Rendani dulek ili šargarepa su daleko bolji od AD kapi. AD kapi su veštački vitamini, koliko su dobri za nas, toliko su dobri i za njih. Naravno, osim kada su štenad, tada im treba davati AD kapi. Preporučujem vodeni rastvor, manje se oseća u hrani. Da podsetim, D vitamin je vrlo važan za pravilan razvoj skeleta. Ukoliko se štene prerano odbije od sise, moraju mu se davati AD kapi.
Celo živo jaje štetno je zbog holesterola u belancetu. Samo žumance treba, i to jednom u 5-6 dana, ili jednom nedeljno (živo, naravno).
O značaju četkanja nema priče - četkati najmanje jednom dnevno (dvostruka korist za one koje žive u stanu, em manje dlaka, em srećniji pas). Četka nije ista za štenad i za odrasle pse. Za štenad (a rekao bih i za odrasle crne jedinke) je gusta, žičana. Za ostale... Pa, procenite sami šta bi vam prijalo a šta smetalo kada se češljate. Pas će vam jasno pokazati šta mu prija, a šta ne.
Kulja (palenta, ili kako je ko već zove, radi se o kuvanom kukuruznom grizu (krupici)) je isto vrlo značajna za zdravlje digestivnog trakta. Najprostije rečeno "čisti creva". Jednom nedeljno je treba davati, može i sa jogurtom, ili malo masti (ne ulja), mada ova rasa nije "gadljiva" ni na šta
Dodao bih i značaj posta kod pasa. Pas ne jede koliko mu treba. Pas jede koliko mu date. Kod ove pasmine lako dolazi do neželjene gojaznosti. Kod nekih pasa zato treba uvesti post. Post znači da za ceo dan dobije samo, na primer, goveđu kost. Očišćenu, naravno. Vode koliko hoće (to je ionako pravilo, da uvek imaju sveže vode). Jednom nedeljno, slobodno, neka posti. Neće umreti od gladi, verujte mi!
Sve što sam napisao, odnosi se na odrasle pse. Štenad su druga priča, i na ovom forumu je već pisano o tome (a i o ovome, ali mnogi novi članovi su lenji da pročitaju temu od početka).
Kamo sreće da se i mi, vlasnici, pridržavamo ovih uputstava... Bili bi mnogo zdraviji!
(Na pitanje koji je lepši, žuti ili crni lab, neću da odgovorim zbog potpune subjektivnosti...)
@Arozon Dream
Svi su kovrdžavi dok su mali. Zato ih ne treba četkati dok su mali, osim ako se ulepe žvakom... ima i toga... drugi razlog je što dlaka nije formirana, nije dobila pravac rasta, a mi ne želimo da je usmeravamo. Moj savet je da ideš četkom ravno niz kičmu (od samog kraja lobanje do početka repa), par pokreta, pa onda niza rebra i sapi u pravcu u kojem dlaka pada. Ako ti dozvoli, okreni ga/je na leđa, pa sve četkaj ukoso prema repu. Na taj način ćeš dobiti dobar pravac dlake. Što se tiče nogu i repa... pa, tu može biti i frizeraja. Ne treba da ima zastavice. Uši samo neka lepo padaju, to je dobro. Ispod guše, isto četkanje, sve prema dole. Simetrično, naravno. U suštini, svuda pratiti kako raste dlaka. Osim na repu, ako ima zastavice. Onda treba energičnim pokretima (to oni ne vole) iščetkati prema kraju.