Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala Sladjana i Jocika :) Jocika, zasto se nisi javila u Kg, mogli smo se upoznati :)
Arizona, stavi fotografiju tvog psa, pa cemo videti sta je sa dlakom, ali, ne zameri, ja mislim da ti malo preterujes :) Dlaka se sija kada je pas zdrav, kada se dobro i pravilno hrani, a talasi duz ledja su odlika kvalitetne dlake, ponavljam ti to. Nasi Kan i Pira imaju talase duz ledja i to je sasvim ok. Mislim da Jacob ima neku sliku Kore na kojoj se to bas lepo vidi :)

pa sta da mu dajem da bi mu dlaka bila u redu i da bi mu sijala?????to ima od rodjena!!!!:manikir:

Zivo jaje, AD kapi, redovno cetkanje i sijace se;)

A dlaka mu je vec u redu, normalno je da je kovrdzava

Evo vidi :

21ew5xc.jpg
[/IMG]

Hvala Sladjana i Jocika :) Jocika, zasto se nisi javila u Kg, mogli smo se upoznati :)
Arizona, stavi fotografiju tvog psa, pa cemo videti sta je sa dlakom, ali, ne zameri, ja mislim da ti malo preterujes :) Dlaka se sija kada je pas zdrav, kada se dobro i pravilno hrani, a talasi duz ledja su odlika kvalitetne dlake, ponavljam ti to. Nasi Kan i Pira imaju talase duz ledja i to je sasvim ok. Mislim da Jacob ima neku sliku Kore na kojoj se to bas lepo vidi :)

prisla sam ja Jacobu,stidljiva sam :rumenko: a tebe ne znam toliko koliko i Jacoba.
druzicemo se mi kad budem dobila malog laba :).

Evo i ja se ponovo pridružujem, od 151. stranice. Zara (tako smo je, posle dugog porodičnog većanja, nazvali), sada ima 8 meseci.
Javljam se, naravno, sa pitanjem: Kada postaje polno zrela, odnosno, kada da očekujemo prvo teranje?
Drugo pitanje, koje mi uistinu nije previše važno, je da li ima karakteristike rase? Dok je ne uslikam "kako valja", postujem jednu sliku, pozu koja vam je verovatno poznata (obožava tako da spava).

Inače ima i svoju grupu na FB (klinac napravio).

Pozdrav svima,
Branko.

Prilozi

• SP_A0164.jpg
    SP_A0164.jpg
    23,3 KB · Pregleda: 22
Zivo jaje, AD kapi, redovno cetkanje i sijace se;)

AD kapi ? koliko ? i da li AD kapi samo štencima ili i odraslim psima !? A jaje nedeljno ili.....? (kad se setiš i kad imaš, ha,ha,.......)

Alf je u poslednjh mesec dana odbacio zimsku dlaku, jedva smo to u stanu preživeli, a sad mu je nešto dlaka manje sjajna. Moguće je da se sjaj dlake ipak manje vidi kod svetlih labradora.

o kvalitet slike ce da bude los ali videce se koliko toliko:lol

Rendani dulek ili šargarepa su daleko bolji od AD kapi. AD kapi su veštački vitamini, koliko su dobri za nas, toliko su dobri i za njih. Naravno, osim kada su štenad, tada im treba davati AD kapi. Preporučujem vodeni rastvor, manje se oseća u hrani. Da podsetim, D vitamin je vrlo važan za pravilan razvoj skeleta. Ukoliko se štene prerano odbije od sise, moraju mu se davati AD kapi.

Celo živo jaje štetno je zbog holesterola u belancetu. Samo žumance treba, i to jednom u 5-6 dana, ili jednom nedeljno (živo, naravno).

O značaju četkanja nema priče - četkati najmanje jednom dnevno (dvostruka korist za one koje žive u stanu, em manje dlaka, em srećniji pas). Četka nije ista za štenad i za odrasle pse. Za štenad (a rekao bih i za odrasle crne jedinke) je gusta, žičana. Za ostale... Pa, procenite sami šta bi vam prijalo a šta smetalo kada se češljate. Pas će vam jasno pokazati šta mu prija, a šta ne.

Kulja (palenta, ili kako je ko već zove, radi se o kuvanom kukuruznom grizu (krupici)) je isto vrlo značajna za zdravlje digestivnog trakta. Najprostije rečeno "čisti creva". Jednom nedeljno je treba davati, može i sa jogurtom, ili malo masti (ne ulja), mada ova rasa nije "gadljiva" ni na šta :)

Dodao bih i značaj posta kod pasa. Pas ne jede koliko mu treba. Pas jede koliko mu date. Kod ove pasmine lako dolazi do neželjene gojaznosti. Kod nekih pasa zato treba uvesti post. Post znači da za ceo dan dobije samo, na primer, goveđu kost. Očišćenu, naravno. Vode koliko hoće (to je ionako pravilo, da uvek imaju sveže vode). Jednom nedeljno, slobodno, neka posti. Neće umreti od gladi, verujte mi!

Sve što sam napisao, odnosi se na odrasle pse. Štenad su druga priča, i na ovom forumu je već pisano o tome (a i o ovome, ali mnogi novi članovi su lenji da pročitaju temu od početka).

Kamo sreće da se i mi, vlasnici, pridržavamo ovih uputstava... Bili bi mnogo zdraviji!

(Na pitanje koji je lepši, žuti ili crni lab, neću da odgovorim zbog potpune subjektivnosti...)

@Arozon Dream
Svi su kovrdžavi dok su mali. Zato ih ne treba četkati dok su mali, osim ako se ulepe žvakom... ima i toga... drugi razlog je što dlaka nije formirana, nije dobila pravac rasta, a mi ne želimo da je usmeravamo. Moj savet je da ideš četkom ravno niz kičmu (od samog kraja lobanje do početka repa), par pokreta, pa onda niza rebra i sapi u pravcu u kojem dlaka pada. Ako ti dozvoli, okreni ga/je na leđa, pa sve četkaj ukoso prema repu. Na taj način ćeš dobiti dobar pravac dlake. Što se tiče nogu i repa... pa, tu može biti i frizeraja. Ne treba da ima zastavice. Uši samo neka lepo padaju, to je dobro. Ispod guše, isto četkanje, sve prema dole. Simetrično, naravno. U suštini, svuda pratiti kako raste dlaka. Osim na repu, ako ima zastavice. Onda treba energičnim pokretima (to oni ne vole) iščetkati prema kraju.

Poslednja izmena:
Sargarepa kao ni bilo koja vrsta hrane koja sadrzi karotin nije dobra za crne pse, iz razloga sto dlaka dobija crvenkasti sjaj.
A stene se moze cetkati vec od 2 meseca starosti, ne razumem zasto ne bi smelo? Ja sve svoje pse, racunajuci tu i stenad, cetkam istim cetkama :)

Sargarepa kao ni bilo koja vrsta hrane koja sadrzi karotin nije dobra za crne pse, iz razloga sto dlaka dobija crvenkasti sjaj.
A stene se moze cetkati vec od 2 meseca starosti, ne razumem zasto ne bi smelo? Ja sve svoje pse, racunajuci tu i stenad, cetkam istim cetkama :)

U suštini, sve što govorim, govorim iz iskustva sa irskim seterima. Raspitaću se opet za karoten, verujem da ste u pravu, logično mi je, ali moja crna kuja je crna kao sam mrak, a sija se toliko da me laici pitaju da li je mažem uljem. Naravno, kažem, i to orahovim :)

Za češljanje se slažemo, od drugog meseca (tada sam i ja počeo). Kada sam rekao "štenci", mislio sam na mlađe, jer znam neke koji štenad četkaju od 1. meseca.

Nego, nisam dobio odgovor na pitanje: kada postaje polno zrela? Pitam to jer je kod setera to malo kasnije, posle navršenih 12 pa i više meseci. Više verujem vama, iskusnima, nego knjigama, koje kažu u 9. mesecu. Ne pitam zato da bih je pario odmah, nego da je NE bi pario, ne sa prvim teranjem (mnogostruki razlozi, da ne objašnjavam sada).

Pozdrav,
Branko.

p.s.
I još jedno pitanje: Kuja ima pomalo "kravlji stav" u zadnjim nogama. Ima li vežbi da se to popravi? Ili je kasno?

U suštini, sve što govorim, govorim iz iskustva sa irskim seterima. Raspitaću se opet za karoten, verujem da ste u pravu, logično mi je, ali moja crna kuja je crna kao sam mrak, a sija se toliko da me laici pitaju da li je mažem uljem. Naravno, kažem, i to orahovim :)

Za češljanje se slažemo, od drugog meseca (tada sam i ja počeo). Kada sam rekao "štenci", mislio sam na mlađe, jer znam neke koji štenad četkaju od 1. meseca.

Nego, nisam dobio odgovor na pitanje: kada postaje polno zrela? Pitam to jer je kod setera to malo kasnije, posle navršenih 12 pa i više meseci. Više verujem vama, iskusnima, nego knjigama, koje kažu u 9. mesecu. Ne pitam zato da bih je pario odmah, nego da je NE bi pario, ne sa prvim teranjem (mnogostruki razlozi, da ne objašnjavam sada).

Pozdrav,
Branko.

p.s.
I još jedno pitanje: Kuja ima pomalo "kravlji stav" u zadnjim nogama. Ima li vežbi da se to popravi? Ili je kasno?

polna zrelost zavisi od vise faktora, moze da postane polno zrela od 8 do 12 meseca, sto je teza to ce ranije uci u prvo teranje, ali nema tu pravila.

Postavi sliku tog "kravljeg stava"

polna zrelost zavisi od vise faktora, moze da postane polno zrela od 8 do 12 meseca, sto je teza to ce ranije uci u prvo teranje, ali nema tu pravila.

Postavi sliku tog "kravljeg stava"

Hvala na odgovoru, znači, pošto je težina "po knjizi", mogu očekivati teranje uskoro.

Slikaću čim je "nafatam" da bude mirno stajala i okrenuta dupetom prema meni. Što deluje kao "mission ipossible", jer kada vidi aparat obavezno krene da mu ispita jestivost.

p.s.
Iščitao sam postove koje sam propustio, od 151. strane, i hvala na onom tekstu o "engleskim" i "američkim" linijama. Sjajan tekst.

Poslednja izmena:
Od drugog teranja, otprilike od 18.meseca starosti, mozda malo ranije (sve zavisi kada udje u prvo teranje) je pozeljno upariti prvi put.
Sto se dlake tice, naravno da ce crna dlaka na suncu uvek biti privlacnija od zute, ali sve je stvar ukusa :)

I jos nesto, sad videh :)
Taj kravlji stav zovu "francuski stav" :) kada su sape izvrnute u polje. Pokusajte da je korigujete u stavu, mozda je samo pogresno stala, posto je stene u pitanju, pa vam izgleda kao da joj sape idu u polje.

@Astorela
Hvala na odgovorima. Eh, zaista je stvar ukusa boja, a o ukusima se ne raspravlja. Što se mene tiče, može da bude i zelene boje, i dalje je član porodice.
Drugo teranje je "a priori" važno za parenje, ima više razloga, i tu se slažemo.

Znači, "francuski" stav... Dok ne slikam i prikažem, ostaje kao francuskinja :)

Nego, čitajući topic od početka, naišao sam na par interesantnih postova u vezi displazije kukova. Koliko se tačno na UZ može utvrditi stepen displazije, i da li treba (i kada) uraditi UZ kukova?

Cekamo fotografije "francuskinje", koja to verovatno nije :)
HD (kukovi) i ED (laktovi) se ne rade
preko UZ, nego rentgenom. Mozete uraditi probne snimke, a sa 12 meseci starosti zvanicne. Moj savet je da uradite i HD i ED jer ne znace nista dobri kukovi, ako su laktovi losi.

Evo i vas da obavestim o terminu odrzavanja 3. specijalke retrivera u Paracinu.
Sudija ce biti jedan od najboljih poznavalaca rase, sudija ovogodisnje najvece takve manifestacije u Americi, gospodin Phillipe Lammens (Misty dreams kennel, France)
Sve one koji zele da cuju misljenje ovakvog sudije, pozivamo u Paracin!

specijalka-1.jpg

@de.marko
Sa navršenih 9. meseci, u razred mladih, na CAC ili CACIB. Može da dobije ocenu, a može i da bude PRM (Prvak Razreda Mladih), što je dobro za dalje izlaganje.

To što jede "bodljikavu travu", ne brini. Jede, glođe, gricka - SVE! Takva im narav, blesava...

@Astorela
OndaK ništa, neću da je zračim bezveze. UZ bih i prihvatio da uradim, ali RTG ne. Prilažem jednu fotku na kojoj se, doduše, ne vidi da li je "francuski", ali se vidi da... pa, da je ljubimac...

Prilozi

• SP_A0191.jpg
    SP_A0191.jpg
    33,1 KB · Pregleda: 31

Back