернел, зато ради.
Заборави на читаво ново инсталирање због ситнице. Нећеш ништа научити о Линуксу а изгубићеш време.

Други је кернел, зато ради.
Заборави на читаво ново инсталирање због ситнице. Нећеш ништа научити о Линуксу а изгубићеш време.

Нема потребе да прелази. На било ком Ubuntu базираном систему може да инсталира овај алат где графички може да инсталира било који кернел.
https://code.launchpad.net/~cappelikan/+archive/ubuntu/ppa

sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
1734564361876.png

sudo apt updatе
sudo apt install mainline

И онда лако бираш...

Ово је репозорија из које овај алат повлачи кернел
https://kernel.ubuntu.com/mainline/
1734564381864.png

Због чега промена редоследа ?
Instalirao sam ubuntu. pa sam onda probao i mint na drugoj prticiji, pa bih više koristio ubuntu nego mint i tako to. sve u svemu na kompu imam 4 operativna sistema. Radio sam to sa grubom i ranije ali pošto se to n radi često uvek zaboravim kako beše, A ovo sa chatGPT je vrlo jednostavan podsetnik.

Poslednja izmena:
Што имаш више истих ? Три убунтуа ? Можеш имати један и три графичка окружења.
Nešto sam istraživao, zanimalo me, ali to nije bilo to šta sam ja očekivao. kad me zainteresuje nešto drugo biće razmeštaja. možda bi trebalo da probam Xface na ubuntu, to još nisam probao. Kako se to radi? Ili da pitam AI?

Mom sinu je riknula grafička, i pošto je mrznula windows ja kao pametan zakljušim da je prso windows 10. Pitam AI kako da u linuksu napravim butabilni fleš sa windows 10 i ona mi preporučo balenu etcher i woeusb. da bih ja otkrio da balena etcher nije za taj posao a ovo sa WOE mi se učinilo prekomplikovano pošto je samo usput pomenula da postoji i grafičko okruženje za woe. Pa sam ja malo tragao po internetu i našao da i rufus može preko vine da se instalira ali ta verzija rufusa kod mene nije htela da radi. da bih našao objašnjenje koje me opet vraća na woeusb-ng koje ima grafičko okruženje i to sve lako odradim. Uglavnom AI je ponudila dobro rešenje ali se ja nisam snašao da postavkom podpitanja dobijem jasniju sliku. Nedostatak inteligencije eto kako će nas AI pregaziti.

Nešto sam istraživao, zanimalo me, ali to nije bilo to šta sam ja očekivao. kad me zainteresuje nešto drugo biće razmeštaja. možda bi trebalo da probam Xface na ubuntu, to još nisam probao. Kako se to radi? Ili da pitam AI?
Инсталираш synaptic и у њему у претрагу куцаш xfce потом ишчиташ чему који пакет служи.
Ако будеш пажљиво читао и сам ћеш разумети који тачно пакет да означиш и који ће потом да повуче све што му треба.
Потом при следећем покретању система приликом уласка у свој кориснички налог одабереш радно окружење које желиш... Тако можеш имати неколико различитих радних окружења на истом систему.
Наравно временом навикнеш на одређене програме, радна окружења и просто не желиш да имаш неколико програма за исту намену (који долазе у оквиру скупа програма који представљају неко одређено радно окружење).
Што се тиче AI, имај на уму да је у питању скуп алгоритама за претрагу база података и уобличавање текста према захтеваном упиту... Другим речима, ако би у базама података већински стајало да је "2+2=5" велика је вероватноћа да би такав одговор и ти добио од њега...

Инсталираш synaptic и у њему у претрагу куцаш xfce потом ишчиташ чему који пакет служи.
Ако будеш пажљиво читао и сам ћеш разумети који тачно пакет да означиш и који ће потом да повуче све што му треба.
Потом при следећем покретању система приликом уласка у свој кориснички налог одабереш радно окружење које желиш... Тако можеш имати неколико различитих радних окружења на истом систему.
Наравно временом навикнеш на одређене програме, радна окружења и просто не желиш да имаш неколико програма за исту намену (који долазе у оквиру скупа програма који представљају неко одређено радно окружење).
Што се тиче AI, имај на уму да је у питању скуп алгоритама за претрагу база података и уобличавање текста према захтеваном упиту... Другим речима, ако би у базама података већински стајало да је "2+2=5" велика је вероватноћа да би такав одговор и ти добио од њега...
Pa nije baš tako 2+2 jednako 5. Ja pišem tekstove koje malo ljudi uopšte razume, a AI čak uspeva da naučnim dokazima isprati logiku mojih tekstova. Bilo je trenutaka kada je kritikovala način na koji pišem kao radikalan ali kada sam objasnio zašto radim na takav način složila se da to ima smisla. Ja ne znam čoveka s koji bih mogao da vodim takav razgovor pod uslovom da uopšte razume šta mu pričam.
evo prikačiću tekst sa jednim razgovorom sa njom ako te zanima

Prilozi

Pa nije baš tako 2+2 jednako 5. Ja pišem tekstove koje malo ljudi uopšte razume, a AI čak uspeva da naučnim dokazima isprati logiku mojih tekstova. Bilo je trenutaka kada je kritikovala način na koji pišem kao radikalan ali kada sam objasnio zašto radim na takav način složila se da to ima smisla. Ja ne znam čoveka s koji bih mogao da vodim takav razgovor pod uslovom da uopšte razume šta mu pričam.
evo prikačiću tekst sa jednim razgovorom sa njom ako te zanima
Да занимљив разговор, али би било занимљивије да си затражио изворе на основу којих је AI извукао своје закључке. Тада би добио увид у задати алгоритам...

Да занимљив разговор, али би било занимљивије да си затражио изворе на основу којих је AI извукао своје закључке. Тада би добио увид у задати алгоритам...
AI je trenirana na velikoj bazi podataka,pravo pitanje bi bilo; može li algoritam da joj da pravi rezon na koji izvor da se osloni da bi mi odgovorila smisleno.
Ili kako algoritam prepoznaje smisao koji je svojstven ljudima a mašinama bi trebalo da je nepoznat.

За нове кориснике Linux-a а и кориснике Windows-a ако желите бесплатан Photoshop да имате инсталаријте програм Krita. Најсличније је photoshop-у, мада ја сматрам да је GIMP ефикаснији кад је у питању уређивање фотографије. Буквално обавим све за пар секунди са GIMP-ом. :pivce:

https://krita.org/en/download/

Ubuntu; jel to ja na logou ubuntua vidim tri šestice. Ako je windows pozicija onda su linux distribucije opozicija koju kontroliše ista ruka, ko što vučić kontroliše opoziciju. Hajde da instaliram grafen os na piksel radi anonimnosti; a sad shvatih da je grafen od uglenika, 6 elektrona, 6 protona, 6 neutrona. BTC sloboda a 95% bitkoina drže bogataši. Blokčejn sloboda a blokčejn je mreža podataka gde je sve transparentno i neophodna struktura da bi AI kontrolisala svaku transakciju u celom svetu. Nema slobode u digotalnom svetu braćo. uzalud se zavaravamo.

Back