Hurin
Primećen član
- Poruka
- 745
Па шта то значи?Хоће ли бити Кордуна или не?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
На позив српског патријарха Јосифа Рајачића, лично је организовао 300 добровољаца из Лике из Оточке регименте, да спасавају Српску Војводину. Доласком на простор Србобрана, Темерина, Каћа, Ковиља и Новог Сада, Личани су се необично храбро исказали у одбрани Шајкашке од Мађара. Том приликом 62 Личанина дала су живот за Српску Војводину, четворица су се вратила у Лику, посто су били ожењени, а остали су се оженили на подручју Шајкашке. Потомци истих живе још увек на овим просторима.
![]()
ГЕНЕРАЛ ПЕТАР БИГА
(Бабин Поток код Коренице, 1811 - Нови Сад, 1879/01/01)
Племић у части витеза, генерал аустријске војске. Учесник у Буни 1848 - 1849, бранилац Србобрана.
Потиче из официрске породице. Име Петра Биге највише се везује за Сентомашку битку (битка за Србобран), где је 18. августа 1848, после тешке борбе успео да одбије напад надмоћније мађарске војске. Непријатељској војсци од 25000 људи, капетан Бига је супротставио 5000 војника - сремских граничара, бачких Шајкаша, сентомачких гардиста и србијанских добровољаца, са свега 14 топова. Уз Ђорђа Стратимировића и Стевана Шупљикца био је један од најпопуларнијих официра у српској покрету 1848-1849. Уз знак признања за војничке заслуге изабран је за почасног грађанина Сремских Карловаца и Панцева. Сахрањен на Успењском гробљу у Новом Саду.
Свиђа ми се тема.Јел можеш кад завршиш са Ликом да пишеш мало и о Кордуну,такође српском крају који Хрвати својатају.Иначе,свака ти част.
Прво сам мислио да отворим тему о Србима у Хрватској, али сам се угледао баш на хрватске сајтове и форуме. Они посебно обрађују сваку регију и сваки део, а да ти искрено кажем, ми смо опасно лењи и неодговорни према свему томе.
Ovo je tačno. Kod nas se, nažalost, pokazuje sklonost da se Srbija i srpstvo poistovete sa Šumadijom i centralnom Srbijom, u tom smislu da se ono što je karakteristično za te krajeve ne prikazuje kao (takođe) lokalno srpsko i ravnopravno sa ostalim lokalnim regijama i krajevima, već srpsko kao takvo. A sve što je srpsko iz drugih krajeva, to je: vojvođansko, bosansko, crnogorsko, hercegovačko, ličko itd. Npr. za šajkaču ako kažeš da je "srbijanska kapa", dići će se kuka i motika kako to nije srbijansko, nego srpsko. Ali zato može "lička kapa", kao da je u pitanju regionalnost drugog reda, te ako se kaže samo "srpska" opet će izazvati reakcije kako je to zapravo ličko, a da je šajkača srpska.
A kod Hrvata, drugačije. Hrvatske su gange, hrvatska je tamburica, hrvatske su primorske popevke. Hrvatske su čak i gusle, jer guslaju 0,01% Hrvata, kojima su najstarije guslarske pesme ispevane pre 50 godina. A kad se kaže "veče tradicionalne srpske narodne muzike", teško da će se tu čuti ili ganga, ili krajiški dvoglasi, ili gusle, ili pesme iz Vojvodine, eventualno samo nešto tipa "lele, mori".
![]()
РАДЕ КОНЧАР
Народни херој
http://sr.wikipedia.org/sr/Раде_Кончар
![]()
Родна кућа Раде Кончара данас, некада је била музеј. У селу Кончарев Крај од последњег рата више нема сталних становника.
Milki Forcan je devojacko prezime Mileusnic, ali necemo Milku na ovaj forum. O Milanu Zezelju svakako treba posebno pisati.Evo i ja malo da se oglasimNa ovoj slici sa ćopavim Tiletom možete videti mog praujaka(ili pradedu,ne znam šta mi tačno dodje
) Milana Žeželja.Lik je bio komandant Titove Garde i prilično uticajan u bivšoj SFRJ.Rodjen je inače u Podurljaju kraj Srba.
![]()
![]()
A ova gospodja ovde vam je svima već verovatno poznata , to je Milka Forcan , devojačko Žeželj.Inače njen otac je iz sela Urljaj pored Srba , a malopre navedini Milan Žeželj je bio njen deda (nerodjeni,tj. ne po direktnoj liniji).Inače Milka meni dodje neka dalja tetka.Šteta što to (najverovatnije) ne zna pa ne može da dodeli svom rodjaku malu novca![]()
Milki Forcan je devojacko prezime Mileusnic, ali necemo Milku na ovaj forum. O Milanu Zezelju svakako treba posebno pisati.
Jeste , upravu si.Sad sam pitao oca.![]()
Feldmarschalleutnant Emanuel von Cvjetićanin
Барон, организатор жандармерије у Босни, ађутант Фрање Јосифа.
https://en.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Cvjetićanin
http://sr.wikipedia.org/sr/Емануел_Цвјетићанин
Нисам чуо, али ћу потражити. Вероватно је био неки локални вођа, тешко да је био баш војвода. Имаш овде линк за књигу коју је баш писао четнички емигрант, па прелистај мало. Прочитај и ову, исто је писао лички четнички емигрант, који је 1943. пребегао из партизана у четнике:dela973 , možeš li mi naći nešto o četničkom vojvodi u Lici kog su zvali Djed Belan?Jedino što znam o njemu je da je vodio četnike po Lici i da je umro u Londonu tokom osamdesetih.
Нисам чуо, али ћу потражити. Вероватно је био неки локални вођа, тешко да је био баш војвода. Имаш овде линк за књигу коју је баш писао четнички емигрант, па прелистај мало. Прочитај и ову, исто је писао лички четнички емигрант, који је 1943. пребегао из партизана у четнике:
НИКОЛА ПЛЕЋАШ НИТОЊА: "ПОЖАР У КРАЈИНИ"
http://www.scribd.com/doc/71105794/Pozar-u-Krajini-Nikola-Plecas-Nitonja