Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ovaj program dozvoljava enkripciju novo-kreiranog drajva
Nema opciju da mi enkriptuje citav postojeci disk

Не можеш да енкриптујеш без претходног форматирања. Међутим можеш да енкриптујеш партицију или читав драјв где ти се налазе подаци. Наравно претходно урадиш бекап.

Nasao sam problem koji me muci.Kada palim Ubuntu,na spisku za podizanje OS-a pise Linux Mint 22 Wilma,a kada podizem Linux Mint 22 ono pise u zagradi Cinamon.Zasto tako.
Linuxi verzije na debijanu obicno imaju imena - A cinamon je desktop graficko okruzenje.

Cinnamon, MATE or Xfce? Linux Mint comes in 3 different flavours, each featuring a different desktop environment. The most popular version of Linux Mint is the Cinnamon edition. Cinnamon is primarily developed for and by Linux Mint.

Linux Mint Releases
VersionCodenameStatus
22WilmaLong term support release (LTS), supported until April 2029.
21.3VirginiaLong term support release (LTS), supported until April 2027.
21.2VictoriaLong term support release (LTS), supported until April 2027.
21.1VeraLong term support release (LTS), supported until April 2027.

U redu je bitno da to radi kako treba.Samo mi nije jasno kako kad palim Ubuntu,pise Wilma,a kad palim Mint,pise Cinamon.Malo me je to bunilo,ali ne menja stvar u radu,ta dva OS-a.Znaci kada palim Linux Minti 22 u zagradi pise Cinamon,a kad pokrecem Ubuntu na spisku mi je i windows,a za Mint,pise Wilma.To me je bunilo,pa sam pomislio ko zna sta sam instalirao.Bas me briga,bitno je da radi sve kako treba.

Па у суштини ти не треба енкрипција диска на Линуксу осим ако знаш да неко може физички да приступи твом рачунару и да узме неки Live USB и да прекопира податке.
Ili da podigne sistem sa USB-a/CD-a ili već nečega, prikači eksterni disk pa onda u terminalu izvede neku varijantu kao npr. dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb bs=100M, pa posle na tenane kod sebe krene s analizom…

U redu je bitno da to radi kako treba.Samo mi nije jasno kako kad palim Ubuntu,pise Wilma,a kad palim Mint,pise Cinamon.Malo me je to bunilo,ali ne menja stvar u radu,ta dva OS-a.Znaci kada palim Linux Minti 22 u zagradi pise Cinamon,a kad pokrecem Ubuntu na spisku mi je i windows,a za Mint,pise Wilma.To me je bunilo,pa sam pomislio ko zna sta sam instalirao.Bas me briga,bitno je da radi sve kako treba.
neka slika bi verovatno pomogla da se ukapira sta bi moglo da bude
moguce je da je sajd efect of nekog buga tokom instalacija, da je nesto prepisivalo nesto preko neceg u pravljenju startup liste, ali da je egzekucija ispravna
ne secam se da je ijedan Ubuntu (njega najvise koristim) imao ime Wilma

moguce je da je sajd efect of nekog buga tokom instalacija, da je nesto prepisivalo nesto preko neceg u pravljenju startup liste, ali da je egzekucija ispravna
Nemoguce.Jedan DVD sam koristio i to iz prvog puta podigao OS.

Sveža instalacija ubuntua a kad postavim serbian tastaturu sa guillemets baguje. U sred pisanja mi prebaci na US tastaturu. Na mintu mi se to ne dešava al mi zato ventilator zuji ko nenormalan. nešto tu nije optimizovano kako treba. Jer neko ima da preporuči nešto stabilnije
u24? tastatura cirilica?

mint - pogledaj system monitor prebaci na processes sortiraj po cpu opadajuce pa javi sta ti zdere CPU.

Kad se podize, Linux obicno neko vreme radi svasta nesto dok se sve startuje, moze da potraje minutima - onda se smiri. Mozda si samo malo nestrpljiv?

Mint 22 ima kodno ime Vilma, to je taj što vrti ventilator ko besan

u24? tastatura cirilica?

mint - pogledaj system monitor prebaci na processes sortiraj po cpu opadajuce pa javi sta ti zdere CPU.

Kad se podize, Linux obicno neko vreme radi svasta nesto dok se sve startuje, moze da potraje minutima - onda se smiri. Mozda si samo malo nestrpljiv?
MA gde nestrpljiv, i posle sat vremena isto a otvoren samo brovser sa šest tabova. U ubuntuu 24.04 se to ne dešava ali mi brljavi sa tastaturom,

Mint 22 ima kodno ime Vilma, to je taj što vrti ventilator ko besan

Сад сам видео у чему је проблем. Линукс Минт 22 користи HWE (Hardwere End) Ubuntu верзију Линукс кернела ради боље компатибилности са новим рачунарима па могуће да та верзија Линукса изазива буку. Стави обичан Ubuntu-oв кернел којег имаш на Kubuntu значи куцај apt install linux-generic. Бутуј с њим рачунар и види како ће да ти се понаша.

Poslednja izmena:

Back